Vissza
  • 2021.07.09
  • Veress Gyöngyi

Te sétáltál már mesében?

Ha még nem, olvasd el Veress Gyöngyi beszámolóját egy Kufli-sétáról, aztán, ha nem lesz ekkora forróság, próbáljátok ki, milyen egy igazi meseséta! 

A Pagony Könyvkiadó nemrég Sétálj bele a mesébe! mottóval indított szabadtéri nyomozós kalandsétákat gyerekek számára

A kiadó saját megjelenésű könyvei által ihletett városfelfedező séták közül mi is kipróbáltunk egyet: a Dániel András-féle Kuflikkal nyomoztuk végig a Pozsonyi utat és környékét. ITT találod a részleteket. 

Mi kell hozzá?

Először is néhány kíváncsi gyerek. Kufliimádók előnyben, bár nem kizáró ok a Kuflimentes előélet sem, könnyen bevonódik bárki. A kisebbeknek is lesz sikerélményük, de a legjobb, ha akad köztük olvasni tudó kisiskolás. A tökéletes élményhez minimum egy, legfeljebb négy-öt gyerek az ideális létszám. Jól jön még egy-két kísérő felnőtt, akik nem csupán a játékhoz kapott kelléktárat cipelik, hanem élvezik is majd a kalandot!

Belemerülhetnek a várostörténetbe, agyafúrt feladványokat oldhatnak meg – így végszükség esetén súghatnak is.

És a legfontosabb: gyermeki szemmel csodálkozhatnak rá a környezetükre. Arra nagy szükség lesz.

Kufliséta-03
Fotó: Veress Gyöngyi

Ebben a hatalmas hőségben persze meggondolandó, hogy útnak induljatok-e, de ha alkalmasabb lesz az időjárás, akkor nem kell más, csak víz, kalap, naptej, kényelmes cipő, és indulhat az egy-másfél órás séta, ahol a pattogó kedvencek kapualjakból, rejtett odúkból üzennek, és kirakatokból sejlenek fel, a végén pedig visszatérünk a kiindulási ponthoz: a Pagony Játszóházba, ahol egy kis meglepetés is várja a vándorokat.

A séta, avagy Lebegényi Lebédnek szüksége van rád!

Dániel Andrásnak hála, a Kuflik 2013 óta „köztünk élnek”, (de lehet, hogy mindig is itt voltak…).

Kufli volt, van, és lesz – ebből az alapfelvetésből kiindulva épül be kalandvágyó csapatunk a budapesti Lipótváros színterén a kufliság szürreális, vidám világába.

Lebegényi Lebéd, a kalaprepülő-pilóta eltévedt, ráadásul repülő járműve is elveszett. A mi feladatunk megtalálni a gépet, ehhez pedig sok-sok apró segítséget kapunk a hét Kufli-hőstől: Zödön, Pofánka, Bélabá, Hilda, Titusz, Valér és Fityirc a zsákunkból üzen.

A nyomozós játék indításakor egy vaskos szatyor lesz a segítségünkre a szükséges kellékekkel, hogy a megfelelő pillanatban támpontokat, amolyan Kuflikódokat kaphassunk elő a borítékokból.

Két kis útikönyvünk is lesz: egyikben a kerettörténet, Lebegényi Lebéd esete olvasható a megoldandó feladatokkal, térképekkel kiegészítve. A másik egy várostörténeti, hazavihető kisokos. Utóbbival főként a felnőtteket kényeztetik: archív fotókat és történeteket tartalmaz a kerületről a hasznos kis nyomtatvány.

Kufliséta-01
Fotó: Veress Gyöngyi

A feladványok nem feltétlenül épülnek egymásra, külön-külön is megoldhatók

A sorrendet elsősorban az utcakép adottságai alapján állították össze, oly módon, hogy egy kört tehessenek meg a résztvevők, a végén pedig kiemelt szerepet kap a park: fontos tehát betartani a sorrendet.

A városi sétának egy tucatnyi állomása van, mozaik- és lépésszámláló fejezetek is akadnak, kódfejtéssel is lesz dolgunk. A gyerekek megfigyelőképességét alaposan igénybe veszi, és csiszolja a sok jel utáni kutatás, a boldog felfedezés pedig a legnagyobb jutalmuk.

Kufliséta-02
Fotó: Veress Gyöngyi

Tanács: lehetőleg ne pakolásszatok játék közben, csak dobjátok be a már kinyitott borítékok tartalmát a szatyorba: így nem keverednek össze az előttetek álló helyszínek borítékainak feladványaival.

Jó sétát!

Veress Gyöngyi