Vissza
  • 2022.01.04
  • Ayhan Gökhan

Visszatekintő – Körkérdés

Kiss Ottó válaszai

Új körkérdésünkben Ayhan Gökhan arra kért néhány kortárs gyerekirodalmi alkotót, hogy értékelje a tavalyi évet. Elsőként Kiss Ottó válaszait olvashatjátok.

Hogyan értékelnéd szakmailag az elmúlt egy évedet?

Kiss Otto Körkérdés-01

Azt gondolom, a hosszú pandémiás időszak erősen megviselte-megviseli a gyerekek lelki egészségét, a bezártság nincs jó hatással az érzelmi és a társas fejlődésükre.

Ilyen értelemben nem nagyon van mit értékelni, hisz nemcsak az iskolai, de az iskolán kívüli programok is sokszor elmaradtak, esetemben például a bábszínházi bemutatók vagy az író–olvasó-találkozók nagy része, és persze a rendhagyó irodalomórák.

Ami jó, hogy a tavalyi könyveimet nemcsak a gyerekek, de a szakmai fórumok is jól fogadták. Különösen örültem A bátyám öccse idei szerzői díjának, és Orosz Annabella illusztrátori díjának, aki A piros tengeralattjáróból varázsolt szép könyvet. 

Kiss Otto A piros tengeralattjáró-01

Öröm volt az is, hogy Maros Krisztina gyönyörű rajzaival idén ősszel megjelenhetett az Annabé – Mesés történetek egy óvodás kislány életéből című kötet.

Kiss Otto Körkérdés-02

Melyik 2021-es gyerekkönyv fogott meg, és miért?

Ha egyet kell kiemelnem, az Olga Tokarczuk Az elveszett lélek című kötete. Szép és különleges könyvtárgy, megérinthet gyereket és felnőttet egyaránt.

Kiss Otto Körkérdés-01

Mire számíthatunk tőled 2022-ben?

Tervezünk egy óvodásoknak szóló mackós mesekönyvet a Pagonnyal, illetve úgy néz ki, hogy megjelenhet felnőtteknek szóló novellagyűjteményem is az Athenaeumnál, a címe: Csúszda a jövőbe. Emellett a Luther Kiadóval is gondolkodunk egy szép kiállítású verses albumon, amely nagyobb gyerekekhez és felnőttekhez is szólna. Persze ezek egyelőre csak tervek.

Hogy érzi magát a benned élő kisgyermek?

A kisgyermek nevében nem tudok határozottan állást foglalni. Ami biztos, hogy így, közel a hatvanhoz, egyre mélyebbre bújik bennem, egyre nehezebb megtalálni. Azért még megvan.

Kiss Otto Körkérdés-03
Fotó: Varga Zoltán/ Facebook
 

Lassan két éve él velünk a járvány, és a klímaváltozás is folyamatosan fenyeget bennünket. Ebben a veszélyesre kapcsolt világban neked mint alkotónak mi ad reményt, hogy ne veszítsd el a hited, a pozitív szemléletedet?

A kislányom, aki most tizenegy éves.

 Ayhan Gökhan