Vissza
  • 2022.12.02
  • Bakó Kata

Reméljük, most is eljön…

Bakó Kata programajánlója.

MIKULÁS

Azt ígérte, idén újra eljön hozzánk!

A FSZEK Üllői úti könyvtára különleges vendéget vár december 7-én, szerdán 17 órától. Három év után újra ellátogat hozzájuk egy nagyon fontos személy – valószínűleg sejtitek is, ki...
A könyvtár munkatársai arra kérik a könyvtár látogatóit, hogy a hátsó parkolónknál hagyjanak helyet Rudolféknak és a szánnak.
A régóta várt vendég pedig azt kéri, hogy a tisztelt szülők egyeztessenek a főkrampuszokkal a gyermekek magaviseletéről. A főkrampuszok a könyvtárban várják őket nyitvatartási időben.
Ugyanitt krampuszokat felvesznek!

Budapest, FSZEK Üllői úti könyvtára, december 7. szerda, 17.00

További fontos információk: ITT

ADVENTI VÁRAKOZÁS MESÉVEL, KÉPPEL

Mesés advent a Cerkabellával

A Cerkabella Irodalmi KávéZOO blogja könyvajánlókkal és igényes tartalmakkal segíti az előttünk álló adventi időszakot. Az oldalon elénk táruló négy mesés illusztráció, mely az adventi koszorú négy gyertyáját és ezzel együtt a négy ünnepváró adventi vasárnapot jelképezi, egy-egy csodaváró történetet, pár léleksimogató képet, vidámító játékot, no meg receptet is rejt.
Az első gyertyát már meg is gyújtották… nézzétek meg ti is, mi vár rátok!

További részletek: ITT és ITT

Adventi programjaikról pedig ITT tájékozódhattok

NÉPMESEKINCSTÁR

Népmesekincstár adventi mesekalendárium

Huszonnégy nap – huszonnégy mese, s ugyanennyi lehetőség arra, hogy a mesélés, a meseolvasás és a tartalmas, minőségi együttlét által csoda részesei lehessünk, s magunk is csodát teremtsünk. 
Bajzáth Mária, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer megalkotója az adventi időszak hagyományait és jeles napjait bemutató válogatást adott közre, hogy segítse a családi és kisközösségi mesés alkalmak létrejöttét, s a mesemondókat is a mesék választásában.
Az ingyenesen letölthető s kinyomtatható adventi kalendárium nemcsak meséket, hanem adventi legendákat, mondókákat is tartalmaz a világ népmesekincstárából válogatva.
Töltsük hát le, nyomtassuk ki, s meséljük kicsinek és nagynak!

A mesék lelőhelye: ITT

Adventi családi mesedélutánok a mesepedagógia jegyében

A Bajzáth Mária által létrehozott Népmesekincstár mesepedagógiai módszer foglalkozásvezetői ország- és világszerte mesélnek családoknak, kis közösségeknek, óvodásoknak, iskolásoknak advent idején, hogy mesékkel, szeretettel és az együttlét örömével tegyék meghitté az adventi várakozás heteit.
A program kidolgozója, Bajzáth Mária most összegyűjtötte a mesealkalmakat, s ezt mi is örömmel osztjuk meg veletek. Menjetek el a legközelebbi mesedélutánra, legyetek részesei a közös mesehallgatás örömének!

További részletek: ITT

KÖNYVÜNNEP

BookUp Könyvünnep

Nemrég egy fantasztikus könyvesbolt nyitotta ki kapuit, polcain hat kiadó igényesebbnél igényesebb könyveivel. Most pedig karácsonyváró ünneppel kedveskednek, hogy izgalmas könyves beszélgetésekkel, szerzői dedikációkkal tegyék élményszerűvé az ünnepvárást.
A remélhetőleg hagyományteremtő ünnepen találkozhattok Berg Judittal, Simonyi Cecíliával, M. Kácsor Zoltánnal, Mikó Csabával és a felnőtteknek szóló irodalom számtalan népszerű szerzőjével.

A Société aulájában és a BookUp könyvesboltban várják a könyvek szerelmeseit.

Budapest, BookUp könyvesbolt (Sas u. 15.), december 10. szombat, 10.00–19.00

Részletes program: ITT

SZÍNHÁZ

Jakabak, mindannyiunk kedvence a színházban

A Győri Nemzeti Színházban decemberben sem lesz hiány ifjúsági színjátékból.
Sokunk kedvence, a blueszenész kecskebak, Jakabak (akiről ITT írtunk nektek) kalandjai most a színpadon elevenednek meg. Jean-Claude Mourlevat műve, amelyet a Vivandra Kiadó jóvoltából magyarul is olvashattok, most a fiatal rendező, Móczár Bence jóvoltából látható. A remélhetőleg nagy sikerű darab bemutatója december 10-én 15 órakor lesz a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében. Kalandra fel!

Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Terem, december 10. szombat, 15.00

Jegyek és további előadások: ITT

BÁBSZÍNHÁZ

Tanárműhely és módszertani teadélután: Az utolsó bárány

A Budapest Bábszínház tavaly indította el nagysikerű módszertani teadélutánját pedagógusoknak.

A mostani alkalmon a Bábszínház új karácsonyi darabja, Ulrich Hub nagy sikerű műve, Az utolsó bárány lesz a főszereplő.

A regisztráló pedagógusok Végvári Viktória vezető színházpedagógus, Hirmann Blanka színházpedagógus, Pásztor Andrea gyermekirodalmár, könyvtár- és drámapedagógus, valamint L. Nagy Attila színművész segítségével izgalmas beszélgetések és játékok részesei lehetnek.

Budapest, Budapest Bábszínház, december 12. hétfő, 17.00–19.00

További részletek: ITT

Jótékonysági akció a Budapest Bábszínházban

A Budapest Bábszínház nemcsak minőségi előadásairól és műhelyeiről híres, hanem fontos ügyek támogatója is. Idény ismét összefogott a KöJkök a Gyermekotthonban Egyesülettel, hogy 100 gyermekotthonban élő, rászoruló gyermek karácsonyi kívánságát teljesítsék.

A kívánságok az színház aulájában, a karácsonyfákra felakasztott átlátszó gömbdíszekben várják támogatóikat.
Az akció december 18-ig tart, jó szívvel buzdítunk benneteket arra, hogy legyetek részesei az akciónak. Hiszen tudjátok: adni öröm.

Budapest, Budapest Bábszínház, december 18-ig

További részletek: ITT

ADVENT A VÁRKERT BAZÁRBAN

„Ó, fényességes szép hajnal” – bukovinai székely karácsonyi népszokások

Ezt a programot most felnőtteknek ajánljuk. A bukovinai székelyek adventtől vízkeresztig tartó szokásai a közösségek összetartozását, a hagyomány megélésének lehetőségét, a közös tudás megőrzését segítették. Ilyen szokás volt a falu és a családok történeteinek elmondása és a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó mesék, mondák, legendák újramesélése.
Most többek között ennek lehet részese az, aki ellátogat a Várkert Bazárba, hiszen hallhatja Fábián Éva és Sebestyén István mesemondó és énekes meséit, dalait.

Budapest, Várkert Bazár, december 3. szombat, 19.00

A program részletei és a további közreműködők: ITT

Kippkopp a hóban bábelőadás 

Advent második vasárnapján Marék Veronika író nagy sikerű könyvéből készült bábjátékkal várják a legkisebbeket és a kicsit nagyobbakat. Az ingyenes bábmusical előadója Erdélyi Erika bábművész.

Budapest, Várkert Bazár, december 4. vasárnap, 15.00

További részletek: ITT

KONCERT

A Veronaki zenekar ünnepi koncertjei

Nemrégiben adtunk hírt a Veronaki zenekar lemezbemutató koncertjéről (ITT találjátok), s most a rajongóknak szeretnénk kedvezni azzal, hogy megosztjuk a zenekar adventi koncerthelyszíneit.
Azt reméljük, hogy így talán még izgalmasabb a várakozás.

Koncertlista: ITT

KIÁLLÍTÁS

Holló Anna illusztrátor kamarakiállítása

Holló Anna illusztrátor jellegzetes rajzait sokan ismerik. Az esemény ajánlója önmagáért beszél: „Beszélgető háromszögek és paralelogrammák, ferdehajlamú neoncsövek, egy-egy felhő és mohamedve, vagy egy »Akt a táska« is feltűnhet. Sose tudhatjuk mire számítsunk, de ez nem is baj, hiszen ezért szeretjük.”
Teszteljétek le ti is, hogy tényleg így van-e!

Szentendre, Newsee Store (Alkotmány u. 3.), december 5. hétfő, 18.00–20.00

Bővebben: ITT

ÚJ KÖNYV

Barcs Kriszta: Utazás a lelked körül. Pszichológiai ismeretek hétéves kortól

Barcs Kriszta nemrégiben megjelent kötetét (Így működik a lelked, melyről ITT írtunk) nagy örömmel fogadták a gyerekek, s a szakma elismerését is kivívta. A belső lelki folyamatainkat a gyermekek számára is érthető módon bemutató kötetnek most itt a folytatása. A lélekmanók újabb utazásra hívják a gyerekeket és szüleiket is, érdemes velük tartani.

További részletek: ITT

VÁSÁRI FORGATAG

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza idén is kézműves vásárral, könyvbemutatókkal, színpadi és gasztronómiai előadások, koncertek és (akadálymentes) táncházak sorával, izgalmas családi kézműves programokkal, bábszínházzal, élőszavas meséléssel, énekszóval és nagy szeretettel várja azokat, akik a népi hagyományok megismerésével és átélésével szeretnének készülődni a karácsonyi ünnepekre.

Budapest, Hagyományok Háza, december 9. 14.00 – december 11. 19.00

Részletes programok: ITT

MESEFILM

Legkisebbek mozija: Lengemesék 2. Tél a Nádtengeren

Berg Judit nagy sikerű Lengemesék-könyveinek szereplői most a Nádtenger őszi és téli eseményeiről mesélnek – ezúttal a filmvásznon. Füttyös Vilkó és a lengék kalandjait szeretettel ajánljuk kicsinek és nagynak, hiszen a nádtengeri történetek kapcsán nemcsak a természet szépségeit ismerhetjük meg, hanem szó esik barátságról, segítségnyújtásról, toleranciáról, a másik tiszteletéről is.

Budapest, Puskin Art Mozi, Kuckó, december 11. vasárnap, 10.00–15.00

További részletek: ITT

FOTÓPÁLYÁZAT

Kapd le a fényt! Fotós kihívás gyerekeknek

Aki szívesen ragad fényképezőgépet, s nem rest megörökíteni az ünnep fényeit, ráadásul be is küldi az elkészült fényképeket a Pagony által hirdetett pályázatra, az könyvcsomagot nyerhet.
A zsűri tetszését elnyerő fotók alkotói ugyanis boldog tulajdonosai lehetnek a kihívást ihlető műveknek:
Bán Zsófia – Nagy Norbert: Vagánybagoly és a negyedik á – avagy mindenki láthat mást
Boncsér Orsolya: Fotózni jó!

A kihívás egész decemberben tart, beküldési határidő: december 31.

További részletek: ITT

Bakó Kata