Vissza
  • 2022.01.14
  • Wittmann Ildikó

Sok klassz kiállítás és rendhagyó színházi előadás a Jurányiban

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Élménykönyvtár

Ez a címe a Luzsi Margó és Komló-Szabó Ágnes által összeállított könyvtár-pedagógiai kiadványnak, amely az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár gondozásában jelenik meg, és ahogyan az alcím is mutatja, hírt ad az innovációkról, jó gyakorlatokról, inspirációt kíván nyújtani – könyvtárosok részére.

Forrás: ITT

Foxwood összes meséje előrendelhető

Hamarosan megjelenik egy igazán bájos mesekönyv a Manó Könyveknél. Ha szerettétek Nyúl Pétert és Szederberek meséit, Foxwood összes meséjét is fogjátok!

Messze-messze, mesés tájakon innen és varázslatos völgyeken túl létezik egy csodálatos hely, ahol megállt az idő. Az állatok békében és szeretetben élnek, és a legkisebbek keresztül-kasul bebarangolják a környező vidéket.

Ha arra visz az utad, nyisd ki jól a szemed és a füled, így biztosan meghallod, ahogy Vili, Robi, Henrik és a többiek a közeledben játszanak. Téged is várnak, maguk közé fogadnak, s ha elfáradtál a közös játékban, csak ülj le szépen, és kérd meg őket, meséljenek egy csodás történetet.

A kötetet Szabó T. Anna fordította.

Részletek: ITT 

GPS

Zólya Andrea Csilla, számos kiváló gyermekirodalmi áttekintés és tanulmány szerzője Gyermekirodalmi dzsípíesz címen jelentette meg tanulmánykötetét 2020-ban az erdélyi Ábel Kiadónál.

„A Gyermekirodalmi dzsípíesz enyhíteni kívánja azt az űrt, ami a rendszeres, elemző gyerekkönyv-kritika még meglévő hiányosságaiból fakad a mai magyar gyerekkönyv-kultúrában. Másrészt szem előtt igyekszik tartani a gyerekirodalom aktuális kérdéseit és főbb dilemmáit” – olvassuk a fülszövegben.

A kortárs gyermekirodalommal foglalkozóknak és minden érdeklődőnek, aki még nem szerezte volna be, jó szívvel ajánljuk!

Részletes információ: ITT 

BESZÉLGETÉS

Korkörkép az ifjúsági irodalomról

A Kortárs folyóirat irodalmi műsorának harmadik adásában, a Korkörképben Szekeres Nikoletta vezetésével az ifjúsági irodalomról beszélgetett Bacsó Péter középiskolai tanár és Péczely Dóra szerkesztő, több népszerű ifjúsági irodalmi antológia szerkesztője és olvasásnépszerűsítő irodalmi projektek kezdeményezője. Szó esett a korosztály olvasási szokásairól, és arról is, hogyan, milyen támpontok segítségével működik az ifjúsági könyvkiadás, az alkotás. 

SZÍNHÁZ

Mit keresett Jakab a Jurányiban?

Persze, akik ismerik Dániel András szenzációs képeskönyvét, azok tudják, hogy most a Mit keresett Jakab az ágy alatt? című könyvről, illetve annak színházi feldolgozásáról lesz szó. Egy kedves kezdeményezésnek köszönhetően színészpárok – maguk is szülők – mutatnak be egy-egy népszerű Pagony-könyvet: ez a Hab a tortán-sorozat.

Pető Kata és Porogi Ádám Jakab történetének bemutatására vállalkoztak, sok játékkal, humorosan, a közönség segítségével, igazán látványos módon. Január 16-án, vasárnap 10.15-től várják a kicsiket a Jurányiban.

Részletek: ITT 

Fókaszív Szombathelyen

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház különleges matinéelőadása vasárnap délelőtt tízkor kezdődik. Veres András egy skót népmese alapján álmodta színpadra a Fókaszív című előadást. Az ajánlóban olvashatjuk: „Finn, a legendás fókavadász Skócia északi partján él, és úgy gondolja, hogy mindent tud a fókákról. Mindig biztos kézzel találja el a zsákmányt, rettentően büszke a vadásztudományára. Ám egy szép napon különös látogató érkezik Finn házába, aki meg sem áll vele a végtelen tenger mélységes mélyéig, a fókák birodalmáig.

Vajon mit érez a híres vadász, ha hirtelen fókaként kell élnie mindennapjait? Milyennek tűnik az ember, ha egy fóka szemével nézzük? Végül is kié a tenger? Bizony ezekre a kérdésekre kell hősünknek választ találnia, ha vissza szeretne térni a szárazföldre. A sok izgalmas, humoros, megindító kaland során Finn egészen más szemmel kezdi nézni a világot…”

Részletek: ITT 

Illusztrációk Szolnokon

Megérkeztek a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál képei Szolnokra, amiről már korábban is hírt adtunk, de igazán érdemes megnézni a csodálatos helyszínt is: a szolnoki régi zsinagóga terében kialakított galéria lenyűgöző! Kiegészítő programokkal: papírszínházzal, gyereksarokkal várják a látogatókat február 6-ig.

Néhány KÉP a Facebookról ízelítőül

A megnyitóról  is olvashattok egy beszámolót: ITT

Kutyák a múzeumban?

A Mesemúzeum szombaton, január 15-én, tizenegytől vár minden kutyaszerető kicsit és nagyot kutyás mesékkel, játékokkal, amelyeket az Együtt a család című kötetükből állítanak össze.

A hírt ITT szimatoltuk ki, részletek a helyszínen

Tárlatvezetés a Gyulai Líviusz-kiállításon

Várják a látogatókat a Műcsarnokba, ahol a nemrég elhunyt kiváló grafikus, animációs rendező és illusztrátor, Gyulai Líviusz életmű-kiállítását lehet megtekinteni. A január 15-én, szombaton 16.00 órakor tartandó tárlatvezetés Berecz Andrással ugyan telt házas, de az exkluzív anyag kicsik és nagyok számára is szép élmény.

Részletek: ITT

KIÁLLÍTÁS

Bódi Kati Kiskunfélegyházán

Január 20-tól február 18-ig lesz látható Bódi Kati illusztrátor kiállítása a kiskunfélegyházi Hattyúházban. A népszerű grafikus Halász Margit A pipás asszony fia és Lázár Ervin Öregapó madarai című könyvéhez készült gyönyörű munkái lesznek láthatók.

A kiállítást január 20-án, csütörtökön 17 órakor Miklya Luzsányi Mónika nyitja meg.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak, részletek: ITT

Lakatos István képei Százhalombattán

A magyar kultúra napjai keretében Lakatos István rajzai és illusztrációi lesznek láthatók a Hamvas Béla Városi Könyvtárban Százhalombattán.

A megnyitó január 21-én, pénteken este hatkor kezdődik.

Részletek a könyvtár honlapján: ITT

 

Wittmann Ildikó