Vissza
  • 2022.12.23
  • Bakó Kata

„Az ünnep azé, aki várja”

Bakó Kata programajánlója.

PAPÍRSZÍNHÁZ ÉS DIAFILM

Karácsonyra hangolódva

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Terézvárosi Gyerekkönyvtára a karácsonyra hangolódva december 23-án, pénteken 17 órától papírszínház-előadást tart a kisebbeknek, France Quatromme: Francia karácsony című papírszínházas meséje után pedig a nagyobbaknak karácsonyi témájú diafilmeket vetítenek.

Bővebben ITT

MOZI

Laurent Charbonnier – Michel Seydoux: A tölgy – Az erdő szíve

Sokan az istenek fájaként tisztelik, az erdő élőlényei pedig menedéket, védelmet találnak rajta, alatta. Laurent Charbonnier és Michel Seydoux filmjét (A tölgy – Az erdő szíve) a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon láthatta először a közönség.

A nyolcvan percbe sűrített filmben egy magányos, óriási tölgy mindennapjait követhetjük végig több évszakon át, ezzel is ünnepelve az erdőt, a természetet, a fákat, az életet.

A film megtekintésével az erdővédelmet is támogatjátok: a filmet forgalmazó Mozinet minden néző után 100 forinttal segíti az Erdőmentők Alapítvány faültetéseit.

Ráadásul ezt a csodát most december 24-én délelőtt is átélhetitek a Puskin Moziban, s ennyi idő alatt talán egy másik fa is díszbe öltözik otthon…

Budapest, Puskin Mozi, december 24. szombat, 11.00

Bővebben ITT

Jankovics Marcell: Toldi – A mozifilm

Arany János elbeszélő költeménye még mindig kedvelt műve a felső tagozatos kötelező olvasmányoknak, hiszen a saját erejét használni és uralni tudó XIV. századi kamasszal, Toldi Miklóssal XXI. századi sorstársai is azonosulnak: értik vívódásait, megpróbáltatásait, szurkolnak neki a harcok idején, s örülnek a győzelmének.

Külön öröm, hogy Toldi Miklós kalandjait most a mozivásznon is követhetjük. A nemrég elhunyt Jankovics Marcell és társrendezője, Csákovics Lajos jóvoltából több évig tartó csapatmunka eredményeként újabb kikerülhetetlen filmalkotás született, a Toldi – A mozifilm.

Most ti is megnézhetitek. Akár december 24-én délelőtt, akár a két ünnep között ültök be a moziba, igényes program részesei lehettek.

Budapest, Puskin Mozi, december 24. szombat, 11.00

További időpontok, jegyvásárlás ITT

A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! – premier előtti vetítés és animációs játszóház

René Goscinny és Jean-Jaques Sempé világhírű, itthon is kedvelt francia gyerekkönyvsorozatának címszereplője ezúttal animációs filmben elevenedik meg. A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! december 29-én kerül a hazai mozikba. Ennek örömére a Corvin Moziban premier előtti vetítéssel és vidám, élménydús animációs játszóházzal várnak titeket.

A játszóházi részvétel feltétele, hogy vegyetek jegyet az egyik premier előtti vetítésére, s regisztráljatok. A filmvetítések fél tizenkettőkor és fél kettőkor kezdődnek, a játszóház viszont egész nap tart.

Budapest, Corvin Mozi, december 28., 10.30–16.30

Regisztráció és jegyvásárlás ITT

Rendhagyó karácsonyi filmek

Ha nem szeretnétek a televíziók műsoráradatából kihalászni az értékes „nagy halakat”, a kevésbé szokványos karácsonyi filmeket, akkor itt találtok izgalmas és érdekes alkotásokat.
A Müpa karácsonyi tematikus oldalán böngészve ugyanis hat, 1944 és 2005 között megjelent filmet nézhettek meg, s a választást segítendő, a szerkesztők életkori, tartalmi ajánlót is mellékeltek a menühöz.

További részletek ITT

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Év Gyerekkönyve Díj 2022

A HUBBY Gyermekkönyv Fórum idén is meghirdeti pályázatát az Év Gyerekkönyve Díj 2022 elnyerésére.

A hét kategóriában meghirdetett pályázatra 2023. január 31-ig lehet jelentkezni. A pályázati kiírói olyan, magyar szerzők által alkotott és 2022-ben megjelent műveket várnak (kivéve a fordítói kategória jelöltjeit), amelyeket érdemesnek tartanak a nevezők a díj elnyerésére tartalmuk, illusztrációjuk, esetleg innovatív ötleteik alapján. A pályázaton való részvétel nevezési díjhoz kötött.

További információk ITT

KÖNYVTÁR

Élő Könyvtár a könyvtárban

Az Élő Könyvtárban könyvek helyett olyan emberek szerepelnek, akik valamiféle különleges tartalmat osztanak meg azokkal, akik „kikölcsönzik őket”, vagyis elbeszélgetnek velük.

Magyarországon sok ilyen könyvtár létesül egy-egy napra, így volt ez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban is, ahol december 19-én a Pesthidegkúti Waldorf Iskola tizedikesei fogyatékossággal élő – mozgáskorlátozott, hallás- és látássérült, autista – „élő könyvekkel” beszélgethettek.

Az esemény beszámolóját elolvashatjátok ITT

Adjatok ajándékba könyvtárat!

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár idén is lehetőséget biztosít arra, hogy egy egész könyvtári hálózatot adjunk ajándékba. Ehhez nem kell más, mint egy évre érvényes olvasójegyet vagy több könyvtár használatára jogosító éves bérletet ajándékozni ismerőseinknek, barátainknak, szeretteinknek. Ehhez tudnotok kell az ajándékozott nevét, az édesanyja nevét, hogy mikor és hol született, s hogy hol lakik.

Ezt még az utolsó pillanatban is megtehetitek, hiszen december 23-áig nyitva vannak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárai. Látogatás előtt nézzétek meg a legközelebbi könyvtáratok weboldalát!

További információk ITT

KÖNYVILLUSZTRÁCIÓ

Valentina Irene Desideri – Radványi Maja: TANABATA – La settima notte

Radványi Maja, a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál gyerekkönyv-illusztrációs kategóriájának fődíjasa első önálló kötetét adta ki Olaszországban. A Valentina Irene Desideri által megálmodott meséhez lenyűgöző grafikák születtek, s a Bakemonolab kiadó jóvoltából meg is vásárolható.

A könyv megrendelhető ITT

FOLYÓIRAT

MESE – összművészeti folyóirat

Megjelent a MESE folyóirat idei utolsó, sorrendben negyedik száma. A tematikus szám a mesét mint felnőtt műfajt mutatja be. Izgalmas írások sora követi a mese útját a börtönben, az idősek otthonában, kiderül, hogy milyen anya- és gyerekképek vannak a Mary Poppinsban, vagy hogy milyenek a felnőtt mesekönyvek.

A folyóirat eddig megrendelés alapján érkezett a címzettekhez, de tudjatok róla, hogy a könyvtárakban megtaláljátok az idei számokat. Jövőre azonban már nem papíralapú folyóiratot olvashattok, hanem online verziója lesz ennek a hiánypótló sajtóterméknek.

Bővebben ITT

MESE

Magamhoz ölelem őket – Storytelling-est

Bumberák Maja és Klitsie-Szabad Boglárka az élő mesemondás mesterei, ugyanakkor a mesék és a mesemondás szakavatott kutatói.
Ezt az estet felnőtteknek ajánljuk. A lányokról, asszonyokról, nagymamákról, gyerekkorról szóló személyes és családtörténetekre, mesékre és hiedelemmondákra várni kell, mert január végén lesz az esemény. De az első alkalom olyan hamar betelt, hogy úgy gondoltuk, már most szólunk, nehogy lemaradjatok.

Budapest, RS9 Színház (RS9+ Vallai kert), 2023. január 24. kedd, 19.00

Jegyvásárlás ITT

ZENE

MUS-E. Zenén innen, zenén túl

A Müpa szombat délelőtti programja évek óta kedvelt színfoltja a gyermekprogramok palettájának.

A Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult MUS-E (Musique-Europe) művészeti-nevelési program szellemében a foglalkozásokon művészek és a hat–tíz éves gyerekek közösen alkothatnak, ennek során pedig megtanulnak figyelni a világra, képesek lesznek befogadni, értelmezni és továbbgondolni a körülöttük megfigyelhető jelenségeket.

Budapest, Müpa, 2023. január 7. szombat, 11.00–12.30

Bővebben ITT

Tekerd fel a hangerőt! Dalok az előkészületektől a vacsoráig (dalválogatás december 24-re)

Ha már sokszor hallgattátok a közismert karácsonyi meselemezeket, unjátok a közismert karácsonyi dalokat, s a Kaláka ikonikus Szabad-e bejönni ide betlehemmel? lemezét később szeretnétek végigénekelni, akkor a Müpa karácsonyi tematikus oldala nektek szól.

Izgalmas válogatás hallható ugyanis vendégváráshoz, fáradtság elleni zenék a csomagolás idejére vagy a főzéshez. Mi belehallgattunk, s igazán színes válogatást találtunk, nagyszerűt barangoltunk a zenei stílusok között.

A zenei kínálatról bővebben ITT

Bognár Szilvia: Ünnep – klippremier az új Titoktok című lemezről

Megjelent Bognár Szilvia előadásában Szabó T. Anna Ünnep című verse. A Kovács Zoltán megzenésítésében hallható költemény klipjét az Igazgyöngy Alapítvány jóvoltából az ott szorgoskodó gyerekek gyönyörű rajzai teszik ünnepivé.

 

 

Bakó Kata