Bölcsődés

Óvodás

8 éves kortól

Illusztrált könyv

10 éves kortól

Uniszex

Vissza
  • 2020.07.02

20 nyári olvasmány 4 korosztálynak

Egy gyerekkönyvtáros ajánlója

Friss, klasszikus és progresszív könyvek is szerepelnek Pásztor Csörgei Andrea gyerekirodalmár, gyerekkönyvtáros ajánlójában.

Remélhetőleg a nyári vakáció alatt több időnk jut olvasásra, mesélésre. De vajon milyen könyveket válasszunk? Szerencsére ma már hatalmas a választék, jobbnál jobb kiadványok közül válogathatunk. Igyekeztem úgy összeállítani az ajánlót, hogy minél vegyesebb legyen a kínálat: az egészen friss megjelenésektől a klasszikusokon át a hagyományos és progresszív könyvekig lehet belőle szemezgetni, vagy akár az összeset beszerezni és olvasni, olvasni, olvasni…

Egy kismadár kettőt lép

Egy kismadár kettőt lép Csörgei Pásztor-01

Illusztrálta: Nagy Diána, Naphegy Kiadó, 2019.

A legkisebbeknek ajánljuk ezt a Nagy Diána által illusztrált, letisztult, csodaszép, inspiráló mondókás kötetet. A mondókázás a korai fejlesztés, az önfeledt játék, a bensőséges szülő-gyerek viszony és az olvasóvá nevelés alapköve, a képek pedig a vizuális fantázia fejlesztésében nyújtanak segítséget. Mondhatnánk: kívül-belül szép könyv.

Tereza Vostradovská: Egérke enciklopédiája

Egérke enciklopédiája Tereza Vostradovska-01

A szerző illusztrációival, fordította: Peťovská Flóra, Csirimojó Kiadó, 2018.

Egérke prágai látogatásra indul, menet közben pedig enciklopédiát ír az ürege körüli élővilágról. Nagyszerű, közösen olvasgatós-böngészős mese- és ismeretterjesztő könyv, lenyűgöző kivitelben.

Bálint Ágnes: Labdarózsa

Bálint Ágnes Labdarózsa-01

Illusztrálta: Reich Károly, Holnap Kiadó, 2020.

Bálint Ágnes örök klasszikus kedvencünk. Labdarózsát talán kevesebben ismerik, mint Frakkot vagy Mazsolát, ám az öreg vizsla és a nagy kert lakóinak kalandjai legalább annyira szerethetők, és ugyanolyan békés mesevilágba viszik el a felolvasót és a mesehallgatót egyaránt.

Bajzáth Mária (szerk.): Így megyek az iskolába

Bajzáth Mária Népmesekincstár-01

Illusztrálta: Kürti Andrea, Kolibri Kiadó, 2018.

A Népmesekincstár-sorozatnak ez a kötete kifejezetten az iskolába készülő korosztály számára készült azzal a szándékkal, hogy a mesék erejével segítsen a gyerekeknek átlépni egy új életszakaszba, és oldja az iskolakezdés előtti nyár kétségeit, aggodalmát. Bajzáth Mária szakértelme, a világ népmeséinek bölcsessége és Kürti Andrea varázslatos rajzai biztosítják a szándék sikerességét.

Maros Krisztina – Szabó T. Anna: Milyen színű a boldogság?

Szabó T. Anna Maros Krisztina Milyen szinű a boldogság-01

Pagony Kiadó, 2017.

Bár Magyarországon még nem igazán elterjedt a „silent book”, azaz a „képkönyv”, mindenkit biztatunk, hogy ismerkedjen meg ezzel a gyönyörű kötettel. Nemcsak azért, mert a képkönyvek fejlesztik a fantáziát és a szövegalkotási képességet, ami majd később az olvasott szöveg értésében nagy segítség lesz, hanem azért is, mert kevés annál jobb dolog van, mint egy nyári délutánon összebújni a hűvös szobában, és böngészni a képeket, nagyokat beszélgetni róla, hagyni, hogy a képzelet repítsen bennünket egy másik világba, és közben rengeteg mindent megtudni a gyerekünkről. Ebben a kötetben Szabó T. Anna verse is segíti ezt a folyamatot.

6-8 ÉVESEKNEK
Kertész Erzsi: Patkány a táskában (Betűzgető sorozat) 

Patkány a táskában Kertész Erzsi Maros Krisztina-01

Illusztrálta: Maros Krisztina, Cerkabella Kiadó, 2019.

A sorozat különlegessége, hogy csupa nagybetűvel íródott, a szövegek egyszerűek, könnyen követhetők, mégis nagyon szerethetők, így igazán megfelel arra, hogy a betűkkel ismerkedők első olvasmányává váljon. A Kertész Erzsi-Maros Krisztina szerzőpáros garancia arra, hogy minőségi irodalmat és maradandó vizuális élményt adjunk kezdő olvasónk kezébe.

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott 

A fiú, aki varjúról álmodott Boldizsár Ildikó Bertóthy Ágnes-01

Illusztrálta: Bertóthy Ágnes, Naphegy Kiadó, 2020.

A sorozat kötetei híres magyarok életét mutatják be, kifejezetten a kisiskolás korosztály számára. A legfrissebb kötet Kós Károlyról szól, akinek sokoldalúságáról talán viszonylag kevés szó esik, ezt a hiányt pótolhatjuk a történet megismerésével. A kötet minden darabját más-más nagyszerű szerzőpáros neve fémjelzi. Kós Károly történetének megírásával most Boldizsár Ildikó varázsolja el az olvasókat. A gyönyörűen illusztrált sorozat minden darabja annyi szöveget tartalmaz, hogy akár a kezdők is bátran belevághatnak az olvasásba.

Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok

Janikovszky Éva Réber László Már iskolás vagyok-01

Illusztráció: Réber László, Móra Kiadó, 2017.

Janikovszy Éva örök kedvencünk, aki utánozhatatlan módon képes megszólítani gyereket-felnőttet egyaránt. A Már iskolás vagyok gyerekszemszögből írja le az iskolakezdés viszontagságait, finom humorral pontos képet adva arról, mi minden játszódik le hétévesen az ember fejében. Réber László zseniális illusztrációi az évek során elválaszthatatlanul fonódtak össze a szerző szövegeivel és egészítik ki azokat. A betűket már jól ismerő gyerekek önállóan is olvashatják. (Iskolakezdéssel foglakozó podcastunkat ITT hallgathatjátok meg.)

Lovász Andrea (szerk.): Dödölle, Gyerekirodalmi és hagyományőrző kalendárium – Ünnepi receptekkel 

Lovász Andrea Keszeg Ágnes Dödölle-01

Illusztrálta: Keszeg Ágnes, Cerkabella Kiadó, 2019.

Egész évre szóló kalendárium, tele nagyszerű gyerekirodalmi szövegekkel, jeles napokkal, az azokhoz tartozó népszokásokkal, játékokkal és receptekkel. A rövidebb szövegeket a gyerekek önállóan is olvashatják, de ez valóban igazi családi könyv: nemcsak a közös felolvasásra megfelelő, de együtt főzőcskézéshez, közös játékhoz is remek ötleteket kaphatunk belőle. ( A kötetről ITT írtunk korábban.)

Rofusz Kinga: Otthon

Rófusz Kinga Otthon Vivandra-01

Vivandra Kiadó, 2018.

A képkönyvek fontosságát már hangsúlyoztuk feljebb: Rofusz Kinga kötete is szöveg nélküli történet álomszép illusztrációkkal, melyek szinte kínálják magukat, hogy beszélgessünk róluk, történetet kanyarítsunk, eljátsszuk… Ráadásul olyan fontos témát jár körbe, mint a költözés, a régi elhagyása és valami újba kezdés, amiről mindig nagyon aktuális eszmét cserélni, de ebben az életkorban kiváltképp. (Rofusz Kingával készült korábbi interjúnkat ITT olvashatod.)

8-10 ÉVESEKNEK
Dóka Péter (szerk.): Amikor a kukák világgá mentek, Mai mesék a zöld jövőért
 

A kukák világgá mentek-01

Móra Kiadó, 2020.

Különleges, hiánypótló antológia 24 kortárs szerző és 13 illusztrátor közreműködésével. A környezetvédelem ma már mindennapos téma, és lépten-nyomon tapasztaljuk, hogy a gyerekeinket is egyre erősebben érinti, foglalkoztatja. A mesék segítséget nyújtanak a gyerekek szemléletformálásában, hogy értsék, ők azok, akik a legtöbbet tehetik bolygónk megmentéséért. A mesék és az illusztrációk sokszínűek, változatosak, így biztosan mindenki talál olyat köztük, amiről úgy érzi: pontosan őhozzá szól. (Korábbi írásunk ITT olvasható a kötetről.)

Jeney Zoltán: Rév Fülöp

Jeney Zoltán Rév Fölöp-01

Illusztrálta: Haránt Artúr, Kolibri Kiadó, 2013.

A Rév Fülöp egy trilógia első (de önállóan is kerek egész történetet adó) kötete a lovagregények világába kalauzol minket. A főhőssel, Rév Fülöppel együtt kalandozhatjuk végig Balatónia tájait. Izgalmas, fordulatos cselekmény, páratlan nyelvi játékok, humor jellemzi a regényt. Letehetetlen olvasmány fiúknak-lányoknak egyaránt. Nem csak Balaton-rajongóknak és épp ott nyaralóknak!

Nagy Katalin: Tűrhető Lajos, Világgá mentem 

Nagy Katalin  Dudás Gyöző Türhető Lajos-01

Illusztrálta: Dudás Győző, Manó Könyvek, 2017.

Nagy Katalin két regénye a kiadó Régi kedvencek-sorozatában jelent meg. A mai gyerekek két dologra csodálkozhatnak rá: hogy milyen volt az élet alig néhány évtizede internet és mobiltelefon nélkül, illetve: vannak dolgok, amik sosem változnak… A szülőkkel akkor is, ma is épp ugyanolyan nehéz, ha az ember éppen kiskamaszkorba ért. A szülők pedig elégedetten nyugtázhatják, hogy a humor ma is olyan olvasásra csábító eszköz, mint az ő gyerekkorukban.

Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén, Régi magyar népmesék mai gyerekeknek 

Zalka Csenge Virág Herbszt László Ribizli-01

Illusztrálta: Herbszt László, Móra Kiadó, 2019.

Zalka Csenge Virág hivatásos mesemondó tolmácsolásában olvashatunk olyan népmeséket, melyek többségének középpontjában valamilyen különleges női főhős áll. Olyanok, akik a kiskamaszkorba lépő, önmagukat épp analizálni kezdő gyerekeinknek példát adnak hitből, önbizalomból, bátorságból, kitartásból. És nem csak a lányoknak… Herbszt László karakteres illusztrációi remekül rímelnek a szövegek egyediségére, gyönyörűek, de cseppet sem negédesek, ami kilenc-tíz éves korban már rendszerint határozott elvárás az olvasók részéről. (Zalka Csenge kapta idén Az Év Gyerekkönyv Írója díját a 12 év alattiaknak szóló kategóriájában, ITT írtunk a díjakról. Hamarosan egy, a szerzővel készült interjút is olvashattok nálunk.)

Kovács András Ferenc: Árdeli szép tánc 

Sebő Kovács András Ferenc Kürti Andrea  Árdeli szép tánc-01

Illusztrátor: Kürti Andrea, Gutenberg Kiadó, 2018.

Minőségi irodalom, minőségi zene, minőségi képek. Ebben a köteteben minden egyszerre adott ahhoz, hogy igazán különleges élményt és minőségi közös időtöltést kínáljon az egész családnak úgy, hogy közben észrevétlenül fejleszti a szövegértési, belső képalkotási készséget, a fantáziát és a ritmusérzéket, és talán még a tánchoz is kedvet hoz! Gyönyörködtet és tanít. Nem kívánhatunk ennél többet.  (Egy videó is készült korábbi Meseterasz adásunkban, ITT látható.)

10-12 ÉVESEKNEK

Lipták Ildikó: Csak neked akartunk jót 

Lipták Ildikó Jásdi Juli Csak neked akartunk jót-01

Illusztrálta: Jásdi Juli, Csimota Kiadó, 2020.

A kötet tükröt tart az olvasó elé. Tükröt a kamaszokról, a felnőttekről, a felnőtté válásról. Mélyreható és pontos, közben mégis olvasmányos, a szerző pedig annyira érti a kamaszlélek rezdülését, hogy minden olvasó kicsit magára ismerhet benne. Külön öröm, hogy mindez a (kis)kamaszolvasók számára sem idegen, mégis igényes irodalmi nyelven írt szöveg. (ITT írtunk a könyvről korábban.)

Gimesi Dóra-Jeli Viktória-Tasnádi István-Vészits Andrea: Időfutár 1-8. 

Gimesi Dóra Jeli Viktória Tasnádi István Vészits Andrea Időfutár 1-8.-01

Tilos az Á Kiadó, 2013-2019.

Egyedülálló sorozat: sok szerző közreműködésével készült, sok részen át tartó cselekmény, ami képes arra, hogy végig fenntartsa a figyelmet, izgalmas és fordulatos legyen. Az időutazás misztikuma tökéletes összhangban van a mindennapi eseményekkel (iskola-barátság-első szerelem), nem nélkülözi a humort, a didaxis legkisebb nyoma nélkül ad át ismereteket, kalandos és lebilincselő.

Méhes György: Tatárok a tengeren 

Méhes György Bányai István Tatárok a tengeren-01

Illusztráció: Bányai István, Cerkabella Kiadó, 2014.

Méhes György neve sok szülő számára ismerős lehet saját gyerekkori olvasmányélménye kapcsán, és ismét bebizonyosodik: az igazán jó irodalom ugyanolyan élvezetes marad néhány évtized elteltével is. A Tatárok a tengeren végtelenül humoros, gördülékeny olvasmány, ami az anekdotikus történetmesélés hagyományaira épül, ahol a kiskamasz Öcsi szemszögéből követhetjük végig egy nem mindennapi nyár kalandjait.

Kálmán Áron: Csontváry

Csontváry Kálmán Áron-01

Scolar Kiadó, 2019.

A kötet képregényes formája már eleve figyelemfelkeltő és különleges, ráadásul a képregényekhez képest is kevés szöveggel készült. De hát mi más lehetne alkalmasabb arra, hogy hagyjuk a vizuális fantáziánkat csodás képek által inspiráltan szárnyalni, mint egy zseniális magyar festő életéről szóló kötet? A könyv arra is lehetőséget teremt, hogy az esetleg csak a képeket preferáló kiskamaszunkat (és lássuk be, a kiskamaszok jó része ilyen) finoman visszacsábítsuk az olvasáshoz. Természetesen nagykamaszok és felnőttek számára is izgalmas, jó szívvel ajánlható kiadvány.

Békés Márta: Imbolygó Iskolabolygó – versek a suliról

Bákás Márta Ritter Ottó Imbolygó iskolabolygó-01

Illusztrálta: Ritter Ottó, Móra Kiadó, 2018.

Kiskamaszoknak, kiskamaszokról és főleg az iskoláról! Egy csipetnyi humor, egy csipetnyi irónia és egy csipetnyi „kamaszszáj”. Tanárnak, szülőnek, gyereknek egyaránt élvezetes olvasmány, ami biztos, hogy felhívja kiskamaszunk figyelmét a műfaj nagyszerűségére, valamint nyár végén finoman visszaterelget az iskola felé.

Pásztor Csörgei Andrea

gyerekirodalmár, könyvtár- és drámapedagógus