Vissza
  • 2023.06.16
  • Bakó Kata

Gyerek Sziget, bábos láncfesztivál, s közeleg a nyári napforduló is

Bakó Kata programajánlója.

GYEREK SZIGET – Tekintettel a családra

Az IGYIC közreműködésével

Az évzáró és a ballagás után jöhet a megérdemelt (családi) pihenés: menjetek ki a Gyerek Szigetre!

A Tekintettel a családra című programsorozat keretében a PKÜ Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centruma és MeseCentrum Magazinja is képviselteti magát MeseCentrum Olvasósarok elnevezésű programjával a Három Királyfi Három Királylány Alapítvánnyal közös standon.

A belépés ingyenes!

A programok között szerepel a meseolvasás neves színészek szereplésével

Június 16-án, pénteken:     

11.00: Balla Eszter
14.00: Endrédy Gábor
16.00: Petrik Andrea

Június 17-én, szombaton:   

10.00: Elek Ferenc
11.00: Dancs Annamari
14.00: Timkó Eszter

Június 18-án, vasárnap:     

11.00: Orosz Csenge
15.00: Gubás Gabi
16.00: Szabó Simon

Ráadásként folyamatos személyre szóló könyvtanácsadás Nyulász Péter és Veress Gyöngyi kollégáink közreműködésével.

Gyertek, hallgassatok mesét, és beszélgessünk a gyerekkönyvekről! Mi ott leszünk!

Budapest, Hajógyári-sziget; június 16. péntek – június 18. vasárnap, naponta 10.00–18.00
A részletes programokat megtaláljátok: ITT és ITT

ALKOTÁS

Állatfigura-makett készítése Bogdán Vikivel – Brüsszelben

A brüsszeli magyar családok és érdeklődők számára izgalmas programot ajánlunk. Most hétvégén Bogdán Viki könyvillusztrációi nyomán sok mese szereplője kelhet életre – méghozzá általatok, ráadásul maga az illusztrátor is jelen lesz. A négy és tizenkét év közöttiek számára szervezett makettkészítő foglalkozáson az alábbi, a Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvek inspirálnak majd titeket:

  • Antanténusz. Mondókák, tréfás versek óvodásoknak – Antológia a kicsiknek
  • Kányádi Sándor: Világlátott egérke
  • Kányádi Sándor: Világgá ment a nyár

Brüsszel, Liszt Intézet; június 17. szombat, 10.00–12.00
Bővebben: ITT 

BÁBSZÍNHÁZI VILÁGTALÁLKOZÓ 

Szervusztok, pajtikák!  Csepűrágók világtalálkozója – most Szombathelyen és Győrben

A 10. Színházi Olimpia és Bábművészeti Világtalálkozó keretében megrendezett Szervusztok, pajtikák! elnevezésű láncfesztivál következő állomása Győrben és Szombathelyen lesz. A Kemény Henrik munkásságának is emléket állító rendezvény mindkét helyszínén izgalmas programok várnak rátok. A választást rátok bízzuk: koncertek, bábelőadások, izgalmas családi és felnőtteknek szóló programok garantálják a felhőtlen szórakozást.

Szombathely, Történelmi témapark; június 16. péntek – június 18. vasárnap
Részletes programok, jegyinformációk: ITT

Győr, Bisinger sétány; június 17. szombat, 9.30–20.00
Bővebben: ITT

MESÉK MINDEN MENNYISÉGBEN

Az oroszlán a világ meséiben

Jövő csütörtökön izgalmas beszélgetés részesei lehettek: a meghívott előadókkal arról folytathattok eszmecserét, hogy milyen karakter az oroszlán, mit testesít meg a különböző kultúrákban, miféle formákban jelenik meg a világ meséiben: bátor, igazságos, vagy épp zsarnok és gonosz?
A beszélgetéseket mesemondás, felolvasás és megzenésített mesék teszik gazdagabbá.
Somló Ágnes (műfordító, író, esszéista) beszélgetőtársai: Bajzáth Mária (mesepedagógus, mesemondó), Kleinheincz Csilla (szerkesztő, író) és Danny Bain (zeneszerző, meseíró, előadó).
A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Budapest, Három Holló/ Drei Raben; június 22, csütörtök, 17.00
Bővebben: ITT

Mesék a diófa alatt Esterházy Miklóssal

Székesfehérvárott a Már Vártalak diófája alatt Esterházy Miklós mesél nektek. Kerekedjetek hát fel ebéd előtt, és hallgassátok meg Az Öreghegy meséi s a Málna és a csotrogányok című könyvek izgalmas történeteit. Az árnyékos kertben közös alkotás, diófagyi-kóstolás és rólatok szóló mese vár titeket. A rendezvény ingyenesen látogatható.

Székesfehérvár, Már Vártalak diófája; június 24. szombat, 11.00–12.00
Bővebben: ITT 

Harcos Bálint: A boszorkánycica – hangoskönyv

Harcos Bálint csodálatos verses meséje most hangoskönyv formájában varázsolja el az óvodáskorú gyermekeket. A közel harmincperces történetet Kovács Ádám olvassa fel, a zenét Kiss Árpád szerezte. A kötet és a borító illusztrátora: Bognár Éva Katinka.
Hallgassátok meg ti is, és szurkoljatok Pindurnak, a történet főhősének! (Előtte pedig olvassátok el korábbi írásunkat a kötetről ITT)

KIÁLLÍTÁS

„Az utolsó kapcsolja le a Napot” – Tettamanti Béla-emlékkiállítás

Tettamanti Béla (1946–2020) vérbeli közéleti grafikusként emlékezetes módon dokumentálta közállapotaink változásait, szűkszavú és találóan tömör rajzai görbe tükröt tartottak mindenkori jelenünk elé. A mostani kiállítás a pár éve elhunyt alkotóra emlékezik, bemutatva jelentős grafikáit, valamint ritkábban látható festményeit és szobrait.
A kiállítást Révész Emese kurátor nyitja meg, közreműködik Parti Nagy Lajos író.

Budapest, Virág Benedek Ház; kiállításmegnyitó: június 23. péntek, 18.00
A kiállítás látogatható: augusztus 6-ig (vasárnapig) – nyitvatartási időben

Bővebb információ: ITT

DEÁK17 GALÉRIA

Városi Szobor Füzet

A népszerű Városi Füzet-kiadványsorozat új részében ezúttal a szobrok kerültek a középpontba, hogy könnyebben és izgalmas feladatokkal kiegészítve fedezhessétek fel az idén 150 éves Budapest köztéri szobrait. Családoknak és a pedagógus kollégáknak különösen ajánljuk ezt a hiánypótló kiadványt, melynek online változata le is tölthető.
Bővebben: ITT

MINDEN BÁB! – egy kiállítás képei videón, diákszemmel

A GYUFA Gyerekfilm Akadémia diákjai idei tavaszi félévzáró kisfilmjükben a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház MINDEN BÁB! című kiállítását mutatták be.
(A kiállításról ITT adtunk hírt.)

Nézzétek ezt a remek kisfilmet: ITT

NYÁRI TÁBOROK

Színház a Dióban – színjátszó tábor Dániel András mesehőseivel

A Bartók Pagony táborába azokat a kiskamaszokat várják, akik találkoztak már furcsa lényekkel, esetleg hallottak már a Használaton kívüli sárkányról, vagy szívesen megismerkednének a Mindenevő Medvével meg az Engesztelhetetlen kislánnyal.
Egy biztos, hogy a tábor ideje alatt elszabadulhat a fantázia, nem lesz kedvetek unatkozni, s talán az is kiderül, milyen lehet egy dióban az élet. Ha tehetitek, csatlakozzatok, izgalmas hét vár rátok.

Budapest, Bartok Pagony; augusztus 7. hétfő – augusztus 11. péntek
További információk: ITT

Filmes nyári tábor az Eötvös10-ben

A Gyerekfilm Akadémia és a Cinemira közös workshopjára azokat a kilenc–tizenkét és tizenhárom–tizenhat éves leendő táborlakókat várják, akik szeretnének megismerkedni a filmezés alapjaival, kipróbálnák magukat színészként, rendezőként, operatőrként, mikrofonosként vagy asszisztensként, és szeretnék megtudni, hogyan kell rövidfilmet, zenés klipeket, animációt, riportot forgatni. Szóval: kamera forog, tessék!

Budapest, Eötvös10; július 10. hétfő – július 14. péntek, naponta 9.00–16.00
Részletek, a jelentkezés feltételei: ITT 

KÖNYVBEMUTATÓK

Vass Dorottea: Mammia

Vass Dorottea olvasáskutató, az Olvasásmotiváció című könyv szerzője új kötetével, a Tea Kiadó gondozásában megjelent Mammia című mesekönyvvel jelentkezik. A mostani kiadvány több egy hagyományos mesekönyvnél: az előző kötet elméletét ülteti át a gyakorlatba úgy, hogy a gyerekekkel együtt olvasva késztesse őket önálló olvasásra.
A kötet bemutatóján a MeseTérKép segítségével interaktív alkotó foglalkozással is várják az alsó tagozatos kisdiákokat, a szülők pedig beszélgetés keretében ismerkedhetnek meg Dorottea módszerével.

Budapest, Tea Kiadó; június 17. szombat, 11.00
Bővebb információk: ITT

Andrásfalvy Bertalan – Kovács Ágnes: Tyukodi népmesék I–II.

A Néprajzi Múzeum értékes könyvbemutatónak ad helyet: Andrásfalvy Bertalan és Kovács Ágnes Tyukodi népmesék I–II. című köteteit ismerheti meg a téma iránt érdeklődő közönség. A most bemutatott könyvek különlegessége, hogy a Néprajzi Múzeum Ethnológiai Adattárából olyan meséket közölnek, melyeket a gyűjtők Tyukodon hagyományos, élő mesélések során rögzítettek. A Tompos Krisztina és Tóth Gábor által szerkesztett s az Antológia Kiadó gondozásában megjelent dupla kötet 116 mesét és más epikus történetet tartalmaz, a DVD-mellékleten pedig több, mint 16 órányi eredeti hanganyag érhető el.

További információk: ITT

KÖNYVHETI UTÓREZGÉS

Megalakult a Firka Kiadó

Örömmel olvastuk, hogy a Mászkáló pacák című könyvheti beszélgetés következményeként és folyományaként megalakult a Firka Kiadó. Íme, az Alapító okirat szövege:
„Megállapodunk abban, hogy a mai napon, 2023. június 10-én megszületett a Firka Kiadó, amely összegyűjti és publikálja a művészek titkos, elfekvő firkáit. Alapító tagok: Agócs Írisz, Dániel András, Marék Veronika. Tiszteletbeli elnök: Vinczellér Katalin
Szívből gratulálunk, már várjuk az első kiadványt!

A Pagony Kiadó híradását megtaláljátok: ITT

Bakó Kata