Vissza
  • 2023.02.17
  • Bakó Kata

Még mindig tart a farsang!

Bakó Kata programajánlója.

DIAFILM

Biciklitúra a Pipitér-szigetre – diavetítés Egerben

Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár vidám diafilmes vetítésre hív minden kicsit és nagyot. A könyvtár munkatársai azt ígérik, hogy – többek között – a Biciklitúra a Pipitér-szigetre című diafilmet vetítik, s a szeretetteljes fogadtatás mellett lesz finom tea is.

Eger, Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár; február 17. péntek, 16.30
További információk: ITT

Méhész bácsi meséi 1. – diafilmes vetítéssorozat kicsiknek és nagyoknak

A Kettőspont Meseszínház jóvoltából a Ráday utcában tematikus diafilmes vetítéssorozat indul.
Az első alkalom a méhekről és a mézről szól. A kétéves kortól ajánlott műsorban négy diafilmet is megnézhetnek a résztvevők a Meseszínház művészeinek közreműködésével. A filmek után Weiner Sennyey Tibor költő és méhész mesél a méhek és a természet világáról, de lesz rajzos program is.
A mézkóstolás sem marad el, a szervezők mézes kenyérrel és teával várják az érdeklődőket.

Budapest, Kettőspont; március 5. vasárnap, 11.00–13.00
Részletes műsor és további információk: ITT

VILÁGJÁRÓ GYEREKEK

Egyiptom – tematikus délelőtt a Deák17 Galériában

A Napkirályok születése című kiállításhoz (melyről ITT olvashattatok) kapcsolódóan a Világjáró gyerekek programsorozat keretében Egyiptomról és az egyiptomi kultúráról rendeznek tematikus délelőttöt a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.
A háromórásra tervezett rendezvényen interaktív országbemutató előadás, hastáncos program és kreatív foglalkozás várja az érdeklődőket, az
Ezeregyéjszaka meséi pedig Oroszi Gyöngyi PhD-hallgató (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) tolmácsolásában kelnek életre.

Budapest, Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria; február 18. szombat, 9.30–12.30
Részletes program:
ITT

FARSANG

Picuri Muri – Farsangi koncert – Kisgombos

A Kisgombos Könyvesbolt biatorbágyi padlásán a Picuri Muri zenekar segítségével nagy farsangi mulatság lesz, kicsiket és nagyokat egyaránt várnak. Regisztráljatok, öltözzetek farsangi jelmezbe, és bulizzatok egy nagyot!

Biatorbágy, Kisgombos Könyvesbolt; február 18. szombat, 10.00
Regisztráció, további részletek: ITT

Rutkai Bori Banda: Csupa csoda farsang

Rutkai Bori és bandája farsangi bálba hív minden kicsit és nagyot, méghozzá a Mesevárba, Manóapóhoz. A fergeteges bulira jelmezben is jöhettek, s ha van ritmushangszeretek, azt se hagyjátok otthon. A koncert előtt farsangi kézműveskedés is lesz.

Budapest, Ferencvárosi Művelődési Központ; február 19. vasárnap, 11.00–12.00
Részletes program, jegyvásárlás: ITT

BÁBSZÍNHÁZ

Szutyejev: Vidám mesék – a Budapest Bábszínház játéka a Mesehajón

Szutyejev meséi generációk kedvencei. A Budapest Bábszínház művészei segítségével most két vidám történetet ismerhettek meg a kiskakasról, a kiskacsáról és Zseléről, a kecskéről. A féléves kortól ajánlott program szervezői azt javasolják, hogy a jegyet online foglaljátok le.

Budapest Jazz Klub – Mesehajó, február 18. szombat, 11.00–12.00
Foglalás, további információk: ITT

FILM

A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! – filmvetítés és kézműves foglalkozás

December 29-én mutatták be René Goscinny és Jean-Jacques Sempé itthon is kedvelt könyvsorozatának filmváltozatát (erről ITT olvashattatok). A kis Nicolas kalandjai most a Francia Intézetben elevenednek meg, az Intézet munkatársai a Médiatárban várnak benneteket.
A francia nyelven, magyar felirattal játszott film előtt Korbuly Ági tart kézműves foglalkozást.
A programra február 17-ig lehet regisztrálni!

Budapest, Francia Intézet; február 18. szombat, 12.30–14.00 és 14.15–15.40
További tudnivalók, regisztráció és jegyvásárlás: ITT

Kuflik, Bogyó és Babóca minden hétvégén az ETELE Cinemában

Bartos Erika és Dániel András kedvelt mesehősei október óta minden szombaton és vasárnap az ETELE Cinema mozitermébe várják a piciket és a kicsiket. Most hétvégén a Bogyó és Babóca sorozat Játszótársak című epizódját vetítik, a kuflik rajongói pedig a Mi újság kuflik? című részt nézhetik meg. Az előadások mindkét nap 10.00-kor és 11.30-kor kezdődnek.
Javasoljuk, hogy jövő héten is nézzétek meg az ETELE Mozi honlapját!

Budapest, ETELE Cinema; február 18. szombat és február 19. vasárnap, 10.00 és 11.30
Aktuális műsorrend és információk: ITT

PÁLYÁZATOK

Körtánc – EU-s gyerekirodalmi pályázat

A TIME (Together in the Middle of Europe) európai uniós pályázat célja, hogy összehozza, illetve egymással és a nagyközönséggel megismertesse a pályázatban részt vevő országok legjobb íróit és illusztrátorait. A közös alkotómunka eredménye egy illusztrációs vándorkiállítás és egy illusztrált gyerekirodalmi antológia lesz, Körtánc címmel.
Három ország (Magyarország, Szlovákia és Románia) három kiadójának összefogásából a TIME-pályázathoz kapcsolódva izgalmas gyerekirodalmi pályázat kerekedett.
A tíz–tizennégy éveseknek szóló pályázatra prózai írás beküldésével lehet jelentkezni.
Az is elvárás, hogy a maximum ötezer karakteres írások kapcsolódjanak a pályázat hívószavához, a Körtánc tematikájához: szóljanak az összefogás és a közösség erejéről, a határokat és a különbözőségeket megszüntető közös élmények öröméről.
A pályázatokat rangos szakmai- és gyerek-zsűri bírálja el, a legjobb tíz szöveget megjelentetik a nemzetközi antológiában, ezenfelül a nyertes művek szerzőit 200 eurós tiszteletdíjjal jutalmazzák.

Beküldési határidő: 2023. március 31.
Részletes pályázati kiírás: ITT

A műtárgyak titkos élete – a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának meseíró-pályázata

A BTM Vármúzeuma meseíró-pályázatot hirdet nyolc–tizenhat éves diákok számára, három korcsoportban. A részt vevő diákoknak nincs más dolguk, mint megtekinteni a Vármúzeum állandó kiállításainak egyikét, kiválasztani egy számukra érdekes vagy izgalmas műtárgyat, és megírni, ugyan mit is csinálhat az a tárgy a kiürült múzeumban, látogatási időn kívül.
A legfeljebb hatoldalas (verses) meséket március 31-én 16 óráig küldhetitek be.

A részletes kiírást megtaláljátok: ITT

Forgassatok némafilmet!
A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és a Pagony Kiadó közös pályázata

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és a Pagony Kiadó közös pályázatot ír ki mindazok számára, akiket érdekel az irodalom, a film, a média világa és a történelem, s van kedvük egy kortárs ifjúsági mű egy rövid epizódjából némafilmet készíteni.
A pályázat alapja Zágoni Balázs Szamos-parti Hollywood című regénye (Abszolút Töri sorozat), amely a magyar filmgyártás hajnalára és az első világháború időszakába röpíti olvasóit (a regényről ITT olvashattok kritikát).
A pályázat kiírói nem hagyják magukra a kezdő némafilmeseket: ajánlanak néhány megfilmesíthető fejezetet a kiszemelt regényből, a filmkészítés folyamatához pedig segédletet írtak. 
A díjazottak értékes könyvcsomagot, Klassz program-ajándékcsomagot és Filmio-előfizetést kapnak, ráadásul a legjobb filmeket a nagyközönség is megnézheti.

Beküldési határidő: 2023. április 16., vasárnap éjfél
Részletes pályázati feltételek: ITT

Petőfi200 – „Van-e mostan olyan legény?
A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ fotópályázata

A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ „Van-e mostan olyan legény?” címmel fotópályázatot hirdet, hogy kiderítse, milyen lenne Petőfi Sándor a XXI. században.
A tizenkét éven felülieknek kiírt pályázatra legfeljebb három pályamunkával (fotó, szerkesztett fotó, manipulált fotó) lehet nevezni.
A szakmai zsűri döntése alapján a fotópályázat három legjobb alkotója utalványt nyer a Pilvax Kávéház és Étterembe, a legjobb alkotásokat pedig óriásplakátokon mutatják be Gödöllő belvárosában. Az eredményhirdetés a Múzeumok Éjszakáján lesz.

Beküldési határidő: 2023. május 1.
A teljes pályázati kiírást megtaláljátok: ITT

ISKOLAI KÖNYVTÁRAK

Lőrincze Lajos könyv- és könyvtárbővítési pályázat

A Tinta Könyvkiadó évek óta nagy gondot fordít arra, hogy az iskolai könyvtárak bővíthessék könyv- és szótárállományukat. Ez a lehetőség különösen fontos, hiszen az oktató-nevelő munka nélkülözhetetlen eszközei az egy- és többnyelvű szótárak, a feladatgyűjtemények, az anyanyelv tanításának segédletei, ezért nem árt, ha akad egy-kettő ezekből az iskolai könyvtárban.
Érdemes kihasználni a lehetőséget, s a mindig megújuló listából pályázni a legfontosabb, 50 százalékos áron beszerezhető kiadványokra.

Beküldési határidő: március 10.

Részletes kiadványlista és pályázati kiírás: ITT

Rajzoltak nekünk! – Iskolai könyvtárbővítési pályázat
Sorsolás és eredményhirdetés

Tavaly decemberben a Bakáts Pagony – együttműködve a Könyvtárostanárok Egyesületével – jótékonysági akciót szervezett a Pagony Kiadó illusztrátorainak közreműködésével az iskolai könyvtárak javára (erről ITT olvashattatok). A kezdeményezés nyomán összegyűlt bő egymillió forintot február 14-én, a Nemzetközi Könyvajándék Napon sorsolták ki a Bakáts Pagonyban. A Könyvtárostanárok Egyesületének pályázatára (erről ITT adtunk hírt) jelentkező könyvtárak közül tíz iskolai könyvtár nyert kicsivel több mint százezer forint értékű kortárs ifjúsági művet a Pagony Kiadó kínálatából. Gratulálunk a nyerteseknek!

Az online sorsolás felvételét és a nyertesek listáját megtaláljátok: ITT

IRODALOMTERÁPIA ÉS KORTÁRS GYERMEKIRODALOM

Az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke, valamint a Bakonyi Alapítvány közös rendezvénysorozata, a Bolygó bogozó idén is egy-egy kortárs ifjúsági regény irodalomterápiás alkalmazási lehetőségét boncolgatja, s író–olvasó-találkozókat szervez a regények szerzőinek részvételével. A havonta egyszer megrendezett események első felében zárt körű irodalomterápiás foglalkozások zajlanak, míg a második rész a nagyközönség számára is nyitott: író–olvasó-találkozót rendeznek az éppen aktuálisan tárgyalt könyv szerzőjével.
Az idei második alkalom vendége Szabó Tibor Benjámin író, szerkesztő, könyvkiadási szakember lesz, a mű pedig az EPIC – Az első küldetés A februári esemény irodalomterapeutája Olaszi-Farkas Katalin, a beszélgetés moderátora Erdélyi Eszter lesz.

Szeged, SZTE BTK – Informatórium; február 20. hétfő, 16.00-17.30
További információk: ITT

MESEMONDÁS

Samuel Allo mesemondó budapesti látogatása

Samuel Allo, a Franciaországból nemrég Biatorbágyra érkezett vándor mesemondó Budapesten is mesélt, méghozzá a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjainak. Szó esett a mesemondókörutakról, a mesékről és a mesélésről, s közben Gombos Kata (Kisgombos Kiadó) segítségével bemutatták azt a magyar nyelven megjelenő, Szimonidesz Hajnalka által illusztrált mesekönyvet (A két csillag) amelyben magyar nyelven olvashatók Samuel meséi. A látogatásról az iskolaújság cikke is tanúskodik.

A cikket elolvashatjátok: ITT

KÖNYVAJÁNLÓ

Berta Ádám: Szöszmösz, a tündéregér

Szöszmösz, a tündéregér és Lapos Tüske kalandjait márciustól ismerhetitek meg. Nem sokat tudunk még róluk; annyi azért kiderült, hogy Lapos Tüske kedvenc eledele a moha, s hogy nagy kalandra indulnak nyugat felé. Berta Ádám szerethető hőseit Agócs Írisz keltette életre, s a történetek a Cser Könyvkiadó gondozásában jelennek meg.

További információk: ITT

Útmutató a képregények tanulmányozásához – Rajzolt bevezető a képregénytudományba

Enrique Del Rey Cabero, Michael Goodrum és Josean Morlesín Mellado könyvét a Prae Kiadó jelentette meg Szép Eszter fordításában.
A letölthető és lapozgatható formában is kiadott mű izgalmas formában szól a képregények műfaji sajátosságairól, történetéről, a szöveg és a kép szerepéről, a nyelvezetről, s azt is bemutatja, hogyan készül a képregény. A 2021-ben megjelent angol nyelvű kiadvány magyar fordítása igazi csemege a képregény iránt érdeklődők számára.

A könyvet megismerhetitek és elolvashatjátok/letölthetitek: ITT

Bakó Kata