Fotó: Kolibri Kiadó

Könyvajánlók

Komolyabb téma

12 éves kortól

Uniszex

Vissza
  • 2020.06.15
  • Ayhan Gökhan

Vár a titok

Tittel Kinga A Várnegyed titkai című ismeretterjesztő kötetét Ayhan Gökhan ajánlja. 

Budapestről sokszor és sokféleképpen írtak, dolgozták fel a város történetét, jelentettek meg egy-egy nevezetesebb helyszínéről gyerekeknek szánt kiadványt fogyasztható, könnyen emészthető formában.

A Vár környékén folyamatosan szimbólumokba botlunk, utalásokat veszünk észre, és noha egyes ábrákhoz tartozik magyarázat, felirattal ellátott tábla, van, ahol semmi nem nyújt eligazodást. Mintha térképet böngésznénk, helynevek nélkül, szótárt, az idegen szó magyar megfelelője nélkül.

Tittel Kinga könyve térkép, segít eligazodni a Vár útvesztőiben, fogalomlabirintusaiban, szótár, megadja a dolgok pontos jelentését.

A rövidre fogott magyarázatok, leírások kerülik a száraz tényközlést. Tittel élményorientált ismeretátadásra és alaposságra törekedett, a legkisebb kiugró, apró szobor arra biztatja, hogy arról részletes és emlékezetes tájékoztatást adjon. A könyv alapján úgy tűnhet, a Budai Vár kőkockái, épületei, színei, puttói, cégérei széttagoltságuk ellenére is koherens egységet alkotnak, ha a Budai Vár mint jelenség felől vizsgáljuk az egészet.

Az iskolai tankönyvekben jól bejáratott történelmi személyek, például Hunyadi Mátyás, Kossuth Lajos, Ferenc József nevén kívül nem annyira tananyaghoz kötött, de annál fontosabb személyiségek neve is felbukkan a könyvben, például a II. világháború alatt zsidókat mentő Sztehlo Gábor evangélikus lelkészé.

Tittel Kecskes-01

Jelen kötet a nagyobb, harmadikos-negyedikes korosztálynak ajánlható

De a szülő is jócskán gyarapíthatja tudását, annyira sok adatot, hiteles, ellenőrzött forrásokból származó történetet bocsát rendelkezésére a szerző. Csak úgy záporoznak ránk az új és új érdekességek. Tudjuk-e, milyen barlangrendszer húzódik a vár gyomrában? Melyik a „pizsamacsíkos ház”? Hol láthatók a még az 1848-49-es szabadságharc idején kilőtt ágyúgolyók? A könyv mindenre megkeresi és megadja a választ.

Mint a legtöbb ismeretterjesztő kiadvány, a Várnegyed titkai sem mentes a hibáktól. Néhány példa. Rögtön a bevezetésben olvassuk, hogy: „A levert félholdak helyén újra felragyogtak az aranyozott keresztek, Buda török megszállása véget ért! Európa-szerte tűzijátékos vigasságokkal ünnepelték a felszabadítást.” A szerző itt elfelejt említést tenni arról, hogy a „felszabadítás” és a kereszténység helyreállítása után Magyarország újbóli megszállása következett, amely tovább tartott, mint a török hódoltság.

Máshol a szöveg arról tájékoztat, hogy a jelenleg Táncsics Mihály utca 9. alatt álló egykori börtönből szabadították ki az írót-újságírót a szabadságharcosok 1848. március 15-én, de arról már nem tudunk meg semmit, ki is volt az a Táncsics Mihály, és miért volt nagy jelentőségű az ő kiszabadítása. Szintén probléma, hogy a Lónyay-Hatvany villa tárgyalásakor azt olvassuk, hogy 1937-ben maga Thomas Mann látogatta meg az épületet, s naplójában is megemlékezett róla, de hogy ki volt az a Thomas Mann, túl azon, hogy író és naplót vezetett, rejtély marad.

Egy helyütt a Várban található Turul-szoborról találunk leírást, azonban a mellette szereplő Szerb Antal-idézet félrevezető lehet. „A turultól nem kell megijedni, nem bántott még soha senkit. Komoly madár, díszmagyarban, kissé előrehajlik, mint a tüzes parlamenti szónokok”. Röviden kitérhetett volna rá a szerző, hogy a tragikus sorsú író miért tesz gúnyos utalást a turulra, milyen szélsőséges ideológiák tapadtak a mondabeli madárhoz a XX. századi magyar történelemben.

Az egyik versidézetnél Illyés Gyula neve helytelenül szerepel: Illés (sic!) . Ezekre az apróságokra, tekintve, hogy a könyv ismeretterjesztési funkciót hivatott betölteni, a szerkesztőknek jobban oda kellett volna figyelnie. Tittel Kinga nem hagyja figyelmen kívül, hogy hibázhat, a könyv utószavában jelzi, bármilyen észrevételt megoszthatunk vele az elérhetővé tett e-mail címén keresztül.

A kiadványt rengeteg kép gazdagítja, ha egy-egy szövegrész nehezebben érthető, azok nyújtanak támaszt, a Tudod-e? keretes szövegrész pedig egyéb érdekességeket (várszoknya jelentése, Corvus cornix) oszt meg az olvasóval.

Ha szemet hunyunk a kisebb-nagyobb hibák felett, a könyv alapos áttanulmányozása után a Várnegyed és környéke egészen új színezetet ölt a szemünkben.

 Ayhan Gökhan

Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Kecskés Judit rajzaival

Kolibri Kiadó, 2019

168 oldal

2499 Ft