Vissza
  • 2022.11.11
  • Bakó Kata

Mesékkel kerek az élet

Bakó Kata programajánlója.

Szükség van a szavakra – A Nők Lapja Irodalmi Díja

Óriási örömhír, hogy a Nők Lapja Irodalmi Díj gyermek- és ifjúsági könyveket értékelő rangos csapata: Szabó T. Anna, Gyurkó Szilvia, Boldizsár Ildikó, Szekeres Nikoletta, valamint Tóth Krisztina egy olyan kötetet talált a legjobbnak, amiről mi is írtunk korábban ITT, és ami valóban megérdemli ezt a nagyszerű, új kezdeményezésű elismerést.

kerek
Forrás: Nők Lapja

Bajzáth Mária: Kerek élet fája – Jeles napok mesekalendáriuma című könyvét a Lampion Könyvek adta ki, és Gyetkó Krisztina illusztrálta.

November 9-én, a Hilton Budapest báltermében adták át méltó keretek között a díjat.

Minden résztvevőnek nagy szeretettel gratulálunk!

A többi kategória győzteseiről és a kezdeményezésről ITT olvashatsz bővebben

A Bajzáth Mária válogatásában megjelent Népmesekincstár-sorozatról készült Meseterasz-adásunkat is érdemes megnézni, és olvassátok el Bajzáth Mária beszámolóját a 100 órán át szóló mesélés világrekordjáról ITT

A Lampion Könyvek főszerkesztőjével, Balázs Eszter Annával készült korábbi interjúnkat is figyelmetekbe ajánljuk

ÚJ KÖNYV

Hol készül a művészet? Művészettörténeti böngésző

Révész Emese művészettörténész és Grela Alexandra festőművész, illusztrátor egyedülálló, a Könyvmecénás program támogatásával létrejött böngészővel örvendezteti meg a kicsiket s a nagyokat. A nagy méretű kötet izgalmas rajzai a művészettörténet jelentős korszakairól szólnak, méghozzá a műalkotások születésének helyszínén, az alkotóműhelyek mélyére csalogatva minket. A humorosan, játékos módon elénk tárt életképek részleteiben elmélyedő olvasók láthatják, milyen izgalmasak a korszakok apró jellegzetességei, s hogy érdemes igényes műalkotásokkal kényeztetni magunkat.

További információk: ITT

ÜNNEPVÁRÓ KÖNYVEK

Kerekítő manó adventi mondókatára

A Kerekítő-foglalkozások kedvelőinek örömhírt hoztunk! Kerekítő manó adventi mondókatára címmel ugyanis megjelent a Kerekítő könyvcsalád 21. tagja a Móra Könyvkiadó gondozásában.

A J. Kovács Judit által szerkesztett kötetet Kállai Nagy Krisztina illusztrálta, ajánló sorait pedig Marék Veronika írta.

A kötet nem titkolt célja, hogy a sokszor nehéz adventi várakozást a jeles napokhoz kapcsolódó népi alkotásokkal, ölbéli játékokkal és mondókákkal tegye meghittebbé, szebbé. Ráadásul a kötet megjelenése mellett advent első hetétől izgalmas, országosan elérhető programsorozat is indul, amelyhez érdemes csatlakozni.

További részletek: ITT

Karácsonynak ünnepe – 24 mese és vers adventre

A Cerkabella Kiadó ismét igényes művet kínál olvasóinak – méghozzá az adventi időszakra. A Lovász Andrea által szerkesztett könyvet Hanga Réka, Horváth Ildi, Monszport Vivien és Zsoldos Réka illusztrálta, s 24 klasszikus és kortárs szerző verse, meséje teszi meghitté a várakozás idejét.

Bővebben: ITT

Ódor Fanna: Szívöltöztetés – Adventi visszaszámláló

Az igényes kiadványairól ismert Parakletos Könyvesház jelentette meg Ódor Fanna történeteit, Bódi Kati illusztrációival. Nagy öröm, hogy innen is kaphatunk segítséget a szívünk ünneplőbe öltöztetéséhez.

A szülőknek és nagyszülőknek, gyerekeknek és unokáknak szóló történetek egyéni vagy közös olvasásra egyaránt kiválóak. Éljetek a lehetőséggel!

További részletek: ITT

MÚZEUMPEDAGÓGIA

János vitéz (h)arcai – Utazó múzeumpedagógiai foglalkozások

Korábban már írtunk a Mesemúzeum, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára által összeállított izgalmas foglalkozásokról.

Az ingyenesen igényelhető foglalkozásokhoz most csodás illusztrációk születtek, s ezeket le is lehet tölteni a Mesemúzeum honlapjáról.

A három foglalkozást bemutató honlap ily módon kiegészült a foglalkozások megtartásához szükséges praktikus információkkal is.

A programról bővebben: ITT

KÖNYVÉSZETI DÍJ

Magyarok a White Ravens válogatott listájában

A müncheni nemzetközi ifjúsági könyvtár rangos válogatása most ötvenhárom ország kétszáz könyvét mutatja be. A harminchét nyelven megjelenő kötetek közé magyar munkák is kerültek: Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló! (ITT és ITT írtunk róla korábban), valamint Tóth Gyula Gábor és Nagy Norbert Mese a mindenről, a semmiről és más furcsa mesék című kiadványa szerepel a válogatásban. (Erről pedig ITT írtunk)
A sikerhez szívből gratulálunk!

További információk: ITT

PÁLYÁZAT

Mesterecset-pályázat

A Magyar Államkincstár idén hetedik alkalommal hirdeti meg Mesterecset elnevezésű országos gyerek- és diákpályázatát.

A változatos technikával készíthető, kincset érő pályamunkákat 2022. december 31-ig várják.

A pályázati témákról és a további tudnivalókról bővebben: ITT

ÚJ GYEREKLEMEZ

Veronaki Zenekar – Tündérforgó

A Veronaki zenekart Tarján Veronika énekes, meseíró és Mogyoró Kornél ütőhangszeres, zeneszerző alapította.  A Veronaki formáció zenei világa Tarján Veronika meséiből és szövegeiből építkezik, s egyedülálló zenei világot alkot.

Legújabb lemezük, a Tündérforgó várhatóan december elején jelenik meg, de sokak örömére már előrendelhető.

További részletek: ITT

TÁRSASJÁTÉK

10. Társasjátékok Ünnepe és Társasjátékvásár

Most hétvégén rendezik meg a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban a tizedik Társasjátékok Ünnepét és a hozzá kapcsolódó vásárt.

Aki szeretné kipróbálni a sok száz társasjáték között a Pagony játékait is, az bátran látogasson el az eseményre.

További információk: ITT és ITT

Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont, november 12–13.

DIAFILM

Karácsonyi diafilmek – Népmesekincstár diasorozat

A hosszú téli és adventi esték hangulatos kelléke lehet a diafilm. Külön öröm, ha általuk az ünnepre hangolódhatunk.

Így van ez a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója, Bajzáth Mária által válogatott népmesék diafilmváltozataival is. A Horváth Ildi által illusztrált népmesék hitelesen mesélnek a várakozásról, a jóságról és a szeretetről.

További részletek: ITT

TEHETSÉGGONDOZÁS

Képező Komplex Művészeti Tehetséggondozó Program, 2022

„A művészeti témájú, élmény- és alkotásközpontú program a művészet és a vizuális nevelés eszköztárát felhasználva olyan komplex, elméletet és gyakorlatot ötvöző foglalkozássorozat, amely kibontakoztatja a művészetek iránt érdeklődő, tehetséges gyermekek szellemi és gyakorlati képességeit, továbbá fontos szerepet kap benne a személyiség- és kreativitásfejlesztés, a tudásbővítés. A foglalkozás során több tudományterületet érintve ismerkedünk meg különböző művészeti stílusokkal és alkotókkal, ezzel párhuzamosan a gyakorlati órán kipróbálva olyan anyagokat és technikákat, amelyek során a résztvevők felfedezhetik az alkotás örömét” – olvashatjuk az program honlapján.

Örömmel jelezzük, hogy a jelentkezési lehetőséget november 14-ig meghosszabbították a 9.–10. osztályos diákok számára!

Érdemes pályázni, további részeletek: ITT

CSALÁDI MULATSÁG

Mese és fény a Bodzában

Márton-napi mulatság mindenki kedvére

Róka úr és Kompánia, valamint a Váci Bodza Műhely mindenkit szeretettel vár november 12-én, szombaton a Váci Bodza Műhelyben tartandó Márton-napi mulatságra.
Lámpáskészítés, interaktív mesejáték és eszem-iszom várja azokat, akik ellátogatnak Vácra, az Árpád utca 21. szám alá.

További részletek: ITT

KONCERT

Petőfi Sándor: János vitéz – Színcert

Mogyoró Kornél, a Kult 50 tagja, ütőhangszeres, zeneszerző, Tarján Veronika, a Fonogram-díjas Veronaki zenekar énekese, valamint Orosz Ákos Junior Prima-, Soós Imre- és Kaszás Attila-díjas színész, szövegíró, dalszerző, a Vígszínház társulatának tagja most együtt, színcert keretében adják elő Petőfi Sándor megunhatatlan alkotását, a János vitézt.

Az Akváriumban november 13-án tartandó színcertről (a színház és a koncert kevert műfajáról) és a produkcióról további részleteket tudhattok meg: ITT

MESETERÁPIA ÉS GYEREKKÖNYV

Te miről álmodozol? Előadás a Nagy álmok című gyerekkönyv meseterápiás lehetőségeiről

Az izgalmasnak ígérkező beszélgetésen Marta Ignerska és Przemysław Wechterowicz Nagy álmok című könyve lesz a főszereplő.
A gyönyörűen illusztrált történeteket, melyeket Éles Márta fordított magyarra, Rácz Katinka szociális munkásnak és gyászkísérőnek, a Napfogyatkozás Egyesület elnökségi tagjának segítségével beszélhetik meg azok, akiket érdekel e sokszorosan díjazott mű meseterápiás hatása.

Massolit Books & Café in Budapest, november 16. szerda, 18.30–20.00

Részletek: ITT

KONFERENCIA

Az élet játék, 2022 – Élménykonferencia (nem csak) pedagógusoknak

November 17-én újra élőben zajlik a TANDEM Élménykonferenciája, amelyet pedagógusok, ifjúságsegítők, csoportokkal foglalkozók és egyéb, segítő szakmákban tevékenykedő kollégák számára rendeznek meg, immár negyedik alkalommal. 

A Komáromban tartott rendezvényen sokrétű és izgalmas programokkal, többek között plenáris előadással és workshopokkal várják az érdeklődőket.

A részletes programról bővebben: ITT

KIÁLLÍTÁS

Lovrity Anna Katalin: Az elveszett fagyigombóc

A K11 Művészeti és Kulturális Központban november 18-án, pénteken nyíló kiállítás megnyitóján Lovrity Anna Katalin animációs filmrendező 2017-ben bemutatott Vulkánsziget című rövidfilmjével, az egyedi vizuális nyelvvel létrehozott tájakat és lényeket bemutató illusztrációkkal, illetve az illusztrációs stílust hordozó tárgyakkal is találkozhatunk.

A kiállítást Bánóczki Tibor animációs filmrendező nyitja meg.

A megnyitó estéjén 20.30-tól az Országos Rajzfilmünnep programjához és a kiállításhoz kapcsolódva kortárs magyar alkotók animációs rövidfilmjeit vetítjük 21.30-ig.

További részletek: ITT

K11 Művészeti és Kulturális Központ, november 18. péntek, 19.00–20.30

 

Bakó Kata