Vissza
  • 2021.06.18
  • Wittmann Ildikó

Tábor, Zsibiszombat, könyvtári mesehetek és szentjánosbogár-rajzás!

Wittmann Ildikó programajánlója.

Táborok a Parti Medvében

Ha nyár, akkor nyári tábor – a szentendrei Parti Medve könyvesbolt pedig jóval több mint egy üzlet, ezért a szünidős hangulat is garantált. Két tábort is hirdetnek: július 5-től július 9-ig a Tányértalpas tábort, amelyben a résztvevők képzeletbeli utazást tesznek egy könyv középpontja felé. Nem is egy, hanem mindjárt kettő könyv is terítéken lesz: Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdő című meséje és Scheer Katalin Nefelé című könyve. (Erről ITT írtunk korábban)

A júliusi táborról bővebben: ITT 

Augusztus 2-től pedig vár minden gyereket a Hurrá, Szentendre! Tábor – nyolcvan nap alatt Szentendre körül. Ez egy helytörténeti tematikájú dráma- és alkotótábor lesz a negyedikes és ötödikes korosztálynak.

Bővebben: ITT

Könyvtári mesehetek Százhalombattán

A százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár alapítványa könyvtári heteket hirdet a nyárra, legalább az első osztályt elvégzett, könyvtári tagsággal rendelkező gyerekek részére. Június 28-tól július 2-ig a népmesék világában fognak kalandozni, majd július 5-től 9-ig: Irány Japán! – jól hangzik?

Érdeklődni lehet a helyszínen, a plakát ITT látható

LAPBEMUTATÓ

Új Zina a Filipben

Nem gyerekeknek ajánljuk, viszont a kortárs illusztráció, grafika és független lapkiadás iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan, hogy új, immár a hetedik lapszámmal jelentkezik a ZINA zine, amelynek mottója: Escape!

Ahogy a mottó is mutatja, a legújabb lapszámot az utóbbi idők bezártsága, bizonytalansága ihlette.

A Zsibiszombaton, június 19-én, délelőtt tíztől keressétek ITT 

MÚZEUM

Labirintus, kígyók, létrák

Az Óbudai Múzeum és a Műtárgy.com szombaton, június 19-én 15 órától az Óbudai Múzeumban rendhagyó tárlatvezetést tart: társasjátékaink ősi szimbólumait tekinthetjük át, az ugróiskolától kezdve a lépegetős társasjátékokig. Megismerkedhetünk ezek variánsaival, végül pedig, igazi kuriózumként a Műtárgyak Éjszakája alkalmából előkerül a műtárgyraktárból játékgyűjteményünk legrégibb darabja is: az ironikus című „Kellemes utazás” társasjáték. A feltehetően az 1848–49-es szabadságharcot követő abszolutizmus éveiben, börtönben készült játék mezőin a rossz és ártó erőket démon- és ördögfigurák, valamint mitológiai lények (például griffmadár) jelképezik. A játékos életútja során ezekkel a szörnyekkel viaskodik, és a velük való találkozáskor megsérül vagy meghal, így vissza kell lépnie a szimbolikus kezdő mezőre.

A programot Orosz Diána művészettörténész-muzeológus tartja.

Részletek: ITT 

TERMÉSZET

Szentjánosbogár-rajzás Alcsúton

Június 20-án, vasárnap este 20.15 perctől várják a látogatókat az Alcsúti Arborétumban az idei szentjánosbogár-rajzás megtekintésére. A látványos jelenség a természet része, így az esemény kezdési és befejezési időpontja az időjárás és a rajzás függvényében változhat. Az arborétum honlapján lehet tájékozódni.

Szentivánéj környékén egyedi természeti jelenség a szentjánosbogarak tánca, így csodálatos élményben lehet részük mindazoknak, akik június második felében ellátogatnak az Alcsúti Arborétumba, és megfigyelik a szentjánosbogarak rajzását.

Részletek: ITT 

MESEMONDÓK

A Meseszó Egyesület és a Hagyományok Háza meghívóját tolmácsoljuk: „Szeretettel várunk minden érdeklődőt az »ÉLŐSZÓVAL, amit a meséről tudni kell« című sorozat következő alkalmán, amely a Meseszó Egyesület és a Hagyományok Háza együttműködésével jött létre.

Ez alkalommal Babos István somogyi cigány mesemondót ismerhetik meg Szuhay Péter előadásán keresztül.

A Somogy megyei Babócsa egykori cigánytelepén még az 1960-as éveben is szokásban volt és értékelt tevékenységnek számított a mesemondás. Az utána következő évek ürességében kis színfoltot jelentett, nosztalgiát ébresztett a helyiekben a Babos István mesemondó iránti folklorisztikai érdeklődés. Szuhay Péter 1975 és ’76 során sok alkalommal járt nála, 52 mesét vett magnókazettára, a magyar nyelvű cigány mesemondó teljes repertoárját.
Hogy hogyan zajlott a megismerkedés, a gyűjtés, a mesemondásnak milyen »rítusai« alakultak ki, hogyan ítélte meg Babos István és családja a mesemondói szerepet, milyen beszélgetések zajlottak magukról a mesékről: erről fog a Meseszó Egyesület és a Hagyományok Háza közös webinárium-sorozatának vendégeként beszélni most az egykori gyűjtő, a mesék későbbi közreadója.”

Az előadáson való részvétel 500 Ft.
Jegyvásárlás: ITT 

Részletek: ITT 

FILM

Magyar Mozgókép Fesztivál Balatonfüreden, Balatonalmádiban és Veszprémben

Június 23-tól 26-ig újra Magyar Mozgókép Fesztivál, rengeteg magyar filmmel, fesztiváldíjas premierekkel, gyerekprogramokkal, szabadtéri vetítésekkel és szuper fesztiválhangulattal három Balaton-közeli városban. A MOME Anim felhozatalában például a legújabb animációs filmeket lehet látni, de helyet kapnak a nagy klasszikusok is.

Részletek: ITT 

A vetítéseken a részvétel ingyenes, de ne felejtsetek el regisztrálni előtte.

SÉTA

Édes Anna irodalmi séta ismét, június 24-én, 18 órakor
„…csodálatos nyári nap. Forró és fényes. Vizy már átugrott a Polgári Kaszinóba feketézni. Felesége egyedül merengett a rizsfelfújt romjai előtt.” Ez a legjobb pillanat, hogy elinduljunk és meglessük őket szelíden kétségbeesett mindennapjaikban. Bolyongjunk együtt az Édes Anna című regény helyszíneinek utcáin, pillantsunk be a szereplők ablakain, fedezzük fel, megvan-e még a Krisztinaváros százéves hangulata. Édes Anna-sétánkon a regény egyes fejezeteit és ma is látható helyszíneit járjuk végig.

Maximális létszám: 25 fő
Találkozási pont: a Vérmező északi, a Széll Kálmán tér felőli sarka, a Kun Béla-szobor egykori helye.

Sétajegy: 2500 Ft

A séta pedagógusigazolvánnyal ingyenes. Kérjük, előzetesen regisztráljanak a kodolanyi.judit@pim.hu címen!
Jegyek a Jegymesteren, elővételben a PIM jegypénztárában és a sétavezetőnél is kaphatók.

Részletek: ITT  

 Wittmann Ildikó