Fotó: Bach Máté
Vissza
  • 2023.03.22
  • Harmath Artemisz

Rangot a gyerekkultúrának

Bolognai beszámoló Harmath Artemisztől.

A gyerekkultúrának rangja van

A felelős értelmiség sokat áldoz azért, hogy a gyermekeink értékes, szép könyveken szocializálódjanak a világra nyitott, tájékozott, karakteres egyéniségű emberekké.

Harmath Artemisz Bologna 2023-01
Bach Máté fotója

Ezek a mondatok nem mindenhol, de a bolognai könyvvásáron éppen hitelesen csengenek. Óriási alapterületen vonultatták föl idén is a kiadók legfrissebb kínálatukat. Természetesen ez is üzlet, de olyan, ahol a minőséget keresik, hiszen van miből válogatni .
A magyar kiadók által delegált kiadványok illusztrátorainak, főképp ami az IGYIC illusztrációs és külön gyerekirodalmi válogatását illeti, idén sem kellett szégyenkezniük, sőt.

Harmath Artemisz Bologna 2023-11

Izgalmas fantázia, egyéni látásmód, törékeny és finom szépség – talán e szavak írják le
leginkább, amivel a külföldi ügynökök a magyar standon szembesültek.

Idén is külön polcot kaptak az elmúlt év kiemelt illusztrációi, illetve a legjobbnak ítélt gyerekkönyvek.

Harmath Artemisz Bologna 2023-01

Rofusz Kinga, Kürti Andrea, Orosz Annabella, Simonyi Cecilia, Litkei Júlia, Szimonidesz Hajnalka és Turi Lilla könyveit forgatták a PKÜ által szervezett standon a legtöbben, miközben a kiadók képviselői a tárgyalóasztaloknál üzleteltek.

A szöveg itt szinte minden érdeklődő számára másodlagos, egészen másképp orientálódnak a bolognai vásározók, mint a magyar szülők, akik számára a nemzetközi trenddel ellentétben még mindig fontosabb a szöveg. A magyar stand vizuális kialakítását ügynökségünk a hazai gyerekkönyves kiadókkal szoros együttműködésben tervezte meg. A két díjnyertes illusztrátor munkáinak külön figyelmet szenteltek.

Magyar helyezések

Harmath Artemisz Bologna 2023-03

Külön öröm volt számunkra, hogy magyarként Rofusz Kinga és Litkei Julianna kategóriaeredményének fényében sütkérezhettünk.

Rofusz Kinga egy nyolcperces animációs filmet rendezett két évvel korábban megjelent Otthon című könyvéből. A személyes ihletésű történetet kizárólag képekkel meséli el az animáció. A költözés folyamatát a család kisfiának szemszögéből látjuk. A KGB Stúdió vállalta a film legyártását, tehát magát az animációt, az utómunkálatokat; Klingl Béla volt a producer. A film digitálisan, de hagyományos papírkivágásos mozgatási stílusban készült, ezért is volt nagy öröm és meglepetés a győzelme, hiszen nem formabontó, de érzékeny, a vizuális narrációra, forma- és színszimbolikára alapozó alkotás. BolognaRagazzi CrossMedia-díjjal 2021 óta ismernek el olyan kiadói projekteket, amelyek „narratív univerzumukat más médiumokra is kiterjesztik”.

Harmath Artemisz Bologna 2023-09

Az idei kiírásra 30 országból 90 pályamű érkezett, amelyből a zsűri első körben a legjobb 10 projektet választotta ki, ebből a mezőnyből lett azután első helyezett a magyar pályázó.

Litkei Julianna illusztrátor is hasonlóan rangos elismerésben részesült. Ő a Bolognai Gyermekkönyvvásár Illustrators Exhibition versenyében 4345 illusztrátor közül jutott először a 315 legjobb közé. A 315 döntősből pedig a nemzetközi zsűri további 80 művész illusztrációját választotta ki a világ 28 országából, köztük Litkei Julianna munkáját. Az illusztrátor Something's Growing On (Valami növekszik) című projektjének főszereplői a csírázó burgonya, bogarak és rovarok tarka csapata. A képeskönyv a természet láthatatlan mikrovilágának összetettségét ünnepli. A győztes illusztrátorok képeiből kiállítást rendeznek a könyvvásár területén.

A félelemről

Harmath Artemisz Bologna 2023-10

A hatalmas nemzetközi kínálatban – ahol persze ugyanúgy megtalálható a gagyi, csak nem kiemelten, mint a kis-közepes méretű magyar piacon – feltűnt, milyen új árnyalatokat kapott a gyerekkönyvekben a félelem.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Több könyv is kiemelte, és az egyéb szorongástípusoktól elkülönítve kezelte a háborútól való szorongás témáját. Sajátos hangulatú standjukkal és könyveikkel a gyerekkönyvkiadás és -eladás éllovasai, az észtek fogtak meg igazán. Sokáig nem szabadulok a szabadságot és a kétségbeesést csodás, vad, egzaltált vonalakkal megjelenítő Kertu Sillaste illusztrációitól. Lázár Ervin A lány, aki mindenkit szeretett című novellameséjéhez hasonlóan itt is egy ártatlan lányka ön- és világfelfedezésével van dolgunk, csak éppen képkönyv formájában. A I am not afraid című mesekönyvben, melyet Kertu Sillaste rajzolt, egy kislány a címnek megfelelően minden dupla oldalon bizonyítja, hogy semmitől sem fél. Sem a valóságosan létező tigristől, sem a fantázialényektől, így a jetitől és a szellemektől sem... egészen a háborút sejtető utolsó dupla oldalig.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Lázár Ervin meséjében az örök-naiv kislányt végül felfalja a tigris, itt pedig hősünk bebújik az ágyába a takarója alá, sok-sok bátorítólag tekintgető plüsse közé. Van, amitől jogosan rettegünk. Hogy mi az, amitől valóban érdemes tartanunk, arról egy másik könyv sokkal realisztikusabb illusztrációkkal ad képet.

Harmath Artemisz Bologna 2023-02
Bach Máté fotója

Egy francia szerző kategóriadíjas könyve különleges fotótechnikáján keresztül a gyerekek otthoni félelmeivel, a sötétben megelevenedő szörnyeikkel foglalkozik:

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

Harmath Artemisz Bologna 2023-08

Egy másik kiadvány egy hétköznapibb szorongást, a fogászattól való félelmet ábrázolja egy testvérvárás közepén.

A felszabadult játékról

A hatalmas standon kiállított képregények világa is lenyűgözött, annyi stílus találkozott itt össze. De jól látható, hogy önmagában egy formanyelv nem eredményez művészi kivitelt. A következő két képregény mindegyike minimalistának mondható.

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

A másodikon azonban, bár szintén kevés, egyszerű grafikus elem szerepel az egyes keretekben, ezek egymáshoz viszonyított apró elmozdulásai, a négyzetek (vagyis a keretek) kitöltésének arányai teszik játékossá a történet elbeszélését, így magasabb minőségű esztétikai élvezetet szerezve.

Harmath Artemisz Bologna 2023-02

És itt a kedvencem. Egy expresszív képregény, amely vad színeivel, karikatúraszerű figuráinak egyedi humorával önmagáért beszél.

Harmath Artemisz Bologna 2023-04

Nem szükséges direkt módon tanítani és a kis olvasó szájába rágni, akár szövegszerűen, hogy mit gondoljon emberről, kapcsolatokról, természetről. Aki didaxis helyett játékosan, humorral, perspektívaváltásokkal, mélyen átgondolt jelrendszerekkel beszél a gyerekeknek a világról, ahogyan Rofusz Kinga teszi ezt az Otthon című könyvében és filmjében, az a veszteség, az elszigetelődés vagy az empátia, a család megtartó ereje problémáira-értékeire is észrevétlenül hangolja rá a kicsiket. Fontos, hogy a hazai kínálatba ezek a minőségi művek is jussanak el, akkor is, ha a gyerekillusztráció vizuális nyelvét, önértékét a mai szülőnemzedéknek még tanulnia kell.

Harmath Artemisz