Humoros

Illusztrált könyv

10 éves kortól

Fiúsabb könyv

Vissza
  • 2021.05.11
  • Mizsur Dániel

Ez örökre így marad?

Kiss Ottó A bátyám öccse című könyvéről

Mizsur Dániel könyvajánlója.

Öt év korkülönbség a testvérek között, úgy hinné az ember, érettebbé, elfogadóbbá és átgondoltabbá teszi az idősebbet, főleg, ha már mindkét testvér tizenéves

Kiss Ottó legújabb gyerekkönyvében a kevesebb azonban rendre több. A testvér(v)iszony a gyerekek lehetőségeinek megfelelő heccsorozat, háború, rivalizálás, átmeneti béke, civakodás – a majd később erősödő és szilárduló szeretet és bajtársiasság illúziója, öt rövid történetben elmesélve.

Kiss Otto A bátyám öccse Mizsur Dániel-05
Illusztráció: Baranyai (b) András (Forrás: YouTube)

Egy név nélküli tíz és tizenöt éves fiú testvérpárról szólnak A bátyám öccse rövid történetei, a nagyrészt ugyanarra a forgatókönyvre íródott könnyed sztorik

A báty meg akarja leckéztetni az öccsét, ám tervei természetesen mindig visszafelé sülnek el. A kisebbik testvér ártatlan, aki mindig a közelben van, a komoly bátynak (vagy aki legalábbis magát annak gondolja) viszont terhes már a kisöcsi jelenléte.

A báty nyakig benne van a kamaszkorban, barátnővel; minden gondolata a függetlenség körül forog, az öcsire pedig vigyázni kell, míg a szülők haza nem érkeznek.

Ugyanakkor a kisebb testvér hiába csak tízéves, ő sem most jött le a falvédőről – nem kell félteni, kiválóan tudja hatástalanítani és a maga javára fordítani a bátyja terveit. Legjobb példa erre a (Vonat) című fejezet – az idősebb testvér szarkasztikus ajándékkal „lepi meg” kisöccsét, legóvonat helyett ugyanis egy igazi vonatjegyet vesz neki. Persze nem örömszerzés céljából; azt akarja, öccse legyen a lehető legtávolabb tőle: „Gondoljak csak bele, mondta, / jó távol lehetek tőle, / kirándulhatok egyedül, vagy akár anyáékkal is, / neki tökmindegy, / a lényeg, hogy addig se látja a szemüveges fejemet, / vigyorgott az arcomba önelégülten, / legalább addig se okoskodok / meg kötözködök itt bele mindenbe” (36). Az öcs azonban furfangos, visszaváltja a drága vonatjegyet, az árából pedig megveszi a hőn áhított legóvonatot – a báty így duplán veszít, hiszen pénzét hasztalanul költötte, öccsének pedig akarata ellenére is örömöt szerzett. Nem is tudni, melyik fájóbb számára, amikor vereségét követően dühében nagy robajjal távozik a szobájába, ahová idegeneknek (értsd: az öcsnek) szigorúan tilos a belépés.

Kiss Otto A bátyám öccse Mizsur Dániel-03
Illusztráció: Baranyai (b) András (Forrás: YouTube)

A másik ilyen fájó veresége lehet a (Kesztyű) című fejezet sztorija

Hatalmi helyzetét érvényesítve a báty feltakaríttatja öccsével az egész lakást, hogy ezzel majd jól „kesztyűbe dudálja” őt – az öcsnek nincs más választása, mint az utolsó porszemet is eltüntetni a szekrények alól. Érdekes módon az ellenkezés legkisebb szikrája sem pattan ki belőle, teljesen elfogadja a bátyját autoritásként, amit az ki is használ. Könnyen el tudnék képzelni kevésbé hierarchikus testvéri viszonyt; az ugráltatás (szívatás) korántsem szükségszerű velejárója a testvéri kapcsolatoknak, Kiss Ottó műve viszont – korkülönbség ide vagy oda – nem igazán érdekelt a szimmetrikus-harmonikus testvérviszony ábrázolásában, hiszen ha nincs rivalizálás, heccelés, civakodás, aligha születhettek volna meg a könyv fejezetei. Hogy a báty tervei rendre visszafelé sülnek el, kevés ahhoz, hogy ne a kiszolgáltatott, ugráltatható, csak reaktív, kihasználható, megváltoztathatatlan szerepként rögzítse a könyv a fiatalabb testvér helyzetét.

Kiss Otto A bátyám öccse Mizsur Dániel-02
Illusztráció: Baranyai (b) András (Forrás: YouTube)

A bátyám öccse univerzumában a teljes körű rendért és tisztaságért jár az egyik legnagyobb szülői elismerés (Kesztyű), ami természetesen így a fiatalabbat illeti

A báty szobájában rendetlenséget talál az anya, így hiába idősebb öt évvel, elhangzik a testvér számára legfájóbb és szülői mondat: „Példát vehetnél az öcsédről.” Úgy tűnik, a kamasznak a függetlenségi háborúja közepette mégiscsak szüksége van a szülői elismerésre. Vagy nem is ennek szólna a becsapott ajtó? Nem derül ki, hogy az összehasonlítás vagy a dugába dőlt terv fájóbb-e az idősebb testvérnek.

Egy biztos, Kiss Ottó könyve szerint a testvéri kapcsolat aszimmetrikus, és leginkább az egyenlőtlen marakodásról és rivalizálásról szól.

Ezt a képet a záró fejezet hivatott ellensúlyozni, amelyben kiderül, hogy az idősebbik testvér – talán – néha engedi nyerni a fiatalabbat, és amikor ezt felismeri a kisöcsi, arra a következtetésre jut, hogy a bátyja „valóban jó ember” (54): ő biztos fontosabb neki, mint a győzelem. Igen hamar megfeledkezik hát a korábbi heccelésekről, ugratásokról, hogy bátyja hallókészüléket ajándékoz neki, vagy hogy fizikailag minél messzebbre kívánja – de hát ilyen a testvéri „szeretet”, állítja a könyv: heccalapú, marakodó, harcias. Jobb ezt elfogadni, hiszen a testvérkapcsolat életre szóló: „[a]zért az jó érzés, hogy az embernek ilyen bátyja van. / Meg az is jó, hogy pont én vagyok az öccse. / De az a legjobb, hogy ez már örökre így is marad” (55).

A könyvcím is ennek humoros elfogadására, a szeretet illúziójára apellál, a fiatalabb testvér nem testvérként, hanem valakinek a valakijeként, a bátyja öccseként képzelhető csak el. Érdekelt volna ennek a testvérpárnak a családon belüli dinamikája, hogy a szülők jelenléte miként befolyásolja kettejük viselkedését. (Az apa például egyszer kerül szóba, mikor az idősebb testvér hozzá hasonló kioktató pózba vágja magát.)

Kiss Otto A bátyám öccse Mizsur Dániel-01
Illusztráció: Baranyai (b) András (Forrás: YouTube)

Tegyük hozzá, van, aki az idősebb testvérrel (is) szórakozik – a barátnője. Hiszen a lányok kiszámíthatatlanok, „állandóan trükköznek, / és kihasználják az embert” (20), soha nem tudni, mi jár a fejükben, és „aki megfejti a lányok titkát, / vagyis / hogy valójában mit is akarnak, / az már mindent tud az életről” (10). Igaz ugyan, hogy nem a barátnőről (és a lányokról) szól, és nem is hosszú könyv A bátyám öccse (mindössze 55 oldal, bőséges illusztrációval), de nem tudom nem (unalmas) sztereotípiák sorának látni mindezt. A (Kóla) című történetben ráadásul a kisöcsit is ugráltatja: háromszor küldi el a boltba kóláért ilyen-olyan ürügyekkel, csak hogy ne legyen otthon. A képlet egyértelmű tehát. A lányok (így, általánosságban) csak szórakoznak a fiúkkal, csalárdak, kiismerhetetlenek, hajlamosak kihasználni másokat, így önzőek is. A felszarvazott báty bánatában pedig kisöccsével is megosztja a tudást – a lányok márpedig ilyenek, jobb beletörődni.

Könnyedek, gördülékenyek a könyv verses formába tördelt, ám rímtelen, lírai sajátosságoktól mentes rövid történetei

Nyelvi készlete és a történetek komplexitása a feltételezhető korosztálynak, célközönségnek megfelelő. Nem érheti kritika Baranyai (b) András illusztrációit sem, inkább csak kép/szöveg arányát. A Doug kalandjaira emlékeztető, nem túlbonyolított képi világ jól illeszkedik a történetekhez, ám gyakran elvész a szöveg az illusztrációkban, és a kép válik elsődlegessé. Persze önmagában az, hogy a kép az elsődleges médiuma egy gyerekkönyvnek, nem negatív sajátosság; ám tekintve, hogy nagy valószínűséggel nem óvodás- vagy kisiskoláskorú a célközönség, javára vált volna a könyvnek vagy a kevesebb kép (bár akkor jóval vékonyabb lenne az így sem túl vaskos könyv), vagy a bővebb szövegterjedelem. Talán belefértek volna akkor más szereplők is, kevésbé csalárd lányok például, vagy egy tágabb univerzum alakjai, iskolatársak, barátok, szülők, rokonok. Hogy egy kicsit többet tudjunk meg erről a két fiúról, és ne csak közhelyes szerepek és minták alapján lássuk őket.

 

Mizsur Dániel

Kiss Ottó: A bátyám öccse

Illusztráció: Baranyai (b) András

Pozsonyi Pagony Kft., 2020

55 oldal

2990 Ft