Vissza
  • 2022.12.16
  • Bakó Kata

Siessetek pásztorok, repüljetek angyalok, muzsikát indítsatok!

Bakó Kata programajánlója.

KONCERT

Örüljünk hát, örvendezzünk!

Bognár Szilvia mindig fantasztikus koncertekkel, dalokkal és zenével ajándékoz meg bennünket. A Magyar Zene Házában most nemcsak énekesként, hanem néprajzosként is bemutatkozik: a Hangadó népzenei sorozat háziasszonyaként a magyar népzenei hagyomány egy-egy témáját hallhatjuk tőle. A sorozat harmadik előadásán a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő énekes szokások dalait ismerhetitek meg, és ti is megtanulhattok néhány dallamot. Az est meghívott vendége: Bolya Mátyás népzenész (koboz, citera).

Budapest, Magyar Zene Háza, december 16. péntek, 19.00–20.30

Bővebb információk és jegyvásárlás: ITT

Pendüljünk egy húron – a Liszt Ferenc Kamarazenekarral

A Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Bábozd Zöldre Környezeti Nevelési Egyesület előadása négy éven felülieknek szól. A három ismert környezetvédő bábfigura, Mimó, Csipek és Ficak a Liszt Ferenc Kamarazenekar muzsikusaival együtt mutatják meg a zene és a környezet harmóniáját.

A szombat délutáni előadásra kedvezményes jegyek is válthatók!

Budapest, Óbudai Társaskör, december 17. szombat, 15.00

További részletek, jegyek: ITT

Újévi koncert fiataloknak – Haydn: Évszakok (részletek)

A Müpa régóta szívügyének tekinti, hogy a fiatalok már egészen kicsi koruktól tapasztalhassák, milyen fantasztikus a zenehallgatás. Ennek egyik jól bevált eszköze a beszélgetős koncert, melynek elkötelezett híve Fischer Ádám, a nemzetközi hírű karmester. Az immár hagyományosnak mondható újévi hangverseny délutánján idén Haydn Teremtés-oratóriumának részleteit mutatja be a tizenkét éven felüli zenerajongóknak. Ebben segítségére lesz a Düsseldofi Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Énekkara, valamint Rácz Rita (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor) és Sebestyén Miklós (basszbariton).

Budapest, Müpa, 2023. január 1. vasárnap, 16.00

További részletek: ITT

BÁBSZÍNHÁZ

80 nap alatt a Föld körül

Jules Verne közismert regényét most bábok segítségével ismerhetik meg az öt éven felüli gyerekek. Szerencsére nem csak a szerző neve garancia a minőségre: biztosak lehettek abban, hogy Gimesi Dóra átirata és Rofusz Kinga látványvilága, Kuthy Ágnes rendezésében élményszerűen vezeti a bábelőadás főhőseit, valamint az óvodás és kisiskolás nézőket a világ földrészeinek tájain. Az izgalmas közlekedéstörténeti ismeretek átadásán túl szó esik a toleranciáról, a másik elfogadásáról, a világ sokszínűségéről is.

Budapest Bábszínház, december 17. szombat, 11.00

További időpontok és jegyvásárlás: ITT

CIRKUSZ

Melyiket a kilenc közül?

A Fővárosi Nagycirkusz egész évben minőségi programokkal várja a magyar és nemzetközi cirkuszművészet kedvelőit. Idei karácsonyi játékát Jókai Mór Melyiket a kilenc közül? című novellája ihlette.

Budapest, Fővárosi Nagycirkusz, 2022. december 16-tól 2023. január 8-ig.

Jegyvásárlás, részletek: ITT

A Fővárosi Nagycirkusz fogadja be az ukrajnai Fényes Porond – nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált

Az orosz–ukrán háború miatt veszélybe került a 2010 óta minden évben megrendezett Yaskrava Arena Dnyipra (Fényes Porond) nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivál. A szervezők ezért megkeresték a Fővárosi Nagycirkuszt, hogy Magyarország adjon helyet e nagymúltú programnak. Szerencsére a Fővárosi Nagycirkusz igent mondott, így nem szakad meg a Fényes Porond hagyománya. Idén is neves tagokból álló zsűri előtt mutathatják be tudásukat a cirkuszi iskolák növendékei. 2023. január elején az ukrajnai regionális cirkuszi iskolák mellett svájci, olasz, mexikói, valamint magyar növendékek is fellépnek a Fényes Porondon.

Budapest, Fővárosi Nagycirkusz, 2023. január 2. hétfő, 15.00 és január 3. kedd, 15.00

További információk és jegyvásárlás:  ITT és ITT

ÜNNEPVÁRÁS

Ünnepváró – 2022

A Cerkabella Kiadó Irodalmi KávéZoo blogjának ünnepváró kalendáriuma az adventi vasárnapokon tárja elénk kincseit. Az öröm vasárnapján (a lila gyertya jelképezi az adventi koszorún) a Luca-napi szokásokról olvashattunk, de megismerhettük a kislányt is, aki nem akart boszorkány lenni. Emellett gyönyörködhettünk Hanga Réka letölthető ünnepi illusztrációjában, s izgalmas receptet is kaptunk, a Luca-pogácsáét.
De vajon mit rejt a negyedik ablak? Vasárnap kiderül, ne felejtsétek el kinyitni!

Az Ünnepváró elérhető: ITT

MESEÚT

Nagy örömmel olvastuk, hogy Lillafüred után (erről ITT írtunk) Ausztriában is tekereg a Meseút. Salzburg mellett az Elvarázsolt Gabonaút, Rothenfels várában pedig a Bátrak Útja várja az érdeklődőket.
Ha arra visz az utatok, ne felejtsétek el végigjárni!

További információk: ITT

TÁNC

Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró betlehemes

Advent idején hagyományosan betlehemesek és kántáló ifjak csoportja járta a falvak utcáit, hogy elmondják a jó hírt: közel a Megváltó születése. A Magyar Állami Népi Együttes évek óta nagy sikerrel bemutatott táncműsora a karácsony előtti várakozás és az ünnepre készülődés izgalmait, örömeit eleveníti fel, legyen az akár egy téli játék, egy karácsonyi sütemény elkészítése, lovas szánon utazás vagy a betlehemesek érkezése. A Mihályi Gábor által rendezett, hét kis képben megfogalmazott táncjáték nemcsak a magyar népzenei hagyomány, hanem a klasszikus zene elemeit is felvonultatja.

Budapest, Müpa, december 17. szombat, 11.00

További előadások és jegyvásárlás: ITT

FILM

Adventi népmesék és legendák – Megtölteni a termet

Bajzáth Mária ma már nehezen beszerezhető válogatáskötete (Adventi mesék és legendák. 24 ünnepváró történet a világ minden tájáról) tartalmazza azt az ünnepváró adventi legendát, amelyet most a Varázs Padlás Kézműves Műhely megálmodója, B. Szilágyi Edit szerkesztésében hallhatunk, láthatunk. A mesét és a hozzá tartozó videót jó szívvel ajánljuk, fényt varázsol a termekbe és a szívekbe.

A legenda megnézhető: ITT  

ILLUSZTRÁCIÓ

World Illustration Awards 2023

A brit székhelyű Illusztrátorok Szövetsége ismét meghirdeti World Illustration Awards 2023 nevű nemzetközi illusztrációs versenyét, amelyre 2023. február 14-ig lehet jelentkezni. A tíz kategóriában meghirdetett program célja, hogy népszerűsítse az illusztrátorok munkáját, s a globális vizuális kultúra egyik fő elemeként mutassa be. A pályázók tetszőleges számú kategóriában tetszőleges mennyiségű pályamunkát adhatnak le.

A határidő: 2023. február 14. 

További fontos részletek: ITT

PAPÍRSZÍNHÁZ

Huzatsárkány a várban – Ingyenes papírszínházas mesélés a szerző előadásában

Dávid Ádám és Takács Mari papírszínházas meséjéből (Huzatsárkány a várban) kiderül, hogy tényleg félelmetes-e a huzatsárkány, megtudjuk, mi a dolga egy szélkakasnak, s hogy milyen galibák származhatnak abból, ha három királylány megszegi az évszázados tilalmat, és csak úgy, minden óvintézkedés nélkül kinyitja a várkastély ablakát.
Ráadásul a mese papírszínházi kerete is életre kel: ajtajai hol kinyílnak, hol becsukódnak, hol csattannak, hol pattannak. Szeles meséhez szeleburdi keret dukál.

Budapest, Maminti Kuckó Könyvesbolt és Kávézó, Csimota kiadó, december 16., 16.30

Bővebben: ITT

MŰHELYMUNKA

Kerámia karácsonyfadíszek – workshop Puskás Anival

A debreceni Pagonyban december 16-án pénteken és 18-án vasárnap karácsonyi kerámiadíszeket készíthettek Puskás Anival. Ráadásul nemcsak egyet, hanem kettő híján egy tucatot, s mind egyedit – merthogy a ti alkotásotok lesz a díszeken.
A workshop előtt, ráhangolódásként Maros Krisztina és Tasi Kata Vízcsepp karácsonya című papírszínházas meséjét ismerhetitek meg. A foglalkozások mindkét alkalommal 120 percesek.

Debreceni Pagony, december 16. péntek, 17.00–19.00 és december 18. vasárnap, 10.00–12.00

További információk: ITT

Művészet- és meseterápia-workshop felnőtteknek

A téli időszakra a felnőtteknek is érdemes ráhangolódniuk. Ezt most ti is megtehetitek, ha részt vesztek a Frankel Pagony művészet- és meseterápiás alkalmán. A csoportot Barabás Helga pszichológus, komplex művészeti terapeuta és Németh Emese Karolina szupervizor-coach, komplex művészeti terapeuta vezeti.

Budapest, Frankel Pagony, december 16. péntek, 17.00–19.00

További részletek: ITT

IN MEMORIAM

Wolf Erlbruch (1948-2022)

Wolf Erlbruch, a Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére című mesekönyv illusztrátora, a Hans Christian Andersen-díj 2006-os győztese, a kortárs német illusztráció klasszikusa 2022. december 11-én, 74 éves korában elhunyt.

Forrás: ITT

JÓTÉKONYSÁGI AKCIÓ

Müpa – Jótékonysági hangszer- és kottagyűjtési akció a jövő zenéjéért

A Művészetek Palotája idén Karácsonyi küldetés címen hangszer- és kottagyűjtési akciót szervez rászoruló iskolák számára. A beérkezett jó állapotú kottákat és a hangszereket oda juttatják el, ahová eddig a zene, a kotta, a hangszer nem, vagy csak nehezen jutott el.
A Müpa munkatársai és boltjai december 31-ig biztosan befogadják a felajánlásokat. Azt kérik, indulás előtt nézzétek meg, hogy miben és hogyan tudtok segíteni, s tekintsétek át az ünnepi nyitvatartási időt is!

Bővebben: ITT

 

Bakó Kata