Vissza
  • 2020.10.05
  • Kocsis Katica

Így lesz mese Szabó Magda életéből

Kertész Edina A lány, aki szavakkal varázsolt című kötetéről Kocsis Katica írt kritikát.

Új kötettel bővült a Naphegy Kiadó életrajz-sorozata: a frissen megjelent részben Kertész Edina a legendás írónő, Szabó Magda életútját dolgozta át mesévé. A lány, aki szavakkal varázsolt történetéből a kisebb olvasók is megtudhatják, hogyan lett író a debreceni kislányból, hogy varázslatos gyermekkora miként épült be később a regényeibe, valamint, hogy mennyire fontos a céljaink elérésében, hogy higgyünk a varázslatban és saját képességeinkben.

Albert Einstein mondta, hogy csak kétféleképpen élhetjük az életünket: vagy abban hiszünk, hogy a világon semmi sem varázslat, vagy abban, hogy minden az. Kertész Edina Szabó Magdáról írt meséje ez utóbbira tanít:

az írónő példáján keresztül hangsúlyozza, hogy a valóságot a saját képzeletbeli világunkhoz igazíthatjuk, megtalálhatjuk az átjárót abba az univerzumba, amelyben otthonosan érezzük magunkat, ha van elég kitartásunk, és soha nem adjuk fel.

Kertész Edina jól bánik a rábízott életúttal

A lineáris történetmesélést olykor megszakítja egy-egy érdekességgel, különleges adalékkal, így az élettörténet valóban tündérmesévé áll össze. A kötet izgalmát leginkább az adja, hogy Kertész a valós életrajzi adatokat úgy szövi egymásba, hogy azok a klasszikus mesék dramaturgiáját kövessék: egy olyan kislány sorsát mutatja be, aki egész életében azért küzd, hogy azt, úgy, annak és arról írhasson, amit, ahogy, akinek és amiről akar. A szerző remek érzékkel választja ki a Szabó Magda-életútból azokat a részeket, mozaikokat, amelyeket összeillesztve igazi mesévé áll össze a valóság. Érzékenyen és árnyaltan ragadja meg például azt a tíz évet, amikor az alkotó csak az íróasztalának írhatott, de ugyanilyen kifejezően ábrázolja Szabó Magda nagyon mély és szoros kötődését Szobotka Tiborhoz. A történet hőse pedig végül a sok küzdelem és harc után elnyeri méltó jutalmát: ismert és elismert íróvá válik.

Kertész Edina Takács Viktória-02

Kertész Edina nagyon jól érzi, miként kell megszólítani a gyermekeket, hogy milyen mozzanatokkal tudja felkelteni az érdeklődésüket egy téma, jelen esetben egy életút iránt. A Szabó Magda-életműben is megtalálja azokat a motívumokat, amelyekkel a kicsik is azonosulhatnak, pontosan tudja, hogy az ezernyi történés közül melyekkel képes azonosulni az óvodás és a kisiskolás korosztály. A gyerekek számára az ismerősség érzetét kelti például az a momentum, amikor az édesapa a kislányának ajándékozza a köd takarta, láthatatlan hegyen lebegő tihanyi apátságot.

A történet egy pillanatra sem válik hatásvadásszá, nem kíván részvétet kelteni a hőse iránt

Úgy mesél, hogy főszereplőjét egy percre sem sajnáljuk meg, bármennyire szörnyű vagy lehetetlen helyzetbe sodródik, viszont mindig elképesztő módon szurkolunk neki, hogy a saját erejéből és kitartásával túljusson az akadályokon.

És mivel Kertész ilyen izgalmasan rajzolja meg Szabó Magda életét a kicsik számára, észrevétlenül felkelti az érdeklődést az olvasás iránt is.

Ahogy a gyerekek fokozatosan közel kerülnek az írónő alakjához, úgy válik egyre érdekesebbé számukra maga az olvasás mint tevékenység is. Emiatt különösen fontos ez a kötet, hiszen felmutat a gyerekek számára egy olyan példaképet, aki valós értéket közvetít, és akinek az életműve igazi és tartós sikerként értelmezhető.

Ez pedig különösen fontos a mai világban, ahol minden relatívvá vált, és ahol a digitális felületeken megjelenő sokféle zaj közül nehéz kiválasztani a valódi értékeket. Kertész Edina azonban olyan világba meríti a gyerekeket Szabó Magda példáján keresztül, ahol az olvasás abszolút erényként értelmeződik és alkalmat ad arra, hogy a képzeletünket magasra repítsük. Emellett pedig az írás mint pálya is lehetőségként villanhat fel a gyerekek számára: a könyv azt meséli el, hogy bárki íróvá válhat, ha eléggé kitartó. Sőt: nemcsak írók lehetnek, hanem bármik, amik csak szeretnének lenni. Ez a történet ugyanis arról szól, hogy a céljainkért ugyan sokat kell küzdeni, de ha szenvedélyesen szeretnénk valamit és elég kitartóak vagyunk, akkor bármit elérhetünk az életben.

Kertész Edina érzelmesen, mély megértéssel és szeretettel viszonyul az életműhöz és a szerzőhöz, miközben a történet ismeretterjesztő jellege sem sérül. A történet kellően informatív, nagy hangsúlyt fektet a kronológiára, sőt két bekezdésben foglalkozik az életmű utóéletével is. A kötet végén pedig egy idővonalon követhetjük végig Szabó Magda életét és sorra vehetjük megjelent köteteit.

A könyv legszebb része az, amelyik a gyermekkort dolgozza fel. Kertész Edinának épp olyan képszerűen sikerült lefestenie a kis Szabó Magda mindennapjait, mint ahogyan az írónő maga is papírra vetette a gyermeki éveket. Ezeken a lapokon feltárul az ezernyi varázs és mese, ami körülvette a kislányt: a görög hősök kalandjai, a cipzárral behúzható ég, az egyenruhában járó, trónörökös cica vagy épp a Tündérországban élő Lala. A történet leginkább magával ragadó momentuma az, amikor a kis Magda felfedezi a szavak varázslatos erejét és belép Tündérország kapuján.

Kertész Edina Takács Viktória-03

A sorozat 6+-os jelzést kapott, azonban ez a mese már az óvodások érdeklődésére is számot tarthat, hiszen az apró bekezdésekre tördelt szöveget teljes oldalas illusztrációk ölelik körül.

Takács Viktória rajzai kellően részletgazdagok ahhoz, hogy a kicsiket messzi világokba repítsék, hogy ezekbe a kompozíciókba belefeledkezve éljék át a leírt eseményeket. Bájos, tündéri, varázslatos jeleneteket ábrázol a lapokon, amelyek könnyen befogadhatók a kisebbek számára is. Ezek a rajzok pontosan artikulálják az adott szövegrészt, olykor pedig beszédes részleteket is felfedezhetünk rajtuk. A rajzok különlegessége még, hogy rajtuk Magyarország és a világ építészeti kincsei közül számos visszaköszön: megelevenedik többet között a tihanyi apátság, a debreceni Nagytemplom vagy a Colosseum, ami így egy újabb réteggel gazdagítja a kötetet.
Nemcsak a legkisebbeknek, hanem a Szabó Magda-regényeket olvasó felnőtteknek is tartogat izgalmakat ez a kötet. Az írónőről szóló mesében rengeteg személyes információ tudható meg Szabó Magdáról: kiderül például, hogy az alkotó gyerekként sokat betegeskedett, így még iskolás kora előtt megtanult olvasni, hogy hároméves korától már rendszeresen járt színházba, vagy hogy kislányként levelet küldött Greta Garbonak. Ezek a kis érdekességek, életének apró mozzanatai nagyszerűen árnyalják a szülők Szabó Magda-képét is.

Kocsis Katica

Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Illusztrátor: Takács Viktória 

Naphegy Kiadó, 2020

44 oldal

3490 Ft

további Kritikák

Beszélgetni jó!

Simon Bettina kritkája.

Tovább
Anyajegy és Papírtáj

Kovács Gergely kritikája két verseskötetről.

Tovább
Fény és sötétség

Kertész Erzsi és Zsoldos Réka kivételes könyvéről Pataki Mónika Lilla írt kritikát.

Tovább