Vissza
  • 2021.06.11
  • Both Gabi

Kihirdették az Év Gyerekkönyve-díjasokat

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve-díj elismerést ettől az évtől hét kategóriában, a független szakmai zsűri döntése alapján. Gyerekkönyv írói 0–6 éves korig, gyerekkönyv írói 6–12 éves korig, ifjúsági írói, illusztrátori, műfordítói, valamint innovációs és ismeretterjesztő könyv kategóriában érkeztek a nevezések a 2020-ben megjelent könyvek közül. Az Év Gyerekkönyve címre ismét kiemelkedő gyerek- és ifjúsági könyvekkel neveztek a kiadók. A díj fő támogatói a LIBRI Könyvesboltok.

A 2020-as megjelenések legjobbjait, az Év Gyerekkönyve díjazottjait és a HUBBY különdíját a Margó Irodalmi Fesztiválon hirdették ki 2021. június 11-én 15 órakor. 

A shortlistekkel kapcsolatban ide kattintva lehet tájékozódni.

A szakmai zsűri díjazottjai

Az Év Gyerekkönyvírója (6 év alatti kategória): Dániel András (A kuflik és az elveszett folt, Pozsonyi Pagony)

Részlet Hansági Ágnes laudációjából:

„Az elmúlt évtized feltehetőleg a kuflik évtizedeként fog bevonulni a magyar gyerekirodalom történetébe. Reméljük, még sok varázslatos és kacagtató kuflisztori vár bennünket.”

dijátadó Margo 2021-04

Az Év Gyerekkönyvírója (12 év alatti kategória): Kiss Ottó (A bátyám öccse, Pozsonyi Pagony)

Részlet Hansági Ágnes laudációjából:

„A bátyám öccse megnevetteti és meg is könnyezteti az olvasóját. Érzelmek és indulatok, félelmek és örömök sokféle árnyalatát viszik színre a szövegek, olyan nyelvi gazdagsággal vezetve végig bennünket a történeten, amelyre csak a legjobb költői szövegek képesek.”

dijátadó Margo 2021-03

Az Év Ifjúságikönyv-írója (12 év feletti kategória): Lipták Ildikó (Csak neked akartunk jót, Csimota Könyvkiadó)

Részlet Halupa-Tiba Gabriella laudációjából:

„Bátran ajánlom kamasznak, szülőnek vagy lelendő szülőnek és kiskamasznak Lipták Ildikó Csak neked akartunk jót című könyvét. Segít, hogy megértsük a tinédzser kor sajátosságait, és közelebb kerüljünk hozzájuk.”

dijátadó Margo 2021-07

Az Év Illusztrátora: Grela Alexandra (A vakok és az elefánt – Papírszínház, Csimota Könyvkiadó)

Részlet Csatlós Judit laudációjából:

„Az illusztrációk gyönyörűek és bátrak, a kavargó ornamentikák és fekete-fehér arcok kontrasztja, a váltakozó pozitív és negatív formák vagy az abszurd jelenetek mélyen az emlékezetbe vésődnek.”

dijátadó Margo 2021-05

Az Év Fordítója: Érsek-Obádovics Mercédesz (Az utolsó bárány, Scolar Kiadó) 

Részlet Győrei Zsolt laudációjából:

„Köszönet illeti a kiadót és a jótollú fordítót ennek az okosan mosolygó, igazi mesének a megtalálásáért és tolmácsolásáért.”

dijátadó Margo 2021-09

Az Év Leginnovatívabb Könyve: Amikor a kukák világgá mennek, Móra Könyvkiadó

Részlet Jenei Zoltán laudációjából:

„Gyakran nincs is történet, a szöveg mintha valamiféle intelligens párbeszéd lenne a gyerekekkel. Nem okoskodik, hanem szelíden magyaráz. Nem rág szájba, hanem megértet.”

dijátadó Margo 2021-06

Az Év Ismeretterjesztő Könyve: Tittel Kinga: A Duna kincsei, Kolibri Könyvkiadó 

Részlet Sándor Enikő luadációjából:

„A dunai gőzhajózás kétszázadik évfordulójára megjelent kötet rengeteg aspektusból világít rá arra, hogy mennyi történetet és apró érdekességet rejt magában a folyó. Tittel Kinga szórakoztató, a gyerek és a felnőtt olvasók számára is izgalmas módon mutatja be a folyó a kultúrában és a különböző történelmi korokban betöltött szerepét, megjelenését a művészetben, érintve a kevésbé ismert földrajzi és biológiai különlegességeket.”

dijátadó Margo 2021-08

A zsűri tagjai:
Csatlós Judit muzeológus, a Kassák Múzeum munkatársa
Győrei Zsolt író, fordító, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, a Károli Gáspár Református Egyetem óraadó tanára
Hansági Ágnes irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem tanára, a HUBBY elnökségi tagja
Halupa-Tiba Gabriella könyvtárostanár, a Könyvtárostanárok Egyesületének kitüntetett tagja
Sándor Enikő, a HUBBY elnökségi tagja

A HUBBY-különdíj

A HUBBY-különdíjat idén a Csimota Könyvkiadó kapta.

Részlet Révész Emese laudációjából:

„Az eltelt lassan két évtized során a Csimota csaknem száz, hazai grafikusművészek által illusztrált kötetet adott ki. Emellett a nyugat-európai (ezen belül kiemelten a francia) könyvkiadás legkiválóbb alkotásait hozták el fordításokban a hazai közönségnek. Nyitottak a fiatal, új írói és grafikusi tehetségek felé. Könyveik képi megvalósítása különösen igényes, nyitott az újszerű megoldások irányába. A hazai gyerekkönyvkiadás egyik legizgalmasabb vállalkozása a képkönyvek (Silent book) legkorábbi hazai példái közé tartozó Design-könyvek sorozata, amelyben klasszikus meséket szöveg nélkül, kizárólag képekben dolgoz fel 5-5 grafikus.

A Csimota Könyvkiadó egyedüliként vállalta fel Magyarországon a japán papírszínház műfaját, amelyben a mesék képről képre, színpadszerűen bontakoznak ki a hallgatóság előtt. Emellett korszakalkotó versantológiák (Friss tinta), lapozók és felnőtteknek szóló képkönyvek fűződnek a Csimota nevéhez. Minden kiadványuk könyvművészetileg átgondolt alkotás, amelyben szöveg és kép kivételes egységben jelenik meg.”

Az Év Gyerekkönyve-díj kiosztása a Libri Könyvesboltok támogatásával valósult meg. A Libri részt vesz a díj online és offline kommunikációjában. Hírleveleiben, kiadványaiban, kampányaiban és a bolthálózati kihelyezésekben kiemelt helyet ad a díjnyertes és shortlistes könyveknek. 

dijátadó Margo 2021-02

 

Fotók: Bach Máté/IGYIC©