Vissza
  • 2022.06.02
  • Ágoston Szász Katalin

Gyerek(b)irodalmi könyvvásár Csíkszeredában

Ágoston Szász Katalin beszámolója.

A május 12. és 15. között, idén már hetedik alkalommal megszervezett Csíkszeredai Könyvvásár alapvetően nemcsak gyerekirodalmi rendezvény – a felnőtt olvasókat hasonlóan gazdag kínálattal és programmal várta, mint a kicsiket –, de méltán említhetjük a legjobban kitalált és kivitelezett, illetve leglátogatottabb gyerekkönyves programok között. Mindez leginkább azért jelentős, mert bár értékes gyerekirodalmi műsort általában minden könyvvásáron találunk, ritkán tapasztaljuk, hogy a fiatal olvasóközönség a felnőttekhez hasonlóan életkor- és érdeklődésspecifikus kínálatban, programokban, infrastruktúrában és közösségi terekben részesül a programsorozat teljes időtartama alatt. A könyvvásár szervezői és a Gutenberg Kiadó munkatársainak segítségével létrehozott gyerekbirodalom a gyerekirodalmi könyvbemutatókon és műsorokon túl koncerteket, bábszínházat, irodalmi és kézműves-foglalkozásokat, illusztrációs, illetve olvasói pályázatot, majd ahhoz kapcsolódó kiállítást és író–olvasó-találkozót, valamint gyönyörűen berendezett és profin felszerelt közösségi teret biztosított a gyermekek számára – babakortól a fiatal felnőttekig minden korosztálynak.

CSÍKSZEREDA Ágoston Szász Katalin Kelemen Kinga-06
Az Eszter-lánc mesezenekar koncertje

A programok sorozatát Szőcs Margit író-költő és Sógor Enikő alpolgármester nyitotta meg, amit Kárász Eszter előadóművész és az Eszter-lánc mesezenekar Játszóházi rokkendroll című fergeteges fellépése követett.

A mesekoncert megalapozta a jókedvet a vásár teljes időtartamára gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek egyaránt, a hétvége helyszínéül szolgáló Erőss Zsolt Aréna csak úgy dübörgött a sok száz résztvevő örömkiáltásaitól.

Ágoston Szász Katalin Csikszereda Kelemen Kinga-01
Ágoston Szász Katalin, Szőcs Margit, Kürti Andrea Teofil bemutatóján

Ezt követően a nézők megismerkedhettek Teofillal, Szőcs Margit mesehősével, aki Kürti Andrea ceruzájának nyomán kelt életre a Gutenberg Kiadó legújabb meséskönyvének lapjain. Mindazok, akik a bohókás törpével és a szerzőkkel tartottak továbbra is, elsajátíthatták az avar nyelv alapjait Teofil nyelviskolájában, a Szöcskedombon.

CSÍKSZEREDA Ágoston Szász Katalin Kelemen Kinga-05
Szöcskedombi életkép

A Szöcskedomb, melynek elnevezését Kürti Andrea – a könyvvásár és kifejezetten a gyerekrészleg vizuális oldalának megálmodója és kivitelezője – egy Szőcs Margit-meséből kölcsönözte, a gyerekek részére berendezett és felszerelt közösségi tér, amely olvasás, pihenés, beszélgetés, játék, alkotás és álmodozás lehetőségét biztosította a látogatóknak. A berendezést kényelmes fotelek és babzsákok, gyerekméretű asztalok és székek, puha párnák és plüssök alkották, az önálló játéklehetőségek a rajzolás, színezés, vágás és ragasztás bűvkörén túl a bábkészítés és bábozás, a babázás, fából készült puzzle, vasútépítő faelemek és vonatozás, valamint különböző társasjátékok kínálatáig terjedt. A Szöcskedomb további díszletét textil- és fajáték-kiállítás, valamint lakberendezési tárgyak gyűjteménye alkotta, melyek darabjait erdélyi kézművesek kölcsönözték a könyvvásár idejére.

CSÍKSZEREDA Ágoston Szász Katalin Kelemen Kinga-04
Nyelviskola a Szöcskedombon Szőcs Margittal és Szabó Rékával

A Szöcskedombon megvalósuló foglalkozások ötletgazdája és lebonyolítója Szabó Réka tájépítész, a kreativitásfejlesztő KreaKids Stúdió csíki részlegének vezetője, aki hét hónapos babájával közösen otthonos és vidám hangulatot teremtett a kis és nagy besétálók számára. Csütörtökön a nyelviskolás foglalkozás, pénteken a Mese a kezed öt ujjáról című, erdélyi szász népmese alapján felépített, rajzos önismereti foglalkozás, valamint versekből és illusztrációkból kivágható és a részletekből újraalkotható képversragasztás, szombaton Bertóti Johanna verseiből inspirálódva nyomdai ívekből kialakított geometriai formák tervezése és kollázs készítése volt a program. Vasárnap az Egykutya&Co csapatával lehetett saját Ex Librist készíteni linómetszős technikával.

Ugyancsak a Szöcskedombon állították ki a Gutenberg Kiadó által 1–8. osztályos diákok számára meghirdetett illusztrációs pályázat negyven díjazott alkotását. Az illusztrációs pályázatra beküldött művek Balázs Imre József és László Noémi három versével teremtettek párbeszédet.

CSÍKSZEREDA Ágoston Szász Katalin Kelemen Kinga-03
A Feketeleves bemutatója

Ennek jegyében a pénteki nap László Noémi könyvbemutatójával indult. A Gutenberg Kiadó által felmelegített Feketeleves közvetlen őszintesége és bájos pimaszsága értő fülekre talált a közönség soraiban, melyek a bemutató után a dedikálóasztalnál kígyóztak tovább. ( A kötetről ITT írtunk korábban – a szerk.)

Az előadótér falán pedig a Rofusz Kinga által megrajzolt, a kötetben található illusztrációkból összeállított kiállítást tekinthették meg a látogatók. Ezt követően a Koinónia Kiadó gondozásában megjelent, a finn Tomi Kontio tollából származó A kutya, akit Macskának hívtak című meseregényt mutatták be. A kötetről a fordító, Jankó Szép Yvette és Kőrössy Erika beszélgetett a népes gyerekközönséggel.

CSÍKSZEREDA Ágoston Szász Katalin Kelemen Kinga-02
Jankó-Szép Yvette A kutya, akit Macskának hívtak bemutatóján

A könyvvásár harmadik napját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának műsora, a Tótágas, avagy bolond mesék című bábelőadás nyitotta. Ezt követően az érdeklődők Balázs Imre Józseffel és Márton Évával találkozhattak a szerzőpáros közös kötetének bemutatóján. Az Egyformázni, különbözni című illusztrált gyerekverskönyv varázslatos világán keresztül betekinthettünk a lélek érzékenységének és a csend erejének a mélyére.

CSÍKSZEREDA Ágoston Szász Katalin Kelemen Kinga-01
Az Egyformázni, különbözni bemutatója

Vasárnap a Karaván Együttes koncertjével zárult a programsorozat nyilvános része, Az Óriásmanó álma minden kis és nagy hallgatót magával ragadott. Végül az 5. osztályos diákok számára meghirdetett olvasójáték kiértékelése, a témául választott meseregény titkainak feltárása és a pályamunkák megismerése került sorra, melyet az író jelenlétének hiányában Borbély Hajnalka és Bota Szidónia magyartanárokkal vezethettem le.

Felemelő érzés látni, hogy szülővárosomban mekkora érdeklődés övezi ma is az olvasást, és hogy a könyv ünnepére milyen sokan összegyűltek – a kisebb és legkisebb korosztályokból is. Remélem, hogy hagyománnyá válik a gyerekbirodalmi kialakítás a Csíkszeredai Könyvvásáron, és hogy az elkövetkező években is részese lehetek ennek a csodának.

Ágoston Szász Katalin

Fotók: Kelemen Kinga