Vissza
  • 2022.07.28
  • Simon Réka Zsuzsanna

„Itt nincsenek tabutémák”

Spanyolországi gyermekkönyv-újdonságok (2021–2022)

Simon Réka Zsuzsanna írása.

Ha valaki a spanyol gyermekkönyvek csábító kínálatában szeretne eligazodni, nehéz feladattal kell megbirkóznia

Simon Reka Zsuzsanna Bojta Gokhan-01
Fotó: Simon Réka Zsuzsanna

A szinte megszámlálhatatlanul sok gyermek- és ifjúsági könyvkiadók ontja magából a jobbnál jobb könyveket. A boltokba csak úgy érdemes beszabadulni, ha van elegendő idő és türelem a csemegézésre.

A széles kínálat többek között arról tanúskodik, hogy itt nincsenek tabutémák, és kiemelkedően fontos szerep jut az érzékenyítő, a gyerekek önbizalmát erősítő, önmaguk és mások megismerését és elfogadását elősegítő, empátiát fejlesztő gyermekkönyveknek.

Nem volt könnyű dolgom, amikor elvállaltam, hogy bemutatok néhány számomra különleges 2022-es gyerekirodalmi művet

Kutakodásaim során egyre inkább úgy éreztem, hogy néhány 2021-ben megjelent könyvről is szólnom kell. Így a következőkben idei és tavalyi művekről is szó esik majd.
Kezdeném a sort az egyik legrégebbi gyermekkönyvkiadó, az Edelvives friss csodáival.

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-11

Az Edelvives Kiadó a Grupo Editorial Luis Vives (Luis Vives Kiadói Csoport) kiadója. Ez a könyvkiadói vállalkozás több mint 130 éve, 1889-ben a Marista Iskolatestvérek tagjainak kezdeményezéséből született Katalóniában. A Marista Iskolatestvérek egy katolikus vallási közösség. A keresztény humanizmus elveit vallják, és egyik fő feladatukként az olvasás, a kultúra népszerűsítését határozzák meg. Spanyolországban nagyon sok iskolát vezetnek. Legfőbb céljuk a fiatalok képzése és oktatása, különösen érdekeltek a hátrányos helyzetű gyerekek nevelésében, taníttatásában. Sokféle kulturális rendezvény, kezdeményezés is az ő nevükhöz kapcsolódik. Több kiadót is igazgatnak. A kiadó az 1930-as években vette fel a Luis Vives nevet, majd sok-sok év után lett Edelvives.

Egyike a legsikeresebb ifjúsági és gyermekkönyvkiadóknak. Bevallásuk szerint a keresztény humanizmus, az értékközpontú oktatás, a szolidáris kultúra, a fenntartható fejlődés, a racionális fogyasztás iránti elkötelezettség határozza meg jelenlétüket a kiadói világban. Céljuk továbbá, hogy ez a jelenlét kreatív, bátor, kritikus és megfontolt legyen.

Az Edelvives igényes kiadványain és az olvasás népszerűsítéséért folytatott sokrétű munkáján túl arról is ismert, hogy Benjamin Lacombe francia illusztrátor képeskönyveit is gondozza

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-09

Lacombe 1982-ben született Párizsban. Az első általa írt és illusztrált könyv, a Cerise Griotte a Les Éditions du Seuil kiadónál jelent meg 2006 márciusában. Egy magányos kislány megindító történetét beszéli el, aki barátságot köt egy ugyancsak magányos kutyával. 2007-ben a Time magazin a könyvet az év legjobb gyerekkönyvei közé választotta. Lacombae Edelvivesnél megjelent művei között találhatunk olyanokat, amelyeket csak illusztrált, illetve amelyeket ő is írt. Például ilyen a Blancanieves (Hófehérke), a Melodía en la ciudad (Dallam a városban), az Amantes mariposas (Pillangószeretők), a Genealogía de una bruja (Egy boszorkány családtörténete), a La niña silencio (Csendkislány), az Ondina (Vízi tündér), a María Antonieta. Diario secreto de una reina (Maria Antónia. Egy királynő titkos naplója), a Madame Butterfly (Pillangókisasszony), a Swinging Christmas (Swingelő karácsony) stb.

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-06

Az idei könyvújdonságok egyik különlegessége a Lacombe által írt és rajzolt Cecilia Málaga című negyvenoldalas képeskönyv. A kiadó a tíz–tizenkét éves korosztály számára ajánlja. A rövid történetnek önéletrajzi vonatkozása is van, egy ideiglenes látásveszteség megtapasztalása ihlette a művet. A történet főszereplője egy közkedvelt vak kötéltáncos, Cecilia, aki egyik fellépése során balesetet szenved, majd ennek a balesetnek köszönhetően visszanyeri a látását és az emlékeit is.

Lacombe ábrázolásvilága most is mély hatást gyakorol az olvasóra. Gyönyörűen megrajzolt, részletgazdag képek, elegáns, szövetgerincű kötés, arany nyomattal díszített keményborító. Áttetsző, fóliaszerű lapok, amelyek eltakarják, vagy finoman sejtetik a következő oldalon szereplő illusztrációt. Magának a történetnek, a szövegnek nagyon kevés szerep jut ebben a képeskönyvben is.

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-05

Egy másik figyelemreméltó alkotás ugyancsak Lacombe nevéhez köthető

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-01

A címe Alicia carrusel (Alice körhinta). A kiadó ötéves kortól ajánlja. Ez a szemet gyönyörködtető kiadvány tavaly jelent meg az Alice Tükörországban (1871) megjelenésének 150. évfordulójára. Méltó főhajtás Lewis Carrol varázslatos, szürrealista álomvilága előtt. A mű valójában egy pop-up képesalbum, amely kihajtogatva körhintaalakot ölt. Lacombe korábban már illusztrálta Lewis Caroll Alice Csodaországban (Alice en el País de las Maravillas, 2016) és Alice Tükörországban (Alicia a través del espejo, 2017) című műveit. Az Alicia carrusel ennek a két korábban illusztrált könyvnek hat kiragadott jelenetét köti össze. A gyönyörű, mozgalmas háromdimenziós képeken elevenedik meg Alice, a Fehér Nyúl, a Kalapos és a Szív Királynő alakja. Lacombe-rajongóknak kötelező darab.

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-03

A következő Edelvives-újdonság, amely felkeltette a figyelmemet, a tizenkét–tizennégy éves korosztálynak szánt, 2021-ben megjelent Arturo. La leyenda del rey eterno (Artúr. Az örökkévaló király legendája) című 240 oldalas ifjúsági könyv. A kisfiam most többek között Artúr-korszakát éli, így nem volt kérdéses, hogy ezt a könyvet közelebbről is meg kell ismernem. Írója Kevin Crossley- Holland, illusztrátora Chris Riddell.

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-02

A könyv az ismert legendákon át nyújt betekintést Artúr király életébe, gyermekkorától kezdve egészen az utolsó csatáig. Chriss Riddell egyedi képi világán túl a könyv érdeme Kevin Crossley-Hollandnak a szöveg mögött meghúzódó kutatómunkája. Kevin Crossley-Holland ugyanis az egyik legismertebb Artúr-kutató a világon.

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-10

A negyedik Edelvives-újdonság, amelyről szólnék, egy nagyon fontos témát feldolgozó könyv, a Música entre las ramas (Zene az ágak között) című, amelyet a kiadó a tíz–tizenkét éves korosztálynak kínál. A könyv 2021-ben elnyerte a XXXII Premio Ala Delta-díjat. Írója Ricardo Gómez, aki negyvenéves koráig matematikatanárként dolgozott, majd úgy döntött, nem folytatja a tanítást, az írásnak szenteli az életét. Illusztrátora a barcelonai Christa Soriano, aki többek között a Premio de Ilustración de Edelvives győztese. A könyv az afrikai őserdőben élő bakaya törzsről szól, akik mindennapjaikat egyetlen főszabály szerint élik: Szeresd úgy a dzsungelt, ahogy magadat! A történet főszereplője a tizenegy éves Emeko, akire, ahogy növekszik, egyre több feladatot bíznak a törzs felnőtt tagjai. Egy nap az őserdőbe megérkeznek a fakitermelők, akik zúgó gépeikkel elkezdik a pusztítást. Emeko a kezdeti csodálkozáson túl hamar megérti, hogy a fakitermelők jelenléte veszélybe sodorja nemcsak a dzsungel élővilágát, de magát a bakaya törzset is. A történet az őserdőkben élő törzsek ellehetetlenített életére és a mindinkább teret nyerő természetpusztító kizsákmányolókra irányítja a figyelmet.

Az Edelvives Kiadó bemutatott kiadványai után következzék egy másik kiadó, az Ekaré

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-03

1978-ban jött létre a venezuelai Caracasban, Spanyolországban barcelonai székhellyel. Könyvkiadói munkájuk közvetlenül kapcsolódik a Banco del Libro (Könyvbank) néven nemzetközileg is elismert venezuelai intézmény könyvtárakban szerzett tapasztalataihoz, amely tevékenységei során az olvasás népszerűsítését tűzte ki legfontosabb céljául. Az általuk 2021-ben megjelentetett képeskönyv címe, El árbol de la vida, Charles Darwin (Az élet fája, Charles Darwin), alkotója a zseniális cseh származású amerikai illusztrátor, Peter Sís, aki munkásságáért 2012-ben megkapta a Hans Christian Andersen-díjat. Ez az képeskönyv nem más, mint egy vizuális utazás a természettudós életének fő állomásain át. A mű különlegessége nemcsak Peter Sís kreatív és részletgazdag, a XIX. század rajzait idéző képi világában mutatkozik meg, hanem Darwin életének egyedi bemutatásában is. Charles Darwin független gondolkodó volt, akinek az élet eredetéről, a természetes kiválasztódásról és az evolúcióról alkotott elképzelései megkérdőjelezték a korában széles körben elterjedt hiedelmeket, s forradalmasították a tudományt és a történelmet.

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-05

Peter Sís a Darwin által hátrahagyott hatalmas mennyiségű szövegre, jegyzetre, naplóra és térképre támaszkodva alkotta meg ezt a részletesen illusztrált könyvet minden idők egyik legkülönlegesebb emberének életéről.

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-04

A következő állomás az OQO Kiadó

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-07

Ez a 2005-ben alapított, galíciai, pontevedrai székhelyű gyermekkönyvkiadó galíciai, katalán, spanyol, portugál, francia és angol nyelven is publikálja kiadványait. Vallják, hogy minden általuk gondozott műben egy oda-vissza utat kínálnak, afféle egyedi és különleges utazást, ahol együtt léteznek a különböző játékmódok, a felfedezni és feltalálni való világok. Az OQO könyvei közül egy 2021-ben kiadott, három és hét év közöttieknek szóló mesekönyvet választottam, a címe: Ravioli. Az írója David Hernández Sevillano, illusztrátora az olasz Anna Forlati, aki a Bolognai Gyermekkönyvásáron is kiállított már. 2014-ben az Író Cimborákkal szervezett Hét Határon Nemzetközi Meseprojektünkben volt szerencsénk vele együtt dolgozni.

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-09

Demény Péter írt mesét Szívzománc címmel Anna illusztrációjához. Ennek a nagyon kedves mesekönyvnek a főszereplője Ravioli úr, akinek az a feladata, hogy a rábízott türkizkék kis tenger hullámait alakítsa. Aki esetleg nem tudná még, ebből a könyvből megtudhatja, hogy minden tengernek van egy megbízott hullámalakítója, akinek nincs más dolga, csak hogy különböző formájú és erősségű hullámokat formáljon és gördítsen a tenger felszínén. Ez a negyvenoldalas, szerethető gyermekkönyv sokféle hangulat, emlék előidézője, és ebben döntő szerepe van az illusztrátor által alkalmazott látványos textúráknak és kellemes színvilágnak.

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-08

A következő kiadó a sorban a barcelonai székhelyű, 1923-ban alapított katalán ifjúsági- és gyermekkönyvkiadó, a Juventud

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-05

Egyike azon gyermekkönyvkiadóknak, ahol nagy hangsúlyt fektetnek az érzékenyítő történetekre. Céljuk a figyelemfelkeltés, az elfogadásra, a toleranciára való nevelés, az élet minden terén tapasztalható sokszínűség támogatása. Könyveik spanyolul és katalán nyelven is megvásárolhatók.
Az Un niño muy raro 2021-ben látott napvilágot, és ötéves kortól ajánlja a kiadó. Írója Ricardo Alcántara, illusztrátora Albert Asensio. A történet főszereplője Pol, akit osztálytársa, Gustavo különcnek tart. Minden lehetőséget megragad arra, hogy Polt bosszantsa, de Pol képes megőrizni a nyugalmát. Egyszer aztán Pol megemlíti Gustavónak, hogy az apukája bűvész. Újabb remek alkalom Gustavónak arra, hogy piszkálni kezdje Polt, akinek az adott helyzetben már nem sikerül megküzdenie Gustavo bosszantásával, és sírva elmenekül. Gustavo és barátai úgy döntenek, követik Polt, hogy kiderítsék, miféle bűvész az osztálytársuk apja.

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-04

Ez a gyermekkönyv annak a fontos gondolatnak a hirdetője, hogy a szülők valójában gyermekük önbecsülésének a pillérei. Megtaníthatják mások elfogadására és tiszteletére, ugyanakkor arra is, hogy önmaga értékeivel tisztában legyen, kellőképpen szeresse önmagát.

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-03

Ezekhez a gondolatokhoz kapcsolódik Pol édesapjának bűvésztudománya is, aki türelemmel és feltétel nélküli elfogadással, szeretettel, pozitív megerősítéssel segíti fiát élete minden helyzetében.

A következő különleges gyermekkönyv ugyancsak a Juventud Kiadó gondozásában jelent meg 2021-ben

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-01

A címe: Don Osito. El osito de Los Dalí y Garcia Lorca. (Mackó úr. A Dalík és Garcoa Lorca macija). Ennak a negyvenoldalas gyermekkönyvnek az írója  a katalán Joan Manuel Soldevilla Albertí, illusztrátora a Gironában élő lengyel Zuzanna Celej. Don Osito Marquina (Marquina Mackó úr) egy ma is létező játék mackó, mely a Dalí család, pontosabban Salvador Dalí és húga, Anna Maria becsben tartott játéka volt. A maci által elmesélt történeteket átszövi a költészet, a művészet iránti szeretet, tele van a gyengédséggel és varázslattal.

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-02

Salvador Dalí és a költő Federíco Garcia Lorca barátsága 1923-ban kezdődött. Egy nap Salvador meghívta új barátját, Federicót, hogy töltsön néhány napot a Dalí családdal Ampurdánban. Ekkor szövődött barátság Dalí húga és Lorca között. A későbbiekben Federico az Anna Mariának küldött leveleiben sosem szűnt meg a családi medvéről is faggatózni, akit ő maga keresztelt el Don Osito Marquinának. Ennek a majdnem feledésbe merült játékmacinak a történetei során szemtanúi lehetünk Dalí és García Lorca gyermek- és ifjúkorának. Zuzanna Celej a kollázstechnikát mesterien alkalmazva kész műalkotássá varázsolta ezt az albumot. Aki kíváncsi az igazi Don Osito Marquinára, az a figuerasi játékmúzeumban bármikor találkozhat vele.

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-07

A következő kiadó a barcelonai Takatuka

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-10

A Takatuka név annak a szigetnek a nevéből ered, ahol Harisnyás Pippi édesapja hajótörést szenved. A kiadót 2008-ban alapították.

Filozófiája, hogy nincsenek felnőtteknek és gyerekeknek szóló történetek, csak különböző megközelítési módok, hiszen a gyerekeket folyamatosan sokféle témával szembesítik a felnőttek, a média, az őket körülvevő világ…

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-01

Bevallásuk szerint a legfontosabb, hogy tartsuk tiszteletben a gyermekek fejlődési szakaszait, az életkori sajátosságaikat, természetes lázadásukat, humorérzéküket, a nézőpontjukat, és ők épp erre törekednek például akkor is, amikor kiadványaikban olyan hétköznapi kérdésekkel foglalkoznak, mint az étkezések, vagy bonyolultabbakkal, mint például a bevándorlók papírjainak köztereken történő ellenőrzése.


A kiadó egyik legfrissebb gyermekkönyve, a 2022-ben kiadott, francia nyelvből fordított képregény egy fontos sorozat harmadik darabja. Mindhárom képregény szövegének alkotója az 1977-ben született Monsieur Monch, aki építészből vált íróvá. Az illusztrátor a chilei származású Maria-Paz, aki a festészet és a képregények iránti elkötelezettségén túl színházi előadások tervezője is. A ¡Yo sé decir de verdad no al acoso! (Én tényleg nemet tudok mondani a zaklatásra!) című képregényt nyolcéves kortól ajánlja a kiadó, és valójában a zaklatás minden formájának legyőzésére összeállított kis eszköztár.

Nemcsak gyermekeknek szóló kiadvány, hanem azokat a szülőket is célozza, akik nem tudják, hogyan segítsenek a zaklatást elszenvedő gyerekeiken.

A szerzők a szokásos főszereplő pár (Julio és Emma) által, Emma tapasztalatai alapján építik fel a cselekményt. Az ünnepek után Julio találkozik Emmával az iskolában, és szomorúnak látja. A kislány elmeséli barátjának, hogy Marcelo kinevette, mert nem akarta megcsókolni. Miközben a kislányt vigasztalja, Julio azon töpreng, vajon Emma TÉNYLEG képes volt-e nemet mondani a zaklatásokra, amelyeknek ki volt téve. A párbeszéd, amelynek során Emma elmondja Juliónak, mi történt, lehetővé teszi a zaklatás formáinak rekonstruálását, és felsorakoztatja a legkisebbek számára is könnyen alkalmazható eszközöket, amelyek segítségével szembeszállhatnak a zaklatókkal. A könyv alapvető információkat is tartalmaz a zaklatás formáiról, segélykérő telefonszámmal és címmel, hogy bárki tudjon hova fordulni, ha hasonlót él át. A könyv nem mellőzi a humort sem. A sorozat korábbi két képregénye, a ¡Yo quiero saber de verdad cómo se hacen los bebés! (Én tényleg tudni akarom, hogyan lesznek a gyerekek!) és a ¡Yo quiero saber de verdad lo que es la muerte! (Én tényleg tudni akarom, mi a halál) is izgalmas, és tabumentesen kezeli az olyan, gyermekeket sokat foglalkoztató témát, mint a fogamzás és a halál.

A felsorakoztatott kiadók és újdonságaik csak egy apró szegmensét mutatják be annak a vonzó és varázslatos területnek, amely a spanyolországi gyermek- és ifjúsági könyvkiadást jelenti

Simon Réka Zsuzsanna Spanyol könyvek-01

Számos kiadvány látott napvilágot az elmúlt években, amelyekről érdemes lenne még szólni, mert témájukban, művészi igényességükben, eredetiségükben olyasmit mutatnak, amire érdemes figyelmet és időt szánni. Például Máray Mariann El perro de Milu (Milu kutyája) című csodálatos képeskönyve, amellyel Mariann elnyerte a 2019-es XII Premio Internacional Compostela-díjat. A Kalandraka Kiadó gondozásában megjelent mű Spanyolországban galíciai, katalán, portugál, baszk, olasz, spanyol és angol nyelven is megvásárolható.

 Simon Réka Zsuzsanna

Olvassátok el szerzőnkkel készített korábbi interjúnkat is ITT

ITT írtunk a Kricckracc kapitány című könyvéről

Meseterasz adásunkban szakértőink beszélgettek az Ahány király, annyi mese című meséjéről