Vissza
  • 2022.09.25
  • MeseCentrum

Ezt a rengeteg programot hozta az ősz

A MeseCentrum programajánlója.

PODCAST

„Az irodalom játék, amely kidomborítja a nyelv tulajdonságait” – vallja az IGYIC vezetője, Harmath Artemisz, aki a SzifOnline Litmusz Műhelyének volt a vendége. A valamivel több mint egyórás érdekfeszítő podcastból nagyon sok minden kiderül életről és irodalomról, na meg természetesen az IGYIC-ről is!

Hallgassátok meg: ITT

MESEPEDAGÓGIA

A mesepedagógia módszerének kidolgozója, Bajzáth Mária igen sűrű szeptemberének utolsó pár napja talán a szokásosnál is zsúfoltabb. Olyan szakmai programokon találkozhattok vele, mint például a Sikerkompetenciák a népmesékben és a valóságban című előadás – Balatonboglár (szeptember 16-án) vagy a Családi mesedélután – Mezőörs (szeptember 26-án). A mese és a tudás szerelmeseinek ott a helyük!

Részletek: ITT

KÖNYV

Megjelent Szekeres Nikoletta válogatásában a Miért vagyok gyerek? című, pompázatos és a magas minőségből semmit nem engedő antológia, amely klasszikus és kortárs szerzők verseivel hirdeti, hogy a jó gyerekvers él, élt és élni fog. Többek között Lackfi János, Bella István, Domonkos István, Miklya Zsolt, Szilágyi Domokos, Csehy Zoltán, Markó Béla, László Noémi, Tóth Krisztina, Varró Dániel és Varga Katalin verseiben fedezhetjük fel a derűt a gyermekszoba bús őszi estéin.

Részletek: ITT

FILM

Glaser Kati Családi legendák című animációs filmje végre a mozikban is látható. A családi fotóalbumon keresztül röpít el egy nem mindennapi família furcsaságoktól hemzsegő történetébe. A szokatlan és a szokványos itt olyan természetességgel tartozik össze, mint Arany János versében az eperfa és a lombja. A film a Városi legendák című sorozat egész estés változata.  

Bővebben: ITT

CSALÁDI

Magyar Zene Háza

Megnyitása óta a Magyar Zene Háza a csodák színhelye. A Zene világai-bérlet kicsiknek és nagyoknak felüdülést kínál. Egy-egy koncert után az előadók közreműködésével játékosan ismeretterjesztő foglalkozásokon vehet részt az egész család.

Részletek: ITT

Sárkányos Gyerekkönyvtár

Szent Mihály napján mesedélutánnal készül a Sárkányos Gyerekkönyvtár: aki eljön, találkozhat sárkánnyal, pásztorokkal, legendával, népi játékokkal, felejthetetlen élménnyel Bakó Kata és Dienes Éva segítségével szeptember 29-én, csütörtök délután ötkor.

Bővebben: ITT

KÖNYV

Megjelent a MeseCentrumon is publikáló Lapis József kritikus új, Elég – Közelítések a kortárs irodalomkritikához című tanulmánykötete. Jó lesz rá odafigyelni.

Részletek: ITT

SZÍNHÁZ

A Timo Parvela Miú és Vau című könyvéből készült előadás megmutatja, miféle kihívásokkal is szembesít egy barátság története.  

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház közös produkciója.

Színpadra írta, rendezte és játssza: Kolozsi Angéla és Lukács Gábor

Tervező: Rumi Zsófi

Bábkészítő: Sipos Katalin

Zeneszerző: Kiss Dávid

Részletek: ITT

KÉPREGÉNY

A PesText keretében a nemzetközi képregényszakma két ismert alakja, Brecht Evens belga és Hannah Berry brit alkotó műhelytitkokba és varázslatokba avatja be az érdeklődőket.

Bővebben: ITT

MESEMÚZEUM

Az idén tízéves Mesemúzeum ünnepi rendezvényének első napján, szeptember 30-án, délután ötkor Kulcs a meséhez – kerekasztal-beszélgetés a Mesemúzeum kulcsőreivel című eseményen Berg Judit, Halász Judit, Marék Veronika, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Zalán Tibor részvételével zajló eseményen Both Gabi, az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC) munkatársa, a MeseCentrum főszerkesztője beszélget a kortárs magyar kultúra és gyerekirodalom reprezentánsaival.

Amíg a szülők a beszélgetést hallgatják, addig a gyerekeket a Mesemúzeum kulcsőreinek mesehőseihez kapcsolódó játékokkal várja a Hátszél nevelési program csapata.
A beszélgetés után a Boldogan éltek, amíg meg nem haltak című kiállítást Bajzáth Mária nyitja meg, Kovácsovics Fruzsina pedig zenél a gyerekeknek.

A második napon többek között a Ládafia Bábszínház előadásában láthatja a közönség A lóvá tett kupec, avagy egy vásár különös története című előadást, de a Klárisok zenekarral és Rutkai Bori bandájával is találkozhattok.

Este nyolckor pedig Boldizsár Ildikó beszél arról, hogy mit jelent a mesék záróformulájában a „boldogan élni” kifejezés…

PESTEXT

Az év egyik legjobban várt fesztiválja, a PesText idén is gazdag programokat, emlékezetes beszélgetéseket kínál. Az Olaszországban élő kitűnő illusztrátor, Szulyovszky Sarolta Kukucs! Ki vagyok? című, gyerekeknek tartott és Láthatatlan vonalak című, felnőtteknek szóló workshopja színesíti a programkínálatot. (Erről készült egy interjúnk az alkotóval, ITT elolvashatjátok)

Gyerekirodalmárok körében a fesztivál egyik legkülönlegesebb eseménye a francia gyerekirodalom óriásával, Jean-Claude Mourlevat íróval szervezett beszélgetés, de rajta kívül számtalan nagynevű külföldi alkotó lesz jelen személyesen is Budapesten. Például a zseniális norvég alkotó, Erlend Loe, aki a felnőtteknek írt könyvei mellett gyerekkönyveket is írt. Hőse, Kurt, a targoncás megmutatja nekünk, milyen is az örök kisember nagysága. 

Részletek: ITT

ERDÉLYI KÖNYVFALÓ OLVASÓJÁTÉK

Már a tavalyi játékról is beszámoltunk, most pedig szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az idei programot!

konyvfalo