Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét
Vissza
  • 2021.06.09
  • MeseCentrum

Hatalmas élmény volt a gyerekeknek is a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Képes beszámoló a gyerekirodalmi programokról

Június harmadika és hatodika között tizedik alkalommal rendezték meg a Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, amely jócskán bővelkedett színes gyerekirodalmi programokban. Nézzétek meg képes beszámolónkat az eseményről.

Az érdeklődő közönség a magyarországi és az erdélyi gyerekirodalom jeles képviselőivel találkozhatott, s megismerhette a könyveiket. Az IGYIC munkatársai is részt vettek a programokban, ahogy a szervezésben is.  

Hosszú kihagyás után ismét rendezhettek programokat Kolozsvárott, az ottani kulturális élet új erőre kaphatott, s mivel is kezdődhetne a kultúra iránti vágy felkeltése, mint egy jól szervezett könyvhéttel?

Berg Judit, László Noémi, Bertóti Johanna, Molnár Krisztina Rita, Dóka Péter, Balázs Imre József, Nyulász Péter, Zágoni Balázs és Szabó Róbert Csaba a kolozsvári gyerekeket is lázba hozta. Mindannyian a kortárs magyar gyerekirodalom meghatározó alkotói, a gyerekeknek szervezett író–olvasó-találkozók rendszeres szereplői.

Június harmadikán este hat órakor a Bánffy-palota termében Dóka Péterrel Nyulász Péter beszélgetett. A szerző mesélt azokról a könyveiről, amelyekkel népszerűségre tett szert: ilyen például A kék hajú lány, a Fekete eső vagy a Lila királylány, illetve a Móra Könyvkiadónál betöltött főszerkesztői tevékenységéről is beszámolt.

kolozsvar Gokhan_beszamolo-01
Dóka Péter és Nyulász Péter

Bertóti Johanna Almából ki, körtébe be című, a Koinónia Kiadó gondozásában 2020-ban megjelent verseskötete rendkívüli játékosságával, a klasszikus formák és megoldások ügyes alkalmazásával győz meg. A szerző nyitott a világ jelenségeire, nem riad vissza azoknak a művekbe való beemelésétől.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

A Nényei Pállal gyerekközönség előtt szervezett beszélgetés Az irodalom visszavág című nagy sikerű kötet köré épült, amelynek minden irodalomkedvelő polcán kitüntetett helye van. Nényei meglehetősen szkeptikusan beszélt a kultúra, nevezetesen az irodalom helyzetéről, különböző problémapontokra hívva fel a figyelmet. Elmesélte a közönségnek, hogy úgy érezte, „el kell mondania valamit”, ez motiválta az írásban.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Véleménye szerint az övéhez hasonló könyvek főként válsághelyzetben születnek. Megjegyezte, hogy ezt a kiadványt Erdélyben nem írta volna meg, Magyarországon viszont olyan szintű érdektelenség kezd uralkodni a kultúra terén, ami pusztító.

Szerinte az alapvető kérdéseket újra és újra fel kell tenni, például hogy szükség van-e irodalomra. „Ha nincs szükségünk irodalomra, a saját emberségünket engedjük el” – fogalmazott határozottan.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Nyulász Péter, a jól ismert Helka-trilógia szerzője jókedvű és nyitott gyerekközönség előtt beszélt az interaktívra sikeredett eseményen. Meglepő módon néhány gyerek pontosan idézett a könyvből, bizonyítva, milyen nagy hatást tett rá a Balaton tündére.

A gyerekek rákérdeztek a könyvben szereplő szójátékokra is, azokra reagálva Nyulász a mondókáiból is felolvasott néhányat. 

Június negyedikén délután öt órakor a Vallásszabadság Házában az IGYIC és a MeseCentrum munkatársa, Ayhan Gökhan mutatta be az idén ősszel a Scolar Kiadónál megjelenő, Sókirályság című verseskötetét.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Június ötödikén tizenegy órakor a Bánffy-palota udvarán Dániel Andrást László Noémi kérdezte a határon innen és túl népszerű, különleges Kuflikról. A gyerekközönség soraiban szinte mindenkinél akadt egy-egy dedikációra váró Kufli-kötet.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Ezen a napon délután egykor a Bánffy-palota termében beszélgetett Szabó Róbert Csaba, a Gutenberg Kiadónál megjelent Vajon Nagyi és a száguldó város című könyv szerzője és Orosz Annabella, a könyv illusztrátora. A könyv kötődik Kolozsvárhoz, tehát az erdélyi gyerekek számára otthonos lehet, a magyarországi gyerekek viszont egy előttük ismeretlen világ rejtett tájain barangolhatnak. Ugyanis Vajon Nagyi a bogárhátújával Kolozsvár felé száguld, s a várva várt varázslat és csoda most sem marad el.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Az ugyanitt két órakor kezdődő eseménynek Ágoston Szász Katalin, Kiss Lehel és Kürti Andrea A csalogány – Erdélyi örmény népmesék című könyve adta az ívét. A kötetbe beválogatott kilenc mese az örmények érzékeny világába avat be. Kiss Lehel, a kötet szakmai tanácsadója arról beszélt a bemutatón, hogy sok elrománosodott vagy elmagyarosodott örmény él Romániában, s ennek nyoma felfedezhető a népmesékben. Úgy fogalmazott, hogy az örmények sok szenvedésen mentek keresztül a történelmük alatt.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Elhangzott, hogy a kötethez a szamosújvári tanár, Ion Apostol Popescu által gyűjtött szövegeket használták, amelyek eredetileg román nyelven jelentek meg. Érdekesség, hogy a mesék az örmény genocídium idején jutottak el Anatóliából egészen Erdélyig.

Megtudtuk, hogy Kürti Andreát a könyv illusztrálásában örmény képzőművészek segítették.

Kiss Lehel kitért rá, hogy a kötetet meghatározza a kereszténység motívumrendszere, valamint nem mentes a mitologikus elemektől sem.

Június hatodikán tizenegy órakor a Bánffy-palota udvarán alighanem az egyik legjobban várt program A gyerekregény műhelytitkai című, Berg Judittal folytatott, László Noémi által vezetett beszélgetés volt, erről győzött meg a szép számmal összegyűlt gyerekközönség is.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC) alapvetően támogatóként képviseltette magát a rendezvényen, hat gyerekirodalmi szerző meghívásában nyújtott segítséget.

A minőségi kortárs gyerekirodalom szerelmesei és elkötelezettjei jól teszik, ha beszerzik az említett könyveket, melyek a manapság kaotikus irányba haladó világban komoly irányjelzőként hatnak, hogy mindig tudjuk, mi a helyes, a jó és a szép. Kétségtelenül, ezekre van most és mindörökké a legnagyobb szükségünk.

 

 Köszönjük a képeket a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét fotósainak!