Vissza
  • 2023.03.10
  • Bakó Kata

Muzsikáló, kincskereső és egyéb mesés márciusi programok

Bakó Kata programajánlója.

60. NEMZETKÖZI GYERMEKKÖNYVVÁSÁR, BOLOGNA

Bemutatták Bolognában Rofusz Kinga Otthon című díjnyertes filmjét

Pár hete jött a nagyszerű hír, hogy a Bolognában zajló Nemzetközi Gyermekkönyvvásár Bologna Ragazzi Crossmedia Award-díját Rofusz Kinga és a K.G.B. Stúdió közös alkotása, az Otthon című kisfilm nyerte (a szerzővel készült riportot ITT olvashatjátok). Az eredetileg szöveg nélküli képkönyvként megjelenő hazai vizuális narratíva ebben a köntösben kiérdemelte az eddigi legrangosabb bolognai elismerést.
Azóta már sor került a nyilvános vetítésre is, a szűk hét perces filmet ti is megnézhetitek:

Szeretettel gratulálunk az alkotóknak!

Bővebben: ITT

MESETERÁPIA

Égig érő mese(fa)csoport gyerekeknek

Szabó Zsóka (óvodai-iskolai szociális segítő, JógaKaland-gyerekjógaoktató, képzésben lévő Kincskereső módszeren alapuló meseterapeuta) és Marczell Nóra (iskolai és óvodai szociális segítő, mentálhigiénés szakember, képzésben lévő művészet- és meseterapeuta) visszahúzódó, szorongó, szüleikről nehezen leváló, beilleszkedési és magatartási problémákkal küzdő, kommunikációs nehézségekkel terhelt, az érzelmeiket és indulataikat, illetve félelmeiket bizonytalanul kifejező, valamint testvérféltékenységgel/konfliktussal érintett gyerekeket vár meseterápiás csoportjába. A hétalkalmas csoportos kurzust ingyenes szülőkonzultáció előzi meg, ezzel is biztosítva a közös munka sikerét.

Budapest, Kidspirit; az első alkalom: április 4. kedd, 16.30–17.30
Bővebb információ, jelentkezés: ITT

Utak és titkos ösvények – Négyalkalmas Kincskereső meseterápiás workshop

Kaposi Ildikó évekig könyvtárosként dolgozott, de ma már önálló programok gazdájaként és Katarzisz Komplex Művészeti terapeutaként várja a mesére és kalandra vágyó jelentkezőket. Áprilistól négyalkalmas workshopot indít Utak és titkos ösvények címmel, s szeretettel várja azokat, akik kíváncsiak a Próbatételek, a Jó és a rossz, a Szabadság és az Átalakulás témáinak mesebeli megjelenésére. A műhelymunka zárt csoportban zajlik, ezért arra kérünk, hogy jelentkezés előtt gondold át, az időpontok megfelelők-e. Úgy lehetsz ugyanis igazán részese az egyéni belső és a csoportos közös utazásoknak, az elmélyült alkotói munkának, ha mind a négy alkalommal részt veszel a csoport munkájában.

Budapest, Cserepesház, április 14-től kéthetente pénteken, 18.00–21.00
További információk, jelentkezés: ITT

MeseFolyam – Meseterápiás alkotóműhely

Csabai Dorina Eszter mese- és művészetterapeuta Székesfehérváron várja a mesék és a bennük rejlő mondanivaló iránt érdeklődő felnőtteket. Havonta egyszer tudtok közösen dolgozni, mesét boncolgatni s a közös alkotói műhelymunka segítségével kicsit közelebb kerülni a mesékhez és önmagatokhoz.

Székesfehérvár; az első alkalom: március 18. szombat, 9.00–13.00,
további időpontok: április 15. szombat, 9.00–13.00 és május 20. szombat, 9.00–13.00

További információk a jelentkezésről, a helyszínről: ITT

MESÉS PROGRAMOK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

MeseTekergő – Gregus Lászlóval

Gregus László, a Tekergő Meseösvény Egyesület tagja sokfelé viszi a történeteket, a meséket, ráadásul tarisznyája a mesék mellett hangszereket is rejt. Most vasárnap nemcsak a történeteit ismerhetitek meg, hanem kipróbálhatjátok a hangszereket, s játszhattok is egyet.
A szervezők szeretettel várnak benneteket!

Budapest, Itt és Most Színház és Közösségi Tér; március 12. vasárnap, 15.00
Bővebb információ: ITT

Játék és mese – gyermekfoglalkozások keddenként a Lóvasúton

A Barabás Villa szervezésében a Lóvasúton minden kedden és csütörtökön két óra játék és mese várja az alkotni és olvasni nem rest kicsiket és nagyokat. A szervezők ezt ígérik: „minden alkalommal készítünk valamit, és olvasunk hozzá egy jó könyvet, aztán pedig szabadon lehet játszani, olvasni”. Arra biztatunk benneteket, próbáljátok ki: közösségben eltöltve sokkal vidámabban telik az idő. Az esemény a Kultúra melegít – nappali a lóvasúton programsorozat keretében valósul meg.

Budapest, Lóvasút; március 14. kedd, 10.00–12.00
Bővebb információ – a további alkalmakról is: ITT

Meseest felnőtteknek a mesemondás világnapján – Mottó: Együtt sikerülhet

A Meseszó Egyesület idén hatodszor csatlakozik a Mesemondás világnapjához (World Storytelling Day/WSD), amikor is a világ minden táján mesével és történetmeséléssel ünneplik a közösség, a mesemondás és a közös történetek erejét. Az idei mottó: „Together we can”, vagyis: „Együtt sikerülhet”. Mesélnek a Meseszó Egyesület tagjai. Reméljük, sokan meghallgatjátok őket!

Budapest, Fonó Budai Zeneház előtere; március 20. hétfő, 20.00
Bővebben: ITT

I Have Embraced Them (Magamhoz ölelem őket) – Storytelling-est angolul

Bumberák Maja és Klitsie-Szabad Boglárka nőknek nőkről szóló történetmesélő estjét magyarul már hallhattátok. Most angolul mesélnek lányokról, asszonyokról, nagymamákról, a gyermekkorról, személyes és a családtörténetekről. Szóljatok angol anyanyelvű / angolul tudó ismerőseiteknek, s legyetek együtt ezen a tartalmasnak ígérkező estén!

Budapest, RS9 Színház; április 17. hétfő, 19.00
További információk, jegyvásárlás: ITT

WORKSHOP FELNŐTTEKNEK

Meseillusztrációs workshop Szalma Edittel

Szalma Edit, számos hazai gyerekkönyv illusztrátora meseillusztrációs workshopot indít felnőtteknek. A március 18-tól kezdődő műhelymunkára azokat várja, akik szeretnének többet megtudni a meseillusztrációkról, esetleg szívesen fejlesztenék eddigi tudásukat, vagy csak szeretnék megtalálni saját önkifejezési módjukat. A kurzust a kezdők is bátran kipróbálhatják, rajzi előképzettség nem szükséges.

Budapest, Wekerlei Kultúrház; 2023.március 18 – április 22-ig, minden szombaton, 15.00–18.00 (április 8-án nem lesz foglalkozás)
További információk, regisztráció: ITT

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK

Muzsikáló olvasók – A négy évszak

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtára tízalkalmas mesesorozat színhelye. A Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként megvalósuló program célja a már olvasni tudó kisiskolások zenei kompetenciájának és tanulásmódszertani képességeinek fejlesztése – a művészet- és élménypedagógia segítségével. Minden alkalom egy-egy történet köré épül: hol egy papírszínházi, hol egy zenei művet bemutató zenés-képes mesekönyv (például a Holnap Kiadó Mesék az Operaházból vagy a HVG Kiadó Klasszikus zenemesék című sorozata) közös feldolgozására nyílik lehetőség.
A második alkalom során Antonio Vivaldi Négy évszak című zeneműve kapcsán vetítés, meseírás, játék és közös alkotási lehetőség várja az érdeklődőket. A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles.

Budapest, FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár; március 25. szombat, 11.00
További információk: ITT

Mesélj nekem! – Bébillér családi mesekör

Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban nagy múltra tekint vissza a Bébillér családi mesekör, ahol mesével, kézműves programmal, közös játékkal várják a családokat és az egyedülállókat, örömmel látnak vendégül minden mesekedvelő kicsit és nagyot. Jövő hétfőn A kölcsönkért száztalléros című mesét hallgathatjátok meg, s a meséhez kapcsolódva perselyt készíthettek.

Eger, Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár; március 13. hétfő, 17.00
Bővebben: ITT

ZENÉS MESEJÁTÉK

Mese a fabánról – Utazás a fagott körül. Lakatos György műsora gyerekeknek

Tudjátok, hogy mi a fabán? Ha nem, akkor érdemes ellátogatni a Bartók Emlékházba, ahol egy zenével kísért rejtélyes történet meghallgatása során kiderülhet, miről is van szó. A mese szereplőit megelevenítő művészek, Bagi Boróka, Marics Borbála, Paróczi Eszter, Sugár Attila, Szentgyörgyi Dezső (mind fabán-bűvölők) és Bárkányi Éva (a 88 billentyű királynője), valamint a történetet elmesélő Lakatos György szeretettel várnak benneteket!

Budapest, Bartók Emlékház; március 18. szombat, 11.00
További információk, jegyvásárlás: ITT

VERSENY

9. Nemzetiszínháztörténeti Vetélkedő

A Nemzeti Színház ismét meghirdeti Nemzetiszínháztörténeti Vetélkedőjét tíz–tizenegyedikes, illetve a tizenhárom évfolyamos középiskolák esetében tizenkettedikes diákok számára. A háromfordulós versenyre négyfős csapatok jelentkezését várják. Idén Madách Imre és a Nemzeti Színház került a versenyfeladatok fókuszába.
Jelentkezési határidő: március 12, éjfél, a döntőre június 9-én, pénteken kerül sor a Nemzeti Színházban. Töltsétek ki a jelentkezési lapot, olvassatok-nézzetek Madáchot, és legyetek egy remélhetőleg izgalmas döntő részesei nyár elején!

További részletek: ITT

VILÁGJÁRÓ GYEREKEK

Korea – a Deák17 Galéria programja

A Világjáró gyerekek programsorozat keretén belül most Korea kultúrájával ismerkedhettek meg (az előző, Egyiptomot bemutató alkalomról ITT olvashattatok). A Galéria háromórás programján lesz kreatív kézműveskedés és ruhapróba, valamint táncbemutató a Mugunghwa tánccsoport előadásában; Bohár-Kovács Janka jóvoltából kipróbálhatjátok Korea hagyományos játékait, és meséket is hallgathattok.

Budapest, Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria;
március 11. szombat, 9.30–12.30
További információk: ITT

PETŐFI 200

Népdallá vált Petőfi-versek

Tímár Sára és zenekara a Petőfi Emlékév alkalmából izgalmas műsort szerkesztett Petőfi Sándor népdallá vált verseiből. A folklorizálódott Petőfi-költemények, a balladák, a keservesek, a táncdallamokaz egész Kárpát-medencében közkedveltek voltak. A zenekar tagjai (Tímár Sára – ének, Szabó Dániel – cimbalom, ének; Nyitrai Tamás – hegedű; Fekete Márton – brácsa; Lelkes András – bőgő; Hargitai-Halászi Lehel – furulya, ütőgardon) és Zrínyi Gál Vince színművész szeretettel várnak benneteket a Hagyományok Házában.

Budapest, Hagyományok Háza; március 10. péntek, 19.00
További információ, jegyvásárlás: ITT

Patakon túl és innen – a Bartók Pagony rendhagyó irodalomórája
(Petőfi Sándor: János vitéz és Szabó Borbála: A János vitéz-kód)

A Bartók Pagony Pagony exPEDíció sorozata a kerettantervhez kapcsolódó foglalkozásokat kínál, melyeket Nemes Jakab Éva tart az általános iskola első hat évfolyamán tanuló diákoknak (osztályoknak). A programban Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményét is megismerhetitek: élményközpontú feladatokkal, illetve egy kortárs mű közös feldolgozásával (Szabó Borbála: A János vitéz-kód) várnak benneteket. A kilencvenperces foglalkozásokat ötödik és hatodik évfolyamos diákoknak állították össze.

Részletek a jelentkezésről, a témákról: ITT

RAJZFILM

Húsvéti rajzfilmes tábor

A Magyar Rajzfilm Kft. április első hetében, a húsvéti szünet kezdő és záró napján rajzfilmes tábort szervez azoknak, akik nem győzik kivárni a nyári rajzfilmes táborokat, s már most bele akarnak kóstolni a rajzfilmkészítés folyamataiba.

Budapest, 1115 Csóka utca 9. 3. emelet; április 6. csütörtök és április 11. kedd
Bővebb információ, pontos kezdési időpont, jelentkezés: ITT

PAGONY SZALON

Játékos Pagony Szalon

A Pagony Café – Dióban újra Pagony Szalon – most a játékokkal a főszerepben.
Miért játszunk? Milyen a modern társasjáték? Milyen a jó társasjáték? Hogyan készül egy társas? Ezekre a fontos kérdésekre keresik a választ a meghívott vendégek: Csordás Krisztina, a Mágikus erdő alkotója, Győri Zoltán, több játék szerzője (Igen, A herceg nyer…), valamint a Mit játsszunk? blog alapítója, Lencse Máté (Abszolút betűk és sztorik; Varázslabor; Rumini kincsesláda; Hova bújtál, Boribon; Kiwi), Szauer István (Időfutár kártyajáték; Magyar népmesék; A Kockahegyen is túl; Szilaj) és Pásztor Balázs, a Kicktester alapítója, társasjáték-szakértő. A kérdéseket Görög Laura teszi fel, de a közönség soraiból is várnak hozzászólásokat.

Budapest, Pagony Café – Dió; március 23. csütörtök, 18.00
Bővebben: ITT

(HANGOS)KÖNYVES AJÁNLÓ

Bajzáth Mária: Itt vagyok, ragyogok! és Pont, pont vesszőcske – hangoskönyv

Bajzáth Mária, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer alkotója most hangoskönyves meséléssel örvendezteti meg a meseszerető gyerekeket, szüleiket és az óvodapedagógusokat. A Népmesekincstár és a Magyar Népmesekincstár sorozat legkisebbeknek szóló köteteiből (Itt vagyok, ragyogok! és Pont, pont, vesszőcske) válogatott mesék a Lampion Könyvek gondozásában jelennek meg, s hamarosan ti is hallhatjátok, ahogy Bajzáth Mária kedvenc meséit meséli.
Mi már nagyon várjuk!

Bővebben: ITT

Fenyvesi Orsolya – Babiczky M. Emese: Miri

Fenyvesi Orsolya és Babiczky M. Emese új mesekönyvsorozattal örvendezteti meg a legkisebbeket. A Babilon Kiadó gondozásában megjelenő kötetre még egy kicsit várni kell, ugyanis csak májusban kerül a könyvesboltok, a könyvtárak és a lelkes olvasók polcaira, de az már most kiderült, hogy Miri kalandjai több kötetet is megtöltenek.

Bővebb információ: ITT

J. K. Rowling: Varázsalmanach

A Harry Potter-univerzum szerzője, Joanne Kathleen Rowling új könyvvel örvendezteti meg a varázsvilág kedvelőit. Varázsalmanach című kötete az első olyan hivatalos mágiakézikönyv, amelyből kiderül többek között, hogy mit tart Hagrid a zsebében, mit érdemes tudni a varázslókarácsony hagyományairól, esetleg a bűbájokról, de közelebbről is megismerhetjük a legismertebb szereplőket és a helyszíneket, s olvashatunk a kviddicsről is.
A gazdagon illusztrált kötet ősszel jelenik meg az Animus Centrál gondozásában.

Bővebben: ITT

MÚZEUMI MATINÉ

Méta Matiné a Néprajzi Múzeumban, avagy Ismered Petőfit?

Új helyszínén, a Városligetben sok izgalmas programmal várja látogatóit a Néprajzi Múzeum. A Méta Matiné programsorozat célja, hogy a Múzeumba látogató családok megismerjék a kiállítási tereket, a gyerekek játszhassanak, és a felnőttek az állandó és időszaki kiállítások termeiben nyugodtan szemlélődjenek. Március 10-én a Beporzók napja alkalmából szerveznek családi foglalkozást, szombat délelőtt pedig Ismered Petőfit? címmel lesz játékos csatangolás.

Budapest, Néprajzi Múzeum;
Beporzók napja – március 10. péntek, 15.00–17.00
Ismered Petőfit? – március 11. szombat, 10.30–12.00
További információk, jegyvásárlás: ITT

KAPCSOLÓDÁS – ÉRTÉK – ÉLMÉNY

FONÓdó – Anya–lánya léleksimító műhely Szentendrén a Parti Medvében:
A böjt jelentősége a 21. században

A szentendrei Parti Medve izgalmas sorozatnak ad otthont márciusban: az anyukákat és (főként) tíz év feletti lányaikat várják közös mesélésre, éneklésre, ünnepi készülődésre, családi receptek és egyéb hasznos praktikák megosztására. Az első alkalom témája: A böjt jelentősége a 21. században. Az időszerű témához kézműves tevékenység is kapcsolódik: tavaszváró vesszőkoszorút fonhattok, és ki is díszíthetitek. Akik pedig nagy szeretettel várnak benneteket: Erdős Kriszti óvodapedagógus, népijátszóház-vezető és Csörgei Andrea könyvtár- és drámapedagógus, Népmesekincstár-foglalkozásvezető (mindketten ötgyermekes anyukák).

Szentendre, Parti Medve; március 24. péntek, 17.00-19.00
Bővebben: ITT

Bakó Kata