Vissza
  • 2021.10.08
  • Wittmann Ildikó

Cinemira, Országos Könyvtári Napok, Diótörőcske és még sok-sok program

El sem hisszük, de húszéves a Pagony!

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

A szegények fejedelme a PIM-ben

II. Rákóczi Ferenc életéről szól az az ifjúsági regény, amelyet Tallián Mariann írt A szegények fejedelme címmel. A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent regény kapcsán izgalmas, sok szempontot körüljáró beszélgetést tartanak október 13-án, szerdán 18.00 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Hogyan látja Rákóczi szerepét egy történész, aki leendő tanárokat oktat? Hogyan látja egy hivatásos katona, aki a mindennapok hőseként küldetést teljesít? Miért érzi szükségét egy író, hogy bemutassa az ifjúságnak magyar hősünk személyiségfejlődését, figyelembe véve a történelmi hitelességet? Milyen kihívással szembesül egy illusztrátor, ha a kuruc időszak viseletét kell korhűen, de modern eszközökkel ábrázolnia?

Mindezen fontos és izgalmas kérdések boncolgatása mellett Szokolay Dongó Balázs muzsikus jóvoltából ízelítőt kapunk a kor zenei világából, Lázár Balázs színművész segítségével pedig beleélhetjük magunkat olyan pillanatokba, mint a munkácsi vár ostroma, az ifjú fejedelem megmérgezése vagy a kuruc táborok lelkes forgataga. Választ kapunk arra is, hogyan teljesítette be küldetését II. Rákóczi Ferenc.

Részletek: ITT 

KÖNYVTÁR

Idén október 4. és 10. között rendezik meg az Országos Könyvtári Napokat, és sokféle programból lehet válogatni.

A Békásmegyeri Könyvtárban például Takács Mari illusztrációs kiállítása várja az érdeklődőket;

a Kelenföldi Könyvtárban október 10-én Könyves Vasárnap lesz meseelőadással:

a Király utcai könyvtárban Telegdi Ágnessel és a természetről mesélő könyveivel találkozhatnak az érdeklődők:

a Központi Könyvtárban október 9-én, szombaton 11 órától különleges indián mesével várják a vendégeket;

október 10-én vasárnap pedig 11.30-tól Kárász Eszter és az Eszter-lánc könyvtári rock and rollt játszik.

További programajánlók a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár oldalán: ITT 

Természetesen a helyi könyvtárba is érdemes benézni.

FESZTIVÁL

Jön a Cinemira Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum!

A Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál 2021. október 8-án veszi kezdetét a fiataloknak szóló filmtervek pitch fórumával. Az előzsűri közel száz pályaműből választotta ki a kilenc legjobbat. A profi forgatókönyvírók mellett idén kamaszok is prezentálják film és sorozat ötleteiket. 

A Cinemira fontosnak tartja a magyar gyerek- és ifjúsági film műfaj újjáéledését, ezért évről évre szakmai programokkal segíti a filmes és animációs szakembereket. Idén másodszorra rendezik meg a Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórumot, amelyen a legfrissebb, fiataloknak szóló film- és sorozattervek versengenek egymással a legjobbnak járó Aranymókus-díjért. Újítás, hogy ebben az évben először a 19 év alatti fiatalok saját filmterveikkel szállnak be a versenybe a Junior Pitch Forum keretében. 

A Cinemira szakmai napjának időpontja: 2021. október 8., helyszíne az Akvárium Klub. 

A részletes program ITT olvasható.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni ITT lehet.

2021. október 8. CINEMIRA SZAKMAI NAP

2021. október 8-10. CINEMIRA TEEN

2021. október 23-24. CINEMIRA KIDS

Minden további információ: ITT

SZÍNHÁZ

Diótörőcske Székesfehérváron

„Csukás István utolsó színpadi művét Szikora János felkérésére a Vörösmarty Színház számára írta, és gyermeki örömmel várta a karácsonyra tervezett bemutatót. Ugyanilyen gyermeki örömmel várjuk kis nézőinket, hogy megnézzék a nagy Mesemondó meséjének ősbemutatóját, amit még sosem olvasott, hallott és látott senki, és tudjuk, hogy minden előadásban újra velünk lesz Csukás István” – olvashatjuk a székesfehérvári Vörösmarty Színház premierajánlójában. Mi is nagyon kíváncsian várjuk!

A bemutató időpontja október 9., szombat – a további előadásokért érdemes a színház honlapját megnézni: ITT

TANFOLYAM

Jeli Viki, az Időfutár társírója felvételi előkészítőt tart!

Ha érdekel a színház és a film, de elsősorban nem színészként képzeled el magad, hanem a dramaturgia, a forgatókönyvírás vagy a rendezés érdekel, esetleg azon gondolkodsz, hogy jelentkeznél egy művészeti egyetemre, csatlakozz a csoportunkhoz!

Találkozunk minden héten kedden vagy csütörtökön 5-től 7-ig, és havonta egyszer hétvégén is egy hosszabb alkalommal. Emellett konzultációs lehetőséget biztosítunk minden résztvevőnek.

A foglalkozások mellett rendszeresen színházi előadásokat és friss filmeket nézünk.

A foglalkozásokat Jeli Viktória, a Terápia forgatókönyvírója, az Időfutár társírója és Végh Ildikó dramaturg, a Katona József Színház Behívó programjának vezetője tartják.

További információkért vagy a jelentkezés miatt írj a vegh.ildiko@gmail.com e-mail-címre.

A remek hírt pedig ITT olvastuk 

SEGÍTSÉG

Betegségekről gyerekeknek

A Neveljünk olvasókat! csoportban segítséget, ötleteket kérnek. Egy anyuka személyes érintettség miatt a csoporttól az alábbiakat kérdi:

„Olyan mesekönyveket szeretnék találni, amik a tartósan beteg gyerekeknek, gyerekekről szólnak. Hogy miért kell kórházba járni, gyógyszert szedni, beállítani? Miért más az élete kicsit, mint a nem beteg gyerekeké? Hogyan lehet így is pontosan olyan boldog, mint mások?”

Már sok ötlet felmerült, akit érdekel a téma, segítségre van szüksége, vagy épp egy jól bevált könyvet akar ajánlani, ITT csatlakozhat a csoporthoz 

FESZTIVÁL

Jön a Pagonyfeszt a MomKultban!

Október 16-án, jövő vasárnap délelőtt gazdag programmal jön a Pagony Kiadó 20. őszi szülinapi fesztiválja, a Pagonyfeszt a MomKult Kulturális Központba. Rengeteg szerző, felolvasás, kézműves vásár, zene, kisfilm, bábelőadás, játék és dedikálás…

Ne hagyjátok ki! A program és a jegyvásárlás részletei megtalálhatók: ITT 

KIÁLLÍTÁS

Pájer Lilla Szentendrén

A szentendrei Hamvas Béla Könyvtárban Pájer Lilla illusztrációiból és képeiből nyílt október 7-én kiállítás. Az anyag megtekinthető egész októberben.

A kiállítás és a megnyitó online is követhető: ITT 

Rácz Nóri a Jurányiban

Mindenkirajzolódik címmel nyílt kiállítása Rácz Nóra illusztrátornak a Jurányi Inkubátorházban.

„Most olvasol éppen. Gépen vagy papíron kézben. Van kezed? Hol vagy?

Kezedben? Fejedben? Bent vagy? Vagy melletted?

Rácz Nóra grafikus, illusztrátor készülő könyvének világába leshetünk bele a galéria falain. A könyv legalapvetőbb emberi érzéseinkre, kapcsolódásainkra keres vizuális kifejezéseket. A kiállítás ennek a lezár(hat)atlan kutatásnak pillanatnyi, sűrített lenyomata. Ha valakiben egy krétavonal megmozdul, talán kinyit egy setét szobát, vagy elgördít egy rég beragadt követ…” – e szavakkal vezetik fel az izgalmas anyagot, amely november 7-ig látható.

Wittmann Ildikó