Vissza
  • 2022.10.07
  • Bakó Kata

Könyvek, bábok, színek, hangok

Bakó Kata programajánlója.

NEMZETKÖZI SIKER

A Lenka és a tündér című bábjáték lengyelországi fesztiválsikere

Michael Ende művéből a szombathelyi Mesebolt Bábszínház készített darabot.

Varga Bori, a bábelőadás minden szerepét egy személyben játszó bábművész most nemzetközi díjat kapott alakításaiért: a „Katowice for children” 14. Nemzetközi Bábszínházi Fesztiválon a legjobb női szerep díját vehette át.

A négyéves kortól ajánlott darabot itthon is nagy sikerrel játsszák.

A darabról és a díjról bővebben: ITT

PÁLYÁZAT

Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma papírszínház-rajzoló pályázatot hirdetett Benedek Elek születésnapjára készülve.

A kiírás szerint a pályázók Benedek Elek meséi közül választhattak, hat–tíz kép segítségével tehették elmondhatóvá a mesét.

A díjnyertes pályamunkákat szeptember 30-án be is mutatták, kilencven óvodás tapasztalhatta meg, milyen fantasztikus együtt a magyar népmese és a papírszínház műfaja. A nyertes alkotóknak és a különdíjasoknak szeretettel gratulálunk!

papírszínház

A programról és a nyertesekről bővebben: ITT

KÖNYVBEMUTATÓ        

Az irodalomtanítás módszertana

Fenyő D. György neve egyet jelent a hiteles magyartanítással, kipróbált módszerei élménnyé teszik a magyarórákat, s hatékonyan segítik az olvasóvá nevelést.

Legutóbbi könyve, az Útikalauz a vershez többszörösen díjazott mű, s hasznos olvasmánya lett diáknak, pedagógusnak egyaránt. (ITT írtunk róla korábban)

Nemrég megjelent kötete, Az irodalomtanítás módszertana pedig friss szemléletével, gazdag és naprakész tartalmával a magyartanárok hiánypótló kézikönyve lehet. A kétkötetes mű a Tea Kiadó gondozásában jelent meg.

Aki lemaradt a Könyvfesztivál idején tartott könyvbemutatóról, az most bepótolhatja az Írók Boltjában, ahol a szerzővel Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, illetve Mozer Tamás, a kötet lektora beszélget. A moderátor Simánné Horváth Zsuzsanna magyartanár.

Írók Boltja, október 7. péntek, 17.00

Bővebben: ITT

KÖNYV, KONCERT ÉS TÁRSASJÁTÉK

Társasjátékozz Farkasházi Rékával és a Tintanyúl zenekarral!

A Manó Könyvekkel közösen szervezett vidám délutánon Farkasházi Réka Társasjáték című frissen megjelent könyvét mutatják be.

A mesélés és a közös zenélés után a szerző, valamint a Tintanyúl zenekar közös játékra invitálja az érdeklődőket, méghozzá kedvenc társasjátékaik segítségével. Úgy hírlik, hogy most szombaton malmozni, únózni, mikádózni és jengázni lehet.

A Társasjáték című könyv a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.

Magvető Café, október 8. szombat, 15.00

Bővebben: ITT

ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK

Kicsi Mimi könyvtárba megy

Kicsi Mimi és Pici Bori nagy kalandra indul. Ellátogatnak ugyanis a FSZEK Ugocsa utcai könyvtárába, hogy sok kisgyermekkel együtt ők is meghallgathassák a róluk szóló történeteket. Ráadásul elviszik magukkal alkotójukat, Tamás Zsuzsát is, akivel a meseolvasás után minikönyvet lehet készíteni.

Bővebben: ITT

FSZEK Ugocsa utcai Könyvtár, október 8. szombat, 10.00

Kisgombos Nap

Végy egy szerethető kiadót (Kisgombos Könyvesbolt és Kiadó), egy innovatív könyvtárat (az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár), no meg egy szuper könyvtári hetet (Országos Könyvtári Napok), majd hozd össze a munkatársakat, végezetül hagyd, hogy szervezzenek egy remek programot!

Az eredmény: a Kisgombos Nap, ahol illusztrációs kiállítás, könyvbemutató, könyves vásár, mesemondás, táncház és alkotóműhely is várja az érdeklődőket.

Bővebben: ITT

Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, Eger, október 8. szombat, 15.00–19.00

Csipek csodahangszerei: bábos öko-mesekuckó 

Hulladékcsökkentés és újrahasznosítás, környezettudatos életmód és természetvédelem – játékkal, mesével, bábokkal fűszerezve, kézműves foglalkozással megbolondítva.

A délelőtti bábos öko-mesekuckóban hulladékokból és természetes anyagokból összeállított hangszereket alkothatnak a gyerekek, s közben tartalmas beszélgetést folytathatnak a zöld témákról Mimóval, Csipekkel, valamint e témákban járatos barátaikkal.

További részletek: ITT
FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár, október 9. vasárnap, 11.00

CSALÁDI

Égből pottyant idegen 

A NEO Kortárs Művészeti Tér kétórás programjára látogató családok ezen a hétvégén megtudhatják, ki is az égből pottyant idegen, s mit keresnek a városban a színes bogarak. A MeseTérKép foglalkozásán pedig saját dobozváros, páncélos rovar és hőlégballon is készülhet.

Simon Réka Zsuzsanna, a könyv szerzője Katalóniában él, Bogdán Viki, az illusztrátor pedig Belgiumban, úgyhogy az alkotókkal sajnos nem találkozhattok személyesen, de műveikkel biztosan veletek lesznek.

További tudnivaló és jegyárak: ITT

Millennium Háza, október 9. vasárnap, 10.00–12.00

MARGÓFESZT

Könyvbemutató

Miklya Luzsányi Mónika regényét sokan vártuk. A 2015-ben elkezdett s végre testet öltött regény, a Vérvonal disztópia a javából. A tizenöt éven felülieknek ajánlott, több kötetet sejtető mű első része, az Etienne könyve október 4-én jelent meg, és a Margó Fesztiválon mutatják be a széles közönségnek.

A nagy érdeklődéssel várt könyvbemutatón a szerzővel Veiszer Alinda beszélget komoly és valós társadalmi problémákról, elgondolkodtató egyéni sorsokról, a kirekesztettségről, a túlélés és a változás lehetőségeiről.

A könyvbemutatóról bővebben: ITT

Nemzeti Táncszínház, Kávézószínpad, október 15. szombat, 11.30

SZÍNHÁZ

Berg Judit: Rumini Ferrit-szigeten

Berg Judit közkedvelt regénysorozatának hatodik kötetéből, a Rumini Ferrit-szigeten című kalandregényből színdarab készült. A Pesti Művész Színház – Fogi Gyermekszínház előadásában 2011 óta játszott darabot most a szombathelyi nagyóvodások és kisiskolások is megnézhetik. A Bereczki Csilla rendezésében bemutatott színdarabban Rumini, Balikó és társaik ismét próbára teszik bátorságukat, hogy kikeveredjenek a veszélyes kalandokból, és megmentsék barátaikat és a ferriti népet.

Bővebben: ITT

Szombathely, Agora Savaria, október 16. vasárnap, 11.00

Bakó Kata