Vissza
  • 2022.09.15
  • Veress Gyöngyi

„Szélre táruló szárnyak”

Ezt az ingyenes kiállítást minden középiskolásnak látnia kellene. Veress Gyöngyi beszámolójából az is kiderül, miért.

GENERAZIONI – Az elmúlt évtizedek legjobb olasz illusztrátorai – Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria – PesText Fesztivál-esemény

Erős programmal debütált a PesText Fesztivál: 2022. szeptember 7-én megnyílt a Generazioni – Az elmúlt évtizedek legjobb olasz illusztrátorai című illusztrációs kiállítás.

Míg a PesText keretén belül született korábbi illusztrációs események (ITT, ITTITT és ITT írtunk róluk) a közép-kelet-európai régióra koncentráltak, ezúttal az olaszokon volt a fókusz egy új, méltó helyszínen: a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

Olasz illusztráció Deak17 Veress Gyongyi-10
Anna Forlati - Il grande sogno

A tárlat a kortárs törekvések bemutatása mellett áttekintést ad az olasz illusztráció elmúlt évtizedeiről, amelyhez összesen tizenhét, különböző generációkat képviselő olasz művészt hívtak meg.

A kiállított anyag posztereit maguk a művészek válogatták, a több mint száz gyönyörű könyvet pedig a PesText képviseletében Kellermann Viktória kultúrszervező szerezte be a tárlat számára.

Olasz illusztráció Deak17 Veress Gyongyi-04
 

Bruno Munaritól kezdve – akinek a negyvenes évektől kezdődően jelentek meg könyvei – Roberto Innocentin át egészen a legfiatalabb nemzedékig képviseltetik magukat az olasz illusztrátorok: szerepelnek Andrea Antinori, Michael Bardeggia, Giulia Pastorino, Irene Penazzi és Alice Piaggio munkái is, akiket 2021-ben a Bolognai Könyvvásár húsz legjobb feltörekvő fiatal illusztrátora közé választottak.

Olasz illusztráció Deak17 Veress Gyongyi-04

Révész Emese művészettörténész, akinek a tárlat képzőművészeti koncepcióját köszönhetjük, bevezető beszédében elmondta, hogy a kiállítás legfőbb célja a mintaadás, az olaszok pedig ennek nagy tudói, az itt élő alkotók az illusztrációs világtrendek ismerői, alakítói: minden nagyobb városukban van egy illusztrációs iskola, a világ legnagyobb Nemzetközi Illusztrációs Kiállításának és Gyermekkönyvvásárának is Bologna ad otthont. 

Olasz illusztráció Deak17 Veress Gyongyi-01
 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy rengeteget fejlődött a magyar illusztrációs paletta az utóbbi húsz-huszonöt évben, remek alkotók vannak, akiket szerencsére egyre gyakrabban meg is találnak a hazai kiadók.

A kiállítást megnyitó Rofusz Kinga óta felnőtt egy olyan illusztrátori gárda, akiket nemzetközi szinten is számontartanak.

A Generazioni-tárlaton sétálva mégis összeszorul a szívünk az elképesztő mennyiségű tömény szépség láttán.

Az olasz képző- és iparművészetet nem kell bemutatni, óriási hagyománya és elismertsége van

Nyilván sokkal nagyobb piacra dolgoznak az olasz alkotók, hatalmas az előnyük, összehasonlíthatatlan a két ország helyzete, mégis megdöbbentő az az egység, amelyet az itt felsorakoztatott száz olasz gyerekkönyv képvisel. Finomság, igényesség jellemzi az összes kiállított kiadványt, a tipográfiától kezdve a papírminőségen át a témaválasztásig.

Az eredmény a legapróbb részletekig parádés: játékos, merész, pontos, sokszínű illusztrációs anyagban merülhetünk el. A legkülönbözőbb grafikai technikákat vetik be az olasz művészek, eltérő utakat járnak, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket, és gyönyörködünk ennyi virtuozitás láttán. A látogató számára a nyelvi akadályok ellenére is szembetűnő, hogy mennyire összhangban lüktet, együtt dobban kép és szöveg ezekben a kiadványokban. Szerves részei, támogatói egymásnak, azonos szinten mozognak, nincs alá- és fölérendeltség.

Olasz illusztráció Deak17 Veress Gyongyi-02

A kiállított munkák és könyvtárgyak között számos silent book is szerepel, ismeretterjesztő könyvekből is csodálatos példákat láthatunk: Michael Bardeggia Dantéról készült képeskönyve szürreális elemekben gazdag könyvtárgy (Chiara Lossani – Michael Bardeggia: Az apám, Dante , Arka edizioni, 2020).

Olasz illusztráció Deak17 Veress Gyongyi-07

Az egyik legszebb kiadvány pedig Daniela Iride Murgia munkája: Marcel című könyvével az avantgárd művésznek, Marcel Duchamp-nak állít emléket egy bohém, vibráló albumban (Marcel, Toppipittori edizioni, 2018).

Olasz illusztráció Deak17 Veress Gyongyi-08

Az ifjú alkotó több munkája is szerepel a tárlaton, az Avanti Tutta! című káprázatos könyvhöz készült illusztrációi a harmincas évek finom grafikáját idézik (Guia Risari – Daniela Iride Murgia: Avanti tutta!, Edizioni Corsare, 2020).  Ezt a grafikai iskolát követi Antoni Bonanno Chapeau! című szintén csodálatos silent bookja. (Chapeau!, Orecchio acerbo edizioni, 2021).  

Olasz illusztráció Deak17 Veress Gyongyi-06

Olyan illusztrált könyveket lapozgathatunk, amelyek nem kizárólag gyerekek számára készülnek

Ezek a képek nem gügyögnek – erre a jelenségre bőven találunk példát a hazai boltok gyerekkönyvrészleg-polcain –, hanem bármelyik illusztrációs albumban megállják a helyüket, a magas művészetet képviselik, sőt, kontextusukból kiragadva is autonóm alkotások.

Nem kifejezetten a gyerekekre szabják az illusztrációkat az alkotók, nem „leereszkednek” a gyermeki szintre (vagy legalábbis arra a szintre, amit a felnőttek vetítenek rájuk a percepciójukat illetően), hanem a gyerekpublikumot emelik a magasba, felnőttként, egyenrangú partnerként tekintve rájuk.

Mélyen egyetértünk Révész Emesével, aki a Generazioni-kiállítást bevezető beszédében könyvillusztrációról és nem gyerekkönyv-illusztrációról beszél, hiszen „ez a műfaj már régen nemcsak kisgyerekeknek szól, hanem a könyvművészet tágabb kategóriája is belefér”.

Olasz illusztráció Deak17 Veress Gyongyi-03
 

Rofusz Kinga illusztrátor megnyitóbeszédében hangsúlyozta a kép és a szöveg közötti összhatás fontosságát. Számára a szöveg olyan, mint a szél, az illusztrátor madárként szárnyal benne, önálló személyiségként pedig maga dönti el a magasságot, s ezt a szárnyalást továbbadja a nézőknek.

Olasz illusztráció Deak17 Veress Gyongyi-07
Marco Somà - Essere me
 

„A magas művészi igénnyel elkészített képek nagyobb méretben és formában tudnak élni, ragyogni és hatni” – emelte ki Rofusz Kinga „kérlelő, sóvárgó kipillantásként”, „burkolt provokációként” a kiadók felé, hangot adva annak az erős igénynek, miszerint az illusztrátorok nagyon szeretnének nagyméretű képeskönyvekben gondolkodni idehaza is.

Olasz illusztráció Deak17 Veress Gyongyi-08
Marco Somà - A boldogságárus
 

Reméljük, hogy ez az óhaj célba ér, és bízunk benne, hogy a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában elénk tárt sűrű olasz képanyag inspirálja, fellelkesíti és lázba hozza a magyar illusztrátorokat, és Janus Pannonius sorai ismét aktualitást nyernek miszerint:

Olasz illusztráció Deak17 Veress Gyongyi-03
  

„Eddig Itália földjén termettek csak a könyvek,
S most Pannónia is ontja a szép dalokat.”

(Pannónia dicsérete)

A kiállított könyvtárgyak az október 13-i zárást követően a MOME könyvtárába kerülnek, megtekinthetők, elérhetők lesznek a nagyközönség számára később is.

Olasz illusztráció Deak17 Veress Gyongyi-09
Isabella Labate - Tre in tutto
 

A megnyitót ITT akár meg is nézhetitek

Veress Gyöngyi

Fotók: Veress Gyöngyi és Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

GENERAZIONI – Az elmúlt évtizedek legjobb olasz illusztrátorai

Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

PesText Fesztivál-esemény

Kiállított alkotók: Andrea Antinori, Alice Barberini, Michael Bardeggia, Antonio Bonanno, Anna Forlati, Roberto Innocenti, Isabella Labate, Sarah Mazzetti, Bruno Munati, Daniela Iride Murgia, Claudia Palmarucci, Giulia Pastorino, Irene Penazzi, Alice Piaggo, Sonia Maria Possentini, Marco Somá, Daniela Tieni

Kurátorok: Révész Emese művészettörténész, Kellermann Viktória kultúrszervező

Helyszín: Budapest, 1052, Deák Ferenc utca 17.

Megtekinthető: 2022. 09. 08. – 10. 13.
kedd–péntek: 10.00–18.00
szombat: 9.00–13.00
vasárnap, hétfő: zárva