Óvodás

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2021.08.31
  • Ayhan Gökhan

14 remek könyv óvodába és iskolába készülő gyerekeknek és szüleiknek

Ezek a könyvek biztosan oldják majd az óvodába és iskolába készülődő gyerekek és családok szorongását. Ayhan Gökhan ajánlója.

Lassacskán minden vándormadár elkészül a nagy utazáshoz, szépen bepakol bőröndjébe ez a nyár is. Nyílnak az őszi virágok, az óvodák és az iskolák kapui. Sok gyereket tölt el szorongással, vajon mi történik majd az új környezetben. Nekik ajánlunk néhány kötetet, amelyek hasznosan szórakoztatva igyekeznek megkönnyíteni az első lépéseket.

Bajzáth Mária: Így megyek az iskolába – Népmesekincstár 3.

14 REMEK KÖNYV ÓVODÁBA Gokhan-06

„Arany helyett tiszta ész legyen a kincsetek” – olvashatjuk a hiánypótló és mindenkinek kötelező könyv egyik meséjében. A mesepedagógia módszerének kidolgozója, Bajzáth Mária olyan meséket gyűjtött össze, amelyek valóban megkönnyítik az iskolakezdést. Az élet misztikus titkaiba beavató varázslatos történetek a gyerekeket és a felnőtteket is megszólítják. A népmese az a forrás, ahová érdemes visszatérnünk jó szóért, tanácsért, kincsekért. Kimeríthetetlen tudás lapul benne, a kiismerhetetlen világban fogódzókat ad mindannyiunk számára. (A Népmesekincstár-sorozatról készült Meseterasz-adásunkat ITT nézheted meg)

(Kolibri)

Davide Cali: Azért késtem az iskolából, mert

14 REMEK KÖNYV ÓVODÁBA Gokhan-05

Fergeteges humor és kifogyhatatlan ötlettár várja az olvasókat: megtudhatjuk, hogyan vágjuk ki magunkat szorult helyzetekből iskolásként és notórius későként. Óriáshangyák, nindzsák, az iskolabuszt banánnak néző majom, vakondemberek és elefántok színes választéka akadályozza meg, hogy időben az iskolába érjünk, pedig mi nagyon igyekeztünk, hogy elkerüljük a csúfos késést. Az alkalmi későknek és a késést életformaként kezelő gyerekeknek is a kézikönyve lehet Davide Cali munkája. Érdemes elolvasni, hátha bejön valamelyik ötlet egy nehezebb pillanatban.

(Pozsonyi Pagony)

Czernák Eszter: Irány a nagycsoport!

14 REMEK KÖNYV ÓVODÁBA Gokhan-04

A Sárkányovi-trilógia a kiscsoportos és a középsős korosztály hétköznapjainak bemutatását vállalta magára, segítve a nehézségek leküzdésében a kicsiket. A harmadik rész, az Irány a nagycsoport! bűbájos története minden kisgyermeket megnevettet majd. A sárkányok félelmetesek, nagyok, és nem riadnak meg semmitől: kivéve talán a cipőfűzést. Van itt unikornisfiú, manólány, troll és jeti, valótlanságukban valós lények, hogy a világ egy-egy szeletére, szeretetre, elfogadásra, csapatmunkára, környezetvédelemre okítsanak minket, szárny és varázskészség nélkül született egyfejűeket.

(Pozsonyi Pagony)

Finy Petra: Óvodások kézikönyve

14 REMEK KÖNYV ÓVODÁBA Gokhan-13

Bevallom, nekem az óvoda nagyon meghatározó volt: a mai napig van három óvodáskori barátom. Az óvoda jó, az óvoda fontos. Finy Petra oviba szoktatós könyve hasznos tanácsokkal lát el szülőt és gyermeket egyaránt, hogyan érdemes nekivágni az élet eme újabb állomásának. A történet a különböző ismerkedési fázisokon keresztül mutatja be az óvodai lét kihívásait és örömeit, hogy a csöppségek az új szabályok megismerése révén könnyebben igazodhassanak el ebben a világban, ahol jeleket és új barátokat szerezhetnek.

(Manó Könyvek)

 Finy Petra: Iskolások kézikönyve lányoknak és Iskolások kézikönyve fiúknak

14 REMEK KÖNYV ÓVODÁBA Gokhan-08

Az óvodában könnyen megfeledkezünk arról, hogy ez csupán egyetlen megálló az élet rengeteg állomása között. Az igazi kaland és kihívás, ahogy becses nevén hívják, az élet, később kezdődik. A nagycsoportosok szoronghatnak, milyen lesz majd az iskola, milyen új követelményeknek kell megfelelniük, el kell fogadniuk, hogy az önfeledt szórakozást a tanulás felelőssége váltja fel. Finy Petra tisztában van ezekkel a nagybetűs dolgokkal, és szeretne minden kétséget eloszlatni: könyvei garantáltan meghozzák a kedvet az iskolához mind a lányoknak, mind pedig a fiúknak.

(Pozsonyi Pagony)

3 éves lettem

14 REMEK KÖNYV ÓVODÁBA Gokhan-10

A hároméves kor döntő és visszahozhatatlan: élménye az egyedül alvásnak, az önálló vécéhasználatnak, az óvodába menésnek. A Pagony Kiadó ismert és szeretetre méltó mesealakjai – Boribon, Maszat, Babaróka, Szofi és mások – történeteit gyűjtötte egy csokorba. A kortárs gyerekirodalom szerzőinek legjava vonul fel a könyvben: Szabó T. Anna, Berg Judit, Kiss Judit Ágnes, Kovács András Ferenc, Kiss Ottó, Varró Dániel, Lackfi János… A kötet pedig feledhetetlen élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

(Pozsonyi Pagony)

Igaz Dóra: Az első bé hörcsöge 

14 REMEK KÖNYV ÓVODÁBA Gokhan-07

A Pagony Most én olvasok!-sorozatában megjelent Az első bé hörcsöge című Igaz Dóra-kötet nyilvánvalóan az elsősök világába kalauzol el bennünket. A történet gerincét az osztályba kerülő hörcsög adja, akiről gondoskodni kell, akivel törődni kell. A gyerekek komoly kihívással szembesülnek: aki a legjobban viselkedik, az viheti haza a nap végén a kisállatot. Izgő-mozgó gyerekeknek ez elég lehetetlen feladatnak tűnik. Vajon a főszereplő, Pali sikeresen veszi-e ezt az bonyolult akadályt? A könyv finoman terel a fegyelmezettség felé, arra tanít, hogy a magasabb cél elérése érdekében hozott döntések idővel meghozzák gyümölcsüket.

(Pozsonyi Pagony)

Kormos István: Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról

14 REMEK KÖNYV ÓVODÁBA Gokhan-09

Az óvodai élményt feldolgozó magyar gyerekkönyvek kiindulópontja, Kormos István örök klasszikusa, a Mese Vackorról soronként varázsol el, rímei a felnőttet a gyerekkorába, a gyermeket egy varázslatos világba röpítik, ahol van fára mászás, csecse-becse, ajándék, Balaton, játék és önfeledtség. Kis kölyökmackónk figurája soha nem évül el, nemzeti kincs, Magyarország szebbik arca.

Útravalóként álljon itt Kormos István biztató négy sora: „Hej, óvoda, / óvoda, / az volt ám csak a csoda!”

(Móra)

Richard Scarry: Tesz-Vesz suliváró

14 REMEK KÖNYV ÓVODÁBA Gokhan-03

A klasszikus szerző könyveit bármikor elővehetjük, mindenre van egy jó ötlete. Tesz-Vesz város szeretett alakjai bármit megtesznek, hogy a félénk legkisebbek kedvet kapjanak az iskolához, ne riadjanak vissza tőle, sőt izgatottan, lelkesen várják. A könyv jó alkalom, hogy megismerkedhessünk a betűk és a számok bűvös világával, eligazodjunk a formák, a színek, a hónapok, a testrészek között – hogy az apró részletekből összeálljon a világ, és otthonosan mozoghassunk benne, majd örömmel konstatálhassuk: bizony, bizony, a látszat nem csal, ebben a világban mindennek és mindenkinek neve és helye van.

(Móra)

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi

14 REMEK KÖNYV ÓVODÁBA Gokhan-15

Tamás Zsuzsa nem bíz semmit a véletlenre: óvodásoknak ajánlott könyvének egy bájos, cseperedő nyuszi, Mimi a főszereplője, általa ismerhetjük meg a költözés és az óvoda kihívásait. Ki ne hallgatna egy kisnyuszira, kit ne érdekelne egy apró nyúl csetlése-botlása? Minden gyerek azonosul majd Tamás Zsuzsa okosan és érzékenyen felépített világával, ha kezébe veszi a könyvet.

(Naphegy)

Carrie Weston – Tim Warnes: Borisz iskolába megy

14 REMEK KÖNYV ÓVODÁBA Gokhan-11

A barna medvéknek is kijár a tanulás, így hát Borisz iskolába megy. Idáig minden rendben is volna, akad azonban egy kis bökkenő: osztálytársai ijedten fogadják, hiszen Borisz sokkal nagyobb, mint ők. A bámulatos mese a beilleszkedés, az alkalmazkodás, a barátság, a „látszatra ne ítélj”-elv szép példája. Aki izgul, hogyan fogadják majd a társai az iskolában, annak kötelező darab. A többieknek meg ajánlott. Borisz úgy, ahogy van: aranyos és lehengerlő személyiség.

(Studium Plusz)

Wéber Anikó: Marci iskolás lesz 

14 REMEK KÖNYV ÓVODÁBA Gokhan-12

Wéber Anikó kis hőse, Marci iskolába készül. Igen ám, de ahhoz, hogy jó kedvvel tegye meg az első lépéseket az iskolai élet felé, nem árt, ha kap egy kis segítséget. Édesanyja ezért közös bevásárlásra invitálja a kisfiút: színes ceruzákat, füzeteket, szép táskát vásárolnak. Ezek után ki állna ellen az iskolának? A Most én olvasok-sorozatban megjelent kötet minden téren a legkisebbeknek kedvez: nyomtatott nagybetűk, jól követhetően, egyszerűen felépített történet, a leghétköznapibb dolog (egy vásárlás) kalandos bemutatása. Kellhet ennél több?

(Pozsonyi Pagony)

Zágoni Balázs: Irány a suli! 

14 REMEK KÖNYV ÓVODÁBA Gokhan-14

A 2019-ben Az év ifjúsági írójának választott, sikeres könyvek (A Gömb, az Odaát és a Barni-sorozat) szerzőjének számító Zágoni Balázs legújabb könyvében öt történetet olvashatunk, amelyek az időutazás kalandjával ajándékoznak meg. Megtudhatjuk, hogyan nézett ki az iskolai élet több száz évvel korábban, és milyen manapság. Mese és ismeretterjesztés jól megfér egymás mellett, hiszen ki ne lenne kíváncsi arra, miféle ruhában jártak a gyerekek régen, mit követeltek meg tőlük, ugyanaz várt-e egy szegény kisfiúra, mint egy gazdag kislányra? Számtalan izgalmas kérdést válaszol meg a kötet, miközben könnyed humorral ajándékozza meg a (felnőtt) olvasókat is.

(Koinónia)

 Ayhan Gökhan