Vissza
  • 2023.03.17
  • Bakó Kata

Szöszmösz, Gyigyimóka és A nagy Lötty, avagy rengeteg történet vár rátok

Bakó Kata programajánlója.

VISSZATEKINTŐ

„A legnagyobb tanítóim a gyerekek”
Interjú Samuel Allo mesemondóval és Gombos Kata kiadóvezetővel

Samuel Allo, a világjáró mesemondó januárban Magyarországon járt, hogy személyesen is bemutassa a biatorbágyi Kisgombos Kiadó által kiadott A két csillag című könyvet, s hogy találkozzon lelkes olvasóival (a nagy sikerű programról készült beszámolónkat ITT olvashatjátok). Látogatása végén riport is készült vele, Kolbe-Kontor Ildikó jóvoltából.

A riportot elolvashatjátok: ITT

Indiában járt Rumini
Berg Judit beszámolója a World Book Fair Delhi eseményeiről

Akár hiszitek, akár nem, a könyvvásárok egymást érik. Bologna előtt pár nappal (erről szóló beszámolónkat ITT találjátok) ugyanis Delhiben járt a Petőfi Literary Fund, hogy az ázsiai ország nemzetközi könyvvásárán népszerűsítse a magyar irodalmat és a magyar könyvkiadást. Magyarországot Szűcs Péter, a Dharma című regény szerzője, Pál Dániel Levente költő és a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója, valamint Berg Judit gyermekkönyvíró képviselte.
Berg Judit tartalmas beszámolójából kiderül, hogy a World Book Fair Delhi elnevezésű vásáron miféle programok várták a delegációt, milyen fogadtatása volt Rumininek és a kincskereső foglalkozásoknak, és az is, hogy vajon hány nyelvre fordították le az indiai magyar szakos hallgatók Petőfi Sándor verseit…  

A beszámolót megtaláljátok: ITT

TETT Mesepályázat – eredményhirdetés

Múlt héten hirdették ki a TETT Mesepályázat nyerteseinek névsorát. A második évad iránti érdeklődés hatalmas volt: a pályázók 775 érvényes művet küldtek be, ezek közül 113 kiemelkedően figyelemre méltó alkotás be is kerül a TETT-pályázat következő gyűjteményes művébe, amely nemcsak nyomtatásban, hanem a TETT-mesepályázat honlapján is elérhető lesz.
A zsűri 15 pályaművet kiemelten is díjazott, közel négymillió forint összértékben.
Minden pályázónak szeretettel gratulálunk!

A díjátadó összefoglalóját és a nyertes meséket megtaláljátok: ITT és ITT

Dekameron 2023-bemutató a Budapest Bábszínházban

Március 11-én bemutatták a Budapest Bábszínház új darabját, a Dekameron 2023-at. A Szikszai Rémusz által rendezett darab előkészületei során tanári műhelyek segítségével ismertették meg a pedagógusokat a bábszínházi munka fontos szempontjaival.
A Dekameron 2023 az 1348-as világjárványt (és az ekkor születő Dekameron című Boccaccio-művet) megidézve tíz kortárs magyar író (Fábián Péter, Gimesi Dóra, Háy János, Jászberényi Sándor, O. Horváth Sári, Parti Nagy Lajos, Székely Csaba, Szikszai Rémusz, Tasnádi István és Závada Péter) tíz története segítségével ad lenyomatot korunk eseményeiről. A tizenhat éven felülieknek ajánlott előadást a bemutatón vastaps köszöntötte.

Budapest Bábszínház; a következő előadás: március 25. szombat, 19.00
További információk: 
ITT

KÖNYVBEMUTATÓ

Berta Ádám, Agócs Írisz: Szöszmösz, a tündéregér – könyvbemutató

Berta Ádám és Agócs Írisz könyvét nemrég ajánlottuk (ITT olvashatjátok). Akkor igen keveset tudtunk még a két főhősről, Lapos Tüskéről és Szöszmöszről, de mára már az is kiderült, hogy Lapos Tüske kényszerűségből indult vándorútra, és hogy barátja, Szöszmösz, a tündéregér mindvégig vele lesz a kalandok során. Berta Ádám (akinek ez az első gyermekirodalmi alkotása) és Agócs Írisz (akinek illusztrációit nemcsak itthon, hanem a nagyvilágban is szeretik) alkotása (Szöszmösz, a tündéregér) a Cser Kiadónál jelent meg.
A beszélgetés moderátora Both Gabi.

Budapest, Pagony Café – Dió; március 21. kedd, 17.00
Az eseményről és a könyvről többet is megtudhattok: ITT és ITT

ÚJ KÖNYVEK

Majoros Nóra – Tuza Edit: Erdei énekverseny

A Móra Könyvkiadó szintezett olvasmányait (Most én olvasok!) mindig örömmel ajánljuk: most Majoros Nóra és Tuza Edit közös munkáját hoztuk (Erdei énekverseny) a kezdő olvasóknak. A sorozat legújabb kötetéből kiderül, hogy ki nyeri az erdei énekversenyt: a nyúl, a pele, a csiga, a keresztespók vagy a lappantyú…
A kötet mellé jó szívvel ajánljuk a szerző blogbejegyzését is, mert izgalmas, olvasásra ösztönző módszert ismerhettek meg; mindenképpen érdemes kipróbálni a betűkre éhes gyerekek körében.
A kötetet megtaláljátok: ITT

Berg Judit – Agócs Írisz: Sári és a sün

Berg Judit és a Pagony közkedvelt Sári-sorozata újabb résszel bővül. A Sári és a sün című negyedik rész nemrég indult el a nyomdába, az illusztrátor ezúttal is Agócs Írisz. A könyvecske remélhetőleg hamar megjelenik, így a rajongók újabb Sári-történetet ismerhetnek meg, hogy aztán újra és újra kérjék őket: este és reggel, úton és útfélen.

További információk: ITT

Víctor Escandell — Víctor Sabaté: Rejtélyes történetek – 25 fejtörő az emberi testről

A HVG Könyvek Junior sorozata újabb izgalmas ismereterjesztő könyvvel bővül. A Rejtélyes történetek – 25 fejtörő az emberi testről című kötet játékos formában ismerteti meg a kilenc éven felüliekkel az emberi test biológiai rejtélyét. A születéstől a genetikán át az érzéki csalódásokig és a hipochondriáig sok téma előkerül, az első két fejezetbe ITT bele is olvashattok.

További részletek: ITT

PAPÍRSZÍNHÁZ A KÖNYVTÁRBAN

Papírszínház – Illusztrált mesék gyerekeknek

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kőbányai Könyvtára péntek délután papírszínházas meséléssel várja a hét során elfáradt gyerekeket és szüleiket. Igazán üdítő elfoglaltság könyvtári látogatással, könyvkölcsönzéssel és mesehallgatással zárni a hetet.
Első alkalommal a Jao, a kaméleon és a A világlátott békák című papírszínházas történeteket ismerhetik meg a gyerekek.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Budapest, FSZEK Kőbányai Könyvtár, március 17. péntek, 17.00
További információk és jelentkezés: ITT

Papírszínházas mesék

A szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban minden hétfőn papírszínházas mesékkel várnak benneteket a gyermekkönyvtárosok. A május végéig meghirdetett programokra három éven felüli gyerekeket várnak.

Szentendre, Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár; március 20. hétfő, 16.30–17.00
További információk: ITT

MESE(MŰHELY) FELNŐTTEKNEK

Anyatermészet-meseműhely

Jakab Csilla meseterapeuta, Gestalt coach és Olasz Ildikó Metamorphoses alkotó-fejlesztő meseterapeuta, mindfullness coach meseműhelyt indít az online térben. Az adventig tartó programsorozat fókuszában az anyai minőség, a befogadás–táplálás–elengedés tematikája áll. Az egyes alkalmakon női mesékkel, női történetekkel, a hagyományban megőrzött női tudással és persze önmagukkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Online tér; az első alkalom: március 17. péntek, 17.30
További alkalmak és bővebb információ: ITT és ITT

Népmese? Felnőtteknek? Ma? –  online

Március utolsó hetében kerül sor Népmese? Felnőtteknek? Ma? címmel a Hagyományok Háza A népmese mai élete és a Meseszó Egyesület ÉLŐSZÓVAL, amit a meséről tudni kell című előadás-sorozatainak közös alkalmára. A mesekörök szervezőivel és vezetőivel zajló beszélgetés a mesekörök létrejöttének, működésének és népszerűségének okait kutatja, a programra mindenkit szeretettel várnak.
Az online térben zajló program előadója Szabó Ágnes mesemondó, a Meseszó Egyesület tagja.
Az ingyenes, de regisztrációköteles programra minden érdeklődőt szeretettel várnak

Online tér; március 29. szerda, 19.00
Bővebb információ, regisztráció: ITT 

BÁBSZÍNHÁZI VILÁGNAP – MÁRCIUS 21.

Bábszínházi Világnap a Kövér Béla Bábszínházban

A szegedi Kövér Béla Bábszínház ünnepi programmal várja az újságírókat a 20. Bábszínházi Világnap alkalmából. A sajtó munkatársai megismerhetik a színház új, készülő darabját (Robin Hood), majd bemutatják a szerzők közreműködésével a Kövér Béla Bábszínház 75. évfordulójára megjelent izgalmas kötetet, amely mesébe ágyazva ismerteti az intézmény történetét. A nagy Lötty című kötet kapcsán Kiss Ágnes igazgató, Schneider Jankó művészeti titkár, Kollár Árpád író, Grela Alexandra illusztrátor, valamint a grafikai terveket készítő Kónya Ábel beszélget, a moderátor Bencsik Orsolya író, az SZTE BTK adjunktusa lesz. A remélhetőleg izgalmas beszélgetés után megnyílik A nagy Lötty történetére épülő interaktív játéktér is!

A program regisztrációköteles, március 17-ig lehet regisztrálni.

Szeged, Kövér Béla Bábszínház; március 21. kedd, 14.00

Kirikou titkos élete – Képriport és előadás

A 20. Bábszínházi Világnap alkalmából izgalmas képriportot ajánlunk. A szerző, Almássy Bettina fotók segítségével mutatja be a bábszínházi csapatmunka rejtelmeit: kiderül, hogy egy előadás megszületéséhez milyen nagy összhang és együttműködés szükséges a kulisszák mögött. A fényképek a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Kirikou és a boszorkány című bábjátékának februári előadása előtt készültek. A bábos alkotás alapja Michel Ocelot Kirikou és a boszorkány című, többszörösen díjnyertes rajzfilmje. A 2017-ben bemutatott darab ma is műsoron van: a kis Kirikou nyugat-afrikai mesemotívumokkal készült fejlődéstörténete máig tartalmas szórakozást nyújt a négy éven felüli gyerekeknek.
Figyeljétek a Mesebolt Bábszínház honlapját, és ha tehetitek, nézzétek meg az előadást!

A képriport és az előadás színlapja: ITT és ITT

Gyigyimóka története, avagy mese a meséről

A győri Vaskakas Bábszínház Gyigyimóka története című előadásában a mocsárlakó és mindig új mesékre áhítozó, de a mesélőket folyton megtréfáló ördög várja a négy éven felüli nézőket. A közel egyórás bábjáték szövegkönyvét Mészöly Miklós művei, valamint Tandori Dezső verse felhasználásával Markó Róbert írta, a látványtervet készítette és a darabot rendezte Bartal Kiss Rita.

Győr, Vaskakas Bábszínház; április 9. vasárnap, 11.00
Színlap és jegyvásárlás: ITT és ITT

PETŐFI 200

Miklya Luzsányi Mónika: Petőfi, a sztár

A Petőfi-emlékév alkalmából izgalmasabbnál izgalmasabb Petőfi-kötetek jelennek meg, egyaránt mesélve kicsinek és nagynak a leghíresebb magyar költőről és életművéről. Most Miklya Luzsányi Mónika ajándékozta meg egy gazdagon illusztrált ismeretterjesztő könyvvel a kilenc éven felülieket. A Petőfi a sztár című, májusban megjelenő kézikönyvből „megismerhetjük Petőfi Sándor kalandos életútját és azt az izgalmas korszakot, amelyben élt, különös tekintettel az 1848–49-es szabadságharcra, de a kor nőalakjai is fontos szerepet kapnak. A könyv ideális lehet az iskolai tananyagot kiegészítő olvasmánynak is” – olvashatjuk a kötet ajánlójában.

Bővebb információk: ITT

Petőfi Sándor versei Pion István válogatásában

A Móra Könyvkiadó izgalmas sorozata, a Reposzt – Klasszikusok fiataloknak nevéhez hűen klasszikus költők és írók műveit ismertetik meg a kiskamasz és kamasz olvasókkal. Pion István válogatásában Petőfi Sándor versei olvashatjátok kicsit más nézőpontból: reméljük, a 2017-ben kiadott kötet forgatása közben kiderül, hogy Petőfi akár kortárs költő is lehetne.

További információk: ITT

KONFERENCIA

„Sebesebben, mint a gondolat” – A mese nyelvén
A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület IV. konferenciája

A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület konferenciái a (nép)meséket kutató és alkalmazó szakmai közönség és a laikus érdeklődők ünnepei. Idén májusban sorrendben a negyedik konferenciát rendezik, melynek témája: a mesék nyelve.
„Mesékkel dolgozva naponta tapasztaljuk a mesék képeinek erejét. Milyen »nyelven« beszélünk, mikor mesélünk? Milyen speciális nyelv a mese nyelve? Hogyan kommunikálunk, mikor mesét mondunk? És hogyan jutnak el hozzánk a mesék? Milyen más módszerekkel kapcsolódnak a mesék a segítő egyéni és csoportfolyamatokban?”

Budapest, Benczúr Hotel; május 13. szombat, 9.00
Részletes program, regisztráció: ITT

PEDAGÓGUSOKNAK AJÁNLJUK

Akcióban a pedagógusok – színház és módszertan
Bevezetés az akciómódszerek alkalmazásába 1. – Kihívások a tanteremben, az iskolában

Tavasszal újra indul a Radnóti Színház P+R programjának akkreditált képzése, amelynek „célja, hogy a részt vevő pedagógusok eszköztárukat olyan módszerekkel bővítsék, amelyek segítenek a mindennapi dilemmákat tágabb intézményi és társadalmi kontextusban vizsgálni és akciómódszerekkel megoldani”.
A Radnóti Színház és a Budapesti Műegyetem Bevezetés az akciómódszerek alkalmazásába 1. – Kihívások a tanteremben, az iskolában című, 60 órás és 60 kreditet érő képzése március 25-én indul. Jelentkezési határidő: március 20. éjfél.

Budapest, BME – E épület – Radnóti Színház és Keres Emil Próbaterem.
Első alkalom: március 25. szombat, 10.00–18.00

A képzésről további információkat találtok: ITT és ITT

Légy szabad! 3. – Pagony tanári műhely kortárs gyerek- és kamaszirodalom-témában
Szerkesszünk szöveggyűjteményt!

Vinczellér Katalin magyartanár, a Pagony tanári műhely szerkesztője és házigazdája harmadszorra invitálja ingyenes műhelyre kollégáit (az előző alkalmakról ITT és ITT olvashattatok). Most a versek világába kalauzolja a résztvevőket: kortárs versgyűjtemények segítségével beszélhetik meg, hogy milyen költői szöveggyűjteményt állíthatnak össze klasszikusok és kortárs szerzők műveiből középiskolás diákjaik számára. A kínálatban ott lesz a Szívlapát, a Lehetnék bárki, és az Útikalauz a vershez című szakkönyv is.

Budapest, Pagony Café – Dió; március 31. péntek, 16.30–18.00
Bővebben: ITT

 

Bakó Kata