Vissza
  • 2023.01.24
  • Nagygéci Kovács József

Visszatekintés IV.

Kérchy Anna válaszai

KÖRKÉRDÉSÜNKBEN GYEREKIRODALMI SZAKEMBEREK SEGÍTSÉGÉVEL VISSZATEKINTÜNK AZ ELMÚLT ÉVRE, ÉS ELŐRETEKINTÜNK AZ IDEIRE.

A gyerek- és ifjúsági irodalom szempontjából hogyan alakult 2022, voltak-e meglepő fordulatok, láthatók-e új trendek idehaza?

Hubby 2022-06

Nagyon örültem, hogy a tavaly a Libri és a HUBBY Év Gyerekkönyve-díját a legjobb illusztráció kategóriában elnyerő Mi leszek, ha nagy leszek? Mesterségek, foglalkozások nagy mindentudója (Scolar Kiadó, rajz: Nemes Anita, szöveg: Illés Andrea) után újabb, nagyalakú, látványos, az egész családnak elmélyült szórakozást, igazi slow readinget biztosító, ismeretterjesztő-böngésző jelent meg a Csimota Kiadó által gondozott Hol készül a művészet? című képeskönyv formájában.

Ezúttal Révész Emese művészettörténész és Grela Alexandra festőművész alkotópárosa jóvoltából izgalmas kultúrtörténeti időutazásra kelve tekinthetünk be a kulisszák mögé, a műtermek mikrokozmoszába és magának a műalkotás folyamatának rejtelmeibe.

A duplaoldalas képeken szemrevételezhetjük a nyugati civilizáció (és kulturális imagináriusunk) referenciapontjaiként számontartott, a kötetben humoros invenciózussággal – posztmodern módra hommage-t és pastiche-t ötvözve – újrarajzolt képzőművészeti alkotások létrejöttének változatos metódusait és változó kontextusát. A művészettörténeti kaland a képek közti játékos barangolásra hív (interaktívan beléphetünk a vizuális világba, hogy oda nem illő tárgyakat keressünk, vagy a másolat mögötti eredetiket azonosítsunk), ugyanakkor kreatív kritikai gondolkodásra is késztet, hiszen az altamirai barlangrajzoktól Banksy graffitijaiig vezető út azzal is szembesít, hogy a művészet helye nem csak a hagyományos múzeumi kiállítástérre korlátozódik, hogy az esztétikai élmény keresése mindennapjaink szerves része, és az illedelmes szemlélődésen túl a művészi önkifejezés, az újrarajzolás vágya mindannyiunk időtlen emberi igénye is. Nagyon szívesen látnék még sok hasonló képkönyvkiadványt a magyar könyvpiacon.

Lapis-Lovas Anett korkerdes-02

Melyik három gyerekkönyv volt számodra tavaly a legérdekesebb, a legfontosabb, és miért?

Korlátoltságában is izgalmas vállalásnak tartom Shaun Tan legendás, Érkezés című szöveg nélküli képregényének zsebkönyv méretű kiadását, a Poket zsebkönyvek-gondozásában. Bár a pici képeken nehezebb a vizuális narratíva kisilabizálása, a kivándorlás, a hontalanság, az otthontól távoli földön való idegen-lét, a honvágy traumatikus élményeit mágikus realista dokumentarizmussal ábrázoló silent book utat nyithat a közbeszédünkben feszültséggel övezett témák: a migráció, a menekültválság, az idegengyűlölet fontos társadalmi kérdéseinek empatikus megvitatása felé.

Kerchy körkérdés-08

A Milne-klasszikus megjelenésének 95. évfordulója beköszöntével, 2022-től nagy Micimackó-revivalre számíthatunk, hiszen e jeles alkalommal, a nemzetközi szabályozás szerint szabadon felhasználhatóvá váltak mindannyiunk kedvenc csacsi öreg medvéjének kalandjai. Az adaptációdömping előfutára, Jane Riordan Micimackó – Volt egyszer egy mackó című kötete a százholdas pagonybeli kalandok előtti időkbe kalauzol. Az ismerős szereplők Mark Burgess – az eredeti rajzokat jegyző E. H. Shepard stílusában készített – illusztrációival elevenednek meg. Magyar hangjukat Szlukovényi Katalin kölcsönzi; szellemes fordítása megfelel a nehéz kihívásnak: nemcsak Milne, illetve a Milnét újraíró Riordan, de a Milne-regényt meglehetősen szabad(os)fordításban átköltő s ezzel a magyar Micimackót életre hívó Karinthy páratlan nyelvi leleményeit is sikeresen visszhangoztatja szövegében.

Kerchy körkérdés-09

A magyar gyerekirodalmi színtéren örömmel üdvözöltük gyerekeimmel régi kedvenceink folytatását: a Kuflik meghökkentő esetét a Puffpudinggal, Bán Zsófiától Vagánybagolyt a negyedik Á-ban, Agócs Írisztől Márkó bácsi kertje után a Tekla madarait, valamint a szegedi kötődése miatt szívünknek különösen kedves, új Időfutárrészt (Vészits Andrea. Időfutár: Boszorkánysziget 2873). Különlegesen elgondolkodtató könyvként szeretném még megemlíteni Turi Lilla A ló című képeskönyvét, amely Trója bevételét a faló nézőpontjából meséli újra – a kötetet izgalmasan lehetne a thing studies, azaz az objektorientált ontológia új filozófiai irányzatának aspektusából elemezni.   

Melyik volt szerinted a legjobb könyves esemény vagy műsor (videó, podcast stb.) 2022-ben?

Kerchy körkérdés-05

Érdeklődéssel hallgattam az IGYIC Kötve hiszem kerekasztal-beszélgetés podcastjait, melyek számos olyan fontos témát vetettek fel, mint a háború traumájának gyerekirodalmi feldolgozásai, az iskolások klímaszorongása, a gyászkísérő gyerekkönyvek vagy az indiánkönyvek polkorrekt olvasatai.

Kerchy körkérdés-07

Szórakoztató volt Mészáros Márton és Neszlár Sándor Élt egyszer egy olvasó podcastsorozatának nyári adása a Tüskevár nosztalgikus felnőttolvasatairól. Kitűnő a University of Connecticut angol tanszékének gyerekirodalom-kutatással foglalkozó oktatóinak online műsora, a Children’s Table Podcast. Közvetítései mindig igazi kuriózumokkal kecsegtetnek témaválasztásukban, a viktoriánus szellemlátó médiumgyerekek látomásaitól kezdve az alkohol és a részegség gyerekirodalmi ábrázolásáig vagy a gyereknyelv kreatív leleményéig. A kiváló biblioterapeuta, Béres Judit szerkesztette és műsorvezette Egyenes Labirintus tartalmas adásai közül a jungi monomítoszok narratív pszichológiai vonatkozásaira koncentráló podcast nyomán izgalmas cikk született a Mesecentrum Tanulmányok rovatában Szilárdi Réka tollából.

Kerchy körkérdés-01
www.facebook.com/hubbymagyargyerekkonyvforum

A legfontosabb tavalyi könyves eseményként még mindenképpen meg kell említenem a HUBBY, a MISZJE, illetve az Evangélikus Országos Gyűjtemény által szervezett – Szekeres Nikoletta és Jeney Zoltán vezetésével példaértékűen lebonyolított – könyvárverést, mely az ukrán menekültek megsegítését célozta.

Véleményed szerint melyik volt a legjobb, könyvekhez kapcsolódó egyéb műalkotás (film, színházi előadás stb.) 2022-ben?

Kerchy körkérdés-02

Nagyon színes és színvonalas volt a 2022-es gyerekfilmes felhozatal. A Kecskemétfilm gyártásában készült, Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezte Toldi animációs film látványos képi világa igazi szuperhőst formál Arany legendás alakjából, miközben az elbeszélő költemény teljes szövege elhangzik a filmben. Guillermo del Toro Pinocchiója Mussolini fasiszta diktatúrája idején, traumatörténetbe ágyazva és némi Frankenstein-allúziókkal fűszerezve, emberségünk mibenlétének filozófiai mélyrétegeibe merülve meséli újra az életre kelt fabábu történetét, fantasztikusan lenyűgőző stop-motion technikával.

Az új Kis Nicolas-film önreflektív, metanarratív keretbe helyezi a francia gyerekirodalmi klasszikust: Nicolas kacagtató csínytevéseinek epizódjai mellett az őt életre hívó alkotópáros, Jean-Jacques Sempé karikaturista és René Goscinny író viszontagságos élete, illetve a közös fantáziálásra építő barátságuk története és ennek nyomán maga a műalkotás létrejötte is kirajzolódik előttünk a vásznon. A filmek közös nevezője, hogy nem gügyögnek a gyereknézőhöz, komoly témákat jelenítenek meg, komplex narratívákban.

Kerchy körkérdés-01

Melyik klasszikus gyerek- vagy ifjúsági könyvet „porolnád le”, azaz várod az újrakiadását 2023-ban?

Örömmel fogadnám Jean de Brunhoff Babar-könyveinek újrakiadását, de szívesen látnám újra a könyvesboltok polcain T. S. Eliot Macskáinak magyar megfelelőit, a Kormos István-féle Pincérfrakk utcai cicákat is, Heinzelmann Emma emlékezetes illusztrációival.

Kerchy körkérdés-03

Milyen egyéb új megjelenéseket tartasz fontosnak, kiknek a köteteit látnád szívesen 2023-ban? 

Kíváncsi várakozással nézek a szegedi Kövér Béla Bábszínház új évada elé; a mindig ötletgazdag palettán szerepel majd többek között az Egy kupac kufli, a Lafkádió, az oroszlán, aki visszalőtt, valamint a felnőtt nézőket megszólító Hány éves a kapitány? előadássorozat is. Várom Magdalena Jelenska Archistoria című könyvét az építészet történetéről a Csirimojó Kiadótól és a Charlie és a csokigyár új filmes feldolgozását.

A nyúl éve jegyében biztos, hogy elővesszük majd Beatrix Potter Nyúl Péterét és Marék Veronika Kockásfülű nyúl-történeteit, Margery Williams A bársony nyuszi avagy a játékok életre kelnek című könyvét és Richard Adams Gesztenye, a honalapító című nagyívű, epikus állatmeséjét.

Kerchy körkérdés-10

Nagygéci Kovács József

Körkérdésünk első és második és harmadik részét is ajánljuk figyelmetekbe. Lovas Anett Csillát Kovács Gergely kérte föl a válaszokra. Kolozsi Orsolya pedig Kérchy Annát szólította meg. Kérchy Anna kérésére Hansági Ágnes válaszolt, hamarosan kiderül, ő hogyan látta 2022 gyerekirodalmi történéseit.