Vissza
  • 2022.11.18
  • Bakó Kata

Könyvekkel teli várakozás

Bakó Kata programajánlója.

MESEPEDAGÓGIA

Álmok, mesék, mesehősök – mesepedagógia-workshop Budapesten

„A gyerekek iránt érzett szeretet és tisztelet egyik legkifejezőbb formája, ha segítjük őket abban, hogy felismerjék, megértsék és megvalósítsák saját álmaikat. Teljes életet az él, aki megérti küldetését és élete célját, azzá válik, akinek született.”

Bajzáth Mária, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója így ajánlja műhelymunkára ösztönző jelenléti képzését.

Az Eötvös10-ben tartott képzést mi is jó szívvel ajánljuk mindazoknak, akik gyerekekkel foglalkoznak, vagy épp saját gyermekük útját szeretnék egyengetni. A komplex foglalkozások végére olyan tudás birtokosai lehetünk, melynek segítségével így bocsáthatjuk útjára a ránk bízott gyermekeket: „Minden álom valóra válik!”

Budapest, Eötvös10 december 3. szombat, 10.00–16.30

Jelentkezés és további részletek: ITT

PAGONY

Adventi programmal bővül a Pagony ExPEDíció-kínálata

A rendhagyó irodalomórákat kínáló programsorozat keretein belül novemberben és decemberben egy különleges adventi foglalkozás is szerepel a kínálatban. A Nemes-Jakab Éva által tartott foglalkozások között most Szabó T. Anna Adventi kalendáriuma kerül a fókuszba.

A kilencvenperces foglalkozáson a költői szövegekkel, a vers titkaival ismerkedhetnek meg az osztályok, s az izgalmas közös munka eredményeképpen, egyfajta irodalmi ajándékcsomagként megszülethet az osztály saját verskompozíciója is – minden diák saját művével.

Bővebben: ITT

Pagony Szalon

Októberben indult a Pagony beszélgetős, eszmecserét ösztönző sorozata, a Pagony Szalon. A második alkalom helyszíne a Bakáts téren frissen megnyíló Pagony Café – Dió nevű vadonatúj helyszínén lesz. (Az első találkozóról szóló beszámolónkat is érdemes elolvasni.)
Az esemény továbbra is a felnőtteknek, szülőknek, alkotóknak, valamint a gyerek- és ifjúsági irodalom iránt érdeklődőknek szól. A novemberi téma: Valóság és fikció.

Az est során az alábbi kötetek kapcsán folyik majd a diskurzus:

Bendl Vera – Remsey Dávid: Most én olvasok! 2. – Sanel Amerikába megy
Fekete András – Felvidéki Miklós: Most én olvasok! Nagybetűs szint – Kuty Kutyi és a sárkányfa
Kiss Judit Ágnes – Szimonidesz Hajnalka: Zsálya és a mélyvölgyi utazás
Kolozsi László: Áram nélkül
Miklya Luzsányi Mónika: A kamasz király udvarában – Abszolút töri
Rojik Tamás: A generális talizmánja – Abszolút töri
Szabó Borbála – Baranyai (b) András: Most én olvasok 4. – Lenke babó, Lenke mamó

Az est házigazdája Hajdu Zsanett, a Pagony munkatársa

Budapest, Pagony Café – Dió, november 24. 18.00–19.00

További részletek: ITT

ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS

Családi advent az Arbo-parkban

A Gödöllői Arbo-park szervezésében most igazán izgalmas, a család minden tagját megszólító ünnepi délutánnal készülhetünk az első adventi vasárnapra.

A Tücsök és hangya tisztáson az anyukák adventi koszorút, míg a gyerekek mini karácsonyfát készíthetnek. A szervezők biztosítják a faágakat, a természetes díszeket, illetve lesz ragasztópisztoly és drót is. A koszorú többi kellékét a résztvevők állják, de ha otthon felejtik, az sem baj: a Arbo-kertben minden beszerezhető.

Amíg készül a koszorú és a karácsonyfa, addig az apukákat közösségi faültetésre invitálják: a Köröndön az elöregedő és elszáradó gömbtuják helyére csipkebogyót, bodzát, fekete berkenyét, húsos somot, kökényt, galagonyát és homoktövist ültethetnek. A szerszámokat a szervezők biztosítják, de szükség van a dolgos kezekre és az erős karokra!

A jól végzett munka után pedig jöhet a jutalom: meleg tea, sütemények várják az éhes munkásokat, s az izgalmas közösségi eseményt betlehemes műsor és adventi séta koszorúzza.

Gödöllő, november 27. vasárnap, 13.00–16.00

További részletek: ITT

HÉTMÉRFÖLDES MESEÚT

Mikulásváró mesék Lillafüreden

A Hétmérföldes Meseút már Lillafüreden is várja a mesék szerelmeseit, ahol izgalmasabbnál izgalmasabb történetekkel találkozhatnak a családok és a kisebb baráti társaságok.

December 4-én a titokban ajándékozó Szent Miklós legendáját ismerhetik meg a programra jelentkezők, ráadásul a meseút egyes részein feladatok és kihívások várják a vállalkozó kedvű mesejárókat.
Az óránként meghallgatható történet után minden csapat elindul az úton, hogy felfedezze az állomásokat, és kiállja a próbákat.

Annyi bizonyos, hogy a jutalom nem marad el...

További részletek: ITT

DRÁMAJÁTÉK ÉS MESETERÁPIA

Mesébe zárt titkok 5–9 éveseknek

Kecskés Karina színész, mesemondó, Metamorphoses meseterapeuta, drámatanár most izgalmas drámafoglalkozásra invitál minden „nyitott vagy visszahúzódó, szorongásokkal teli vagy bátor, vidám vagy elmélyülő, társaságkedvelő vagy magányos, cserfes vagy hallgatag gyereket”.

A negyvenöt perces interaktív, mozgásos drámajáték résztvevői olyan játékos utazás részesei lehetnek, amelynek során felismerhetik belső erőiket, segítőiket, s megtanulják, hogy legyőzhetők a sárkányok, és elnyerhetők a jutalmak.

A program minden hétfőn 16.40-kor kezdődik a Downdog Jógaműhely hűvösvölgyi stúdiójában.

További részletek: ITT

MESEMONDÁS – MESEFEJTÉS

Meseváltozatok egy témára: Tölgyfatündérek, tojásban teremtett lányok – mesefejtés

Vaskor Gréta meseterapeuta, család- és párterapeuta. Mesefejtő és meseterápiás foglalkozásai mindig izgalmas kérdéseket járnak körül, akár az online térben, akár egy nyugalmat árasztó szobában vagyunk részesei a programnak. December elején a tölgyfaündérek és a tojásban teremtett lányok történetei körül folyik a beszélgetés – most az online térben.

Aki szeretne részese lenni a kicsivel több mint kétórás programnak, most két alkalom közül is választhat.

December 1. csütörtök, 18.30–20.45

December 2. péntek, 10.00–13.15

További információk: ITT és ITT

RIPORT

Itt a párbeszéd tud jól működni címmel jelent meg egy hosszú interjú Hermann Zoltánnal, a KRE gyermek- és ifjúsági irodalom-szakának vezető oktatójával a prae.hu művészeti portálon.  

A kérdések és válaszok mentén jól kirajzolódik a KRE szakirányú továbbképzésének fő célja, képet kaphattok az oktatók szakmai munkásságáról, gyermekirodalmi tevékenységükről, és kiderül néhány, a hallgatók által leadott szakdolgozat tematikája is. Szó esik a legutóbbi évek meghatározó szakirodalmáról, valamint a hazai gyermek- és ifjúsági irodalom intézményesült törekvései kapcsán az IGYIC szakmai–módszertani, és ismeretterjesztő tevékenységérő, a pedagógusok továbbképzésében játszott fontos szerepéről is olvashattok az interjúban.

A teljes cikk ITT olvasható

Korábban mi is készítettünk egy interjút Hermann Zoltánnal, ajánljuk figyelmetekbe

KIÁLLÍTÁS

Kecskemét városa nemcsak épületeiről, iskoláiról „hírös”, hanem rendezvényeiről s nemzetközi kapcsolatairól is – gondoljunk csak a nagy hagyományú gyermek- és ifjúsági fesztiválra, a Csiperóra.

Most Kecskemét japán testvérvárosa, Aomori mutatkozik be a nagyözönségnek, méghozzá a város diákjainak képzőművészeti alkotásaival. Az Aomori tehetségei címmel a japán kultúra napján megnyílt kiállítás a Kecskemét–Aomori Baráti Kör, valamint a KRE–PK Gyermekkultúra Műhely együttműködésének gyümölcse.

Az izgalmas tárlatot a Hírös Agóra Kulturális Központban november 20-ig lehet megtekinteni.

További részletek: ITT

BÁBSZÍNHÁZ

Máté Angi: Volt egyszer egy kert

A nagy sikerű Emlékfoltozók után újabb Máté Angi-történetek a győri Vaskakas Bábszínházban. A Volt egyszer egy-kötetből három mese került a zalaegerszegi Griff Bábszínházzal közösen kitalált produkcióba. A Blattner Géza-díjas Bartal Kiss Rita által rendezett darab színészei: Bánky Sára és Ragán Edit.

Lassan készülhetünk a bemutatóra, hiszen az olvasópróbák már elkezdődtek!

További részletek: ITT

ÚJ KÖNYVEK

Anna Czerwińska-Rydel: Minden stimmel

A szerző a szöveg és az illusztráció párbeszédének segítségével vezeti be az olvasót a szimfonikus zenekarok világába, ahol a hangszerek sokszínűsége által a harmónia és a „minden stimmel”-állapot elérése a cél. A Bolognai Gyerekönyvvásár zsűrije által is méltatott és átütő erejű alkotásnak ítélt kötet a Csirimojó jóvoltából most végre magyarul is megjelenik Vas Viktória fordításában.

További részletek: ITT

Mikó Csaba: A mutatványos

„Egy zsebtolvajból lett mutatványos. Egy forradalmárból lett régész. És egy lány, aki összekuszálja a szálakat.”

Az 1847-ben játszódó izgalmas, közel hatszáz oldalas történelmi kalandregény és krimi egyfajta alternatív magyarázat az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörése előtti eseményekre. A valós történelmi szereplőket, helyszíneket és eseményeket bemutató kötet nagy eséllyel a fiatal olvasók kedvence lesz.

A Gilicze Gergő által illusztrált mű a Lampion Könyvek gondozásában látott napvilágot.

Bővebben: ITT

Pálmai Nóra: Margó és a titkos varróműhely

Az ismeretterjesztő szépirodalmi művek mindig izgalmasak, szerepük az olvasás népszerűsítésében egyre nagyobb.
A Margó és a titkos varróműhely kötet szerzője, Pálmai Nóra arra vállalkozott, hogy egy izgalmas kalandregény segítségével a tíz éven felüli olvasóknak megtanítsa a varrás alapjait. Az ügyesebb olvasók el is készíthetik saját hableánybabájukat, akárcsak a történet főhőse, Margó, aki csak úgy tudja teljesíteni küldetését, ha megtanul varrni elhunyt nagymamája varrógépén.

A videókkal kiegészített és gazdagon illusztrált kötet kitér a babakészítés fontos elemeire, aprólékosan elmagyaráz minden munkafázist, s jó tanácsokat ad a varrógép használatával kapcsolatban is.

A könyve november 20-án jelenik meg a Cser Könyvkiadó gondozásában.

További információk: ITT

Simonyi Cecília: Noé bárkája

A Biblia egyik legismertebb történetét most Simonyi Cecília, számos mesekönyv és ifjúsági regény kiváló illusztrátora mesélte újra. Az egymásrautaltságról, a másik tiszteletéről s a reményről szóló átiratával, nem utolsósorban gyönyörű illusztrációival a sokezer éves bibliai eseményt a középpontba illesztve hirdeti, hogy érdemes bízni a jövőben, mert „kell lennie egy másik partnak. Akkor is, ha még nem látni.”

A Bajzáth Mária és Molnár Krisztina Rita ajánlásával megjelenő Noé bárkája-kötetet a Lampion Könyvek jóvoltából vehetjük kézbe.

Bővebben: ITT

Szabó Borbála: Lenke Babó, Lenke Mamó

A Pagony Most én olvasok!-sorozata tudatosan átgondolt, szintezett olvasmányokat kínál az olvasni tanuló kisiskolások számára. A Pagony szerzői által írt történetek lazán összefüggő láncot alkotva kísérik el olvasóikat a nagybetűs szinttől a negyedik szintig.

Szabó Borbála a családi legendáriumok, a generációk és a testvérek közötti párbeszédre fókuszálva igazán izgalmas  és humoros történetekkel ajándékozta meg olvasóit. 5+1 kötetet írt ebbe a sorozatba, az utolsó a családba érkező negyedik kistestvér születéséről szól, és persze ebben is van váratlan csavar…

További részletek: ITT

Szabó Róbert Csaba: Újratöltés

A csíkszeredai Gutenberg Kiadó nemrég mutatta be Szabó Róbert Csaba Újratöltés című ifjúsági kalandregényét. A virtuális valóság és a való életben való boldogulás témáját feszegető mű főszereplője, Fili arra kényszerül, hogy újraépítse saját világát. Hogy sikerül-e neki, vagy sem, elolvasáskor kiderül...

A kötetet Orosz Annabella sötét tónusú, nagyon izgalmas illusztrációi kísérik.

További részletek: ITT

Vibók Ildi: Furi

A segítő mesék mindig jól jönnek, ha kitör a hiszti, ha összedől a világ, ha baj van, vagy ha tabutémákat kell megbeszélni. Most újabb segítő könyv megjelenését ünnepelhetjük!

Vibók Ildi, az Év Gyermekkönyve-díj 2022 diákzsűrijének díjazottja. (Erről ITT olvasható képes beszámolónk.) Ezúttal segítő mesét írt szuperérzékeny, félénk és szeretnivaló különc gyerekeknek. A szerző kedves, szerethető történetei Elaine N. Aron Szuperérzékeny gyerekek című műve alapján születtek. A kötet főhőse, Laci naponta küzd nehézségekkel (ki nem?), s ebben segíti barátja, Furi, a különc kaméleon. Történeteik segítségével talán a kötet kis olvasói is elhiszik, hogy képesek lehetünk megoldani mindennapi problémáinkat.
A Szimonidesz Hajnalka által illusztrált kötetet a Nyitott Akadémia adja ki.

Előrendelés, további információ: ITT

Bakó Kata