Fotó: Facebook
Vissza
  • 2022.08.24
  • Ayhan Gökhan

Mit olvasnak a kritikusok a gyerekeiknek?

Körkérdésünkre Hutvágner Éva válaszolt

Hutvágner Éva bábtörténész, kritikus, a Kalligram Kiadó szerkesztője elárulta, milyen könyveket forgat mostanában szívesen a gyerekével.

Melyik mese volt a legmeghatározóbb gyerekkorában, és miért?

Hutvágner Éva-02

A legnagyobb hatással azok a mesék, többnyire klasszikus tündérmesék voltak rám gyerekkoromban, amelyekben a szereplők hosszú és izgalmas utat jártak be. Mondjuk, népmeséből a Fehérlófia, az Aranyszóló pintyőke, vagy ha későbbi olvasmány, akkor az Alice csodaországban és a Pinokkió: bármi, ahol a hős vagy hősök különböző csodás helyekre érnek, és ott varázslatos segítőkkel, mellékszereplőkkel találkoznak.

Hogyan, minek az alapján választ gyerekkönyvet?

Hagyom magam vezetni a fülszövegek, címek, illusztrációk által, szeretem, ha egy mesekönyv már kívülről is sajátosan vonzó, és a borító valóban jelez valamit a könyv hangulatából, stílusából: azaz bízom a kiadóban és az illusztrátorban, hogy igazat szólnak a könyvről a borítón.

Milyen gyerekkönyveket tervez olvasni ezen a nyáron?

Hutvágner Éva-03

Mostanában inkább témák érdekelnek, például különböző életszakaszokban az érzelmek megjelenése, a feldolgozásuk lehetőségei, de inkább a kicsiknél. Le vagyok maradva Wéber Anikó új könyveivel, amit nagyon szeretnék „behozni”, mert évek óta figyelem és nagyra tartom a munkásságát, illetve láttam egy ígéretesnek tetsző Péterfy Gergely – Nagy Ervin-mesekönyvet Robotmese címen, ami szintén érdekel.

Melyik könyv érintette meg leginkább, és miért?

Ebben az évben nem volt elsöprő olvasmányélményem, nemcsak gyerekkönyvek közül, hanem semmilyen téren. Sok minden tetszett persze, több könyvet tartottam nagyra az elmúlt időszakban, de igazán nem érintett meg semmi, csak pár magánbeszélgetés, illetve egy zenész.

Mennyire befolyásolja a szülői szerep a kritikusi munkáját?

Hutvágner Éva-01

Sokkal fogékonyabb lettem a kisgyermekkorban „használható” lapozók minőségi különbségeire, és arra, amit általában skandináv gyerekirodalomként emlegetünk a köznyelvben.

Megláttam azt is, mennyire gyakori, hogy a gyerekkönyvek „segítségét” kéri az olvasó (szülő), ha esetleg egy témát, viselkedést, érzelmet akar megmagyarázni, ismerőssé tenni: emiatt a gyerekirodalom egészét elkezdtem gyakorlati haszonnal kecsegtető foglalkoztatóként olvasni.

Ayhan Gökhan 

Olvassátok el Zelei Dávid válaszait is ITT