Fotó: facebook.com/kolozsi.orsolya
Vissza
  • 2023.07.18
  • Nagygéci Kovács József

Vakációs olvasmányok – Körkérdés III.

Kolozsi Orsolyát Nagygéci Kovács József kérdezte. 

A nyári szünet a pihenésé, és mi lehet pihentetőbb a nyugodt, elmélyült olvasásnál? De a vakáció a jövő tanévi „kötelezők” elolvasásának ideje is, egy-egy jó könyvvel előkészülhetünk az őszre. Kritikusainkat arra kértük, idézzék fel nyári olvasmányélményeiket, és ajánljanak olvasnivalót a pihenőknek és a készülődőknek egyaránt.

Van-e meghatározó nyári olvasmányélménye, és ha igen, melyik kötet(ek)hez kapcsolódik?

Gyerekkorom nagy élménye volt Fekete Istvántól a Vuk, (nemrégiben ÍRTUNK róla – a szerk.) Michael Ende regénye, A végtelen történet, valamint Edmondo de Amicis A szív című könyve: mindet nyári szünetekben olvastam, és nagyon erős élményként maradt meg bennem. Legutóbbi nagy nyári élményeim, már felnőttként, Elena Ferrante Nápolyi regényei, melyeket sehogy sem tudtam letenni egy pár évvel ezelőtti nyaralás alkalmával.

Kolozsi Orsi korkerdes-02

Az iskolák általában kijelölik, hogy a következő tanév előtt mit volna fontos elolvasniuk a diákoknak. Melyik klasszikus és melyik kortárs gyerek- vagy ifjúsági könyvvel egészítené ki a „kötelező” könyvek listáját?

Kolozsi Orsi korkerdes-03

Minden korosztály esetében jól jönne egy kis frissítés, ezt tanári tapasztalataim alapján is mondhatom. Az ötödikeseknek bevinném és ajánlanám (ahogy meg is tettem) például David Walliams regényét, a Gengszter nagyit vagy Szabó Borbála könyvét A János vitéz-kódot. (Meseterasz-adásunkban és külön videónkban is foglalkoztunk a könyvvel – a szerk.)  Kicsit nagyobbaknak A visszafelé-folyót Jean Claude Mourlevat tollából. (Erről ITT írtunk korábban, ITT pedig a szerzővel készült interjúnkat olvashatjátok – a szerk.)

Emile Ajar Előttem az élet című könyve örök kedvencem, hetedikes, nyolcadikos gyerekeknek ajánlanám jó szívvel, a kis Momo történetének szinte minden mondata nagyot üt.

Nagyobb gimiseknek a kötelezők mellé vinnék Patrick Ness vagy John Green regényeiből, ha lenne rá idő, de jól tudom, hogy ez a jelenlegi NAT-hoz igazodva és az érettségitől tartva legfeljebb csak álom marad.

Patrick Ness  Kés a zajban-01

Olvasni szinte bárhol és bármikor lehet – vajon milyen az ideális nyári olvasóidő és -hely?

Bárhol tudok olvasni, de ha idilli és álomszerű helyet kellene megjelölnöm, akkor egy vidéki, csöndes ház kertjében, egyedül és csendben olvasnék; nem túl meleg nyár lenne, kis szellő és hintaágy. Ez tökéletesnek tűnik, még ha kicsit giccses is. Van amúgy egy ilyen titkos kertem, de sajnos ritkán jutok el oda. Ha viszont mégis ott vagyok, rengeteget olvasok.

Mennyi könyv vár önnél nyári elolvasásra, van-e köztük gyerek- vagy ifjúsági könyv, és ha igen, melyik az, vagy melyek azok?

Körülbelül hat-hét olyan könyv van, amelyet a munkámhoz kapcsolódókon kívül a nyáron szeretnék még elolvasni, gyerekkönyvek is vannak közöttük. Néhány napja fejeztem be Ruff Orsolya viktoriánus korabeli krimijét, melyben a báró Orczy Emmáról mintázott Mimi keveredik elképesztő kalandokba (A londoni gyémántrablás), ez egy biztos kézzel megírt, nagyon jó könyv, mindenkinek bátran ajánlom. Szeretném még elolvasni a már említett Gengszter nagyi most megjelenő folytatását (Gengszter nagyi újra lecsap), illetve a T mint tenger című könyvet, melyet a Csirimojó Kiadó adott ki, és gyönyörű kötet, inkább nézegetni-, mint olvasnivaló. A listámon szerepel még Marisha Rasi-Koskinen könyve, A Nap sötét oldala, mely egy finn pszichológus-író regénye egy tizenhat éves lányról és az idő, az emlékezés természetéről. Ezek a terveim.

Kolozsi Orsi korkerdes-01

Nagygéci Kovács József

Körkérdésünkre Bajzáth Mária és Ágoston-Szász Katalin is válaszolt.