Óvodás

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2022.12.21
  • Ayhan Gökhan

Kihagyhatatlan karácsonyi könyvek kicsiknek

Ayhan Gökhan karácsonyi könyvajánlói.

Türelem, türelem: a türelem csodát terem, Jézuska mindjárt megszületik. Egy pillanatra hunyjuk be a szemünket, s mire kinyitjuk: megtörtént a varázslat. Habár a kis Jézus a születése után rögtön nem tudott olvasni, mi megtehetjük helyette és a gyermekeink helyett, hogy csodálatos, hófúvásos, szerethető mesékkel, történetekkel örvendeztessük meg a lelküket.

M. Kácsor Zoltán: A tolvaj ajándéka

Karácsonyi 2022-05

A verses regény műfajában jeleskedő Puskin és lord Byron után itt a magyar és gyerekirodalmi változat: a dinoszauruszairól híres M. Kácsor Zoltán A tolvaj ajándéka című könyvében a rímeknél csak a történetek pörgősebbek, csattanósabbak. Toronyváros híres tolvaja komoly ajánlatot kap: egy tárgy ellopásával bízzák meg karácsony éjszakáján. Egy szelet kenyér, egy sótartó és egy bot ugyan mire kellhet egy furfangokban érdekelt varázslónak? Hihetjük-e, hogy a jóság és az önzetlenség győz a gonoszság és az ármány felett, és hogy karácsony a csodák ideje? M. Kácsor mindent beleadott, hogy ebből szórakoztató könyv szülessen, csakúgy, mint Igor Lazin, aki érzékletes képeivel láthatóvá tette a történetet. (Lampion Könyvek)

Alex T. Smith: A kisegér, aki karácsonyra hazatalált – és A kisegér, aki elhozta a karácsonyt

Karácsonyi 2022-02

Egerekkel tele a padlás, és tele vannak a mesék is. Cincogó kis hősünk, Fülöp hatalmas kalandba csöppen: világ körüli útra indul, hogy megoldhassa a Nagyon Különös Rejtélyt. Mi ez a Nagyon Különös Rejtély? Eszik-e vagy isszák? A Fülöp-félék kiszimatolják-e? Huszonnégy és fél mesén keresztül kalandozhatunk Fülöppel és az útjába kerülő barátokkal A kisegér, aki karácsonyra hazatalált című kötetben. A kisegér, aki elhozta a karácsonyt című történetben Fülöp Olivér levelét kell eljuttatnia a Mikulásnak, nem kevés kalandon, árkon-bokron, barátságokon át. Alex T. Smith brit író és illusztrátor két könyve a karácsonyfa alatt szívet melengető darab. (Manó Könyvek)

Berg Judit: Maszat karácsonya

Karácsonyi 2022-03

Maszatot már nem kell bemutatni sem a felnőtteknek, sem pedig a gyerekeknek. Berg Judit már több mint tíz éve teremtette meg Maszat figuráját, Agócs Írisz pedig testet és arcot adott neki. Maszat már tűkön ülve várja a karácsonyt, s a közelgő ünnep nagy meglepetést tartogat: Kamilla, az unokatestvére Maszatékkal tölti a téli szünidőt.  Előtte nem kevés teendő kínálkozik: rendrakás, ebédelés és várakozás, várakozás… Elbír-e Maszat ennyi, meglett hősöket is próbára tévő feladattal? Ha elolvassátok, minden kiderül! (Pagony)

Takács Viktória: Karácsonyi mese

Karácsonyi 2022-06

Nincs szebb, mint a készülődés a lassú léptekkel közeledő karácsonyra. Somáéknál sincs ez másképp: sürgés, forgás, tevés-vevés, szöszmötölés, izgalom. Mi a legcsodásabb? A fenyőfaállítás? A templomban előadott pásztorjáték? Az éneklés? A családi együttlét? Takács Viktória szépen felépített könyvében a gyerekek megismerkedhetnek az ünnep körül kialakult szokásokkal, hagyományokkal, hogy a karácsony misztériumát szívvel-lélekkel átérezhessék. (Scolar Kiadó)

Boldog karácsonyt, Nyúl Péter!

Karácsonyi 2022-07

Beatrix Potter valamit nagyon tudott, hisz a gyerekek és a felnőttek millióinak szívébe lopta be magát és a történeteit. Nyúl Péterrel közösen készülhetünk a karácsonyra a játékos feladatok segítségével. Mire az utolsó matrica is a helyére kerül, az összes szaloncukor elfogy a fenyőfáról. (Manó Könyvek)

Barbara Robinson: A legeslegszebb betlehemes

Karácsonyi 2022-01

A hat Herdman gyerek nem épp a jólneveltségéről híres a környéken. Első, templomban tett látogatásukkor elbitorolják a betlehemes játék főszerepeit, majd kezdetét veszi a próbákkal járó bonyodalom, a kelekótyaság, hogy új színt öltsön magára a senki előtt nem ismeretlen történet, és kibontakozzon a misztérium ebben a tanulságos mesében. Az eredetileg 2002-ben megjelent, idén újra kiadott könyv mit sem veszített a szépségéből. (Harmat Kiadói Alapítvány)

Andreas Steinhöfel: A karácsonyi jávorszarvas kalandjai

Karácsonyi 2022-04

Vicces és szórakoztató, mi az? Karácsonyi és jávorszarvasos, mi az? Andreas Steinhöfel, a német gyerekirodalmi díjjal kitüntetett nagyszerű szerző karácsonyi története kihagyhatatlannak tűnik az idei szezonban. A karácsonyi jávorszarvas című könyvében Mr. Moose, a Télapó jávorszarvasa szó szerint belezuhan egy család életébe, Bertil legnagyobb megrökönyödésére, aki köztudottan nem hisz olyanokban, mint a Télapó. Ha már Mr. Moose ott van, gyorsan összebarátkoznak, és megvitatják az élet nagy dolgait. Vajon Télapó nem hiányolja az ő kedves munkatársát? Készüljetek föl a szerző frenetikus humorára is! (Scolar)

 Ayhan Gökhan