Vissza
  • 2023.02.23
  • MeseCentrum

„Petőfi költészetében sokféle szerelemkoncepció fért meg egyszerre”

Petőfi-kör II. – Bacsó Péter válaszai

Új körkérdésünkre Bacsó Péter, a budapesti Eötvös Gimnázium tanára válaszolt.

Emlékszik még, melyik Petőfi-vers hagyott először önben maradandó élményt, és miért?

Az Arany Lacinak című. Valószínűleg Halász Judit előadásában hallottam, és tőle mindent szerettem. Nagy hatással voltak rám a rímek, a vers játékossága, derűje.

Bacsó Péter Petőfi-02
youtube.com/ Petőfi Sándor: Arany Lacinak - Halász Judit (Vers mindenkinek)

Az ön gyerekkorában hogyan zajlott a Petőfi-oktatás?

Nagyon rossz a memóriám, ezért mindent elrakós vagyok. Az általános iskolai füzeteimet most épp nem találom, de a gimnáziumi petőfis jegyzeteim első mondata: „Plebejus származás innen fakadnak vágyai.” A helyesírásom azóta jobb lett, ma már tennék vesszőt a tagmondatok közé.

Petőfi nemzeti nagyságként szinte elérhetetlen magasságból néz le ránk. Egy-egy irodalomórán mekkora kihívást jelent „lehozni a földre” a lánglelkű költőt?

Az adott Petőfi-verstől és az adott csoporttól függ, meg attól, ki tudok-e éppen találni valamit a fenti cél érdekében.

Bacsó Péter Petőfi-05

Hogyan érdemes, és hogyan nem érdemes Petőfit tanítani?

Ha erre a (két) kérdésre tényleg válaszolnék, akkor valami olyasmit csinálnék, ahogyan szerintem nem érdemes tanítani Petőfit (sem).

A diákok képesek-e azonosulni a Petőfi által megtestesített figurával? Hogyan lehet megszerettetni egy kétszáz évvel ezelőtt született költőt?

Az utóbbi években meg szoktam kérdezni, melyik verscsoporttal szeretnének többet foglalkozni. Általában a szerelmes verseket választják. Több, nem kanonizált szöveget megbeszélünk az órákon, így látszik, Petőfi költészetében milyen sokféle szerelemkoncepció fért meg egyszerre, mennyire sokféleképpen szólnak a szövegek a férfi–nő-kapcsolatról. Ez általában érdekli a diákokat. A helység kalapácsát is szeretik.

Bacsó Péter Petőfi-03

Petőfi melyik énje áll a legközelebb önhöz? A melankolikus, mint a Felhők-ciklus szerzője; a humoros-játékos-csipkelődő; a szabadságharcos-királyakasztó forradalmár; a madaras-virágos-szerelmes, avagy a Szörnyű idő hazasirató költője?

A melankolikus és a humoros.

+1

Van-e kedvenc Petőfi-verse?

Bacsó Péter-02
Itt állok a róna közepén by Bodor Miklós (1925-2010) - 2008 - Thorma János Museum - Kiskunhalas, Hungary - CC BY-NC-ND. https://www.europeana.eu/item/2048128/359406

Egyetlen, külön nincsen.

Itt állok a rónaközépen… – ez az utolsó sora miatt.

Beszél a fákkal a bús őszi szél… – mivel jól elemezhető órán, hogyan csalja meg a feleségét a beszélő a nőként metaforizált szabadsággal.

A szerelem országa – hosszú vers, sok meglepetéssel.

Téli világ – A Balaton zenekar Újra ölt című száma miatt is.

Bacsó Péter-01

Olvassátok el Arató László válaszait is ITT