Vissza
  • 2022.10.21
  • Bakó Kata

Elalszanak a fák…

Őszszínű találkozások

Bakó Kata programajánlója.

CSALÁDI

Olvasás Éjszakája a Kisgombosban

Október 21-én 18 órától könyves rendezvényekkel várják a kalandvágyó olvasókat.

A könyvválogatás és a beszélgetés mellett a Pászti Miklós Művészeti Iskola népi ének szakos növendékei és tanáruk, Bolyki Sára magyar és grúz népdalokat énekelnek.

Ráadásként húsz kalandvágyó ifjú olvasó az egész éjszakát a könyvesboltban töltheti több ezer könyv társaságában. Számukra az önfeledt olvasgatás lehetősége mellett egy szép esti mesével is készülünk. Alsó korhatár: hét év.
A vállalkozó kedvű padláslakók itt regisztrálhatnak: kisgombos@kisgombos.com

További részletek: ITT

Sztori – olvasás-népszerűsítő játék kicsiknek és nagyoknak

Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár az NKA és az Informatikai és Könyvtári Szövetség támogatásával országos olvasás-népszerűsítő játékot indít négy életkori kategóriában két-, de legfeljebb ötfős csapatok számára. Családok jelentkezését is várják, megteremtve ezzel a generációk közötti párbeszéd és a közös olvasás lehetőségét.

A Sztori címmel meghirdetett többfordulós program során fordulónként egy-egy könyvajánlót lehet beküldeni, s hogy izgalmas legyen, kreatív feladatok megoldása is vár a résztvevőkre.
A jutalom nem marad el, a legjobbak könyvcsomaggal, e-book-olvasóval lesznek gazdagabbak.

Regisztrálni október 30-ig lehet.

További részletek: ITT

HEBE – Őszi olvasóverseny

A HEBE célkitűzése, hogy olyan versenyeket szervezzen, amelyek a hagyományos iskolai tananyagot élményszerűen, kreatív és komplex projektfeladatokkal kiegészítve dolgozzák fel.

A gazdag kínálatból az Őszi olvasóversenyt ajánljuk. A levelezőverseny érdekessége, hogy mentori segítséggel már a nagycsoportos óvodások, illetve az írni-olvasni még nem tudó elsősök is kipróbálhatják, milyen izgalmakat rejthet egy könyv.

Hét életkori kategóriában várják a jelentkezéseket, tizennégy szerző tizennégy könyve közül lehet választani. A választható szerzők között megtaláljuk többek között Bálint Ágnest, Otfried Preußlert, Czigány Zoltánt, Berg Juditot, Rick Riordant és Agatha Christie-t is. 

Az idei versenyre október 31-ig lehet jelentkezni.

Részletek: ITT

ALKOTÁS- ÉS MÚZEUMPEDAGÓGIA

Képező – Ma-Ki Fest? Bábelőadás Marc Chagallról

A foglalkozás során a három– nyolc éves gyerekek népszerű hazai és nemzetközi képzőművészeti alkotásokkal ismerkedhetnek meg, melyek Andrusko Marcella bábművész tolmácsolásában kelnek életre. A bábművész a gyerekek nyelvén mesél a festményekről, azok érdekes részleteiről és történeteiről, színekről és szimbólumokról, mindezt bábokkal, játékosan. Most éppen Marc Chagall a téma.

Október 22. szombat, 10.00–12.00

Részletek: ITT

Röntgenszemekkel a világ – illusztrációs foglalkozás

Alighogy zárta kapuit a Deák17 Galéria Generazioni című nagy sikerű illusztrációs kiállítása, máris jön a következő izgalmas tárlat és a hozzá kapcsolódó foglalkozások is.

Az Autonóm Anatómia időszaki kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetem és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézet hallgatóinak munkáit ismerteti meg velünk.

Ehhez kapcsolódik a Röntgenszemekkel a világ című múzeumpedagógiai foglalkozás, amely egy képzeletbeli utazás során a röntgenfényt felhasználva járja be az emberi csontrendszer tájait.

A tizenegy és tizenöt év közötti felsősök számára tartott interaktív foglalkozás november 2-től december 17-ig kérhető.

További részletek: ITT

Bogárbanda – illusztrációs workshop

A kecskeméti MiniMűhely 2019 óta várja felnőtt és gyerek látogatóit. Nagy-Bán Kitti grafikus és illusztrátor most arra invitálja a vállalkozó kedvűeket, hogy egy workshop erejéig legyenek bátran bogarasok, vagyis teremtsék meg saját bogárkarakterüket, s azt öntsék is formába.

Részletek: ITT

Kecskemét, november 19. szombat, 14.00–16.30

Kortárs animáció

Simon Réka Zsuzsanna Ahány király, annyi mese című mesekönyvéből Szederkényi Bella rendezésében animációs filmek készültek. A könyvgyűjtő király, A bújócskakirály és A hólakók királya című animációkat a Nemzeti Audiovizuális Archívum oldalán lehet elérni.

ITT láthatók a filmek

KIÁLLÍTÁS

Négyszögletű Kerek Kiállítás Lázár Ervin emlékére

A zalaszentgróti Városi Könyvtár és Felnőttképzési Központ Lázár Ervin mesevilágára emlékező tárlata október 19-én nyitotta meg kapuit.

Iskoláscsoportok jelentkezését is szeretettel várják a kiállításra, ahol a vendégek találkozhatnak a Négyszögletű Kerek Erdő lakóival, s megismerhetik történeteiket.

Reméljük, Lázár Ervin mesekönyveit nemcsak megtekintik, hanem a könyvtárból kikölcsönözve a szabad példányokat, el is olvassák.

A kiállítás november 18-ig látogatható.

Bővebben: ITT

Emberléptékű meseország – Hommage à Bálint Ágnes

Bálint Ágnes 2022. október 23-án ünnepelné századik születésnapját.
E jeles évfordulóra A MOMKult Kupolatermében november 4-én 19.00 órától hangbejátszással, fotósorozattal, homokanimációval és könyvbemutatóval emlékeznek rá.

A Novodomszky Éva által moderált beszélgetés közreműködői:

Kútvölgyi Erzsébet, Marék Veronika, Takács Vera szerkesztő-rendező, Dóka Péter főszerkesztő (Móra Könyvkiadó) Bánszki Kristóf forgatókönyvíró-rendező és Szimonidesz Hajnalka illusztrátor.

Homokanimáció: Cakó Ferenc
Zene: Darvas Kristóf

További információk: ITT

SZÍNHÁZ

Színikritikusok díja, legjobb gyerekelőadás

Nemrég ITT számoltunk be a Mesebolt Bábszínház nemzetközi sikeréről, s most újabb örömhírt oszthatunk meg: a társulat rangos hazai elismerésben részesült.

A Lili és a bátorság című előadás ugyanis elnyerte a Színikritikusok díját a legjobb gyermek- és ifjúsági előadás kategóriában. A Színházi Kritikusok Céhe által odaítélt díjakat az Örkény István Színházban adták át október 18-án.

Az elismeréshez szívből gratulálunk!

A Mesebolt Bábszínház, a debreceni Vojtina Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös előadásáról, valamint a hozzá kapcsolódó drámapedagógiai foglalkozásokról ITT olvashattok

KÖNYV

A kuflik és a puffpudingitt az egy híján huszadik Kufli-kötet!

Az óvodáskorúak, de valójában szüleik örömére is a Kufli-univerzum történetei a szerző-illusztrátor Dániel András és a Pagony jóvoltából kiapadhatatlanok.

A hét kufli most a pudingkészítés fortélyait sajátítja el. Vagy mégsem?

Bővebben: ITT

Fajankó, avagy egy nagyotmondó fabábu vidám históriája

A Csirimojó Kiadó új könyve a napokban került ki a nyomdából.

A Fajankó, avagy egy nagyotmondó fabábu vidám históriája izgalmas képregényes meseregény. A Pinokkió és a cseh mesevilág Ottóka-alakját felidéző humoros kötet 2019-ben elnyerte a bolognai Ragazzi Awardot.

A J. Hahn Zsuzsanna fordításában megjelent történetből kiderül, hogy milyen próbákat kell kiállnia egy szilvamagnak, míg beszélő fabábuvá válik.

Bővebben: ITT  

Készülő könyv – Így szól hozzám a Biblia

Miklya Zsolt szerkesztésében nemsokára napvilágot lát egy izgalmas gyerekbiblia. Az Így szól hozzám a Biblia érdekessége, hogy a 28 bibliai történetet bemutató szövegrészleteket Kees de Kort holland festőművész képei illusztrálják.

Bővebben: ITT

Különleges könyvgyűjtemény

Kíváncsiak vagytok arra, hogy az elmúlt száz évben hány magyar irodalmi művet fordítottak le svéd nyelvre? Svédország magyarországi nagykövetségén október közepe óta látható a magyar irodalom svéd nyelvre fordított kiadásait őrző Mervel Ferenc Könyvgyűjtemény. A különleges kollekciót Sall László, a Sällskap För Ungersk Litteratur elnöke ajánlotta fel.

Részletek: ITT 

PAPÍRSZÍNHÁZ

A bátor kis papagáj

A papírszínház műfaját már nem kell bemutatni, kedveli kicsi és nagy. Mindig örömhírnek számít, ha a Csimota Kiadó kínálatában új mese tűnik fel.

Ilyen fantasztikus érzékenyítő történet A bátor kis papagáj. A Német Orsolya átdolgozásában és Szimonidesz Hajnalka káprázatos illusztrációival megjelenő buddhista mese a bátorságról, a kitartásról szól: hogy akkor is megmenthető minden, ha úgy tűnik, nem lehetséges.

Bővebben: ITT

KÖZÖSSÉG

Online közösségi szolgálat a százhalombattai könyvtárban

A százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár lehetőséget biztosít középiskolás diákok számára, hogy online teljesítsenek közösségi szolgálati órákat. 

Bővebben: ITT

Meseszó online

A Meseszó Egyesület ÉLŐSZÓVAL, amit a meséről tudni kell című webináriumsorozata következő alkalmán Tekei Erika kultúrakutató, szerkesztő, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány munkatársa Hideg Anna mesemondóról és szövegfolklór-repertoárjáról tart előadást. Az online programra érdemes regisztrálni, mert Hideg Anna néni énekrepertoárja mellett most a meséiről is szó lesz.

Részletek: ITT

Október 26. szerda, 19.00–20.30

Népmesekincstár családi mesedélután a Sárkányosban

Ahogy azt már megszokhatták, havonta egyszer Népmesekincstár családi mesedélután várja az érdeklődőket a Sárkányos Gyerekkönyvtárban.

Október 27-én 17 órától „Elalszanak a fák” – mesék életről és halálról címmel az elmúlásról, a természet és az élet körforgásáról mesélnek a Bajzáth Mária által kidolgozott mesepedagógiai módszer foglalkozásvezetői, Bakó Katalin és Dienes Éva könyvtárosok.

További információk: ITT 

Bakó Kata