Vissza
  • 2022.07.26
  • Ayhan Gökhan

„Mindig sok sötétség van, amivel a gyerekekkel dolgozó szakembereknek foglalkozniuk kellene”

Horgas Judit, a Szitakötő folyóirat főszerkesztője válaszolt körkérdésünkre

ÚJ KÖRKÉRDÉSÜNKBEN GYEREKLAPOK FŐSZERKESZTŐIT KÉRDEZTÜK MUNKÁJUKRÓL. A SOROZAT SAJNOS IGEN RÖVID LESZ. EZ AZT JELENTI, HOGY ALIG-ALIG LÉTEZNEK ÉRTÉKELHETŐ MAGAZINOK GYEREKEK SZÁMÁRA, PEDIG HATALMAS SZÜKSÉG LENNE RÁJUK…

Gyerekként milyen gyerekirodalmi lapokat ismert és olvasott? Mi az, amit szeretett, illetve nem szeretett bennük?

A Dörmögő Dömötörre emlékszem, de már akkor is bárgyúnak éreztem.

Nagyon sok impulzus éri a gyerekeket, nem könnyű felkelteni az érdeklődésüket. Az Ön által szerkesztett lap milyen arculat kialakítására törekedett régebben, és hogyan alakul ez ma?

Horgas Judit Ayhan Gokhan-01

A törekvéseink nem változtak, szeretnénk minél több gyerek kíváncsiságát felkelteni, ezért sokféle tartalmat közlünk, változatos témákkal, műfajokkal és hosszúságban, hogy a kisebb és nagyobb gyerekek is találjanak olyat, ami tetszik nekik.

Tapasztalnak-e új trendeket az illusztrációkban, és kapnak-e váratlan témákat feszegető szövegeket? Hogyan zajlik egy-egy lapszám szerkesztése?

Horgas Judit Ayhan Gokhan-01
Török Eszter rajza/ Facebook.com/szitakoto.folyoirat

A grafikusaink illusztrációi változatlanul magas színvonalúak, a stockphoto-oldalakon vásárolt képeknél mostanában előtérbe helyezzük a divatos, vektoros flat image-képeket. Témaválasztásaink gyakran reagálnak az aktuális szituációra, például a menekült-, illetve a járványhelyzetre és a hozzájuk kapcsolódó félelmekre. Minden lapszámhoz kapcsolódóan alkotói pályázatot hirdetünk, a több száz beérkező műből 25–27 művet válogatunk ki, a versekhez és a mesékhez grafikusokat kérünk fel.

Érkeznek-e olvasói visszajelzések, kritikák? Ha igen, megpróbálják-e beépíteni ezeket a következő lapszámokba?

Szitakötő-01

Mivel a Szitakötő folyóirat a határokon átnyúló oktatási programunk alapja, minden lapszám után kapunk visszajelzéseket a pedagógusoktól és a gyerekektől. A megjegyzéseket, kéréseket igyekszünk figyelembe venni, például a járványhelyzet után is folytattuk a hangos mese- és verssorozatot, mert nagy sikere volt.

Nagyon kicsi ez a szakma, mindenki ismer mindenkit. Ez mennyiben hátráltatja az élesebben megfogalmazott komoly kritikai hangokat, egyszóval a gyerekirodalom fejlődését?

No comment.

Ezekben a sötét időkben (járvány, háború) megváltozott-e a felelőssége egy gyerekek számára készülő lapnak?

Mindig sok sötétség van, amivel a gyerekekkel dolgozó szakembereknek foglalkozniuk kellene. A járvány időszakában készítettük egy lapszámot, amelynek a központi tematikája ez volt: Félelemálló mellényben. Azóta is sokszor használják ezt a számot a pedagógusok.

Melyik az a tartalom, amelyet a MeseCentrum olvasói számára ajánlana?

Horgas Judit Ayhan Gokhan-01
konyv.ligetmuhely.com

Természetesen az egész tavaszi számra nagyon büszkék vagyunk, mert a változás témáját körbejárva számtalan érdekességet tartalmaz. De a nyári lapszámunk is remek elfoglaltságot ad a gyerekeknek a szünidő alatt.

Ayhan Gökhan

László Noémi, a Napsugár és a Szivárvány főszerkesztője válaszolt elsőként körkérdésünkre

Érdemes Parti Judit korábban készített mélyinterjúját is elolvasnotok, melyben Horgas Judittal beszélgetett

további Interjúk

„Mindenkiben az a legszebb része, ami saját maga”

Both Gabi interjúja

Tovább
Külön utas HUBBY díjak I.

Villáminterjú a HUBBY Év Gyerekkönyve - Innovációs különdíját elnyert Raskó Gabival.

Tovább
A Körtánc antológia Bolognában

Az antológiát megjelentető Cerkabella Kiadó főszerkesztőjét Orosz Annabella kérdezte

Tovább