12 éves kortól

Vissza
  • 2020.12.07
  • Kocsis Katica

Mi kerüljön a fa alá? – Karácsonyi könyvajánló kamaszoknak

Kocsis Katica kamaszoknak való könyveket ajánl a fa alá.

Hatalmas feladat kamaszoknak könyvet választani, hiszen nekik már kialakult az ízlésük, pontosan tudják, hogy mit szeretnének levenni a könyvesboltok polcairól, kevésbé irányíthatók. Éppen ezért próbáltunk olyan könyveket válogatni, amelyek vagy izgalmas történetükkel ragadják meg őket, vagy pedig azért, mert mélységében és őszintén foglalkozik ennek a kornak a nehézségeivel, megpróbáltatásaival. Bekerült az ajánlások közé pár ismeretterjesztő jellegű kötet is, ha esetleg mégis megpróbálnánk navigálni őket…

Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az emberek országa – Kalaallit Nunaat (Tilos az Á)

Karácsonyi ajánló 2020 Kamaszok-06

Vajon milyen lesz a világunk 2646-ban, amikor a Föld nagy része már élhetetlenné vált a hőség és a sugárzás miatt, és csak egyetlen menedék, Kalaallit Nunaat maradt az emberek számára? Az emberek országa egyszerre idézi meg Az emlékek őre hangulatát, annál azonban sokkal kifinomultabban és árnyaltabban festi le azt a jövőbeli világot, amelyben két fiatal, Umia és Nanouk, valamint az egész társadalom útját követhetjük végig a túlélés rögös útján. A regény nagyszerűsége abban áll, hogy miközben a szerzők kiaknázzák a klímaváltozásban rejlő fikciós lehetőségeket, minden részletében kidolgozzák és az olvasó elé tárják e disztópikus állam működését is. Ez a cli-fi izgalmas ifjúsági olvasmány, ami pozitívan befolyásolhatja a kamaszok hozzáállását a környezetvédelemhez, és a klímatudatosság felé terelheti őket. A könyvről ITT írtunk bővebben.

Balássy Fanni: Hol is kezdjem? (Tilos az Á)

Karácsonyi ajánló 2020 Kamaszok-05

„Kezdem ott, hogy egy regényben olvastam egyszer, hogy szerelmesnek lenni olyan, mintha ezer pillangó repdesne a gyomrunkban. Aki nyelt már le káposztalepkét biciklizés közben, az nem lát ebben semmi romantikát…” Balássy Fanni regényének névtelen hőse épp most kezdi a gimi első évét, ahol bizony terítékre kerül minden: szerelem, barátság, házibulik, csalódások. Hősünk pedig egyszerre küzd a világgal és önmagával, néha jóleső szarkazmussal, máskor pedig csak nagy nehezen dolgozva fel az őt ért ingereket. Az élőbeszédszerű történetmesélés, a fanyar humor és az életkorra jellemző idealista hangvétel teszi szerethetővé ezt a könnyed romkomot.

Mészöly Ágnes: A kupolák titka (Cerkabella)

Karácsonyi ajánló 2020 Kamaszok-02

Izgalmas krimi Mészöly Ágnes legújabb regénye, amelyben a hősöknek nemcsak a külső fenyegető veszélyekkel kell megküzdeniük, hanem saját előítéleteikkel és félelmeikkel is. Egy megszokottnak induló péntek reggel Dóra ötéves öccsének nyoma vész: hamar kiderül, hogy a kisfiú eltűnéséhez a budapesti bérházak kupolái alatt élő titokzatos lényeknek van közük, akiket Dóra egyedül nem képes legyőzni. Segítségül kell hívnia Seres Pannit, legfurább osztálytársát, hogy együttműködve megleljék a testvérét, és visszatérjenek megszokott életükhöz.

Tittel Kinga: A Duna kincsei (Kolibri, illusztrátor: Garaczi Glória)

Karácsonyi ajánló 2020 Kamaszok-04

Annyi csoda és titok rejtőzik ebben a kötetben Magyarország leghosszabb és a világ legnemzetközibb folyójáról! Tudtad például, hogy a Nagykörút helyén csordogált egykoron a Rákos-árok, amit a nagy pesti árvíz után kis híján vissza is állítottak? Vagy hogy 1830-ban 99 napig folyamatosan be volt állva a jég Pest-Budán? És hogy miként vált az egykori „szőke Duna” „kék Dunává”? Tittel Kinga rengeteg érdekességet összegyűjtött a Dunáról, a hídjairól, a dunai áru- és személyszállításról, a folyó árvizeiről, a XX. századi magyar hajóépítésről, a folyó kikötőiről és rakpartjairól, szigeteiről, partszakaszairól és öbleiről. Vagyis e könyvből kimerítően megismerhetjük a mi Dunánkat. A kötetet még izgalmasabbá teszi a számtalan idézet, fotó és Garaczi Glória illusztrációi. A legjobb, ha kézbe kapjuk, és elindulunk vele a Duna partján, hogy felfedezzük vele a folyó páratlan világát. A szerző korábbi kötetéről ITT írtunk.

Alfonzo Cruz: Időtlen napló (Csimota, fordító: Borbáth Péter)

Karácsonyi ajánló 2020 Kamaszok-07

Lapis-Lovas Anett szerint olyan ez a könyv, mint porcelán a gyerekkönyvesboltban. Törékeny, értékes szöveg, s azokat a gyerekeket és felnőtteket fogja megszólítani, akik élénk fantáziájukkal képesek követni a kislányt képzeletének tágas kertjébe. A könyvben a hős életének egy évét követhetjük végig. Mégsem hagyományos naplót olvasunk, hiszen konkrét történések helyett a narratíva impressziókból, társadalmi és természeti jelenségek észleléséből, különös kalandokból építkezik, miközben a felnőttek világának abszurditása és fonákságai is visszaköszönnek a lapokon. A könyvről bővebben ITT írtunk.

Jean-Claude Mourlevat: A Visszafelé-folyó (Tilos az Á, fordító: Tótfalusi Ágnes)

Karácsonyi ajánló 2020 Kamaszok-08

A népszerű szerző legújabb regényében varázslatos utazásra hív a képzelet világában, és önmagunk univerzumában is. Hősei – Tomek, a boltos fiú és Hanna, egy keleti kereskedő lánya – az örök élet vizét keresik: a két fiatal egymással párhuzamosan vándorol végig a sivatagon, a Felejtés Erdején, a Parfümkészítők faluján, a nagy óceánon a Visszafelé-folyó forrásáig. Mesebeli tájakon kelnek át a fiatalok, s miközben sorra legyőzik az előttük tornyosuló akadályokat, az olvasó maga is hosszú utazásra indul a saját belső világában. A Visszafelé-folyó egy varázslatos fejlődésregény, ami arra is megtanít, hogy az út a fontos, nem a cél.

Linn Skaber: A szívem egy bezárt bódé – Kamaszmonológok (Scolar, illusztrátor: Lisa Aisato, fordító: Iván Andrea)

Karácsonyi ajánló 2020 Kamaszok-09

„Tizenöt évesnek lenni olyan, mint sífutni. […] Az egyik síléc az egyik irányba siklik, a másik síléc a másik irányba, az egyik nyom a gyermekkorod, a másik az azutáni életed, és a lécek két irányba csúsznak, te pedig ott állsz, és szétszakadsz.” Ezt az érzést ragadja meg a szerző ebben a könyvében. Linn Skaber az életről, a pattanásokról, a békéről és a hiányérzetről kérdezte a fiatalokat; arról, hogy milyen érzés egyszerre gyermeknek és felnőttnek lenni, mi a legcsodálatosabb vagy a legfélelmetesebb a kamaszkorban, és miért olyan idegesítőek a felnőttek. A válaszokból fiktív monológok születtek, amelyekben a szerző igyekezett megragadni ennek az izgalmas és szép, ugyanakkor nehéz időszaknak a tapasztalatait. Linn Skaber nem kínál megoldásokat, viszont teljes figyelmével fordul a gyerekek felé, komolyan véve a problémáikat. Éppen ettől válik fontossá ez a könyv, amelynek a lapjain Lisa Aisato csodás illusztrációi újabb és újabb narratívákat adnak egy-egy monológhoz.

Berg Judit: Az őrzők (Ecovit)

Karácsonyi ajánló 2020 Kamaszok-10

A történet kiindulópontja egy rejtélyes eltűnés: Bora édesanyja, aki egyébként oknyomozó újságíró, egy nap köddé válik. Berg Judit infotainmentjét (szórakoztató ismeretterjesztés) olvasva valószínűleg mindenki kedvet kap a Mátyás-templomban való kalandozáshoz: a szerző a budavári tényekből és hiedelmekből, legendákból szőtt kamaszkrimit, ami egyébként az író és a Mátyás-templom plébánosának együttműködéséből született. Berg nagyszerűen lavíroz a szórakoztatás és a tényközlés között, sosem érezzük, hogy az oktató cél elnyomná a fikciót, ugyanakkor elég informatív is a történet. A regény a Dan Brown-i receptet követi: a cselekmény előrehaladtával rengeteg történelmi, művészettörténeti, vallási jel, nyom, utalás terel a megoldás felé, vagy épp zavar össze.

J. K. Rowling: Az Ickabog (Animus, fordító: Tóth Tamás Boldizsár)

Karácsonyi ajánló 2020 Kamaszok-11

Duskáldia egykor a világ legboldogabb országa volt. Bővelkedett aranyban, egy pompázatos bajszú király uralkodott rajta, és olyan fenséges kolbászok, sajtok és sütemények készültek városaiban, hogy aki csak megkóstolta őket, táncra perdült örömében. Ám a birodalom ködös északi részén élt a szörnyűséges Ickabog, akiről tudták, hogy puszta legenda. Egészen addig, míg egy napon a rege testet öltött… J. K. Rowling új regényében remekül ötvözi a valóság elemeit a képzelettel, összegyúrva a fikcióval jelen korunk problémáit, a küszködéseket, állandósult hiányérzetünket, miközben a népmesékre jellemző fordulatokat és karaktereket is beépíti a történetbe.

Pacsovszky Zsolt: Dodó (Móra, illusztrátor: Oravecz Gergely)

Karácsonyi ajánló 2020 Kamaszok-03

A dodók rég kihaltak. Vagy mégsem? Elmeházy Mixinek 3D-nyomtató segítségével sikerül egy hús-vér állatot teremtenie: a háromévesen világra jött madarat mindenki csak Dodónak hívja. A lény esetlenül mozog ebben a világban, de az igazi baj akkor következik be, mikor a hatalmat Mixitől átveszi a bátyja, Mini, aki rajong a tehénfociért, de minden más állatot csak pörkölt formájában kedvel. Mi lesz így Dodóval? Megmenekülhet-e? Pacskovszky Zsolt könnyed, kalandos, új meseregénye igazi felüdülést, szórakozást ígér.

Kocsis Katica