Fotó: BoudoArt
Vissza
  • 2021.01.14
  • MeseCentrum

Körkérdés a tavalyi év legfontosabb gyerekirodalmi történéseiről

Boczán Bea válaszai

Gyerekirodalmi szakembereket kérdeztünk a tavalyi év legfontosabb gyerekirodalmi történéseiről. Körkérdésünkre Boczán Bea válaszolt.

A gyerekirodalom szempontjából hogyan alakult 2020?

Úgy gondolom, hogy a 2020-at meghatározó járványhelyzetben a gyerekkönyvek szerepe felértékelődött, hiszen a mesék, történetek a bizonytalanná vált külvilág helyett egy átlátható és szerethető alternatív világot kínáltak, ahol különféle hősök bőrébe bújva lehetett kalandokat átélni vagy éppen csak önfeledten nevetni.

Több kötet kifejezetten a pandémia miatt jött létre. Például Elizabeth Jenner, Kate Wilson és Nia Roberts Koronavírus című könyve a betegséggel kapcsolatos fontos tudnivalókat mutatta be, és a karantén szabályaihoz idomulva digitális formában jelent meg. Az Ickabog is azért került elő J. K. Rowling padlásáról, mert az író úgy döntött, hogy online elérhetővé teszi, olvasnivalót nyújtva így a négy fal közé zárt gyerekeknek szerte a világon. A karantén idején egyébként is rengeteg mesemondós és mesékhez kapcsolódó online kezdeményezés született, melyet gyerekkönyves szerzők, illusztrátorok találtak ki, hogy megkönnyítsék az otthon ragadt családok mindennapjait. Agócs Írisz Rajzolj egy krumplit! című könyve is egy ilyen népszerű projekt lapozható változata.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Persze a vírustól függetlenül is sok fontos kötet jelent meg. A külföldi trendeket követve itthon is egyre több a környezetvédelemmel, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos gyerekkönyv. 2020-ban került a könyvesboltokba

többek között az Amikor a kukák világgá mentek című antológia (ITT írtunk róla korábban), amely 24 kortárs szerző történetét tartalmazza 12 illusztrátor alkotásaival. Az antológiák kapcsán érdemes megemlíteni a kamaszoknak szóló Lehetnék bárki című különleges versgyűjteményt is (Meseterasz-adásunkat ITT láthatod róla), amelyben klasszikus költők fiatalkori verseit vetheti össze az olvasó mai huszonévesek költeményeivel. Ne felejtsük el a Lovász Andrea szerkesztésében ötévente megjelenő Navigátor című kortárs gyerekirodalmi lexikont se, ami a szülőknek, pedagógusoknak segít eligazodni a 2015 óta megjelent tengernyi gyerekkönyv között, miközben a gyerekek számára böngészőként és olvasókönyvként funkcionál. A híres emberek életét bemutató kötetek sora is újabb címekkel gazdagodott, mai és egykor élt példaképekről szóló, nemzetközi és itthoni vonatkozású, gyűjteményes és mesés feldolgozások egyaránt voltak köztük (példák a teljesség igénye nélkül: Fiatalok, merészek, lenyűgözőek; A lány, aki szavakkal varázsolt (írásunk ITT olvasható); 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot). Hitelesen és őszintén mutatják be a kamaszkort A szívem egy bezárt bódé című kötet monológjai (ITT írtunk róla), az Időtlen napló (ITT olvashatod írásunkat a könyvről) pedig igazi kuriózum: egy kislány életének egy évét láthatjuk körvonalazódni pillanatnyi hangulatok, emléktöredékek lenyomatai mentén.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Az újszerű kortárs szövegek mellett a régi, klasszikus mesék is különösen fontosak voltak 2020-ban, az ismerős történetek és szereplők az otthonosság érzését nyújtották a járvány idején. Sokak örömére megjelent Beatrix Potter összes meséje egy kötetben (Nyúl Péter és barátai), Harisnyás Pippi pedig hetvenöt éves lett, amit a Móra Kiadó az első regény kezdő olvasók számára átdolgozott kiadásával ünnepelt (Ismered Harisnyás Pippit?).

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Végül egy hiánypótló kötet: Révész Emese művészettörténész Mentés másként című könyvében nagyszerű írásokat találhatunk a gyerekkönyvekben megjelenő illusztrációkról, amely, ahogy a szerző fogalmaz az előszóban, „az egyébként is peremhelyzetű illusztrációkutatás végképp marginalizált területe”, ezért fontos, hogy érdemi párbeszéd indulhasson e témában.

Boczan Bea-01

A vírushelyzet miatt 2020-ban elmaradtak a nagyobb könyves rendezvények és a könyvbemutatók, illetve a gyerekkönyves szakmai programok többsége is online térbe került. Talán idén már nem kell teljesen lemondani ezekről az eseményekről, és újra találkozhatnak egymással és az olvasókkal a gyerekirodalmi élet szereplői.