Vissza
  • 2021.10.15
  • Wittmann Ildikó

Margó Fesztivál, Pozsonyi Biennálé, Nagy Könyves Beavatás, na és persze Vadlazac-workshop

Számtalan gyerekkönyves programra hívunk

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

A Nagy Könyves Beavatás országos olvasás-népszerűsítő játék hatodik évada

Szülők, könyvtárosok, pedagógusok, figyelem! Hatodik alkalommal indult el 2021. október 10-én a Nagy Könyves Beavatás ONLINE olvasás-népszerűsítő játék hatodik évada, amelynek célcsoportja a középiskolás korosztály.

Mivel már azt is tudjuk, hogy az olvasás nem magányos dolog többé, a kihívásra kettő–ötfős csapatok jelentkezését várjuk.

A kihívás 2021. november 8-án veszi kezdetét, és 2022. március 27-ig tart.

Ez idő alatt a résztvevők a „Könyvválasztóból” jelölhetik ki azt a könyvet, amelyről könyvajánlót írnak, illetve fordulónként más és más kreatív feladatot készítenek el.

Regisztráció: 2021. október 10. – november 7. között: ITT 

Volt egy ház a Manó Könyveknél

Volt egy ház – ez a legújabb ifjúsági regény címe, ami a Manó Könyveknél jelent meg, Ruff Orsolya tollából.

Valami azt súgja, hogy sokan el fogják olvasni.

Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek

Ezzel a címmel jelenik meg egy igazán humoros, kedves, szemléletalakító és nem utolsósorban hasznos könyv a Gingko Kiadónál, Nagy Réka, alias Ökoanyu jóvoltából, Széll Adrienn illusztrációival.

„Egyre többet hallani, hogy élj fenntarthatóan, figyelj a bolygóra, és óvd a környezeted. Fontos kérdések, fontos problémák, nyomasztó jövőkép. Mit lehet kezdeni gyerekként a jelenlegi helyzettel? Hidd el, sokat tehetsz azért, hogy a dolgok változzanak, és jóra forduljanak. Épp rád van most szükség! Ez a könyv segít abban, hogy igazi szuperhősként viszonyulj a világ bonyolult dolgaihoz, megértsd a természetromboló folyamatok okait, és ez alapján változtass családoddal a mindennapok megszokott rutinján” – írják az ajánlóban.

A bálna és a srác

Ezzel a címmel jelenik meg egy különleges meseregény, amelyet Kiss Noémi írt, Molnár Jacqueline illusztrált, és október 16-án, szombaton 12 órától a Pagonyfeszten mutatkozik be a MOMKultban.

„Egy bátor kisfiú utazása a világ végére! Találkozás az Óriással Óperencián!” – így ajánlják a könyvet, amelyből részleteket lehet olvasni a Literán és a Népszavában, részletek: ITT

Sündör és Niru Aszódon

Borbáth Péter író és Remsey Dávid illusztrátor többszörösen díjazott, különleges Sündör és Niru-könyvei mutatkoznak be az aszódi könyvtárban szombaton, október 16-án, 15 órától.

A rendezvényre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Részletek: ITT 

ILLUSZTRÁCIÓ

A Pozsonyi Biennálé díjkiosztója

Sajnos csak online rendezik meg a zsűrizést, és a kapcsolódó nemzetközi programokat is lemondták végül, a pozsonyi várban viszont látható lesz ismét, október 15-től a Pozsonyi Illusztrációs Biennálé anyaga, benne tizenöt magyar illusztrátor munkáival.

A nemzetközi zsűriben idén Révész Emese művészettörténész is részt vesz.

Eredményhirdetés október 15-én, pénteken, 10 órakor.

Drukkolunk a magyar résztvevőknek ezen a nagyszabású eseményen

Az évfordulós pályázatok díjkiosztója

A Petőfi Irodalmi Múzeum idén is évfordulós pályázatokkal csatlakozott a Budapesti Illusztrációs Fesztiválhoz: Lázár Ervin, Pilinszky János és Mészöly Miklós műveire hirdetett pályázatot. A legjobb pályaműveket a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatják be. Szeretettel várnak október 20-án este hétre minden érdeklődőt a tárlat megnyitójára és a legjobb pályaművek díjátadójára.

A kiállítást Kollár Árpád költő, műfordító nyitja meg, részletek: ITT 

Grela Alexandra műhelyében

Hogyan dolgozik az illusztrátor? – teszik fel a kérdést a Tér-Kép Galériában. Október 16-án, szombaton ugyanis találkozásra és kötetlen beszélgetésre hívnak Grela Alexandra illusztrátorral. A kiállításhoz művészetpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik György Gabriella művészetpedagógussal (hat–hét éveseknek és kicsit idősebbeknek).

„Nemcsak hogy személyesen felteheted kérdéseidet a művésznek, hanem együtt is alkothatsz vele! A foglalkozáson alaposan megfigyeljük a kiállított képeket, mesélünk, játszunk, együtt gondolkodunk, rajzolunk, színezünk, vágunk és ragasztunk. Egy furfangos egyéni-közös képet készítünk” – írják az ajánlóban a szervezők.

A programra a belépés ingyenes, részletek: ITT 

Gratulálunk!
Révész Emese művészettörténész, a Képzőművészeti Egyetem tanára Supka Manna-díjban részesült az elmúlt héten.

„Életem első szakmai díja!” – írta Emese a Facebook-oldalán.

„A Supka Magdolna (1914–2005) művészettörténészről elnevezett Supka Manna-díjat kaptam tegnap! Az elismerést a magyar grafika területén folytatott tevékenységükért kapják a díjazottak. Ezért is olyan megtisztelő számomra.”

Szívből gratulálunk! 

SZAKMAI

VADLAZAC2

A Vadlazac workshop második évadának harmadik eseménye, a Játék és olvasóvá nevelés – A szövegértés interaktív formái október 15-én, pénteken 17.00 órától kezdődik a Petőfi Irodalmi Múzeum Múzeumpedagógiai termében, és nyitott minden regisztrált érdeklődő számára.

Meghívott előadóink rövid prezentációját követően műhelyfoglalkozások lesznek, ahol gyakorlatias kérdésekre, módszertani fogódzókra is válaszokat kaphatnak a résztvevők.

Bányai Sándor, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely vezetője

Előadásának címe: Élménypedagógiai kalandok – szövegfeldolgozás és szociális kompetenciafejlesztés

Körömi Gábor drámapedagógus, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke

Előadásának címe: Mesetarisznya – szövegfeldolgozás dramatikus elemekkel

Részletek: ITT 

KIÁLLÍTÁS

Silent book-kiállítás a Kisgombosban

Október 20-tól október 30-ig a biatorbágyi Kisgombos Könyvesbolt padlásterében vendégeskedik az a különleges anyag, amely az egri Bródy Sándor Könyvtárban mutatkozott be, és 100 silent book-könyvkülönlegességet mutat be. Így ír a vállalásról a Kisgombos csapata:

„Könyvesboltunk is népszerűsítője, szószólója kíván lenni annak a hazánkban még kevésbé ismert könyvtípusnak, melyet »csendes könyvnek«, »képkönyvnek«, »szöveg nélküli képeskönyvnek« is neveznek. Szülők (!), pedagógusok, könyvtári és mentálhigiénés szakemberek figyelmébe egyaránt ajánljuk ennek a rendkívül izgalmas, életkorhoz nem köthető műfajnak a megismerését.

A kiállítás megnyitóján a közönség maga is részese lehet egy „silent book” születésének, hiszen a különleges könyv a közös történetmesélés során fog általunk, egyszeri és megismételhetetlen módon világra jönni.

Az interaktív foglalkozáson felnőttek részvételére éppúgy számítunk, mint gyerekekére.”

Részletek: ITT 

BOLT

Róka úrék a Bercsényi utcában

Eddig csak online, illetve pop-up-eseményeken volt látható, mostantól azonban állandó helyen található Róka úr és Kompániájának válogatott könyvkészlete. A XI. kerületi Bercsényi utcában keressétek őket, de természetesen online szolgáltatásaikat és könyvajánlóikat is érdemes igénybe venni és követni.

Részletek: ITT 

Ezernyi újdonság a Bartók Pagonyban

Rengeteg új könyv, Harry Potter-napi akciók, DJECO-nyeremény, programok és egyáltalán: a legteljesebb pagonyos könyvválaszték a Bartók Pagonyban! Érdemes bekukkantani hozzájuk is.

Csak egy csokor a kínálatból: ITT

MARGÓ FESZTIVÁL

Itt az őszi Margó Fesztivál!

Bizony, hétvégén még a Várkert Bazárba is el kell menni, mert jobbnál jobb programokkal és szuper könyvújdonságokkal jelentkeznek a kiadók. Október 14-től 17-ig várnak mindenkit. Mi most csak a gyerekprogramokból csipegetünk.

Pénteken 16.45-től Annemarie Bon Fake! című könyve lesz terítéken a Világirodalmi Színpadon.

A Pagony gondozásában megjelent könyvről Magyari Péter újságíró, dr. Varga Máté biológus és Falyuna Nóra nyelvész, álhírkutató beszélget, a moderátor Veiszer Alinda lesz.

Azt is mondhatnánk: nem csak gyerekeknek.

Az esemény a Margó honlapján ITT található:

Mesék, hősök, zűrök Mónikával – ez a szombaton, 16-án tíztől kezdődő beszélgetés címe, Mónika pedig nem más, mint a népszerű szerző, Miklya Luzsányi Mónika, akiről majd nagyon sok mindent megtudhatunk.

Mónika beszélgetőtársa Both Gabi lesz.

ITT találjátok meg a Margó-honlapon az eseményt

Vasárnap több program is vár mindenkit; kiderül például, mi is a Nyuca; ugyanekkor közelebbről is megismerhetjük a szinte történelminek nevezhető alakot, Tátiti Tibikét, a világ utolsó táviratkihordóját. 

Bemutatkozik Tasi Katalin is A Homoklakó című könyvújdonsággal.

A teljes program elérhető: ITT

MESE

Gyerekként minden más…

„Várunk mindenkit a Mesemúzeumban, az őszi szünet első napján, hétfőn délután október 25-én 16 órától” – invitál bennünket Bajzáth Mária.

„A világ Népmesekincstára a halál témájával kapcsolatban is nagyon gazdag, óriási tapasztalatot és tudást, minden korosztály számára érvényes útravalót őriz. A gyerekek számára az a tény, hogy meghalunk, a mesék nyelvén megfogalmazva is nehéz, egyszerre elfogadhatatlan és vonzó, félelmetes, mégis érdekes. A halál része az életünknek, mindannyiunk számára elkerülhetetlen, egészen biztos, hogy mindenkivel meg fog történni. A téma mégis sokszor tabu, sem a szülők, sem a pedagógusok nem szívesen beszélnek róla, kerülik. A program célja a családi mese- és játékélmény, és az, hogy a szülők-nagyszülők is megtapasztalják, hogyha a kisebbek és nagyobbak számára egyaránt megfelelő mesét választanak, bátrabban mesélhetnek a halálról, hiszen legyen a halálról való tudás is része az életre való felkészítésnek” – írják a programajánlóban.

A Népmesekincstár mesepedagógia műhely mesefoglalkozás-vezetői és Bajzáth Mária, a Mesepedagógia módszer kidolgozója különleges, mesés-mondókás-játékos foglalkozásra hívják az óvodásokat és a kisiskolásokat, ahol elmerülhetnek a mesék világában, és izgalmas, tabunak számító kérdésekre kaphatnak válaszokat. Közös meséléssel-énekléssel-játékkal-mondókákkal várják azokat, akik szeretnék megtudni, a mesehősök hogyan nevetik ki, tréfálják meg, menekülnek előle, vagy épp hogyan néznek szembe a halállal.

Részletek: ITT 

RÁADÁS

És ne feledjétek, ugyanezen a hétvégén lesz a Pagony huszadik születésnapja!

ITT írtunk róla a múlt héten!

Wittmann Ildikó