Vissza
  • 2023.06.30
  • Bakó Kata

Világszárnya, Győrkőcfesztivál, MesÉLŐvilág és ráadásul: Tiéd a holnap

Bakó Kata programajánlója.

MESEMONDÁS

Megalakult a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség

Sokunk örömére megalakult a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség, a magyar népmesemondó szervezetek szakmai közössége.
A turai Csűrdöngölő Kulturális Egyesület, a miskolci Szávitri Alapítvány, a kézdivásárhelyi Szóperencia Egyesület és a budapesti Tekergő Meseösvény Egyesület kezdeményezésére létrejött szakmai szervezet célja, hogy – a táncházmozgalom sokéves hagyománnyal rendelkező szervezeteihez hasonlóan – képviselje a mesemondó egyesületek érdekeit, valamint bemutassa és népszerűsítse az élőszavas mesemondást.

Szeretettel ajánljuk a Világszárnya első sajtótájékoztatóját, melyet megnézhettek: ITT

KIÁLLÍTÁS, ALKOTÁS

Eged Katalin Enikő: Varázskert – Felrajzolt könyvek 1.

A Felrajzolt könyvek kezdeményezés a MaDok-program legújabb kísérleti terepe, melynek során kortárs alkotókat kérnek fel, hogy a Néprajzi Múzeum kiadványaiból inspirációt nyerve alkotásaikkal népesítsék be a Néprajzi Múzeum Etknow könyvesboltja előtti feketére festett falfelületet. Az első felkért alkotó Eged Katalin Enikő grafikus, illusztrátor, akinek alkotását holnaptól nézhetitek meg.
Az ünnepen Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója köszönti a megjelenteket, nyitóbeszédet pedig Mayer Kitti dizájnteoretikus mond.

Budapest, Néprajzi Múzeum; június 30. péntek, 17.00
További információk: ITT

A Csíki család kézműves műhelye

Csíki Lóránt munkáit sokan ismeritek, tanfolyamaira a népi kézművesség iránt érdeklődők nagy örömmel jelentkeznek. „Lóri bácsi” munkáiból most kiállítás nyílik a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban, ahol az egész család, Sári Adél és Csíki Virág alkotásait is megcsodálhatjátok. A mesedélutánnal egybekötött kiállításmegnyitóra mindenkit szeretettel várnak.
A tárlatot augusztus 25-ig tekinthetitek meg a könyvtár nyitvatartási idejében. 

Százhalombatta, Hamvas Béla Városi Könyvtár; július 7. péntek, 15.00
Bővebben: ITT

16. GYŐRKŐCFESZTIVÁL A VASKAKAS BÁBSZÍNHÁZZAL

Most hétvégén mindenkit vár a 16. Győrkőcfesztivál, melynek idei jelmondata: Szárnyaljunk az égig! A gazdag programkínálatból két programhelyszín ajánlatait emeljük ki, de a többinél is remek szórakozás vár rátok.
A teljes kínálatot böngésszétek végig: ITT

Vers-játszó-tér

A Radó-sziget déli részén, a zenepavilonnál három izgalmas, egymással összefüggő program vár benneteket.

Játssz a költőkkel, kapsz egy verset!!

A fesztivál két napján is találkozhattok Harcos Bálinttal, Nyulász Péterrel, Tóth Krisztinával, majd Turbuly Lillával és Varró Dániellel, akik játszani hívnak benneteket.
Aki nem rest, verset kap ajándékba.

Illusztráld a versedet!

A vállalkozó szelleműek ezután illusztrálhatják is a megszerzett verseket Szegedi Katalin, Szalma Edit és Szoboszlay Eszter képzőművészek segítségével.

Kösd kötetbe!

Ha elkészítettétek az illusztrációt, akár be is köthetitek a verslapokat Törőcsik Katalin irányításával.

Ki lakik itt? – Szoboszlay Eszter kiállítása

Ha elfáradtatok, jöhet egy kis leskelődés: Szoboszlay Eszter kiállításán egy ház a főszereplő, melynek apró szobáit, tereit, lakóit és vendégeiket csak kukucskálva figyelhetitek meg – remélve, hogy titkos események szemtanúi lehettek.

Győr, Radó-sziget – déli oldal (a zenepavilon mellett);
július 1. szombat, 10.00–20.00 – július 2. vasárnap, 10.00–18.00
Bővebben: ITT

Meseváros

Szintén a Győrkőcfesztiválon nyitja meg kapuit a Meseváros, ahol Fabók Mancsi, a Ziranó Színház, Pályi János, a Langaléta Garabonciások és Danny Bain előadásában izgalmasabbnál izgalmasabb történetek elevenednek meg.

Győr, Radó-sziget, déli oldal;
július 1. szombat, 10.00–18.00 – július 2. vasárnap, 10.00–16.00
A részletes programot megtaláljátok: ITT

LAPSZÁMBEMUTATÓ

PRAE – irodalmi és kultúratudományos folyóirat 

A Prae irodalmi és kultúratudományos folyóirat legújabb tematikus száma a sokatok által kedvelt egykori ifjúsági könyvsorozatot, a Delfin Könyveket mutatja be.
A lapbemutatón Bakó Sára beszélget Földes Györgyivel, Képes Gáborral és Pintér Tiborral.
Felolvasnak: Horváth Florencia, Orbán Krisztina és Schillinger Gyöngyvér, a Prae szerzői.

Budapest, Kis Présház; július 3. hétfő, 18.00
További információk: ITT

KI A TERMÉSZETBE!

Irodalmi természetkapcsolati séta Gödöllőn

A Gödöllői Városi Könyvtár zöld könyvtárként rendszeresen szervez programokat a természetbe.
Természetkapcsolati sétáikon minden korosztályt megszólítanak, lehetőséget adva ezzel az énidő megélésére, stresszoldásra és feltöltődésre – most irodalommal fűszerezve. A programot a könyvtár munkatársa, Tóth Gabriella ökokönyvtáros vezeti.

Gödöllő, Arbo-park; július 12. szerda, 17.00
Gyülekező: 16.45-től az Arbo-park bejáratánál.

További részletek: ITT

MesÉLŐkiserdő – a Vándorúton Meseműhely programja

A Vándorúton Meseműhely új programja családi sétára hív benneteket. A MesÉLŐvilág – MesÉLŐkiserdő címmel meghirdetett eseményt elsősorban óvodás, kisiskolás gyermekeknek és szüleiknek ajánlják, de bátran csatlakozhat a kis csapathoz minden mese- és természetszerető fiatal és felnőtt. A részvételhez regisztráció szükséges!

Találkozási hely: Budapest, IX. kerület, Távíró köz, az Illatos-patak hídján;
július 15. szombat; 10.00
További részletek és regisztráció: ITT és ITT

BÁBSZÍNHÁZ

Budapest Bábszínház – Véget ért a 2022/2023-as évad!

A Budapest Bábszínház eseménydús évadot zárt. A telt házzal bemutatott előadások mellett nagy sikerrel rendezték meg az I. Abstract Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivált, és kiemelt figyelmet fordítottak a bábpedagógiai műhelyek, a pedagógusműhelyek fontosságára, gondot fordítva rá, hogy a felnőttek számára is vonzóvá tegyék a bábszínház műfaját. Ráadásul a következő évadban öt új bemutatóval is megörvendeztetnek bennünket!
Ilyenkor adják át a társulat szavazatai alapján odaítélt díjakat is, melyek a következők:
* Spiegl Anna (bábszínművész) – Havas – B. Kiss-díj (az év színésze);
* Orosz Péterné Rita (portás) – Kovács József-díj (az év műszaki dolgozója);
* Salgó András (festőműhely-tárvezető) – Lellei Pál-díj (színpadon kívüli munka);
* Pájer Alma Virág (bábszínművész) – az évad legtöbbet játszó színésze.
Minden díjazottnak szeretettel gratulálunk!

Ellinger Edina igazgató beszédét elolvashatjátok: ITT

KÖNYV

Joanna Concejo: T mint tenger

A Csirimojó Kiadó mindig izgalmas témákkal és lélegzetelállító illusztrációkkal örvendezteti meg az igényes gyermek- és ifjúsági irodalmat kedvelő olvasóközönséget. Ilyen Joanna Concejo T mint tenger című képeskönyve is, amelyben egy kiskamasz fiú nyári emlékeinek lehetünk szemtanúi. A tíz éven felülieknek ajánlott könyv június elején jelent meg, a fordító: Vas Viktória.

Bővebben: ITT

SZOBRÁSZAT 

Micimackó és Karinthy – újabb Kolodko-szobor Budapesten

Alig pár hete adtunk hírt a Deák17 Galéria Városi Szobor Füzetéről ITT, és máris kiegészíthetjük a bemutatott köztéri szobrok listáját.
Kolodko Mihály ezúttal Karinthy Frigyest köszöntötte legújabb szobrával. A csuprába kapaszkodó Micimackó magyar fordítójának, Karinthy Frigyesnek állít emléket. Látogassátok meg őket!

Budapest, VII. kerület, Damjanich u. 27.
Bővebben: ITT

TEHETSÉGGONDOZÁS

MOME – TIÉD A HOLNAP – A jövő kreatív tehetségeiért

A MOME kezdeményezésére másfél éves ösztöndíjprogram indul hátrányos helyzetű középiskolás magyar fiatalok számára. Olyan, elsősorban a vidéki Magyarországon élő diákokat szeretnének segíteni, akik kreatívak, motiváltak, és érdeklődnek az alkotói életpálya iránt. „A kiválasztáskor NEM a rajztehetséget vizsgáljuk, sokkal inkább az egyedi látásmódot, a sajátos problémamegoldó képességet és a személyes motivációt” – olvashatjuk a pályázat honlapján. A program során az ösztöndíjasokat tábor és képességfejlesztő programok is segítik, hogy sikeres felvételi után a MOME hallgatói legyenek. E hiánypótló, az esélyegyenlőséget támogató program a helyi önkormányzatokkal, tanodákkal és civil szervezetekkel együttműködésben valósul meg.

További információk és jelentkezési, ajánlási lehetőség: ITT és ITT

Bakó Kata