Vissza
  • 2022.12.09
  • Bakó Kata

Mindannyian fényre vágyunk

Bakó Kata programajánlója.

FILMES AJÁNDÉK

Cinemira 

Hazánk egyetlen gyerek- és ifjúsági filmfesztiválja, a Cinemira az ünnepek alatt meglepetéssel kedveskedik a gyerek és tini filmrajongóknak. A most induló Cinemira streamszolgáltatás segítségével ugyanis december 6. és január 6. között negyvenöt kisfilm és animáció elérhető el ingyenesen. A meglepetésfilmekkel is bővülő igényes válogatásban az eddigi versenyfilmek legjavát láthatjuk.

A teljes lista elérhető: ITT

ADVENTI VÁRAKOZÁS MESÉVEL, KÉPPEL

Mesedélután Balla Margittal

Az Óbudai Platán Könyvtár szeretettel várja azokat a lelkes olvasókat, akik a földönkívüli kislány, Bibi, Mimó, Cicúr és a többiek „anyukájával”, Balla Margittal szeretnének találkozni.
Óbudai Platán Könyvtár, Arató Emil tér 2., december 9., péntek 17.00–18.00

További részletek: ITT

MESEÍRÁS

A meseírás nőknek való?

A Női kaleidoszkóp-sorozat részeként megvalósuló beszélgetés izgalmas és sokszor megosztó témákat feszeget. Vannak-e kifejezetten női, komolytalannak kikiáltott műfajok (lányregény, gyerekkönyv, napló)? Milyen a gyerekkönyvírók helyzete? Pláne ha nő az illető… Az a jó meseíró, akinek gyereke van?
A KisPrésházban zajló esemény résztvevői Bogyó Noémi, Molnár T. Eszter, Petres Csizmadia Gabriella, a moderátor: Tamás Zsuzsa.

Budapest, KisPrésház, Bartók Béla út 44., december 9., péntek 17.30–18.30

További érdekességek: ITT

MÚZEUM

Kiscelli advent

December 10-én ismét ünnepváró hangulatban tölthetjük a napot a Kiscelli Múzeumban. A mára már hagyományos eseménnyé alakult rendezvényen izgalmas tárlatvezetések, kézműves foglalkozások, kiállításmegnyitó, gasztrobábszínház, forralt bor, finom harapnivalók és persze karácsonyi csemegék sora várja a kicsiket és nagyokat.
Térjetek be, felfrissül a lelketek!

Budapest, Kiscelli Múzeum, Kiscelli u. 108., december 10., szombat 10.00–18.00

Részletes program és információ: ITT

BÁBSZÍNHÁZ

MA-KI fest? – Marc Chagall

A Képező programján három–nyolc éves gyermekek számára nyílik lehetőség arra, hogy népszerű hazai és nemzetközi képzőművészeti alkotásokkal ismerkedjenek meg. Andrusko Marcella bábművész és Maki szeretettel várja az alkotni nem rest gyerekeket. Most szombaton Marc Chagall Kék falu (1968) című festménye lesz a főszereplő.

Budapest, Képező, Keleti Károly u. 13/A., december 10., szombat 10.00–12.00

További információk: ITT

Bőröndgyűjtő akció a Budapest Bábszínházban

A Budapest Bábszínház környezettudatos színház. Ezért most – a környezettudatosság jegyében – a közönséghez fordulnak segítségért. Új darabjukhoz (Szikszai Rémusz: Dekameron 2023) minél több bőröndre lenne szükség. Arra kérnek benneteket, hogy ha van otthon feleslegessé vált, de jó állapotú bőröndötök, utazótáskátok, december 12-én 18 óráig juttassátok el a Budapest Bábszínház Szervezési Irodájába.

További információk: ITT

MESEPEDAGÓGIA

Mesék advent idején

Bajzáth Mária, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer megálmodója és kidolgozója, valamint a Népmesekincstár mesepedagógia műhely foglalkozásvezetői várják az óvodás és kisiskolás gyerekeket és szüleiket: adventi és karácsonyi mesék, dalok, mondókák teszik varázslatossá a gyertyafényes várakozást.

Budapest, Mesemúzeum, Döbrentei u. 15., december 10., szombat 11.00

Bővebben: ITT

Kerek élet fája – Bajzáth Mária és Gyetkó Krisztina dedikál a BookUp Könyvesboltban

Múlt héten már ajánlottuk a BookUp könyvünnepét.
December 11-én délután Bajzáth Máriával és szerzőtársával, Gyetkó Krisztinával találkozhattok.  Bajzáth Mária új könyve, a Kerek élet fája öröknaptár: minden évben újra- és újraolvasható.
A szerzők azt szeretnék, ha a könyv része lenne a családi, az óvodai és az iskolai életnek is.

Olvassátok és meséljétek ti is!

Budapest, BookUp Könyvünnep, Sas utca 15., december 11., vasárnap 15.00

Az eseményről bővebben: ITT

KÖNYVES PROGRAMOK

Árkus, a csikó – Találkozás, dedikálás, felolvasás, improvizáció

A KisPrésház szombaton ismét remek programmal vár benneteket: Árkus, a csikó történetét a Vadlovak. Hortobágyi mese című film ihlette, melyet Molnár T. Eszter írt, és Török Zoltán rendezett. A kipusztulástól megmentett vadlovakról szóló hortobágyi ökomesét Ajtai Péter jazzbőgős muzsikája kíséri.
Menjetek, ismerkedjetek meg Árkussal!

Budapest, KisPrésház, Bartók Béla út 44., december 10., szombat 11.00–12.30

További részletek: ITT

Medvendel és a Szunya Fesztivál – könyvbemutató

Medvendel egy olyan medve, akivel bárki szívesen találkozna az erdőben. Barátságos, vicces, ráadásul folyton új kalandokba keveredik.

A kötet szerzői, Nagy-Németh Ágnes és Endrődi Kata szeretettel várnak benneteket december 12-én, hétfőn 17 órakor a Terézvárosi Szabó Ervin Gyermekkönyvtárban (Budapest, Liszt Ferenc tér 6.)! Mancsoljatok le bátran Medvendellel!

Bővebben: ITT

Királylányok nagykönyve – könyvbemutató és meseolvasás Zalán Tibor íróval

Zalán Tibor többszörösen díjazott író, két királylány apukája. A Királylányok nagykönyvében negyven mese olvasható negyven királylányról. Aki elmegy a Mesemúzeumba, rájön, milyen igaza van a kötet illusztrátorának, Kürti Andreának: „Mindenkiben ott rejtőznek a királylányok. A szívekben, a mosolyokban, a pillantásokban. Néha még a felnőttekben is. Csak figyelmesen kell keresgélni a tükörben.” Ellenőrizzétek, tényleg így van-e!

Budapest, Mesemúzeum, Döbrentei utca 15., december 17., szombat 14.00

Bővebben: ITT

GYERMEKSAJTÓ

Szitakötő-előfizetés 2023-ra

A Szitakötő az egyik legigényesebb és leghitelesebb hazai gyermeklap. Örömmel ajánljuk figyelmetekbe a lap felhívását, melyet ITT olvashattok.

ZENEBONA, MUZSIKA

Zene és fény a Bodzában

A Váci Bodza Műhelyben szeretettel vár mindenkit Róka úr és a Kompánia könyvesstandja, az angyalkészítő és fényt varázsoló Bodza-csapat, valamint Nagy Antal (Tóni), akivel izgalmas hangszereket lehet készíteni, s meg is szólaltathatjátok őket. Aki dolgozik, ehet is, ihat is, és kipróbálhatja, tud-e repülni az angyalkája.

Váci Bodza Műhely, Árpád út 21., december 10., szombat 15.30

Bővebben: ITT

Télire eltett mosoly – Bertóti Johanna adventi koncertje a Kottában

Szeretettel várnak mindenkit a Marosvásárhelyi Rádió stúdiótermébe december 11-én este 18 órára, ahonnan élőben közvetítik Bertóti Johanna dalszerző-énekes, költő, műfordító és dramaturg adventi koncertjét a rádió hullámhosszain, a Facebook közösségi oldalon, azt követően pedig az Erdélyi Magyar Televízióban.

Marosvásárhelyi Rádió
december 11., vasárnap 17.00 [18.00]

Bővebben: ITT

BARABÁS VILLA

Világraszóló karácsony és HolddalaNap-koncert

Aki nem jutott el szombaton a Kiscelli Múzeum egész napos programjára, ne aggódjon. December 11-én, vasárnap a Barabás Villában két helyszínen is van lehetősége egész nap készülődni, alkotni s közösségben megtapasztalni a várakozás örömét. Koncertek, mesék, kézműves foglalkozások, irodalom, művészet, tombolaajándék és meglepetések sora várja a betérőket.
A napot a HolddalaNap zenekar Népek karácsonya című koncertje zárja.

Budapest, Barabás Villa, Városmajor u. 44., december 11., vasárnap 17.00–18.00

Részletes program: ITT

Hogyan alszanak az állatok? – Bárth János interaktív gyerekkoncertje

Szintén a Barabás Villa Világraszóló karácsony-programján hallgathatjátok meg Marie Štumpfová és Jiří Dvořák a Csirimojó Kiadónál megjelent Hogyan alszanak az állatok? című könyvének zenés átdolgozását. Az alvó állatok történetét Bárth János segítségével ismerhetitek meg.

December 11., vasárnap 11.00–12.00

Bővebben: ITT

DIAVETÍTÉS

Nincs karácsony Ezüstmackó nélkül! – Diafilmek bemutatója

Az Art+Cinema december 11-én, vasárnap délelőtt öt diafilmmel várja a műfaj fiatal és idősebb rajongóit. Zsurzs Kati színésznő segítségével az alábbi meséket nézhetjük közösen, ünnepivé és vidámmá téve a harmadik adventi vasárnapot:
Három fenyőfa (Népmesekincstár-diasorozat) – bemutató – Mazsola és a HóemberAz utolsó karácsonyi angyalBogyó és Babóca mézeskalácsaTélapó és Ezüstmackó.

Budapest, Art+Cinema, Budapest, Erzsébet krt. 39., december 11., vasárnap 11.00

Jegyek és további előadások: ITT

KÉPZŐMŰVÉSZET

Kun Fruzsina könyvtervei, illusztrációi – a Szépművészeti Múzeum szép kiadványai

A Szépművészeti Múzeum pedagógusai (Cser Judit, Dembitz Gabriella, Mácsay Krisztina, Mertus Ágnes, Deme Edina) gondolataikat kötetekbe szerkesztették, a könyvekhez pedig Kun Fruzsina készített illusztrációkat. Az eredmény igényes könyvsorozat lett, amelyet Deme Edina szerkesztett A művészettörténeti és kultúrtörténeti sorozatot izgalmas beszélgetés keretében mutatják be Luca napján, azaz december 13-án. A moderátor Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője.

Budapest, Klauzál13 Könyvesbolt és Kortárs Galéria, Klauzál tér 13., december 13., kedd 18.00

Bővebben: ITT

Rajzolj nekem! – Illusztrátorok és olvasók az iskolai könyvtárakért

A Rajzolj nekem! jótékonysági akcióból idén az iskolai könyvtárakat támogatja a Pagony, a Könyvtárostanárok Egyesületével együttműködve.
Az iskolai könyvtár az a hely, ahol a XXI. század fiataljai biztosan találkozhatnak könyvekkel, fontos tehát a friss és igényes gyermek- és ifjúsági irodalom jelenléte.

December 17-én, szombaton 10.00–17.00 óráig a Bakáts Pagony mellett található Pagony Café – Dióban várja az eseményre regisztrálókat az ötletadó házigazda, Dániel András mellett Agócs Írisz, Horváth Ildi, Kőszeghy Csilla, Pásztohy Panka, Metzing Eszter, Baranyai (b) András és Rátkai Kornél. Egyedi, névre szóló rajzok várnak rátok, ne hagyjátok ki!

Bővebben: ITT

ISMERETTERJESZTÉS

D012 Családi Meetup – Tipikus karácsony egy atipikus világban

Dr. Vass Dorottea, a D012 alapítója és dr. Gyarmathy Éva klinikai szakpszichológus, valamint Ambrus Anett és Schwarcz Anna, a D012 szakmai munkatársai kötetlen beszélgetésre és játékos délutánra hívják a családokat. A IX. kerületi Kaptárban zajló esemény párhuzamos módon zajlik. Amíg a gyerekek mesefoglalkozáson vesznek részt, addig a felnőttek olyan fontos kérdésekről beszélgethetnek, mint a várakozás, hogy jelen vannak-e még az ünnepi hagyományok, lehet-e rohanó világunkban meghitt az ünnepi készülődés.

Az esemény ingyenes, a limitált létszám miatt azonban regisztrációhoz kötött.
ITT regisztrálhattok

Budapest, Kaptár, Révay köz 4., december 17., szombat 15.00–17.00

Bővebben: ITT

KIÁLLÍTÁS

Szerintem Betlehem

A Deák17 Galéria Szerintem Betlehem-kezdeményezéséről és pályázatáról ITT írtunk. Az izgalmas pályázat díjnyertes munkái most december 17-ig meg is tekinthetők a Galéria kiállítótermében.

Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, Budapest, Deák Ferenc utca 17., december 17, szombat 18.00-ig

Bővebben: ITT

MESEPOSTA

Az Egy sima egy fordított – Egyesület az inklúzióért a sérült gyerekeket nevelő családok érdekében jött létre. Ezt a civil kezdeményezést támogathatjátok úgy, hogy ti is kaptok tőlük ajándékot. Kismarty-Lechner Zita Aranyvackor-díjas illusztrátor rajzolta meg a borítékba is beleférő, különböző nehézségi fokozatú interaktív játékokat, amelyekkel a sérült gyerekeket nevelő családok is játszhatnak.

A honlapon így ajánlják az Egy sima egy fordított munkatársai ezt a különleges játékot:

„Mit jelent ez?

Egy nagy borítékot, benne sok kis levéllel, üzenettel, feladattal, játékkal, mütyürkével, amik mind egy meséhez vezetnek, amit aztán együtt elmesél a család.

​Elsősorban olyan családoknak vagy közösségeknek ajánljuk a mesepostát, ahol 4–10 éves gyerekek vannak, akár simák, akár fordítottak.

De ajánljuk olyan nagyobb spéci/fordított gyerekeknek, fiataloknak is, aki szeretik a játékot és a mesét.

​A játékidő teljesen képlékeny. Sietve 75 perc, de lassítva, apránként játszva több délután is eltölthető vele.”

Olyan ajándékot kap tehát az egész család, ami megfizethetetlen: a közös játék, a történetalkotás lehetőségét, miközben nagyon sok segítséget ad az egyesület elkötelezett tagjainak.

További információk: ITT

 

Bakó Kata