Fotó: Bach Máté
Vissza
  • 2023.03.16
  • Ayhan Gökhan

A legjobb könyvek Bolognába mentek

Ayhan Gökhan írása.

Első alkalommal képviseltette magát a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) fenntartásában működő Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC) a rangos Bolognai Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Könyvvásáron, amely országonként a legjobbnak ítélt gyerekkönyveket hivatott bemutatni, és fogódzót nyújtani a legfrissebb trendekről, irányzatokról.

Bologna kisbeszamolo Bach Máté fotó-01

Az IGYIC vezetőjének, Harmath Artemisznek a szervezetet bemutató, helyszínen elhangzott szövegéből az érdeklődő közönség megtudhatta, hogy az IGYIC égisze alatt dolgozó MeseCentrum a napi frissülés mellett kiemelt figyelmet fordít a legújabb angol nyelvű szakirodalomra és a régi, mára klasszikussá érett vagy nagyobb szakmai figyelemre érdemes gyerekkönyvekre.

Bologna kisbeszamolo Bach Máté fotó-03

„Mindenképp fontos számunkra tisztában lenni azzal, hol helyezkedik el a magyar gyerekirodalom a nemzetközi mezőnyben” – mondta. Kitért a Felhőpárna – Versek léten innen és túl című antológia illusztrációját díjazó nemzetközi elismerésre is: Orosz Annabella munkája tavaly a World Illustration Award (WIA)  shortlistjében szerepelt.

Rövid, néhány mondatos ismertetőjéből mindenki képet kaphatott a fesztiválon bemutatkozó magyar gyerekkönyvekről. Az angol nyelven megjelent New Hungarian ChildLit tíz friss magyar kötetet ajánl a nemzetközi közönség figyelmébe. A listát az IGYIC részéről Harmath Artemisz és Both Gabi, a PKÜ-től pedig Garajszki Margit válogatta irodalomszakmai és esztétikai szempontokat figyelembe véve, de tekintettel voltak a (feltételezett) külföldi közönség témaérzékenységére is.

Bologna kisbeszamolo Bach Máté fotó-04

Simonyi Cecilia meséje, a különleges illusztrációs technikával készült Noé bárkája a bibliai történet parafrázisa (Lampion Könyvek, 2023).

Kiss Judit Ágnes Zsálya és a mélyvölgyi utazás című mesekönyvében egy beteg kislány a főszereplő, őt kísérhetjük végig egyfajta belső utazáson (Pagony Kiadó, 2022).

A költőként ismert és elismert szerző, Zalán Tibor Királylányok nagykönyve című kötetében a tündérmesékre fogékony közönséget kápráztatta el (Cerkabella Könyvkiadó, 2022).

Az illusztrátorként jegyzett Agócs Írisz ezúttal íróként is szerepel Tekla madarai című könyvében: a természetvédelemre és a teremtett világ melletti elszánt kiállásra fókuszál, gyereknek és szülőnek egyaránt komoly, megszívlelendő üzenettel (Pagony Kiadó, 2022).

Bologna kisbeszamolo Bach Máté fotó-05

További ajánlott kiadványaink között szerepel Zalka Csenge Virág A százegy ajtajú palota (Móra, 2022), Révész Emese és Grela Alexandra Hol készül a művészet? (Csimota, 2022) című könyve, Gimesi Dórától az Emma csöndje (Pagony, 2022), Dániel András Jaj, ​ne már! mondta a hal (Pagony, 2022) című kötete, Paulik Móni Szabad a NEM (Csimota, 2022) és Szőcs Margit Teofil (Gutenberg, 2022) című könyve.

Bologna kisbeszamolo-01

Mindannyiunk nagy örömére szolgált, és büszkeséggel töltött el bennünket, hogy az illusztrátorként méltán elismert Rofusz Kinga Otthon (Vivandra, 2018) című munkájáért megkapta a Bolognai Gyerekkönyvvásár CrossMedia-díját.

Bolognában Ágoston Alexandra, a Vivandra vezetője beszélt a szakmai közönség előtt a kötetről és a belőle készült filmről is. (Képünkön jobbról a második.)

Litkei Julianna Somethings Growing On…(Valami növekszik…) című könyvének képeit is láthatta a bolognai közönség a rangos Illustrators Café kiállításán, amelyre a világ legjobb illusztrátorait válogatták be.

A díj alkalmából Rofusz Kingával készített rövid interjúnkat is érdemes elolvasni, hamarosan pedig Litkei Juliannával is készülünk egy hosszabb riportra.

Bologna kisbeszamolo Bach Máté fotó-02

Ayhan Gökhan

Fotók: Bach Máté PKÜ/IGYIC