Vissza
  • 2022.09.17
  • MeseCentrum

Termékeny kalandozások a Puskin-kabátos őszben

A MeseCentrum programajánlója.

KÖNYV

A hullámvári kisnyúl újabb kalandjai

A Spanyolországban élő Simon Réka Zsuzsanna meséiben a humor és a fantázia kéz a kézben járnak. (Olvasd el Bojta születéséről  a vele készült interjúnkat ITT)

Legújabb, Égből pottyant idegen című mesekönyvében a Pöpec téri doboztorony újabb történetei varázsolják el a gyermekolvasót. Kaland, barátság, összetartás és együttműködés mind-mind megtalálható ebben a különleges hangulatú, Simon Réka Zsuzsanna fantáziája által teremtett világban, melyet Bogdán Viki nemkülönben fantáziadús rajzai tesznek elevenné.

Bővebben: ITT

A két vándor egészen a Kollázsig jutott

Hol volt, hol nem volt egy iciripiciri kiadó, amely nagyot és merészet álmodott, és kiadta A két csillag című mesegyűjteményt. A biatorbágyi Kisgombos Kiadó szeptember 18-án (ma) délután ötkor Gombos Kata és Szimonidesz Hajni részvételével tartalmas programmal készül, minden érdeklődőt szeretettel várnak a Duna-parti Verőcén, a Kollázsban. (ITT, ITT és ITT írtunk a kötetről korábban)

Róka úr és Kompánia vár benneteket sok szeretettel! (Velük is beszélgettünk már, olvassátok el ITT)

Részletek: ITT

Apukám sátrat épít

Majoros Nóra az Író Cimborák elnevezésű, gyerekirodalmárokat tömörítő blog egyik alapítója és lelkes szerzője. (Olvassátok el vele készült interjúnkat ITT)

Nóra első papírszínház-alkotásában a világ három szó, amely három szó a mindenség szinonimája, furmányos szimbolikája.

Részletek: ITT

PODCAST

Berg Judit krimit írt felnőtteknek!

Ki ne hallott volna még Ruminiról? Neve olyan fogalom a kortárs magyar gyerekirodalomban, mint a világirodalomban Hamleté vagy Othellóé. A nagy sikerű, gyerekek ezreit elbűvölő Rumini-sorozat szerzője, Berg Judit Nyáry Krisztiánnal beszélgetett a Buksóban, és nem kevés érdekességgel lepi meg a hallgatókat…

Részletek: ITT

SZÍNHÁZ

Mi lehet az a nagy lötty?

A bábszínház a kép varázslatos, színpadra állított mozija, ahol megtörténhet a csoda. Kollár Árpád A nagy lötty címmel „bábszínházi mesetörténelem-könyvet” írt az idén 76 éves szegedi Kövér Béla Bábszínház eddigi históriájából, ami nem csupán családi mesekönyv, hanem a bábszínházi szakma előtti tisztelgés is egyben. Az augusztus végi SZINKópé Fesztiválon a szerző először vehette kezébe a kész könyvet, melyet Grela Alexandra illusztrált, méghozzá varázslatosan. Készült egy rövidke mozgóképes összefoglaló az eseményről, amit érdemes megnézni: ITT

SZÍNHÁZ

Kulisszatitkok

Szeptember 22-én, csütörtökön beleshettek a Budapest Bábszínház kulisszái mögé, pár jelenetet megnézhettek, sőt, az alkotókat is megkérdezhetitek a műhelytitkokról. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Október 8-án lesz a bemutató Cseri Hanna rendezésében. És hogy mit láthattok? Ulrich Hub Az utolsó bárány című munkáját. Hit, remény, szeretet, a fogyó világosságban vigasz gyanánt ostyaként magunkhoz vehető tiszta és jóságos fény.  

Részletek: ITT

A színház nevel!

Mit mondhat a tizenéveseknek a klímaváltozás apokaliptikus következményeit taglaló ifjúsági regény? Hogyan szólítható meg a látszólag nemtörődöm kamasz, hat-e rá a szépirodalom a színházban is? Szeptember 18-án látható a Rojik Tamás Szárazság című (ITT írtunk korábban róla) regényéből készült színházi nevelési előadás, mely ezekre a kérdésekre ad választ, és tesz szemléletformálást célzó kísérletet a jövő társadalmát alkotó generáció tolakodást és erőltetettséget kerülő nevelésére, felvilágosítására.  

Részletek: ITT

Ariel nem csak sellő!

A sepsiszentgyörgyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház következő évada kínálatában a kegyetlen realitásból való elmenekülésre alkalmas műsorokkal készül, többek között a Gabi és a repülő nagypapa, a Csizmás Kandúr és a Hoppláda ragad el (ment meg) kicsiket és nagyokat, hogy az élet színtelenségéből a színes élet mesedíszletei között találják meg az eredeti otthont.

Bővebben: ITT

PÁLYÁZAT

Fecsegjetek Munkácsyval!

Munkácsy Mihályt mindenki ismeri, ő a magyar festészet Puskás Ference. Képei, bármilyen témát érintsenek, mindig betalálnak. Gévai Csilla A fecsegő kastély című könyve a nagy festő életét és Békéscsabát mutatja be a gyerekeknek, ebből született most az általános iskolásoknak kiírt rajzpályázat, melyre október elsejéig várják a műveket.

Bővebben: ITT

Utolsó lehetőség!

A jövőt témájául választó, fantáziát megmozgató pályázatok sokat segíthetnek a gyerekeken és a gyerekekért, akik jövője a felnőttek hibájából végveszélybe került; az ügyetlen és mohó kezünkből kicsúszott jövő az ő kezükben van. A Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál videóversenye tizenhárom és tizenkilenc éves fiatalok alkotásait várja izgalmasabbnál izgalmasabb témákban, méghozzá szeptember 18-ig, cikkünk megjelenésének napján. Még nincs késő!

Bővebben: ITT