Vissza
  • 2022.11.25
  • Bakó Kata

Az álmokat komolyan kell venni

Bakó Kata programajánlója.

ANIMÁCIÓS FILM

Anilogue 2022

A három helyszínen zajló fesztiválra a világ minden tájáról érkeztek (rövid)filmes alkotások – kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
A többnapos program érdekessége, hogy a szombat esti díjkiosztó után filmes éj várja az animációs filmek szerelmeseit, s az utolsó napon az idei fesztivál legjobb alkotásait újra levetítik.

Budapest, Francia Intézet, Toldi Art Mozi, Uránia Filmszínház, november 23. – november 27.
Részletes program és jegyvásárlás: ITT

KIÁLLÍTÁS ÉS KÖNYVBEMUTATÓ

Révész Emese – Grela Alexandra: Hol készül a művészet?

A Csimota Kiadó legújabb kötete, a Hol készül a művészet? innovatív kezdeményezés. A mecénási támogatással kiadott mű izgalmas látásmódjával, illusztrációival és tartalmával arra vállalkozott, hogy a legkisebbek körében népszerűsítse a művészettörténetet.

A könyv bemutatója most egyúttal kiállításmegnyitó is, melyre szeretettel várják az érdeklődőket.

Budapest, Képező Galéria (1024 Budapest, Keleti Károly utca 13/A)
november 25. péntek, 18.00
További információk: ITT

ONLINE VETÉLKEDŐ

Adventi készülődés és online református vetélkedő a Tudás Fáiban

A karácsonyhoz közeledve a Református Tananyagtár és a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola online vetélkedőt szervez harmadik és negyedik osztályos tanulóknak. A versenyre kétfős csapatok nevezését várják, iskolánként és korosztályonként egy csapat nevezhet.

A vetélkedő a Tudás Fái online felület feladatainak felhasználásával, elmélyüléssel és együttműködéssel járó feladatok segítségével szeretne hozzájárulni az ünnepi felkészüléshez.

Jelentkezési határidő: november 25.
A vetélkedő időpontja
: 2022. december 2. péntek, 11.00–14.00

További információ: ITT

KONCERT ÉS TÁNCHÁZ

Bognár Szilvia és a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes

Bognár Szilvia énekei, hiteles zenéje és a vele együtt alkotó zenészek produkciói sosem okoznak csalódást: kicsi és nagy örömteli szórakozásnak és lélekemelő pillanatoknak lehet részese.

Ilyen élménydús program lesz most Kőszegen, a Jurisics Vár KÖSZ-Házában: a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes péntek esti táncházba és Bognár Szilvia Csintekerintő-koncertjére invitálja a népzene és a néptánc rajongóit. Aki oda betér, azt „énekszóval, muzsikával, furfanggal és derűvel, kunkorodó jókedvvel” várják.

Kőszeg, Jurisics vár – KÖSZ-Ház.
november 25. péntek, 18.00–19.00

További részletek: ITT

MŰHELYMUNKA, KÉZMŰVESSÉG GYEREKEKNEK

Manófaktúra János vitéz nyomában

A Manófaktúra évek óta a FSZEK Üllői úti könyvtárának kedvelt eseménye. A résztvevők idén (Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepelve) Kukoricza János, vagyis János vitéz kalandjait élhetik át. A négy–tizenkét éveseknek szóló családi program péntek délutánonként várja a kézműveskedni vágyókat.

November 25-én kiderül, hogy Kukoricza János milyennek látta Indiát, december 2-án pedig felhőkön lehet majd utazni. A május végéig tartó programsorozat utolsó alkalmán – ahogy az eredeti műben is olvasható – János vitéz Tündérország fejedelme lesz, s elnyeri végre Iluskája szerelmét.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációköteles.

Budapest, FSZEK, Üllői úti könyvtár
november 25. péntek, 17.00–18.00
december 2. péntek, 17.00–18.00

További részletek: ITT

Házikófestő workshop a Parti Medvében

Biztosak vagyunk abban, hogy most szombaton csodás dolgok születnek a szentendrei Parti Medvében. Érdemes lesz ellátogatni a délutáni workshopra, ahol Sára és Szonja, a Kaptár Környezettudatos Műhely munkatársai segítségével minifalut rajzolhatunk, s megélhetjük a közös alkotás örömét. Az eredmény: karácsonyi minifalu mindenki örömére!

Szentendre, Parti Medve, november 26. szombat, 15.00–17.00

További részletek: ITT

KEREKÍTŐ

Kerekítő Manó adventi mondókatára
Foglalkozások, online események

Korábban már ajánlottuk a Kerekítő könyvcsalád legújabb kötetét. (Elérhető: ITT)

Az adventi időszak jeles napjait bemutató kiadvány élményszerű használatához most ígéretes, egy hétig tartó programsorozat is kapcsolódik. A nyolcvannégy helyszínen zajló közös játékot a Kerekítő program foglalkozásvezetői tartják határon innen és túl.
Az sem marad mondóka nélkül, aki nem tud elmenni a weboldalon felsorolt helyszínekre, hiszen online esemény is színesíti a november 27-én induló és december 3-ig tartó programot.

A nyitó online rendezvény időpontja: november 27. vasárnap, 14.30

További részletek: ITT

KONCERT ÉS KÖLTÉSZET

Belefér egy pici szívbe – Énekeltető, kacagtató gyerekelőadás
Grecsó Krisztián és a Csík zenekar

Minden adventi vasárnapjon a Várkert Bazárban ingyenes előadás várja az énekelni és verselni szerető nagycsoportos óvodásokat és kisiskolásokat. A Grecsó Krisztián verseskötetéből (Belefér egy pici szívbe) készült interaktív meseelőadás-sorozat izgalmasnak, játékosnak és vidámnak ígérkezik. A közreműködők: Grecsó Krisztián (versek, szövegek) – Majorosi Mariann (ének) – Makó Péter (fúvós hangszerek) – Szabó Attila (húros hangszerek).
A zenét Szabó Attila szerezte, a rendező: Seres Tamás.

Budapest, Várkert Bazár
Az első előadás: november 27. vasárnap, 11.00–12.00
További részletek: ITT

LENGYEL GYEREKKÖNYVEK

Szeretsz álmodozni? Do you like to dream?
Magyar–angol nyelvű gyerekprogram 6–9 éveseknek

Az izgalmasnak ígérkező délelőtti program során a résztvevők Marta Ignerska és Przemysław Wechterowicz Nagy álmok című könyve alapján közösen alkotnak egy mesés drámajátékot.
Az egyszeri alkalommal a zene, az ének és a rajzos tevékenység segítségével létrejövő mesejáték az álmokról szól: hogy mindenkinek vannak vágyai, és ezeket komolyan kell venni, akár jelentéktelenek és aprók, akár komolyak és lenyűgözőek.

Az ingyenes foglalkozást Zahra Fuladvand és Dorsánszki Adrienn, a Magyar Képzőművészeti Egyetem PhD-hallgatói tartják angol és magyar nyelven.
A rendezvény támogatói: Instytut Książki; Wacław Felczak Alapítvány.

Budapest, Massolit Books & Café
november 27. vasárnap, 10.15–11.15

További részletek: ITT

Lengyel gyerekkönyvek a magyar polcokon

A Csirimojó Kiadó, a Wonderland Alapítvány és a Diófa Books kiadó közös eseményén  három, a közelmúltban megjelent s a hazai könyvpiacon érdekesnek, izgalmasnak számító gyermekkönyvet ismerhetnek meg az érdeklődők.
A kiválasztott kötetek:
Marta Ignerska – Przemysław Wechterowicz: Nagy álmok. Diófa Books

Marta Guśniowska – Robert Romanowicz: Ha lúd, legyen kövér! Wonderland Alapítvány

Anna Czerwińska-Rydel: Minden stimmel. Csirimojó (Ez utóbbiról ITT írtunk.) 

A műhelymunkát és a beszélgetést Vörös Júlia antropológus, kulturális menedzser moderálja.

Budapest, Massolit Books & Café
november 30. szerda, 18.00–20.00

További információk: ITT

ÍRÓ–OLVASÓ-TALÁLKOZÓ

Fahéjas kávé Sopotnik Zoltánnal és Szekeres Nikolettával

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék (a KörHinTa) Informatóriuma szeretettel vár mindenkit író–olvasó-találkozóján.
A klub vendége Sopotnik Zoltán József Attila- és Sziveri-díjas költő, szerkesztő, beszélgetőtársa pedig Szekeres Nikoletta gyerekirodalom-kutató, a Kortárs folyóirat szerkesztője.

Szeged, SZTE Informatórium, Egyetem u. 2.
november 29. kedd, 12.00

További információk: ITT

KÖNYVBEMUTATÓ

Kertész Edina – Kőszeghy Csilla: A fiú, aki kertész akart lenni – Bálint György

A FSZEK Sashalmi Könyvtára könyvbemutatóra invitálja azokat, akik kíváncsiak a Bálint Györgynek, vagy ahogy mindenki ismerte, Bálint gazdának emléket állító mesekönyvre.
A Naphegy Kiadó gondozásában megjelent kötet szerzőjével, Kertész Edinával és Kőszeghy Csilla illusztrátorral a házigazda, Muntyán Barbara gyermekkönyvtáros beszélget.

Budapest, FSZEK Sashalmi Könyvtár
december 2. péntek, 17.00

További részletek: ITT

MŰVÉSZETPEDAGÓGIA FELNŐTTEKNEK

Művészetpedagógiai world café

A Nem Adom Fel Kávézó és Étterem fontos műhelymunka színhelye lesz december 2-án, pénteken 14 órától. A délután során kiderül, hogyan érdemes művészeti foglalkozást szervezni sérülékeny csoportokkal, miként lehet az inkluzív művészet által jobban megismerni különleges figyelmet és bánásmódot érdemlő embertársainkat.

A program ingyenes, de regisztrálni kell rá.

Budapest, Nem Adom Fel Kávézó és Étterem
december 2. péntek, 14.00–17.00

További részletek: ITT

CSALÁDI MESEDÉLUTÁN

Ünnepváró szombatok Százhalombattán

Már november közepén elkezdődött a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár rendezvénysorozata, mégis arra buzdítunk kicsit és nagyot, hogy december 3-án induljon útnak, s vegyen részt a könyvtár ünnepváró mesedélutánján. A második ünnepváró alkalom főszereplője a papírszínház, s a mesemondást kézműves foglalkozás egészíti ki. A délutánra minden családot szeretettel várnak.

Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta
december 3. szombat, 16.00–18.00

További részletek: ITT

BÁBELŐADÁS

Marék Veronika – Erdélyi Erika: Kippkopp a hóban

Advent második vasárnapján Marék Veronika író nagy sikerű könyvéből készült bábjátékkal várják a legkisebbeket és a kicsit nagyobbakat.

Budapest, Várkert Bazár
december 4. vasárnap, 15.00

További részletek: ITT

MIKULÁS

Találkozzatok a Mikulással a Bartók Pagonyban!

Természetes, hogy a Mikulás a Bartók Pagonyba is ellátogat. Ő is szereti az igényes könyveket, a kreatív társasjátékokat és a süteményt, no meg a tejet…
 Mielőtt nekivágnátok az útnak, mindenképpen olvassátok el alaposan a jelentkezés feltételeit!  

A jelentkezésről további információ: ITT

IN MEMORIAM

Marcus Sedgwick (1968–2022)

54 éves korában elhunyt Marcus Sedgwick brit író, illusztrátor és zenész, a Hans Christian Andersen-díj ünnepelt gyermekszerzője és sokszoros jelöltje. Marcus Sedgwick több mint 40 könyvet írt gyerekeknek és felnőtteknek, magyar nyelven a Hollócsőr históriák három kötete és Boszorkánydomb című regénye jelent meg. Művei számos rangos irodalmi díj rövidlistás jelöltjei voltak. Hirtelen és korai halála nagy veszteség.

Az IBBY közleménye: ITT

ÚJ KÖNYVEK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya

Az adventi várakozást és a készülődést gazdaggá teszi, ha esténként elolvassuk Kicsi Mimi történeteit az ajándékozás öröméről, az ünnepelni tudásról és az együttlétről, a másokra való odafigyelésről, az empátiáról.

Bővebben: ITT

Marék Veronika: Nézd, itt lakik Boribon!

Játszófüzetbe rejtett babaház Marék Veronika meséi alapján, a Pagony jóvoltából. Boribon és barátai „életre kelnek”. A legkisebbek olvasók kedvenc mesealakjai most a felnőttek segítségével beköltözhetnek saját papírházukba.

Az izgalmas kiadványról bővebben: ITT

Patrick Ness: Égj!

Az igényes és innovatív könyveket megjelentető Vivandra Kiadó gondozásában pár napja jelent meg legújabb regénye, az Égj! A hidegháborús korszak Amerikájában játszódó történet nem mentes a faji feszültségektől, a homofóbiától, s felbukkan az FBI is. Ráadásul megjelenik egy sárkány, elhangzik egy világvége-jóslat, s kiderül, fontos-e a bátorság és a remény.
Patrick Ness története most Illés Róbert fordításában kerülhet a magyar olvasók kezébe.

További részletek: ITT

OSZTÁLYSZÍNHÁZ – DIÁKSZÍNPAD

Elfelejtett lények boltja – színdarab

Nemrég adtunk hírt arról, hogy a Lovász Andrea által szerkesztett Elfelejtett lények boltja című ünnepváró antológia hangoskönyv formájában is megjelent. (Erről ITT írtunk.)
Úgy tűnik, hogy a kötet címadó meséje nemcsak a családi ünnepváró mesélések főszereplője lehet, hanem az iskolai ünnepek, esetleg az osztálykarácsonyok értékes epizódjává is válhat Csörgei Andrea gyerekirodalmár, dráma- és könyvtárpedagógus, Népmesekincstár-foglalkozásvezető jóvoltából. Az izgalmas színdarab letölthető a kiadó Irodalmi KávéZOO blogjából.

További részletek: ITT

 

Bakó Kata