Vissza
  • 2022.10.28
  • Bakó Kata

Füstmágustól a Koszig

Bakó Kata programajánlója.

Mesetúra

Világgá ment békák. Mesetúra az újpalotai kiserdőben

Igazán izgalmas lehet, amikor a természetben, a sűrű sötét erdőben vagy a vízparton, télen vagy nyáron járjuk be egy mese vagy éppenséggel a mesehősök, mondjuk a békák útját. S ha megtisztíthatjuk a békák ösvényeit és az erdőt, még az is lehet, hogy visszajönnek a messzi útról. Vagy nem?

Döntsétek el ti magatok, és menjetek el október 29-én, szombaton 10 órára az újpalotai kiserdőbe mesét és békát keresgélni!

Marica Bábszínháza ugyanis nemcsak egy egyszerű hatvanperces sétára invitál, hanem a környezettudatosság jegyében arra is ösztönzi a családokat, hogy tisztítsák meg az erdőt az eldobott palackoktól. Jelszavuk: „bábmiből lehet bábmi bábhogyan”, s könnyen lehet, hogy most is átalakul egy-egy palack békává – vagy királyfivá.
Aki nem hiszi, járjon utána!

Újpalotai kiserdő, október 29. szombat, 10.00.

Részletek: ITT

Mesekör

Pannon Mesekör

Aki a veszprémi Pannon Mesekör alkalmaira ellátogat, megtapasztalhatja, milyen, amikor felnőttek mesélnek felnőtteknek. Nagy szükség van olyan közösségi eseményekre, ahol szerető közeg veszi körül a gyakorlott mesemondót és a szárnyait próbálgató kezdőt egyaránt, s ahol egy kicsit „szakmázhatnak” a mesélők.

Az esemény házigazdája Dóra Áron néprajzos, népzenész, akit évekkel korábban a nagy sikerű Páva vetélkedőben ismerhetett meg a szélesebb közönség.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kultúra Fővárosa – Népmesével a Balaton-felvidék és Veszprém kultúrájáért program keretében valósul meg.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Veszprém, Pannon Köztér; november 2. szerda, 18.00.

Részletek: ITT

Kiállítás és lapbemutató

Mi itt lakunk. Szoboszlay Eszter kiállítása


A Forrás folyóirat 2022. novemberi számának bemutatója
A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadója örömmel ad otthont Szoboszlay Eszter grafikus, animációsfilm-rendező kiállításának. A november 4-től 18-ig látogatható tárlatot Both Gabi meseíró, gyerekirodalmi szerkesztő nyitja meg.
Szintén ezen az estén köszöntőt mond és a Forrás 2022. novemberi számát bemutatja Füzi László, a Forrás főszerkesztője, zenélnek: Pongrácz Márta és Harmatos Zoltán

Kecskemét, Kápolna Galéria; november 4. péntek, 17.00–18.00.

További részletek: ITT

Mesemúzeum

Bálint Ágnes 100 – Mazsola és Tádé – dramatikus játszóház

Mindannyian emlékszünk Bálint Ágnes híres mesealakjaira: Mazsolára, a szószátyár és mindig éhes kismalacra, valamint szelíd, együttműködő testvérére, Tádéra. Persze Manócska sem maradhat ki a sorból, aki a jól szerető szülők következetességével terelgeti malackái életét. Történeteik generációk kedvencei még mai is.

A Mesemúzeum Bálint Ágnesnek egy dramatikus játszóházzal állít emléket.

Az ötvenpercesre tervezett közös játékra öt és tíz év közötti gyerekeket várnak. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják, milyen Mazsola, Tádé vagy éppen Manócska bőrébe bújni, s az is megadatik, hogy a történet fonalát ők gombolyítsák. Segítségül ott lesznek a bábok, valamint a játék és a közös mesélés ereje.

Mesemúzeum, november 5. szombat, 11.00.

Bővebben: ITT

Új könyvek

Simon Réka Zsuzsanna: Hagymakontyi küldetés

A Lampion Könyvek kiadásában minden héten megjelenik valami új és izgalmas kötet. Most például Simon Réka Zsuzsanna hetedik könyve, a Hagymakontyi küldetés. „Csupa kaland és szívből jövő tisztelgés a könyvek és az olvasás szeretete előtt!” – ajánlja a kiadó a Meszely Ilka által illusztrált könyvet.

A fülszöveg alapján izgalmas kalandoknak lehet részese a hat éven felüli, olvasó: kalózok, udvari bolondok, valamint egy elszánt királylány igyekszik megtalálni a köddé vált könyveket és a birodalom kedvenc íróját. Ráadásul az is kiderül, hogy a palacsintát mindenki szereti, még a leggonoszabbak is.

Részletek: ITT

Szakács Eszter: Füstmágus

Szerencsére már mindannyian tudjuk, milyen fontos, hogy izgalmas, lebilincselő és mégis aktuális témákat feszegető irodalom kerüljön a kiskamaszok és a serdülők kezébe. Erre ad lehetőséget már évek óta a Tilos az Á Könyvek. Legfrissebb kötetük, a Füstmágus szerzője, a Grifflovasok trilógia megálmodója, Szakács Eszter most új zsebuniverzumba, Uaszetbe invitálja a tizenkét éven felüli olvasókat.

Kaland, nyomozás, gyász, testvéri szeretet, összetartás, varázserő, veszély, egy világ és egy család megmentésének feladata. Mi kell még?

Lapozzatok az első oldalra, és kezdődjék a kaland!
A kötet illusztrátora Bernát Barbara.

Bővebben: ITT

Jane Riordan: Volt egyszer egy mackó – Mielőtt minden elkezdődött…

Nehéz elhinni, hogy kilencvenöt éve részese a történetkedvelők világának a Százholdas Pagony, valamint Micimackó és barátai, no és persze Róbert Gida.

E jeles évfordulóra izgalmas könyv jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában. Jane Riordan ugyanis egy fantasztikus gyűjtemény összeállításával annak járt utána, mi minden történt kedves barátainkkal, mielőtt a Százholdas Pagonyba költöztek.

A szerző és Mark Burgess, az illusztrátor különösen fontosnak tartották, hogy Alan Alexander Milne és Ernest Howard Shephard világát hűen felidézve alkossanak történeteket.

Részletek: ITT

Piotr Socha: Kosz – A tisztálkodás színes-szagos története

Piotr Socha nevét a Méhek és a Fák című albumok tették itthon ismertté.

A népszerű szerző most Monika Utnik-Strugala társaságában annak járt utána, hogy az ókortól kezdve napjainkig, a Földön és az űrben hogyan tisztálkodtak és mosakodtak az emberek; az is kiderül, hogy árt-e egy kis kosz, és hogy mit jelentett a különböző korokban a tisztaság fogalma.

A Kosz – A Tisztálkodás színes-szagos története című ismeretterjesztő albumot jó szívvel ajánljuk a nyolc éven felüli olvasóknak.

És persze nem árt, ha ezt a könyvet is tiszta kézzel lapozzuk...

Részletek: ITT

Hangoskönyv

Elfelejtett lények boltja. Mesék és versek adventre

A Lovász Andrea szerkesztésében és Szegedi Katalin, Szulyovszky Sarolta, Gyöngyösi Adrienn, valamint Rofusz Kinga illusztrációival megjelent antológia eddig kötet formájában kerülhetett a fa alá. Most azonban a Cerkabella jóvoltából Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós előadásában hangzik el a kötet huszonnégy csodás verse és meséje – az ünnepvárás minden egyes napjára. Jó választás a közös adventi készülődésre.

A kötet szerzői: Máté Angi, Finy Petra, Schein Gábor, Mészöly Ágnes, Kiss Ottó, Zágoni Balázs, Kántor Péter, Nyulász Péter, Kamarás István, Kukorelly Endre, Böszörményi Gyula, Németh Zoltán, Berg Judit, Scheer Katalin, May Szilvia, Petőcz András, Lackfi János, Podmaniczky Szilárd, Tóth Krisztina, Bátky András, Lugosi Viktória, Jász Attila, Boldizsár Ildikó és Zalán Tibor.

Részletek: ITT

Akkreditált továbbképzés


Olvasni jó! – Irodalomtanítás az alsó tagozaton keresztény értékrendet közvetítő, tevékenység- és felfedezőtanulás-alapú, összművészeti módszerrel

A Református Pedagógiai Intézet harmincórás tanfolyamot indít (többek között) óvodapedagógusok, tanítók, tanárok, könyvtáros-tanárok, fejlesztőpedagógusok, lelkészek és hittanoktatók számára.
A továbbképzés célja, hogy megismertessék a hallgatókkal azokat a nemrég megjelent szöveggyűjteményeket és pedagógus-ötlettárakat, amelyeket a Református Tananyagfejlesztő csoport felkérésére Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt szerkesztett, illetve képesek legyenek alkalmazni a tanfolyam során bemutatott pedagógiai módszereket.A tanfolyamról részletek: ITT

Pályázatok

Szerintem Betlehem – pályázat és ikerkiállítás

A Deák17 Galéria és a Betlehem Peace Center közös pályázata, majd az azt követő budapesti és betlehemi ikerkiállítás érdekes és izgalmas témát feszeget: célja, hogy gondolkozásra ösztönözzön minket, kinek mit jelent Betlehem.
Mert Betlehem – kétséget kizáróan – szimbolikus hely, Jézus születésének színhelye; maga a név is előhívja a karácsonyi ünnepkört, a keresztények szentestéjének történetét. Ugyanakkor Betlehem egy ma is létező multikulturális város ókori romokkal és kortárs street art-alkotásokkal.
Kinek mi?
A hat és tizenkilenc év közötti általános és középiskolás diákok kétdimenziós alkotásokkal (rajz, grafika, festmény vagy fotó) november 21-én éjfélig pályázhatnak. A legjobb alkotásokból rendezett kiállítás december 3-tól 17-ig várja betlehemi és budapesti látogatóit.


További tudnivalók: ITT

Bakó Kata