Vissza
  • 2021.10.26
  • Parti Judit

„Azok a jó mesék, amelyek időben érkeznek”

Interjú a Róka úr és Kompánia gyerekkönyvesbolt tulajdonosaival

Borbiró Andreával és Vörös Júliával Parti Judit beszélgetett.

Üdítően igényes gyerekkönyvesbolt nyílt az online térben idén februárban

Borbiró Andrea és Vörös Júlia a gazdái a kezdeményezésnek, akik azóta több könyves megmozduláson mutatták meg a gyerekeknek személyesen is Róka urat és az ő világát, almáriumát, kompániáját, szívét-lelkét. Az indulás örömeiről beszélgettünk.

Parti Judit Roka ur es kompania-02


Hol lehet titeket megtalálni?

Borbiró Andi: Elsősorban és a legteljesebb készlettel az online felületünkön. Nyáron pop-up-boltokban találkoztunk az olvasókkal, most ősszel pedig egy kicsi üzlettel, nagyon válogatott könyvekkel bekuckóztunk Budára. Ezeken a helyeken válik személyessé Róka úr, és az, amit ő képvisel a könyvpiacon.  

Parti Judit Roka ur es kompania-01

Melyek Róka úr hívószavai?

Vörös Juli: A hitelesség, az őszinteség, a szépség iránti igény… Ezek közös értékeink voltak, amelyek az együtt gondolkodás eredményeként alakították Róka úr világát – az alapötlet egyébként Andié volt.

A könyvek hoztak benneteket össze?

B. A.: Egészen más fronton találkozott az életünk, de rögtön látszott, hogy hasonlóan gondolkodunk és jól tudunk együttműködni; ezért amikor formálódni kezdett bennem a Róka úr gondolata, megkerestem Julit, akinek voltak konkrét gyerekkönyves tapasztalatai.

Parti Judit Roka ur es kompania-01
Borbiró Andi

V. J.: Kulturális antropológiát tanultam, s nagyon hamar láttam, hogy nekem az alkalmazott kutatás való és a sok-sok itt és most. Állandóan van egy vagy több civil szervezet az életemben, ahol dolgozom, s emellett valahogy mindig akad egy bolt is, ami több mint kereskedelmi helyszín: találkozóhely, kiállítótér, műhely. Erre először nagyon fiatalon, a Néprajzi Múzeumban Boltjának vezetésével kaptam lehetőséget, ahol sok mindent egyedül építhettem fel, de a bolt lelke az azt körülvevő közösségi jellegtől volt olyan szép.

A Két egér gyerekkönyvboltban hét évet, teljes sejtciklust töltöttem, s kezdetben csak annyit gondoltam, hogy szívesen osztom meg a tapasztalataimat – de Andi szenvedélye nemcsak tiszteletet ébresztett, hanem meg is érlelte bennem a közös munkára való vágyat.

Parti Judit Roka ur es kompania-02
Vörös Juli

Ez könyvszenvedély?

B. A.: Igen.

Mindenkinek kell egy titkos álom – az enyém egy saját könyvesbolt volt, tele olyan könyvekkel, amelyekhez személy szerint kötődöm.

Amikor felmerült az életemben a váltás gondolata, akkor egyértelmű volt, hogy a könyvek felé fogok indulni. Könyvek között nőttem fel, a családomban is rengeteget olvastunk, és a felnőtt életem eddigi részét is az írástudás felsőfokának szenteltem: egyetemi közegből jövök, a tudományos életből léptem most ki. A mesék mindig különösen vonzottak, felnőttként is kerestem és olvastam őket. A saját gyerekemmel együtt kerültem közel a kortárs gyerekirodalomhoz – anyaként egészen másként néztem ezekre a könyveket.

Van kedvenc meséd?

B. A.: Kedvenc mesém nincs, azok a jó mesék szerintem, amelyek időben érkeznek, és épp ezért szíven találnak.

Meghatározó könyv az életemben Michael Endének A végtelen történet című gyerekregénye. Gyerekként ez a mű növesztett olvasóvá, ezáltal lettem bibliofil. Amikor másodikosként olvastam, úgy éreztem, rettentően sokrétű, ami azzal együtt nyűgözött le, hogy még biztosan nem értettem belőle mindent.

V. J.: Látod, ilyesmiről beszéltem; Andi miatt elevenedett meg számomra is újra A végtelen történet. Volt bennem bizonytalanság, hogy vissza fogok-e térni valaha a gyerekkönyves szakmához a fiam születése után, de ahogy Andi beszélt a Róka úrról, számomra nagyon meggyőző volt, hiteles, összeszedett és jó alapokon nyugvó.

Túlterheltnek látom a mai gyerekkönyvpiacot – Andiban tetszett a minőségre való vágy elsődlegessége.

Szerintem nem kell minden könyvvel kapcsolatban megszólalni, ahogy eladni sem kell minden könyvet – persze ezzel az ízlésalapú gondolkodással meg is kell tudni állni a piacon.

Parti Judit Roka ur es kompania-03

Nem rémített benneteket a bukás esélye?

B. A.: Arra gondolsz, hogy 2021-ben a könyv nem tűnik rentábilis üzletnek? Ezt tudtuk – és ezzel együtt bízunk benne.

Nem óriásbizniszt szeretnénk építeni. Mindkettőnk víziója volt azzal az örömmel kezdeni egy-egy napot, hogy szabadon foglalkozhatunk valamivel, amit értékesnek gondolunk.

Ezzel együtt persze az üzletnek pénzügyileg is fenntarthatónak kell lennie… Az oldal erősödésének a mértékén olykor én vagyok a legjobban meglepődve, de hogy meg tud-e állni ez a vállalkozás hosszú távon a saját lábán, azt még nem látjuk. Szeretnénk azt is, ha a Róka úr kapcsolódási pont lenne virtuálisan és fizikálisan is. Sok jó példa van előttünk, a Kisgombos, az ÁkomBákom, a Parti Medve – vagy amilyen a Két egér volt anno.

V. J.: Azért vagyok optimista, mert sok emberrel találkozom, akiken látom, hogy örülnek a valóban jó könyveknek, és érzékenyek arra is, hogy ezeket hol szerzik be. Sokaknak kell a mankó, hogy egyáltalán észrevegyék azt a könyvet, amire éppen szükségük van.

Világosan látom azt a funkciót, amit betölthet a Róka úr; vannak, akik örülnek, ha célzott segítséget kapnak a választásban. A kis lépték vonzó is lehet – egy hely, ahol azért vásárolsz szívesen, mert amit képvisel, egyezik a saját értékeiddel. Mindannyian reméljük, a kicsiség elősegíti, hogy a vállalkozás életképes maradjon. 

B. A.: A jó könyvekre van igény. Tudjátok, melyik könyvre érkezett a legtöbb feliratkozás az oldalon? Timo Parvela Miú és Vau-sorozatának köteteire, ezt követi Michelle Knudsentől az Oroszlán a könyvtárban és a Múmin-sorozat. Különlegesen jó könyveket keresnek, szerintem ez jó jel.

 

Parti Judit Roka ur es kompania-05

Valós szükségre válaszolva született meg a Róka úr ötlete, de honnan van a neve?

B. A.: Nincs különösebb története, Róka úr a fiam képzeletbeli barátja volt kisebb korában, s mint ilyen, intenzív részese a mindennapjainknak. A névkeresésnél a fiam kérdezte, hogy miért nem lehet Róka úr. Passzolt, lehetett. A szellemiségével azt próbáljuk közvetíteni, hogy az olvasás közös élmény; s mert szerintünk jó dolog könyvekről véleményt cserélni, ezért Róka úr egyértelműen nem maradhatott egyedül, s egy szójátéknak köszönhetően megszületett a Kompánia.

A figuráknak Fatér Anna grafikus adott alakot.

Ezt szolgálja a gyerekkönyv-antikvárium is? Igazi kuriózumnak tűnik.

B. A.: Én sem találtam máshol, de nem merném kijelenteni, hogy nincs is. Mindenesetre optimizmusra ad okot, keresik. A keletkezéstörténete egyszerű: nem tudtam eldönteni a kezdetekkor, hogy a régi vagy az új könyveket szeretem-e jobban – így maradt mindkettő.

Mit visztek a pop-up-alkalmakra?

V. J.: Életkor szerint csoportosítjuk a könyveket, és alapvetően a kedvenceinket visszük – nagyjából négy dobozzal.

B. A.: Nagyon élvezzük ezeket a találkozásokat, beszélgetéseket – volt, amikor kizárólag olyan könyveket vittünk, amelyeket nagy könyvesboltok polcain ritkán lehet látni. Elmondjuk a bizonytalanoknak, hogy szerintünk ez miért fantasztikus, segítünk, amikor szülők könyvet keresnek az éppen olvasó kislányuknak…

Nekik például mit ajánlasz?

B. A.: A Cerkabella Kiadó Tina-sorozatát biztosan. Csak annyit szoktam kérni, hogy adjanak esélyt a csodának. Azok a visszajelzések, amelyeket ilyenkor kapunk a vásárlóktól, mutatják, hogy a személyességre és a minőségre komoly igény van.

V. J.: Mindig van műhelyasztalunk is, ahol például a Kompánia figuráival lehet pecsételni – ezt nagyon szeretik a gyerekek. De a nyáron Molnár Jacqueline is tartott nálunk workshopot – a kétkezi alkotómunka is nagyon való Róka úrnak.

Parti Judit Roka ur es kompania-04

Az illusztrációk a honlapotokon is szerepet kapnak. Honnan jött a gondolat?

B. A.: Meghatározó célunk volt, hogy önállóan helyet kapjanak nálunk a grafikák. Nagyra értékeljük, ha a szöveg és az illusztráció megtalálja azt a harmóniát, ami együtt gyönyörködtet, és ezáltal plusz minőség keletkezik, de szerettünk volna az alkotóknak még egy felületet biztosítani. A szépség persze nem minden, az antikvárium például tele van ronda, de jó könyvekkel…

Juli, számodra volt olyan, az ifjúkorodat meghatározó könyv, ami ma is hat rád a gondolkodásod hátterében?

V. J.: Mindig azok a könyvek vonzottak, melyek a felnőtt és ifjúsági irodalom határterületein helyezkednek el. Musiltól a Törless iskolaévei jut eszembe és a francia szimbolista költészet – ezek kamaszkoromból jönnek velem. A jó szövegek bennem sokáig érnek – s ha már Michael Endét említettük korábban, számomra a Momó is olyan könyv, amely tökéletes választás ifjúkorban, és érett felnőttként is. Ha a történet él, akkor bárki szemét felcsillanthatja. A manapság egyre gyakoribb funkcionalista, „alkalmazott” mesék azok, amelyeket igyekszem messzire elkerülni.

B. A.: Ebben én elnézőbb vagyok, bár Róka úr szíve csücske valóban az a típusú irodalom, amiről Juli beszél – de szerintem van létjogosultsága a mindennapokra reflektáló, tanító jellegű könyveknek is, hiszen nagyon sok gyereknek erre a típusú megnyugtató történetmesélésre van igénye. Szerintem ebben hallgathatunk a gyerekekre.

Parti Judit Roka ur es kompania-06
 

Milyen történet illik Róka úrhoz?

B. A.: A meghökkentő, az abszurd, a felnevetős, az elszabadult fantáziájú éppúgy, mint a különleges, a szép, a lassú, a mély. A havi témákban s az ezekhez kapcsolódó könyvekben rendre visszaköszön Róka úr ízlése, s ez a Julival való közös működésünk alapja is. Mindkettőnk számára az adott hónapra nézve gyakran fogalmazódik meg ugyanaz a téma önkéntelenül is.

Az indulásnál, februárban sem nagyon kellett keresni a hónap témáját, mert egyszerre mondtuk ki: skandináv. Maximálisan megbízom Juli értékítéletében, ha könyvről van szó, ahogy a témák jelentőségére is ráérez, például 2021-ben fontosnak látja Erich Kästner A repülő osztályát. És igaza van: az én ízig-vérig mai gyerek fiamnak történetesen ez az egyik kedvenc könyve mostanában.

Ez lenne a Róka úr egyik küldetése, ha használhatom ezt a közhelyes szót, hogy az óriási zajban ne tűnjenek el jó kis könyvek, s a bennük lakó kicsi és nagy, de főleg meghatározó gondolatok.

Parti Judit

 

további Interjúk

Visszatekintés VII.

Körkérdésünkben gyerekirodalmi szakemberek segítségével visszatekintünk az elmúlt évre, és előretekintünk az ideire.

Tovább
Visszatekintés VI.

Körkérdésünkben gyerekirodalmi szakemberek segítségével visszatekintünk az elmúlt évre, és előretekintünk az ideire.

Tovább
Visszatekintés V.

Körkérdésünkben gyerekirodalmi szakemberek segítségével visszatekintünk az elmúlt évre, és előretekintünk az ideire.

Tovább