Fotó: NAIV ART
Vissza
  • 2022.01.14
  • Ayhan Gökhan

Visszatekintő – Körkérdés

Fenyvesi Orsolya válaszai

ÚJ KÖRKÉRDÉSÜNKBEN AYHAN GÖKHAN ARRA KÉRT NÉHÁNY KORTÁRS GYEREKIRODALMI ALKOTÓT, HOGY ÉRTÉKELJE A TAVALYI ÉVET. Most Fenyvesi Orsolya válaszait OLVASHATJÁTOK.

Hogyan értékelnéd szakmailag az elmúlt évedet?

Fenyvesi Orsolya Ayhan Gökhan körkérdés-01

A türelem, a várakozás időszaka volt, a gyümölcsei csak idén fognak beérni, ugyanakkor kaptam egy számomra nagyon fontos elismerést, a Szépírók Társasága Junior-díját. Jelentek meg szívemhez közel álló fordításaim is, Anne Sexton Élj vagy halj meg című kötete, amit Mesterházi Mónikával és Szlukovényi Katalinnal közösen volt szerencsém fordítani, vagy a Babilon Könyvkiadónál, ahol sok más mellett fordítóként és szerkesztőként is dolgozom, Rachel Piercey Kerek erdő, esztendő című verses böngészője, melynek a verseit én alkothattam újra, valamint egy csodás természetkalauz, az egyszerre lírai és tudományos Láss csodát! Rachel Williamstől. Mindkettőt a varázstudó Freya Hartas rajzolta.

Fenyvesi Orsolya Ayhan Gökhan körkérdés-03

Melyik 2021-es gyerekkönyv fogott meg, és miért?

Jean-Claude Mourlevat: A Visszafelé-folyó-05

Nem 2021-es újdonságok hoztak nagy élményt ebben az évben, hanem 2021-ben tett felfedezések. Ekkor bolondultunk bele Mirjam lányommal a Pettson és Findusz-könyvekbe. 2020-ban két, számomra nagyon fontos embert is elvesztettünk, sokat forgattuk Shona Innes Az élet olyan, mint a szél című könyvét, (Meseterasz-adásunkban foglalkoztunk vele, nézzétek meg ITT) nagyon értékelem, milyen igazul szól a halálról, miközben nyitva hagyja a válaszokat a nagy kérdésekre. Örök kedvencünk, egyszerűen zseniális Harcos Bálint A boszorkánycica című verses meséje. (ITT írtunk róla korábban.) Jean-Claude Mourlevat-t idén is önszorgalomból olvastam, a Jakabak legalább annyira imádnivaló volt (ITT írtunk róla korábban), mint A visszafelé-folyó. (ITT írtunk róla korábban.) Várom, hogy az előbb említett kislány negyedik szülinapjára vegyünk egy szett papírszínházat a Csimota Kiadótól – az egész család örömére.  

Jean-Claude Mourlevat Jakabak-01
 

Mire számíthatunk tőled 2022-ben?

Új verseskötetem jelenik meg, Mindig kezdetben címmel a Kalligram Kiadónál, és első mesekönyvem, az Ősvarázserdő a Babilon Könyvkiadónál, Pájer Lilla illusztrációival. Az Ősvarázserdő a zabolázatlan érzelmek, a nyers energia otthona, ebből keresi a kiutat Igazi Anna és édesanyja, a királynő. Szerkesztőmmel, Rozgonyi Sacival érezni „tanító” játékkártyákat is terveztünk a kiadványhoz, minden érzéket bevonó feladatokkal. Pájer Lilla szerintem az egyik legeredetibb tehetség a fiatal illusztrátorok közt, öröm és megtiszteltetés vele dolgozni, azt hiszem, hagytunk neki annyi szabadságot, hogy alkotótárssá léphetett elő.

Van egy kész meseregényem, ami egyelőre nem találja az útját az olvasókhoz, és kismonológokon dolgozom, ezekből jelentek meg már szemelvények az Élet és Irodalomban, az Alföldben és a Kalligramban.

Hogy érzi magát a benned élő kisgyermek?

Fenyvesi Orsolya Ayhan Gökhan körkérdés-01
Fotó forrása: Fenyvesi Orsolya Facebook-oldala
 

Ujjong, mert mindig van mit várnia, és gyakran nyűgös, hisztis, mert túl sok inger éri, élteti.

Lassan két éve él velünk a járvány, és a klímaváltozás is folyamatosan fenyeget bennünket. Ebben a veszélyesre kapcsolt világban neked mint alkotónak mi ad reményt, hogy ne veszítsd el a hited, a pozitív szemléletedet?

Fenyvesi Orsolya Ayhan Gökhan körkérdés-02
 

A fekete energia. Mostanában esett le, hogy mégis van egy ős, az egész mindenséget átható erő, amely minden pillanatban átsugárzik rajtunk láthatatlanul – nekem ennél több nem kell!

Ayhan Gökhan

Sorozatunk első részében Kiss Ottó válaszait olvashatjátok el ITT