Vissza
  • 2023.04.06
  • Bakó Kata

Programokkal (is) teli tavaszi szünet

Bakó Kata programajánlója a húsvéti szünetre.

TAVASZI SZÜNET

Illuminátus időkapu – a Pagony kalandsétája nagyoknak

A Pagony tematikus, kisebbeknek szóló kalandsétáiról már írtunk korábban. A nagyobbaknak ajánljuk a Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea szerzői négyes Időfutár-történetei nyomán összeállított küldetést, amely két-három órás programot jelent a kisebb és  nagyobb kamaszoknak a tavaszi szünetben! 

Fontos információk, regisztráció: ITT

PTF SNDR – szabadságharczos szabadulójáték

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Üllői úti könyvtára izgalmas „szabadságharczos” szabadulójátékkal várja az érdeklődőket. A korábban ITT ajánlott kalandra április végéig vállalkozhattok; a küldetés teljesítése ideális tavaszi szüneti elfoglaltságnak tűnik.
Aki elég bátor, az három útvonalon, nyolc forduló teljesítésével kiderítheti, hogy mi lett Petőfi Sándor sorsa. Természetesen a jutalom sem marad el: vándor, poéta vagy forradalmár lehet az, aki minden rejtvényt megold.
A könyvtárosok nagy szeretettel várnak minden szabadságharczost!

Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – Üllői úti könyvtár; április 30-ig
Részletek és jelentkezés: ITT

Festményt fénykép helyett – Múzeumi szünetelő a Szépművészeti Múzeumban

A Szépművészeti Múzeum Múzeumi Szünetelő elnevezésű programján sok-sok programmal várnak benneteket. A nyolc–tíz esztendős diákok számára Festményt fénykép helyett címmel meghirdetett foglalkozáson például időutazást tehetettek a háromszáz évvel ezelőtti Rómába; megleshetitek a korabeli várost és lakóit, és az is kiderül, hogy a fényképezés feltalálása előtt tudtak-e valósághű képeket készíteni.

Budapest, Szépművészeti Múzeum; április 6. csütörtök, 14.30–15.30
További információk és jegyek: ITT

Családi délelőtt. Tárlatvezetés és kreatív workshop a Magyar Nemzeti Galériában 

A tavaszi szünet utolsó napján menjetek el a Magyar Nemzeti Galériába, ahol remek családi programmal várják a kiskamaszokat és az őket kísérő felnőtteket. Fél tizenegytől tárlatvezetés lesz, a festmények segítségével ezúttal az ízek és illatok nyomába eredhettek, és ellátogathattok egy cukrászdába is. Pihenésképpen készítsétek el saját piknikes kosaratokat, de lesz képtelen képkereső, társasjáték, memóriajáték, és színezők is várnak rátok.

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria; április 11. kedd, 10.30–13.00
További részletek, jegyek: ITT

Egyiptomi kaland – Családi bőröndtársasjáték a Szépművészeti Múzeumban

Ha lemaradtatok a Múzeum szünidei programjairól, ne adjátok fel, ugyanis a szervezők remek múzeumlátogató Utazóbőrönd-társasjátékokat találtak ki nektek. A kilenc éven felülieknek meghirdetett Egyiptomi kaland során kiderül, hogy megtaláljátok-e a híres egyiptológust, dr. Sípos Györgyöt, és vissza tudjátok-e adni neki felbecsülhetetlen értékű holmikkal teli bőröndjét. A feladat teljesítésére kilencven percetek van.

Budapest, Szépművészeti Múzeum; folyamatosan, a múzeum nyitvatartási idejében
További információ, jegyvásárlás: ITT

Olvasó „nagyi” klub a FSZEK Lehel utcai könyvtárában

A tavaszi szünet utolsó napján, nem mellesleg a költészet napján izgalmas programsorozat veszi kezdetét a FSZEK Lehel utcai könyvtárában: a könyvtár önkéntes olvasója, Kohlmann Rita Olvasó „nagyi” címmel minden kedden meseolvasó délutánt tart kicsiknek és nagyoknak. A keddenként zajló esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Budapest, FSZEK Lehel utcai könyvtára, első alkalom: április 11. kedd, 17.00
További információk és regisztráció: ITT 

HÚSVÉT

Húsvét a szabadban – idén is vár a Skanzen

A Skanzen híres húsvéti programja idén is sok családot kicsalogat Szentendrére. A hagyományos húsvéti népszokások (tojásfestés, kalácssütés, ételszentelés, locsolkodás, húsvéti mise és istentisztelet) mellett idén is lesz élőszavas mesemondás. A mesékre áhítozók húsvétvasárnap és húsvéthétfőn is hallgathatnak mesét a Kisbodaki pajtánál.
Dóra Áron vasárnap és hétfőn 10.00 órától, Csernik Szende székely mesemondó pedig vasárnap 11.00 órától vár benneteket.

Szentendre, Skanzen;
A teljes program: április 9. vasárnap, 10.00–18.00 és április 10. hétfő, 10.00–18.00

Részletek ITT és ITT

Húsvéti bringatúrák a Skanzenben

A Skanzen nemcsak szabadtéri múzeum, hanem a futók és a kerékpárosok kedvelt terepe is. Most húsvétkor összekapcsolhatjátok a hagyományok megismerését egy izgalmas tematikus bringatúrával: április 7-én és 8-án a nagyheti szokások nyomába eredhettek két keréken.
Az sem baj, ha nincs biciklitek, hiszen kölcsönözhettek is a helyszínen Skanzen Bringát.
Fontos, hogy a túrák regisztrációkötelesek!

Szentendre, Skanzen; április 7. péntek 11.00 és április 8. szombat, 11.00
További információ és regisztráció: ITT és ITT

A KÖLTÉSZET NAPJA ÉS PETŐFI

Mondd, mint Petőfi! – slampoetry- és versmondó délután Gyöngyös főterén 

Április 12-én mindenkit vár Gyöngyös főterén a Vachott Sándor Városi Könyvtár.
A Vers tér 2023 címmel meghirdetett kétnapos rendezvény (200 év – 2 napban, mert Petőfi mindenkié!) második napjának egyik fő attrakciójaként slampoetry- és versmondó délutánt rendeznek, ahol bárki elmondhatja kedvenc vagy saját versét – maximum öt percben.

Gyöngyös, Főtér; április 12. szerda, 14.00–16.45
Bővebben: ITT

Az én Petőfim – szabadtéri nyilvános alkotás Gyöngyös főterén

Az imént ajánlott Vers tér 2023 második napján még egy izgalmas esemény lesz: Az én Petőfim címmel szabadtéri nyilvános alkotásra várnak minden érdeklődőt. Bármilyen képzőművészeti technika alkalmazható, egy kikötés van: az alkotást a helyszínen kell elkészíteni. A főtéren elkészült műveket kiállítják, a legjobbak pedig jutalomban részesülnek. Menjetek el, és nézzétek meg, hányféleképpen él bennünk Petőfi!

Gyöngyös, Főtér; április 12. szerda, 10.00–16.00
További infók: ITT

CSALÁDI PROGRAM

A szomjas troll és egyéb furcsaságok – zenés, interaktív gyermekműsor

Szegeden, a Petőfi-telepi Művelődési Ház nagytermében Varró Dániel és Molnár György rendhagyó irodalomórára várják az alsó tagozatos osztályokat és persze a tanítókat is: hogy mulassanak egy jót, és találkozzanak egy igazi költővel, és persze a szomjas trollal is.

Szeged, Petőfi-telepi Művelődési Ház; április 13. csütörtök, 14.00
Továbbiak: ITT 

PÁLYÁZAT

Fantázia-sziget – makettpályázat  

„A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Budapest Könyvfőváros 2023 programsorozat keretében rendhagyó pályázatot hirdet 2023. április 2- án a Gyermekkönyvek nemzetközi napja – A meseírás napja alkalmából. Tetszőleges technikával és anyagokból készülő makettel, installációval lehet pályázni, mely egy nyomtatásban megjelent mese, illetve gyerekregény konkrét jelenetét ábrázolja” – olvashatjuk a FSZEK honlapján.
A két életkori kategóriában, csoportmunkában készült maketteket május 2. és május 12. között kizárólag személyesen lehet leadni a Budapest Könyvfőváros 2023 projektirodában.
Arra buzdítunk titeket, hogy induljatok ezen a friss szemléletű pályázaton!

További információk: ITT 

FELHÍVÁS KUTATÁSBAN VALÓ RÉSZVÉTELRE

Mesék és kreativitás

Az Alfa Generáció Labor Mesék és kreativitás elnevezésű kutatásában arra keresik a választ, hogy „a digitális mesekönyvek vizuális megjelenítésének mértéke (azaz mennyi rajzot vagy animációt tartalmaz a könyv), illetve az, hogy a szülő vagy a digitális eszköz olvassa fel a mesét (tehát társas kontextusban zajlik-e a meseolvasás), hogyan befolyásolja a gyerekek kreativitását és fantáziáját”.
A kutatásban részt vevő szakemberek most első osztályos gyermekek jelentkezését várják.
Ha úgy érzitek, szívesen részt vennétek a kutatásban, jelentkezzetek bátran!

További információ a kutatásról és a jelentkezés módjáról: ITT

KÖNYVAJÁNLÓ

Otthonmesék – Aukció és kiállítás az Utcáról Lakásba! Egyesület támogatására

Egy különleges kezdeményezésre hívjuk fel a figyelmeteket. A most tízesztendős Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) gondozásában megjelent az Otthonmesék harmadik kiadása, amelyben az Író Cimborák, az Illusztrátor Pajtások és a Hetirajz csapatainak alkotásai kaptak helyet, szám szerint harminchat kép–szöveg-páros. A huszonhárom író és huszonkét illusztrátor együttműködéséből született csoda-válogatás egyes meséire április 12-től ti is licitálhattok, ezzel is támogatva az egyesület mérhetetlenül fontos céljait.
Az aukció 12-én este 10 órakor zárul. A bevétel teljes egészében az ULE otthonépítő munkáját segíti.

A csodás alkotásokat megtaláljátok: ITT

M. Kácsor Zoltán: A sárkányok fővárosa (Zabaszauruszok 6.)

A Zabaszauruszok világa újabb történettel és könyvvel gazdagodik. Biztosak vagyunk benne, hogy sokan vagytok kíváncsiak arra, milyen lehet Tűzfészek, A sárkányok fővárosa, s hogy milyen kalandok várnak Sárkányföld lakóira a hatodik részben. A Lampion Könyvek gondozásában megjelenő sorozat újabb részét Horváth Ildi illusztrációi teszik még színesebbé.

További információk: ITT

Alács Anna: Képeslap El Idilióból

„Gallo, a kiskakas napjai egyhangúan telnek egy tojásgyárban. Egyetlen barátja a távoli országokról mesélő kismadár, aki látogatásaival megszínesíti a napjait. Ám egy őszi délután hiába várja többé a kismadarat, nem lesz, aki felvidítsa őt a szürke hétköznapokban. A bánatos kiskakas élete azonban egy csapásra megváltozik, miután egy rejtélyes képeslapot kap, és útra kel…” Hogy mi történik Gallóval, ti is megtudhatjátok, ha belelapoztok a Csimota Könyvkiadó legújabb képeskönyvébe, amelyet maga a szerző, Alács Anna illusztrált.

További információk: ITT

 Bakó Kata