Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét
Vissza
 • 2021.07.07
 • MeseCentrum

Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték

Beszámoló az idei eseményekről

A múlt hónapban már tudósítottunk a Kolozsvári Ünnepi Könyvhétről, most a Könyvfaló Olvasójátékról is megosztunk veletek egy beszámolót, melyet a játék szervezőinek köszönhetünk.

  Az Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték 2019-ben a Kolozsvári Ünnepi Könyvhétre fókuszálva indult

  Méghozzá azzal a nem titkolt céllal, hogy rendszeres eseménnyé válik, és évente mozgósítja majd a Kolozsvárott és környékén tanulókat.

  Az olvasójáték célja a kortárs magyar irodalom népszerűsítése a fiatal olvasók (II–XII. osztályosok) körében. Ehhez a rendezvény interaktív keretet és a szerzőkkel való személyes találkozást biztosít.

  Az Erdélyi Könyvfaló nem verseny, hanem játék, csapatjáték, amely arra bátorít minden résztvevőt, hogy olvassa el a korosztályának ajánlott művek egyikét. Így csempésszük be az irodalmat (szerzőikkel együtt) az iskolákba és a szívekbe.

  Az idei olvasójáték keretében is erdélyi és magyarországi szerzők szépirodalmi műveit ajánlottuk olvasásra: Sikó-Barabási Eszter Meseotthon, Zágoni Balázs Irány a suli!, Molnár Krisztina Rita Maléna kertje, Berg Judit Rumini és az elsüllyedt világ, Szabó Róbert Csaba Vajon Nagyi és a száguldó város, Nyulász Péter Helka, Dóka Péter A fekete eső, Dóka Péter Lila királylány, Bódis Kriszta Carlo Párizsban, Zágoni Balázs Odaát, Nényei Pál Az irodalom visszavág 3 és Vida Gábor Egy dadogás története című művét.

  Nyulasz Peter Kolozsvar Konyvfalok-01

  A pandémia okozta változások számunkra is szükségessé tették az eredeti elképzeléseink jelen helyzethez való adaptációját. A játékot továbbra is négy korcsoport számára hirdettük meg, de a háromfős csapatok helyett idén egyéni jelentkezők regisztrációját vártuk a játék honlapján.

  A regisztrációkor a diákok a korosztályuknak kijelölt kortárs kötetek közül választottak olvasnivalót. Ezt követően megkapták az illető könyvhöz kapcsolódó feladatlapot, amelyeket erdélyi pedagógusok állítottak össze az egyes irodalmi művek alapján. A diákok visszaküldték a feladatlapok megoldását, azokat a feladatok összeállítói értékelték, és személyre szóló visszajelzést küldtek. Ezzel zárult a játék első szakasza.

  Az olvasójáték második szakasza a szerzőkkel való találkozás volt. Az író-olvasó találkozókat a hatályos szabályozásnak és az érvényes előírásoknak megfelelően korlátozott létszámú résztvevővel tartottuk meg.

  Nyulasz Peter Kolozsvar Konyvfalok-02

  A rendezvény interaktív keretét és a szerzőkkel való személyes találkozást úgy terveztük, hogy amennyiben nincs lehetőség a tulajdonképpeni offline találkozókra, abban az esetben a szerzők vállalják a programok online térbe való átültetését. Így a diákok élőben találkozhattak Berg Judittal, Dóka Péterrel, Molnár Krisztina Ritával, Nényei Pállal, Nyulász Péterrel és Zágoni Balázzsal, online pedig Bódis Krisztával, Sikó-Barabási Eszterrel és Vida Gáborral. Az író-olvasó találkozók 2021. június 3–5. között Kolozsvárott több helyszínen zajlottak: az Evangélikus Reményik Sándor Galériában, a Szépművészeti Múzeumban, a Tranzit Házban, a Vallásszabadság Házában, illetve a Koffer könyves kávézóban.

  Nyulasz Peter Kolozsvar Konyvfalok-04

  A második Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték sajátos jellegét a vírushelyzet miatti korlátozások okozták

  A nehézségek ellenére igyekeztünk megtartani az olvasójáték alapkoncepcióját: ez nem verseny, hanem játék, amely arra bátorít minden résztvevőt, hogy olvassa el a korosztályának ajánlott művek egyikét.

  A diákok kortárs irodalommal való ismerkedésén túl az esemény a szervezésbe bekapcsolódó, feladatlapokat készítő és értékelő pedagógusok számára is komoly lehetőséget biztosít a fejlődésre, szakmai pályájuk építésére. Azon iskolák könyvtárai számára, ahonnan a legtöbb diák jelentkezett az olvasójátékra, ösztönző céllal könyvcsomagokat állítunk össze.

  Nyulasz Peter Kolozsvar Konyvfalok-05

  Beszélnünk kell a 2021-es Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékról a számok tükrében

  Az olvasójátékot idén is a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét programjaival társítva szervezték meg.

  Amint az előre látható volt, a hatályos korlátozások miatt 2019-hez képest 2021-ben kevesebb, mintegy 207 regisztráció érkezett az Olvasójátékra. 25 erdélyi település 36 iskolája képviseltette magát.

  A számos objektív bizonytalanság miatt megengedőbbek voltunk azokkal a diákokkal, akiknek nem sikerült időben regisztrálniuk és visszaküldeniük az online feladatlapot, de szerettek volna részt venni a szerzőkkel való találkozáson.

  A 12 író-olvasó találkozón végül megközelítőleg 250 gyerek vett részt. 

  Nyulasz Peter Kolozsvar Konyvfalok-06

  2022-ben az olvasójátékot szeretnénk az eredeti elképzeléseinknek megfelelően megszervezni, megrendezni. Ismét négy korcsoportban háromfős csapatok jelentkezését várjuk, akik szintén két-két könyv közül választhatnak. A nagy olvasójátékon való részvétel feltétele lenne a regisztráció és a jelentkezés után kapott kreatív feladatsor megoldása és határidőre való visszaküldése. A feltételeket teljesítő csapatok mind részt vennének a nagy olvasójátékban, majd ezt követően találkozhatnak a szerzőkkel is.

  (A képre kattintva megnyílik a galéria)

   

  A rendezvény szervezője a Librológus Alapítvány, a Koinónia Könyvkiadó, az Ábel Kiadó, a Láthatatlan Kollégium, a Cimbora – Kíváncsi Diákok Lapja, valamint a Talentum Református Iskola.

  Partnerek és támogatók: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Communitas Alapítvány, az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét (Iskola Alapítvány), az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum (Budapest), a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház, az Evangélikus Reményik Sándor Galéria, kolozsvári tanítók és magyartanárok.

  Médiapartnerek: Agnus Rádió, Kolozsvári Rádió, Szabadság, Transindex

  A játék szervezői