Vissza
  • 2023.01.31
  • Nagygéci Kovács József

Visszatekintés VI.

Katona Alexandra válaszai

Körkérdésünkben gyerekirodalmi szakemberek segítségével visszatekintünk az elmúlt évre, és előretekintünk az ideire.

A gyerek- és ifjúsági irodalom szempontjából hogyan alakult 2022, voltak-e meglepő fordulatok, láthatók-e új trendek idehaza?

Katona Alexandra-06

2022 nem a kísérletezés éve volt, ezt azonban nem róhatjuk fel a könyvkiadóknak: a koronavírus-járvány és a gazdasági helyzet, elsősorban a papír drágulása a minőségi gyerek- és ifjúsági könyvek kiadását is megnehezítette. Ennek ellenére voltak örömteli fejlemények, januárban például elindult a Lampion Könyvek kiadó, s mindjárt az első évében bebizonyította, hogy érdemes a szakma és az olvasók figyelmére.

Szintén jó hír, hogy az értékteremtő könyvek közösségi támogatását elősegítő Könyvmecénás program a válság ellenére is eredményesnek bizonyult, így az év egyik legnagyobb gyerekkönyves vállalása, a Hol készül a művészet? című művészettörténeti böngésző is megjelenhetett.

Lapis-Lovas Anett korkerdes-02

Ami a trendeket illeti, úgy vettem észre, újra nagy népszerűségnek örvendenek a sorozatok és az antológiák, valamint az ifjúsági irodalomban egyre igényesebb és összetettebb formában jelennek meg az olyan populáris irodalmi műfajok, mint a sci-fi, a disztópia vagy a krimi.

Egyre több a jó fantasy, kalandregény és játékkönyv is.

A témák közül a természetvédelem tűnt számomra a legnépszerűbbnek, valamint úgy látom, egyre több a szép, vizuálisan (is) igényes könyv.

Melyik három gyerekkönyv volt számodra tavaly a legérdekesebb, a legfontosabb, és miért?

Katona Alexandra-05

Számomra a tavalyi év egyik legemlékezetesebb könyve M. Kácsor Zoltán A tolvaj ajándéka című verses regénye Igor Lazin illusztrációival. Ritkán érzem úgy, hogy szöveg és az illusztráció ennyire összeillik – most szerintem így volt. M. Kácsor szövege és Lazin rajzai rendkívül szórakoztatóak, meglepő mélységeket rejtve magukban – néha már groteszknek érzem őket. Együtt kivételes hatást keltenek.

Katona Alexandra-07
 

Nagy kedvenceim közé tartozik Elisabetta Gnone Olga a papírlány-sorozata, amelynek tavaly jelent meg Talányka című befejező része a Móránál. Bár kissé eltér a trilógia előző darabjaitól, Talányka meséje is a valóság és a képzelet kapcsolatát fejtegeti, s miközben a szöveg egyértelműen ez utóbbi értékeit hangsúlyozza, nem fél rávilágítani a képzelt valóságba menekülés árnyoldalaira sem.

Katona Alexandra-04

Dániel András Jaj, ne már! – mondta a hal című regénye pedig azért meghatározó olvasmányélmény, mert képes volt önkritikára bírni: rájöttem, hogy túl felnőttes felnőtt vagyok. Dániel Andrást szerencsére nem fenyegeti ez a veszély: legújabb könyve nyelviségében és gondolatiságában gazdag és sziporkázó szöveg, egyszerre abszurd és vicces, mégis véresen komoly alkotás.

Melyik volt szerinted a legjobb könyves esemény vagy műsor (videó, podcast stb.) 2022-ben?

Katona Alexandra-02

Nagyon örültem a Pagony podcast indulásának, azon belül elsősorban A meséktől a felnövésig-sorozatnak Vinczellér Katalin vezetésével. Kíváncsian vártam, vajon mennyire tudnak „mélyre menni” olyan beszélgetésekben, amelyek egy adott szerzői életműhöz kapcsolódnak, de kellemesen csalódtam: lebilincselő, elgondolkodtató beszélgetések is hallhatók a csatornán.

Katona Alexandra-01

Az előző év gyerekkönyves eseményei közül a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke és a Bakonyi Alapítvány közös munkáját, a Bencsik Orsolya kiváló szervezői munkájának eredményeként megvalósuló Bolygó bogozó-rendezvénysorozatot emelném ki, mely az utóbbi évek egyik legnívósabb gyerekirodalmi beszélgetéssorozata volt, nemcsak a meghívott szerzőket, hanem a beszélgetéseket moderáló szakembereket illetően is.

Véleményed szerint melyik volt a legjobb, könyvekhez kapcsolódó egyéb műalkotás (film, színházi előadás stb.) 2022-ben?

Nemrég láttam moziban A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! című, méltán díjnyertes animációs filmet. Gyönyörű és kiváló alkotás egy apró, mégis óriási karakter születéséről, ajánlom mindenkinek. 

Melyik klasszikus gyerek- vagy ifjúsági könyvet „porolnád le”, azaz várod az újrakiadását 2023-ban?

Katona Alexandra-03

Jelenleg Gion Nándor ifjúsági regényeinek a bűvkörében élek, főleg az első kettő, az Engem nem úgy hívnak és a Postarablók fogott meg. Ezeket nagyon jó lenne „kamaszkompatibilis” kiadásban, például Igor Lazin illusztrációival látni.

Milyen egyéb új megjelenéseket tartasz fontosnak, kiknek a köteteit látnád szívesen 2023-ban?

Kertész Erzsi könyveit mindig várom, remélem, idén is olvashatunk tőle valami újat.

Körkérdésünk első (Kolozsi Orsolya), második (Kovács Gergely) és harmadik (Lovas Anett Csilla) részét is ajánljuk figyelmetekbe. Kovács Gergely kérte föl a válaszokra Lovas Anett Csillát, ő szólította meg Katona Alexandrát. Kolozsi Orsolya Kérchy Annának küldte tovább a kérdéseket. Kérchy Anna kérésére Hansági Ágnes válaszolt.