Vissza
  • 2023.04.14
  • Bakó Kata

Tavaszi zsongás

Most már tényleg megérkezett!

Bakó Kata programajánlója.

GYERMEKLAPOK

Csodaceruza – lapszerkesztés gyerekekkel

A Csodaceruza folyóirat kortárs írók és illusztrátorok részvételével igyekszik eljuttatni a minőségi gyermekirodalmat a gyerekekhez. A nyomtatott lapszámok megjelentetése mellett számos kezdeményezésük segíti az (újság)olvasás népszerűsítését. Ilyen izgalmas programjuk A Szerkesszük együtt a Csodaceruzát! elnevezésű kezdeményezés: a lap munkatársainak segítségével az újságkészítés számos csínját-bínját lehet elsajátítani. A következő lapszám a cicákról szól, a folyóirat szerkesztéséhez öt és tíz év közötti gyerekek jelentkezését várják.

Budapest, a Csodaceruza folyóirat szerkesztősége;
április 15. szombat, 10.00–12.00 és 15.00–17.00;
április 16. vasárnap, 10.00–12.00 és 15.00–17.00
További információk, jelentkezés: ITT

Hangos Szitakötő

A Szitakötő folyóiratot már többször ajánlottuk nektek, mert rendhagyó és érdekes témákat taglaló tematikus számai, valamint igényes illusztrációi révén a hazai gyermeklapok kiváló képviselője. A negyedévente megjelenő lap „Hangos Szitakötő” rovatáról azonban még nem szóltunk. Pedig érdemes, hiszen az egyes lapszámok meséit és verseit az újság főszerkesztője, Horgas Judit előadásában meg is hallgathatjátok. (Horgas Judittal Parti Judit beszélgetett, az interjú ITT olvasható.)

A „Hangos Szitakötő” rovat megtalálható: ITT


DÍJAZOTT KÖNYV

Pán Péter-díj 2023

A Pán Péter-díjat az IBBY Svédországi szekciója és a Göteborgi Könyvvásár osztja ki évente. A rangos kitüntetést olyan gyermekeknek vagy fiatal felnőtteknek szóló könyv kaphatja, amely megfelel legalább egy kritériumnak az alábbi feltételek közül:
– a mű egy Svédországban kevéssé ismert ország, nyelvcsoport vagy kultúra kiadványa;
– a szerző Svédországban nem vagy alig publikált, és nem is nagyon ismerik;
– a mű cselekménye a svéd olvasók számára kevéssé ismerős országban vagy kulturális közegben játszódik.
A Pán Péter-díjat 2023-ban Mariko Takahashi Junaida szörnyetege című kötete kapta

További részletek: ITT

SZÍNHÁZI ELŐADÁS

Máté Angi: Volt egyszer egy kert

A győri Vaskakas Bábszínház biatorbágyi vendégelőadását ajánljuk jó szívvel. A négy éven felüli gyerekeknek szóló darab Máté Angi (akinek műveiről ITT olvashattok részletes elemzést) Volt egyszer egy című kötetéből kelt életre három mesét. Az egyes történetek helyszínei koffervilágok, főhősei pedig (az almafa, a süni és a kertész) onnan ugranak elő, hogy meséljenek kicsiknek és nagyoknak az alapvető emberi értékekről. A Bánky Sára és Ragán Edit által játszott darabot Bartal Kiss Rita rendezte.

Biatorbágy, Juhász Ferenc Művelődési Központ; április 22. szombat, 10.00–12.30
További információk, jegyvásárlás: ITT

(FEJLESZTŐ)PEDAGÓGUSOKNAK AJÁNLJUK

A jövő gyermekei – Online konferenciasorozat szakembereknek

A BHRG Alapítvány online konferenciasorozatot szervez neves szakemberek részvételével, hogy sok szempontból mutassa be az eltérő fejlődésű gyermekek mindennapi életét segítő módszereket. A sorozat harmadik rendezvényén – többek között – Kádár Annamária tart előadást A mese szerepe az érzelmi intelligencia fejlődésében címmel, megvilágítva, milyen fontos szerepe van a mesemondásnak, a családi történetmesélésnek, valamint az ehhez kapcsolódó szokásoknak és rituáléknak a gyermekek érzelmi fejlődésében.
Az online térben zajló esemény felvételeit a regisztrálók több napig megtekinthetik.

Online tér; április 21–24. (péntektől hétfőig); valamint május 19–22. (péntektől hétfőig)
További információk, jegyek, valamint az előadások kivonatai elérhetők: ITT és ITT

KÖNYVTÁROSOKNAK AJÁNLJUK

„Élménykönyvtár” szakmai továbbképzés

Mindannyian tudjátok, hogy a könyvtár nemcsak dokumentumok tárhelye, hanem közösségi tér, információs központ és meghatározó élmények színhelye is. Ilyen színtér az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, ahol most szakmai, mondhatni, élménykonferenciát rendeznek azoknak a könyvtárosoknak, akik ismerik a nemrégiben nagy sikert aratott Élménykönyvtár című szakkönyvet (ITT olvashatjátok az ajánlóját), s nem bánják, ha újabb inspirációkat és ötleteket kapnak mindennapi munkájukhoz.
A Mustármag mese- és biblioterápiás mikroműhellyel közösen szervezett program tő témája a fák és az ember kapcsolata, ez lesz az előadások, a mesei és kortárs irodalmi műhelymunkák, valamint a zenei programok fókuszában. Aki jelentkezik, nem bánja meg, élménydús napja lesz. Jelentkezési határidő: április 26.

Eger, Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár; május 8. hétfő, 10.00–16.00
Részletes program és regisztráció: ITT

Babaolvasó – szakmai nap Szolnokon

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség, valamint a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény szervezésében április végén Babaolvasó szakmai nap lesz.
A sok éve megszervezett rendezvényen többek között Bajzáth Mária, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója tart előadást A mesét már a szíved alatt is hallja… címmel, de lesz szó a zenei nevelésről, az ölbéli játékok fontosságáról, illetve a babáknak szóló könyvtári foglalkozások módszereiről is. Jelentkezési határidő: április 21. péntek.

Szolnok, Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény; április 27. csütörtök, 10.00–14.00
További információk: ITT

CSALÁDI PROGRAMOK

Lámpaoltó Pöttyös néni – Kiss Noémi mesél

Nincs annál izgalmasabb, mint amikor egy mese vagy regény szerzője saját művét olvassa fel az érdeklődő kicsiknek és nagyoknak. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Bosnyák Könyvtára most Kiss Noémit hívta el, hogy az „Otthon a könyvtárban” programsorozat keretében olvasson fel saját könyvéből (Lámpaoltó Pöttyös néni). Menjetek el, s hallgassátok együtt a mesét!

Budapest, FSZEK Bosnyák Könyvtár; április 19. szerda, 17.30–18.15
Bővebben: ITT

Tavaszi zsongás a Várkert Bazárban – tavaszváró program az egész családnak

Egész napos családi rendezvénnyel vár benneteket a Várkert Bazár. A 10.00–16.00 óráig tartó programon tavaszköszöntő mulatságot tart a Kolompos együttes, lesz múzeumpedagógiai foglalkozás „Verseljünk képekben – újra itt van János vitéz!” címmel, meghallgathatjátok a Kicsike kutyacska című népmesét, de találkozhattok Kippkoppal is. Aki pedig elfáradt a nagy tavaszvárásban, az leülhet, és kézműveskedhet egy kicsit.
Reméljük, tartalmas szórakozásban lesz része az egész családnak.

Budapest, Várkert Bazár; április 23. vasárnap, 10.00–16.00
További információk a programokról, jegyvásárlás: ITT

PÁLYÁZAT

Háy János: Völgyhíd – Írd át, írd tovább! 

Az Európa Könyvkiadó irodalmi pályázatot írt ki középiskolások számára. A kezdeményezés célja, hogy népszerűsítse az olvasást és a kortárs irodalmat, s legyen lehetőség a kreatív írás és a szövegértés közös gyakorlására is. Ehhez Háy János Völgyhíd című, kamaszokról (és kamaszoknak) szóló regényét választották. Arra biztatják a diákokat, hogy pályázati anyagukban gondolják végig, miként zárulhatna másképp Háy János regénye, mi történhetne a főhősökkel a regény lapjain túl.
A szervezők április 30-án, vasárnap 23 óráig várják a pályázatokat. Jelentkezni egy TikTok- vagy Instagram-poszt feltöltésével lehet.
A legjobb át- és továbbírók ez év novemberében meghívást kapnak egy kötetlen író–olvasó-találkozóra, ahol személyesen beszélgethetnek Háy Jánossal és a téma szakértőivel. A legjobbak értékes jutalomban is részesülnek. Ne hagyjátok ki, érdemes pályázni!

Részletes pályázati kiírás, feltételek, tudnivalók: ITT

 

Bakó Kata