Vissza
  • 2022.10.19
  • MeseCentrum

Uff, mi beszéltünk!

A Kötve hiszem podcastsorozatunk negyedik adásában az eltűnt indiánregények nyomába eredtünk.

Kötve hiszem 4 Indiánok-01

A mai kamaszok már nem Karl May Winnettou-történetein nőnek föl, helyettük inkább pörgős fantasy-könyveket olvasnak. Pedig a szülők meghatározó többségének első olvasmányélményei közé tartozott a másik klasszikus, Cooper Nagy indiánkönyve is.

Nagy indian konyv-01

Vissza lehet-e hozni a lelassulós, természetközeli kalandregényeket a gyerekeink számára? Átadhatjuk-e azt a szabadságélményt nekik, amit mi egykor az indiánkönyvektől kaptunk?

Kötve hiszem 4 Indiánok-01

Erről folyt a szó a Kötve hiszem – Kerekasztal-beszélgetések az ifjúsági és gyerekirodalomról Gutenbergtől Zuckerbergig című műsorában az állandó beszélgetőpartnerek: Harmath Artemisz, az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum vezetője és Nényei Pál magyar szakos tanár, gyerekirodalmi szakértő között.

Kötve hiszem 4 Indiánok-02

A negyedik adás vendége: Wirth Imre irodalmár, a PIM munkatársa, aki a Rézbőrű volt az alkony – a magyar indiánozás nyomában című tárlat kurátora volt. A műsorvezető pedig, mint mindig: Nyulász Péter, ő most két kolozsvári gimnazista véleményét kérdezte meg az indiánkönyvekről.

Kötve hiszem 4 Indiánok-04

A könyv, amiben kötve hiszünk:
– Ebben az adásban kivételesen nem egyetlen könyv, hanem az indiánkönyvek műfaja szerepelt.

Az utolsó pillanatban vagyunk

Kötve hiszem 4 Indiánok-01

Wirth Imre mindig is „magányos indiánnak” gondolta magát, de ez nem hátráltatta abban, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban egy egész kiállítást szenteljen az indiánság eszméjének, és a mostani fiataloknak is átadhassa azt az élményt, amit az ő generációjának oly sok tagja átélt: az indiánregényekből áradó végtelen szabadságot. Ahogy Wirth Imre fogalmazott: „a semmiből kellett kikotorni azokat az emlékeket”, amelyeket a kiállításon láthattak az igencsak érdeklődő gyerekek.

ezüst-tó kincse-01

(A kiállításról és az őt erre ihlető könyvről ÍRT is nekünk korábban.)

Annyi biztos, hogy a mostani gimnazisták szabadságélménye már nem az indiánregényekből táplálkozik.

Nényei Pál szerint a posztromantikus regényekben merülnek el leginkább a mai fiatalok, ami annyiban egyezik a szüleik olvasmányélményeivel, hogy ezek is egy teljesen más világot mutatnak meg, ami cseppet sem hasonlít a sajátjukéra.

Wirth Imre Fehér Szarvas: A Szikláshegyek varázslója-09

Harmath Artemisz hozzátette, hogy a fantasyk helyett sokan inkább a disztópiákat kedvelik, amelyekben felnagyítva köszönnek vissza a valóságnál súlyosabbnak látszó elemek.

Két kolozsvári gimnazista elmondta Nyulász Péternek, hogy igen kevesen olvasnak a kortársaik közül indiános regényeket, inkább a különböző varázsvilágok iránt érdeklődnek. Egyikük sok éve olvasta a Winnettout, leginkább az ragadta meg benne, hogy egy olyan kort ismerhet meg általa, ami már nem létezik, így az egész olyannak tűnt számára, mint egy időutazás…

Kötve hiszem 4 Indiánok-03

Még nagyon sok érdekesség kiderült az olvasás természetéről a kicsivel több mint 25 perces adásban, hallgassátok meg, és nektek is igazi értékes időutazásban lesz részetek, ha a Magyar Kultúra Podcastok csatornájára kattintotok.

Spotify

Apple Podcast

Az első három adásunkat is érdemes meghallgatni: ITTITT és ITT olvashatsz is róluk

Fotók: Bach Máté/PMG/IGYIC

Indiános könyvekről korábban is írtunk már: ITT, ITT és ITT elolvashatjátok mindegyiket